Αν πηγαίνετε στα Κουφονήσια συμβατικό πλοίο και δεν έχετε αυτοκίνητο μαζί σας μη βιαστείτε να κατέβετε τις σκάλες για αποβίβαση. Μείνετε λίγο στο κατάστρωμα και απολαύστε το μοναδικό τιρκουάζ χρώμα του Αιγαίου καθώς μπουκάρετε στο μικρό λιμανάκι τους.
Πριν από αρκετά χρόνια στη πρώτη επίσκεψη στα Κουφονήσια μας έμεινε χαραγμένη η άφιξη στο νησί καθώς και η εκπληκτική παραλία με τα τιρκουάζ νερά στο λιμάνι. Ειδικά αν έρχεστε απευθείας από Πειραιά και είναι το πρώτο σας νησί θα χρειαστείτε αρκετά λεπτά να συνέλθετε από την ευχάριστη έκπληξη.
Διαμονή στο Πάνω Κουφονήσι
Βέβαια η παραλία στο λιμάνι δεν είναι και η καλύτερη στο νησί κάτι που από μόνο του αποτελεί λόγο να επισκεφτείτε τα Κουφονήσια. Εδώ να τονίσουμε πως αν και λέμε Κουφονήσια οι περισσότεροι εννοούμε το Πάνω Κουφονήσι στο οποίο βρίσκεται το λιμάνι, η Χώρα και οι περισσότερες πανέμορφες παραλίες.
Τα εναλλακτικά Κουφονήσια
Ελάχιστα λόγια για το πρόσφατο παρελθόν πριν πάμε στα σύγχρονα. Στη δεκαετία του 80 περισσότερο αλλά και του 90, τα Κουφονήσια αποτελούσαν εναλλακτικό προορισμό. Αν και κοντά στη κοσμοπολίτικη Νάξο, τα μεγαλύτερα νησιά τραβούσαν τις μάζες και άφηναν τα Κουφονήσια και τους εναλλακτικούς τους στην “ησυχία” τους.
Με ένα μικρό κάμπινγκ που εξυπηρετούσε ένα σχετικά μικρό ποσοστό από τους φανατικούς επισκέπτες του, οι παραλίες ήταν ο κύριος χώρος φιλοξενίας των “άστεγων” που απολάμβαναν και με το παραπάνω όλες τις χαρές της καλοκαιρινής φύσης των Αιγαιοπελαγίτων Κυκλαδονήσων.
Στις παραλίες κυριαρχούσε ο γυμνισμός, συνήθεια που παραμένει, σε συντριπτικά μικρότερο βέβαια ποσοστό, ακόμα και σήμερα.
Τα Κουφονήσια του σήμερα
Μεταφερόμαστε στο παρόν και βρίσκουμε τα Κουφονήσια να σουλατσάρουν στη πρώτη γραμμή των in προορισμών τα τελευταία χρόνια. Ακούγονται και φέτος πάρα πολύ αν και νομίζουμε πως κάθε χρόνο θα ακούγονται όλο και περισσότερο.
Το πολύ μπλα μπλα λοιπόν έσπειρε τον σπόρο της αμφιβολίας για το αν έπρεπε να πάμε ή να προτιμήσουμε κάτι πιο ήσυχο ή ακόμα και να αναβάλουμε το ταξίδι μας στα Κουφονήσια για πιο ήσυχες Σεπτεμβριανές εποχές.
Τελικά φεύγοντας από τη πανέμορφη, και ακόμα εναλλακτική, Δονούσα είπαμε να δοκιμάσουμε τη τύχη μας και να δούμε πως είναι να επισκέπτεσαι τα Κουφονήσια τον Ιούλιο του 2016.
Από τη πρώτη ώρα στο νησί και καθώς πηγαίναμε στο κατάλυμα μας προς τη πλευρά που ήταν παλαιότερα το κάμπινγκ (ξεχάσαμε να σας πούμε πως εδώ και αρκετά χρόνια το κάμπινγκ δεν υπάρχει) καταλάβαμε πως ενώ μπορεί να έχουν χτιστεί πολλά περισσότερα σπίτια, και η οικοδομή να είναι μάλλον ένας υγιής κλάδος στο νησί, η ενέργεια που εκπέμπει αυτή η Κυκλαδίτικη γη και η θάλασσα της δεν έχει χάσει καθόλου την ένταση της.
Πεζοπορία στο γαλαζοπράσινο του Αιγαίου
Η βόλτα από το μικρό λιμανάκι ή ακόμα καλύτερα από τον μύλο στα δεξιά του (όπως βλέπετε το λιμάνι από τη θάλασσα) μέχρι, γιατί όχι, την παραλία Πόρι, παραμένει κάτι που δεν μπορείς να περιγράψεις εύκολα με λόγια γι’ αυτό καλύτερα να δείτε απευθείας τις φωτογραφίες ή ακόμα καλύτερα να πάτε και να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι.
Από τις πρώτες κιόλας στιγμές, αφού φύγετε λίγο έξω από τον οικισμό, αρχίζουν οι μικροί κολπίσκοι με τα γαλαζοπράσινα ρηχά νερά. Αν δεν φοράτε μαγιό θα το μετανιώστε μάλλον καθώς οι πειρασμοί για σύντομες βουτιές είναι μεγάλοι.
Στη Πισίνα με το θαλασσινό νερό
Με θέα την ακατοίκητη νήσο Κέρο, υπήρξε σπουδαίο λατρευτικό κέντρο στο Αιγαίο στην οποία έχουν ανακαλυφθεί αρχαιολογικά αριστουργήματα του Κυκλαδικού πολιτισμού και της προϊστορικής Ελλάδας, θα περπατάτε παράλληλα στις παραλίες με τη χρυσή αμμουδιά όπως αυτή πριν το παλιό κάμπινγκ (Φοίνικας) αλλά και ακριβώς μετά (Φανός και Ιταλίδα), ενώ αν συνεχίσετε για κανα δεκάλεπτο το πολύ θα βρεθείτε στη μοναδική Πισίνα, που κυριολεκτικά είναι μία μικρή πανέμορφη φυσική πισίνα που ενώνεται με την θάλασσα από ένα μικρό υποθαλάσσιο πέρασμα.
Στα εξωτικά χρώματα της παραλίας Πόρι
Αφήνοντας τη Πισίνα, με κανα πεντάλεπτο περπάτημα ακόμα θα φτάσετε στη πιο διάσημη παραλία των Κουφονησίων, το εξωτικό Πόρι. Ένας μεγάλος κόλπος με τιρκουάζ ρηχά νερά και μία σχετικά στενή αλλά μακριά παραλία με χρυσή αμμουδιά που θα σας μαγέψει και θα σας φιλοξενήσει όλη μέρα.
Παλιότερα οι επισκέπτες έφταναν εκεί με τα πόδια και φυσικά κουβαλούσαν και όλες τις προμήθειες για όσο καιρό ήθελαν να κάτσουν. Αν σας ακούγετε κουραστικό μην ανησυχείτε καθώς τώρα για το Πόρι υπάρχει δρόμος ενώ έχει χτιστεί και μία ταβέρνα/καφετέρια με ωραία θέα για όσους θέλουν να φάνε ή να πιούν κάτι.
Είμαστε σίγουροι πως αν κάνετε αυτό που σας προτείναμε, να ακολουθήσετε δηλαδή το παραθαλάσσιο μονοπάτι από τη Χώρα και το λιμάνι του νησιού και να περπατήσετε όλη τη διαδρομή μέχρι τη παραλία Πόρι, θα νομίζετε πως έχετε δει πολλά και τα μάτια σας έχουν χορτάσει από το πανέμορφο Κουφονήσι. Και όμως, υπάρχει και ένα ακόμα δωράκι της φύσης που σας περιμένει.
Η παραλία Γάλα
Η παραλία Γάλα. Όχι δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος αλλά για ένα θαυματάκι της φύσης και της θάλασσας που κατάφερε να ανοίξει ένα μικρό πέρασμα μέσα από τα βράχια και να δημιουργήσει μία μίνι παραλία με βότσαλα κρυμμένη απ’ το Αιγαίο.
Στη παραλία Γάλα το νερό έχει ένα μοναδικό “γαλακτερό” χρώμα εξού και το περίεργο όνομα. Το χρώμα αυτό οφείλεται στη σύσταση των βράχων πάνω στο οποίο χτυπάει η αφρισμένη θάλασσα και των οποίων τα θρύμματα προσδίδουν αυτη την ιδιαίτερη απόχρωση. Η μικροσκοπική παραλία Γάλα λεγόταν παλιά από τους ντόπιους Τρυπητή, προφανώς από την τρύπα στα βράχια μέσα από τα οποίο “τρυπώνει” η θάλασσα και βγαίνει από την άλλη πλευρά.
Από τη παραλία Γάλα γυρνάτε με τα πόδια στο Πόρι για να πάρετε το καϊκάκι του καπετάν Κώστα, το αυτοκίνητο σας ή απλά να περπατήσετε πίσω στο πανέμορφο Κυκλαδίτικο παραθαλάσσιο μονοπάτι προς τη Χώρα και το κατάλυμα σας.
Βόλτα και άραγμα στη μικρή Χώρα
Ξεκουραστείτε από το μπάνιο και την έκθεση σας στον ήλιο και πάρτε δυνάμεις για να απολαύσετε τη απογευματινή και βραδινή βόλτα στη Χώρα του νησιού. Δεν πρόκειται για μεγάλο οικισμό, συγκριτικά πάντα με την Παροικιά, την Νάξο ή ακόμα και την χώρα της Ίου αλλά σίγουρα θα σας πάρει αρκετή ώρα για να τον εξερευνήσετε.
Θα σταματήσετε στα υπέροχα μαγαζάκια με τα κάθε λογής καλούδια που σας περιμένουν, θα σας χτυπήσουν ευχάριστα οι μυρωδιές από τα μετρημένα σουβλατζίδικα και τις υπέροχες ταβέρνες στο πεζόδρομο, ενώ θα σταματήσετε αρκετές φορές για να θαυμάστε την λιτή αρχιτεκτονική των σπιτιών με τα ανθισμένα μπαλκονάκια και τις αυλές.
Αρκετές καφετέριες και καφενεία θα προσπαθήσουν να σας γλυκάνουν ενώ αν έχετε όρεξη και για λίγο ξενύχτι θα βρείτε 2-3 προσεγμένα μπαράκια για να ξεδώσετε μέχρι τις μικρές ώρες.
Μπαρ Σορόκος στα Κουφονήσια
Το πιο γνωστό και κλασσικό, ίσως και πιο παλιό, μπαρ του νησιού είναι βέβαια ο Σορόκος με τζαζ, σόουλ, ρέγγε και φάνκι ήχους, ανάλογα τη βραδιά. Θα τον βρείτε στο τέρμα της παραλίας του λιμανιού ακολουθώντας το μικρό παραθαλάσσιο δρομάκι στα δεξιά μετά από 40-50 μέτρα το πολύ. Λίγο πριν έχει άλλο ένα ή δύο μπαράκια που παίζουν και αυτά ωραία μουσική, με τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα.
Στο Κάτω Κουφονήσι
Από το Πάνω Κουφονήσι μη παραλείψετε να κάνετε την ημερήσια ή μάλλον 5 ωρη εκδρομούλα με το καΐκι για το Κάτω Κουφονήσι. Το πρόγραμμα δεν είναι αυστηρό, μπορείτε για παράδειγμα να πάτε με το πρώτο δρομολόγιο το πρωί και να φύγετε με το τελευταία. Αν βαρεθείτε ή σας χτυπήσει ο ήλιος φεύγετε με το επόμενο.
Ρωτήστε τη συχνότητα των δρομολογίων γιατί εξαρτάται απο την εποχή και την κίνηση στο Κουφονήσι. Στο Κάτω λοιπόν Κουφονήσι βρίσκονται ελάχιστα σπίτια, μία ταβέρνα και μία πανέμορφη μεγάλη παραλία που ξεφεύγει από το στυλ του “μεγάλου αδελφού” αφού, σε αντίθεση με την χρυσή άμμο και τη ρηχή γαλαζοπράσινη θάλασσα, έχει λεπτή σουρόχρωμη άμμο και βαθιά νερά.
Η παραλία Νερό
Η παραλία λέγεται Νερό και είναι εκεί που θα σας αφήσει τα καΐκι του καπετάν Κώστα. Να πάρετε μαζί σας ομπρέλα, αρκετό νερό και κάνα φρούτο γιατί πέρα από κάποια βράχια δεν υπάρχει φυσική σκιά και η παραλία ευτυχώς δεν έχει γεμίσει ακόμα με πλαστικές απλώστρες και ομπρέλες.
Αυτό το ευτυχές γεγονός ισχύει ακόμα και για τις παραλίες στο Πάνω Κουφονήσι οπότε φουλ ολοταχώς για όσο καιρό παραμένει αυτή η κατάσταση και προσοχή γιατί κάποιες είναι τελείως ερημικές και θα πρέπει να είστε οργανωμένοι αν θέλετε να κάτσετε αρκετή ώρα.
Μερικές παραλίες στο Πάνω Κουφονήσι
Σε αρκετές βέβαια όπως στο λιμάνι φυσικά, στον Φανό και στον Φοίνικα υπάρχει ταβέρνα/καφέ πίσω ακριβώς από την παραλία οπότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να βρείτε φαγητό η νερό. Στην διάσημη παραλία Ιταλίδα, λίγο μετά την παραλία Φανός, δεν θα βρείτε κάτι αλλά οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές που δεν αποτελεί πρόβλημα. Στο Πόρι όπως είπαμε υπάρχει πλέον μεγάλο καφέ/εστιατόριο στην πάνω πλευρά της παραλίας.
Πρόσβαση στα Κουφονήσια
Το Πάνω Κουφονήσι θα το προσεγγίσετε είτε απευθείας από τον Πειραιά (στάσεις στη Πάρο και τη Νάξο αλλά με το ίδιο καράβι), είτε μέσω Νάξου. Όσο προλαβαίνετε δοκιμάστε το μικρό αλλά θρυλικό σκαρί του Σκοπελίτη που έχει συνδέσει τη μοίρα του με τις μικρές Κυκλάδες και την άγονη γραμμή. Θα σας πάρει λίγη περισσότερη ώρα αλλά θα πάρετε γεύση από ναυτικά ταξίδια περασμένων δεκαετιών.
Τα Κουφονήσια συνδέονται με την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και φυσικά την πανέμορφη και ανερχόμενη τουριστικά Δονούσα.
Χάρτης από τα Κουφονήσια
Ελλάδα
Διαμονή και δωμάτια στα Κουφονήσια
Φωτογραφίες από τα Κουφονήσια
κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής
Περισσότερα Κυκλαδονήσια
-
Φωτογραφίες από τα χωριά της Τήνου
Φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες από το οδοιπορικό μας στα χωριά αλλά και τις παραλίες της Τήνου.
-
Αξιοθέατα και φωτογραφίες από την Σαντορίνη
Αξιοθέατα και φωτογραφίες από την Σαντορίνη καθώς και προορισμοί που δεν πρέπει να χάσετε
-
Παραλίες στη Σύρο, οργανωμένες και ελεύθερες
Οι παραλίες στη Σύρο ειναι πανέμορφες, ψαγμένες και για λίγους. Όχι πως μας το παίζουν ψηλομύτες αλλά οι δυσκολίες πρόσβασης τις έχουν αφήσει ακόμα ανέγγιχτες από τα σημάδια των καιρών…
Αφήστε μια απάντηση