Santorini island sunset dusk oia village view Σούρουπο και χρώματα στη Σαντορίνη

Αξιοθέατα και φωτογραφίες από την Σαντορίνη

Η Σαντορίνη ή Θήρα ειναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ίσως από τους πιο φωτογενείς του πλανήτη, εξαιτίας του μοναδικού φυσικού τοπίου που όσες φορές και αν πάτε κόβει την ανάσα.

Ένα μοναδικό τοπίο που διαμορφώθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από την τεράστια και ιστορική ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 περίπου προ Χριστού!

Προσθέστε στο απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο και την μοναδικότητα της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, που στο νησί ειναι ακόμα πιο ιδιαίτερη εξαιτίας του ανάγλυφου αλλά και του υπεδάφους, και έχετε το μείγμα για την δημιουργία του τέλειου πόλου έλξης τουριστών απ’ όλο τον κόσμο.

Santorini working from home
Working from home?

Τι να δω στη Σαντορίνη, αν πάω για μία μέρα;

Έχω επισκεφτεί το νησί 4 φορές αλλά μονο τις δύο τελευταίες μπόρεσα να δω αυτά που ίσως δεν ειναι και τα πιο διαφημισμένα σημεία της Σαντορίνης, τα highlights που λέμε. Και ποια ειναι αυτά που πρέπει να δείτε αν έχετε για παράδειγμα μονο μία μέρα στο νησί;

Σαντορίνη σκάρος πλοίο ηλιοβασίλεμα
Σαντορίνη, ηλιοβασίλεμα με θέα το Αιγαίο
  • Να περπατήσετε φυσικά στα σοκάκια των Φυρών, η πρωτεύουσα του νησιού, και στο Ημεροβίγλι,
  • να επισκεφτείτε την Οία και να, γιατί όχι, διαπιστώσετε και από μόνοι σας αν το ηλιοβασίλεμα εκεί έχει μόνο την χάρη ή και το όνομα.
  • Να επισκεφτείτε την Κόκκινη Παραλία και το Καμάρι ή την Περίσσα από την άλλη πλευρά του νησιού, την ανατολική, για να δείτε τις τεράστιες παραλίες τους με τα μεγάλα μαύρα βότσαλα.
  • Και φυσικά να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε με θέα την μοναδική στην Καλδέρα και το Αιγαίο πέλαγος.
  • Και αν είστε πιο νέοι να δείτε τη νυχτερινή ζωή της Σαντορίνης με τα άπειρα μπαρ και κλαμπ για όλα σχεδόν τα γούστα.
Σαντορίνη ηλιοβασίλεμα εκκλησία ιστιοπλοϊκό τρούλος
Το θαλάσσιο μονοπάτι των ιστιοπλοϊκών για την Οία και το ηλιοβασίλεμα μέσα από τη θάλασσα

Αξιοθέατα και δραστηριότητες στη Σαντορίνη.

Αυτά ειναι όσα είχα κάνει και γω τις πρώτες φορές που βρέθηκα στο νησί. Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να ήταν και λιγότερο από τα μισά που έχει να προσφέρει η Σαντορίνη. Ας ξεκινήσουμε τα b-sides του νησιού, που μονο τέτοια δεν ειναι όπως θα καταλάβετε

Αρχαιολογικό μουσείο στα Φυρά

Μη το χάσετε, με εκθέματα από διαφορετικές χιλιετίες και κυρίως από το Ακρωτήρι, τον προϊστορικό οικισμό που σκεπάστηκε και θάφτηκε για χιλιάδες χρόνια από την Μινωική έκρηξη, έτσι ονομάζεται η έκρηξη της Σαντορίνης που συνέβει περίπου το 1.610 π.Χ. και η οποία κατατάσσεται στην δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη της ανθρώπινης ιστορίας (άρθρο στη Wikipedia)

Σαντορίνη αρχαιολογικό μουσείο
Αρχαιολογικό μουσείο Σαντορίνης

Ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι

Φυσικά να πάτε να δείτε τον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι. Μεταφερθείτε περισσότερο από 3.600 χρόνια πίσω σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου! Ειναι κρίμα να πάτε μέχρι την Σαντορίνη και να μη πάτε μέχρι εκεί. Συνδυάζεται τέλεια με μπάνιο στην Κόκκινη παραλία

Η Αρχαία Θήρα

να ανεβείτε και να περπατήσετε στην Αρχαία Θήρα, την πόλη που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Δωριείς. Χρειάζεται να σας πω κάτι άλλο; Καλά λοιπόν, μιας και ειναι χτισμένη πάνω στο λόφο Μέσα Βουνό προσφέρει την καλύτερη θέα στο Αιγαίο, την Περίσσα και το Καμάρι και το απέναντι νησί της Ανάφης (που επισκέφτηκα την ίδια χρονιά) τη θέα του οποίου απόλαυσα από το θέατρο της Αρχαίας Θήρας.

Αν σας βαρέσει ο ήλιος, οι δυο μεγαλύτερες παραλίες του Σαντορίνης, Καμάρι και Περίσσα, ειναι ακριβώς από κάτω οπότε μπορείτε να το συνδυάσετε με βουτιά στα βαθιά νερά του Αιγαίου.

Σαντορίνη παραλία Καμάρι
παραλία Καμάρι, θέα από την Αρχαία Θήρα

Στο νησάκι της Θηρασιάς

Να πάτε οπωσδήποτε στο δεύτερο νησί της καλδέρας, την πανέμορφη Θηρασιά. Δείτε πως ήταν η Σαντορίνη πριν την επέλαση του μαζικού τουρισμού και απολαύστε την τους ήσυχους ρυθμούς της. Στη Θηρασιά πέρασα από την Οία με καραβάκι οπότε το συνδυάζετε με την επίσκεψη σας σε αυτό το τμήμα της Σαντορίνης.

Στον Σκάρο

Αν πάτε στο Ημεροβίγλι, που πρεπει να πάτε, μη μείνετε στα “μπαλκόνια της θέας” αλλά περπατήστε στο μονοπάτι που βγάζει στον χαρακτηριστικό μεγάλο βράχο του Σκάρου. Βγάζοντας φωτογραφίες ξεχάστηκα να ψάξω για το πως κάποιοι είχαν ανέβει και πάνω του οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω σε αυτό.

Σαντορίνη ηλιοβασίλεμα Σκάρος μονοπάτι
Στο μονοπάτι του Σκάρου, Σαντορίνη ηλιοβασίλεμα, Σκάρος

Κρασί και φάβα

Αν σας αρέσει το μοναδικό κρασί της Θηραϊκής γης και φυσικά η Σαντορινιά φάβα μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο οινοποιείο ή κάποιον τοπικό παραγωγό, δεν το έκανα αλλά να το έχετε στο νου σας.

Στον όμορφο Πύργο

Μη το χάσετε. Η Σαντορίνη δεν ειναι μονο η Χώρα, το Ημεροβίγλι και η Οία. Μετά από όσα σας έχω πει το έχω περάσει το μήνυμα νομίζω. ΑΝ όχι μια επίσκεψη στον πανέμορφο Πύργο θα σας πείσει. Περπατήστε όλα τα δρομάκια του χωριού και δεν θα χάσετε. Μου άρεσε πάρα πολύ και φυσικά θα ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία

Σαντορίνη Πύργος Εκκλησία
Περπατώντας στα σοκάκια του Πύργου, Σαντορίνη

Να πάω στη Νέα Καμένη;

Νομίζω πως έχετε αρκετά για να γεμίσετε τις μέρες σας όμορφα και ωραία. Και ναι, δεν μίλησα καθόλου για την επίσκεψη στον κρατήρα του της Νέας Καμένης, δηλαδή του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ο κρατήρας νησάκι που βλέπουμε τώρα στο κέντρο της Καλδέρας της Σαντορίνης δημιουργήθηκε μόλις το 1570 και ειναι το νεότερο τμήμα ξηράς στη Μεσόγειο θάλασσα (μόλις το έμαθα και γω από τη Wikipedia)

Σαντορίνη κούκλες ηφαίστειο νεα καμένη
Ίσως και οι πιο φωτογραφημένες κούκλες σε Ελληνικό νησί με θέα το ηφαίστειο Νεα Καμένη

Ο λόγος που δεν αναφέρθηκα στη Νέα Καμένη ειναι πως την έχω αφήσει στο μυαλό μου για την 5η φορά που θα πάω στη Θήρα. Ναι, είπα να αφήσω κάτι για να έχω ένα επιπλέον κίνητρο. Τώρα αν αξίζει να το κάνετε την πρώτη μέρα που θα πάτε στο νησί ή το τελευταίο αυτό το αφήνω σε σας. Σκεφτείτε ίσως τον καιρό, έχω ακούσει πως τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν ειναι και ότι καλύτερο να περπατάς πάνω σε κρατήρα ενεργού ηφαιστείου καθώς και τον κόσμο, την εποχή δηλαδή, ίσως την full season να μην αξίζει με τόσο κόσμο. Δεν έχω ιδέα όμως οπότε το αφήνω πάνω σας.

Διαμονή στη κοσμοπολίτικη Σαντορίνη

Επιλογές για διαμονή στη Σαντορίνη υπάρχουν άπειρες. Φυσικά θα πρεπει να καταλάβετε πως και η διαθεσιμότητα ειναι περιορισμένη εξαιτίας της παγκόσμιας ζήτησης για τον συγκεκριμένο προορισμό στα Φυρά αλλά και οι τιμές τσιμπημένες συγκριτικά πάντα με άλλους πανέμορφους προορισμούς στις Κυκλάδες.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί διαμονής στη Σαντορίνη ειναι τα Φυρά, το Ημεροβίγλι, φυσικά η Οία, το Ακρωτήρι αλλά και τα παραθαλάσσια Καμάρι και Περίσσα.

Κάνοντας κλικ στα λινκς από πάνω θα πάτε στη σελίδα του booking.com για τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Διαφορετικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τον χάρτη διαμονής για την μοναδική Σαντορίνη που ακολουθεί

 

Φωτογραφίες από την Σαντορίνη

Ας απολαύσουμε λίγες από τις φωτογραφίες που τράβηξα σε διάστημα 3 ημερών που κράτησαν οι δύο τελευταίες επισκέψεις μου στη Σαντορίνη.

Χάρτης Σαντορίνης με τα αξιοθέατα

Pyrgos Kallistis, Thira Municipal Unit, Municipality of Thira, Thira Regional Unit, South Aegean, Aegean, 847 01, Greece

Skaros, Thira Municipal Unit, Municipality of Thira, Thira Regional Unit, South Aegean, Aegean, 847 00, Greece

Αθηνιός – Μεγαλοχώρι, Ormos Athinios, Megalochori, Thira Municipal Unit, Municipality of Thira, Thira Regional Unit, South Aegean, Aegean, 847 01, Greece

Red Beach, Φηρών – Περίσσας, Megalochori, Thira Municipal Unit, Municipality of Thira, Thira Regional Unit, South Aegean, Aegean, 847 00, Greece

Akrotiri, Thira Municipal Unit, Municipality of Thira, Thira Regional Unit, South Aegean, Aegean, 847 00, Greece

ΠΕΡΙΣΣΑ, Perissa, Thira Municipal Unit, Municipality of Thira, Thira Regional Unit, South Aegean, Aegean, 847 03, Greece Kamari, Thira Municipal Unit, Municipality of Thira, Thira Regional Unit, South Aegean, Aegean, 847 00, Greece

Επισκεφτείτε την μοναδική Θηρασιά και ταξιδέψτε στον χρόνο

Nea Kameni, Fira, Thira Municipal Unit, Municipality of Thira, Thira Regional Unit, South Aegean, Aegean, 847 00, Greece


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *