Παραλίες στη Σύρο, οργανωμένες και ελεύθερες

Παρεκκλήσι Αγίου Στεφανου σπηλιά Σύρος
Παρεκκλήσι Αγίου Στεφανου σπηλιά Σύρος

Οι παραλίες στη Σύρο ειναι πανέμορφες, ψαγμένες και για λίγους. Όχι πως μας το παίζουν ψηλομύτες αλλά οι δυσκολίες πρόσβασης τις έχουν αφήσει ακόμα ανέγγιχτες από τα σημάδια των καιρών μας, την “οργάνωση” που διαφημίζουν, τα beach bar δηλαδή, την δυνατή μουσική που ακούς θες δε θες και φυσικά τις ξαπλώστρες που μεγαλώνουν σε μέγεθος, χώρο που καταλαμβάνουν και “ανέσεις” με ρυθμιζόμενη πλατούλα για τη πλατούλα σας. Και φυσικά όλο αυτό με το αζημίωτο, με τιμούλες 25 ευρώ και άνω για “πρώτο τραπέζι πίστα”, ε, συγγνώμη, πρώτη σειρά που σκάει το κύμα ήθελα να πω.

Αλλά νομίζω πως ξέφυγα, για τις παραλίες στη Σύρο ήθελα να γράψω και θα παραμείνω στο στόχο. Γιατί μας δείχνουν ακόμα πόσο όμορφα ήταν και πως γίνονται σταδιακά τα πράγματα.

Που κάνω μπάνιο λοιπόν στη Σύρο;

Υπάρχουν δύο επιλογές, στις οργανωμένες και τις “ανοργάνωτες”. Ας μιλήσουμε για τις πρώτες λοιπόν καθώς ήταν αυτές που επισκεφτήκαμε και απολαύσαμε πρώτες. Και μπορεί να “έκραξα” στην αρχή του άρθρου τις οργανωμένες αλλά ευτυχώς στη Σύρο ακόμα σέβονται αυτόν που δεν θέλει να πληρώσει για να απολαύσει κάτι που ΠΡΕΠΕΙ ναι είναι δωρεάν, δηλαδή την παραλία. Και που θέλει απλά να απλώσει τη πετσέτα του στην όμορφη την αμμουδιά και να απολαύσει τη ζεστασιά της άμμου πριν πέσει στη θάλασσα για να δροσιστεί.

Οργανωμένες παραλίες στη Σύρο

Όπου πήγαμε, οι επιχειρηματίες με τις ξαπλώστρες είχαν αφήσει τουλάχιστον το ένα τρίτο της παραλίας ελεύθερο για μας τους “ανοργάνωτους”. Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα σε άλλα νησιά, τους ευχαριστούμε πολύ εκεί στη Σύρο που μας σκέφτονται ακόμα.

Ψαρόβαρκα στον όρμο του Κίνι, δυτική Σύρος
Όρμος και οικισμός Κίνι στη δυτική Σύρο

Παραλίες στο Κίνι, το Δελφίνι και το Λωτό

Όλες σε απόσταση κοντινή μεταξύ τους, στο δυτικό και απάνεμο τμήμα του νησιού. Στο κέντρο είναι το όμορφο Κίνι, το απλωμένο χωριό με την μικρή του σχετικά παραλία και τις εκλεκτές ταβέρνες/εστιατόρια. Φάγαμε 2 φορές στο Μαγειροιστορίες και μας άρεσε πάρα πολύ (ψαροταβέρνα). Αλλά και τα πιο κυριλέ εστιατόρια της παραλίας μάζευαν πάρα πολύ κόσμο.

Η παραλία χωρίζεται σε δύο μέρη, αριστερά όπως φαίνεται είναι η ελεύθερη, με λίγες ομπρέλες για σκιά, που μάλλον έχει βάλει ο δήμος και ένα γήπεδο Beach volley που κάθε απόγευμα δίνονται συναρπαστικές μάχες, αρκεί να μην έχετε απλώσει και ξαπλώσει κοντά και δεν σας ενδιαφέρει το άθλημα γιατί μπορεί να φάτε καμιά αδέσποτη μπαλιά :)

Η άλλη μισή παραλία στο Κίνι είναι κατειλημμένη από ομπρέλες σε σημείο που μάλλον δεν θα μπορούσατε να απλώσετε πετσέτα καθώς έχει μεγάλα βότσαλα. Επιπλέον, εκεί βρίσκονται και τα μαγαζιά για φαγητό με ξαπλώστρες και τραπεζάκια να δίνουν μάχη για τον λιγοστό χώρο.

To συντριβάνι της Παναγιάς για τους ναυτικούς στο Κίνι

Ένα τμήμα της παραλίας έχει καταλάβει και το συντριβάνι “Γοργόνα Παναγιά” που χτίστηκε το 2003 και αποτελεί ένα μνημείο για τους ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα. Γενικα πολύ ωραία ιδέα και υλοποίηση αλλά μας φάνηκε υπερβολικά μεγάλο μιάς και πρόκειται για κατασκευή που έγινε πάνω στην αμμουδιά της παραλίας.

Γενικά το Κίνι μας άρεσε σαν παραλία και η θάλασσα μέσα όπως σχεδόν παντού άλλωστε στη Σύρο, με ρηχά νερά και πανέμορφο αμμουδερό βυθό με σαργουδάκια και μπόλικες μουρμούρες.

Όπως φτάνετε στη παραλία στο Κίνι, στα αριστερά του μπορείτε να συνεχίσετε ακόμα και με τα πόδια και να βρεθείτε στην μικρή και συμπαθητική παραλία του Λωτού. Με αρμυρίκια για φυσική σκιά και τέλειο αμμουδερό βυθό, βρίσκεται στον μικρό όρμο του Κίνι.

Παραλία Δελφίνι

Αν θέλετε να πάτε σε πιο απόμακρη παραλία που βρίσκεται σε απόσταση περπατήματος τότε θα σας προτείναμε την παραλία Δελφίνι την οποία πλέον μπορείτε να προσεγγίσετε πλέον και με αυτοκίνητο, 5 λεπτά από το Κίνι. Με τα πόδια, από την παραλία στο Κίνι θα χρειαστείτε μισή ώρα περίπου ακολουθώντας το μικρό αλλά εύκολο και χωρίς μεγάλες κλίσεις μονοπάτι που ξεκινάει από το μικρό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες στο Κίνι. Το μονοπάτι ξεκινάει κυριολεκτικά μέσα σχεδόν από την μικρή αυλή ενός σπιτιού και συνεχίζει παράλληλα με τη θάλασσα. Αποκλείεται να χαθείτε και ο βαθμός δυσκολίας του είναι πολύ μικρός.

Παραλίες στη Σύρο Δελφίνι
Η παραλία Δελφίνι, 20-25 λεπτά με τα πόδια απο το Κίνι, 5 λεπτά με το όχημα σας

Φτάνοντας στη παραλία Δελφίνι, θα βρεθείτε στο πρώτο τμήμα της παραλίας των γυμνιστών. Στη μέση της παραλίας και στο ανοργάνωτο ακόμα κομμάτι, θα βρείτε και αυτούς που προτιμούν να φοράνε μαγιό όταν κάνουν μπάνιο, ενώ στο τέρμα της παραλίας έχει ανοίξει beach bar με ξαπλώστρες και αλμυρές τιμές.

Πλήρωσα το μικρό μπουκαλάκι νερό, του μισού λίτρου, ένα ευρώ!!! (1€). Δεν ξέρω πια είναι η γνώμη σας και αν σας αρέσει να πληρώνετε το μικρό το νερό ένα ευρώ αλλά εμένα μου φάνηκε υπερβολή. Αναγκάστηκα να το πληρώσω γιατί είχαν αδειάσει και τα δύο παγούρια μας, όταν επιστρέφαμε από τις πανέμορφες και σχετικά δύσβατες παραλίες στη Σύρο που θα περιγράψουμε πιο κάτω.

Παραλία Γαλησσάς

Ο Γαλησσάς έχει περίοπτη θέση στην ελληνική μουσική παράδοση εξαιτίας της αναφοράς του στη περίφημη και πασίγνωστη Φραγκοσυριανή του Μάρκου Βαμβακάρη. Συνεπώς, η επίσκεψη και το μπάνιο του στη μεγάλη παραλία του ήταν κάτι που δεν θα παραλείπαμε με τίποτα. Βέβαια, είναι σίγουρο πως αν ξαναπάμε στη Σύρο, μάλλον θα προτιμήσουμε κάποιες άλλες παραλίες από τον Γαλησσά. Και αυτό γιατί πρόκειται για μία παραλία με αρκετό κόσμο δεν ξεχωρίζει για την αίσθηση της αμμουδιάς της, η οποία έχει πατηθεί τόσο πολύ που φαίνεται σαν να έχει περάσει από πάνω της οδοστρωτήρας.

Η παραλία του Γαλησσά στη Σύρο
Η παραλία του Γαλησσά στη Σύρο

Αυτό βέβαια δεν είναι παντού και είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση και αίσθηση. Από την άλλη τα ρηχά της πεντακάθαρα νερά και ο αμμουδερός βυθός αποτελούν πόλο έλξης για τις οικογένειες οπου τα μικρά παιδιά μπορούν να παίξουν με απόλυτη ασφάλεια. Αν λοιπόν είστε με παιδιά σας τη προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Επιπλέον, στον Γαλησσά δεν μου άρεσε που είδα καινούργιο beach bar να είχε απλώσει στη πρώτη σειρά όχι ξαπλώστρες αλλά ΚΡΕΒΑΤΙΑ! Δεν ξέρω αν γίνεται και αλλού, εγώ το είδα πρώτη φορά και μου έκανε κάκιστη εντύπωση. Σκεφτείτε πόσο θα εξαφανιστούν οι παραλίες στη Σύρο (και όχι μονο φυσικά) και ο διαθέσιμος χώρος για εμάς που δεν θέλουμε να πληρώνουμε για ένα δημόσιο αγαθό όπως η παραλία και η θάλασσα… (το άρθρο γράφτηκε λίγες μέρες πριν ξεσπάσει το κίνημα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες μας τον Αύγουστο του 2023)

παραλία στη Σύρο Γαλησσάς
παραλία στη Σύρο Γαλησσάς

Τέλος, σε εστιατόριο του Γαλησσά, πληρώσαμε 2 πορτοκαλάδες που πήραμε σε πλαστικό στο χέρι, δεν κάτσαμε δηλαδή σε τραπέζι, 9 ευρώ. Ενώ την ίδια υπηρεσία στο Κίνι την πληρώσαμε 5 ευρώ (2 πορτοκαλάδες στο χέρι). Συνεπώς, από αυτή πλευρά του νησιού, την επόμενη φορά θα προτιμήσουμε σίγουρα την παραλία και τις ταβέρνες στο Κίνι αν βρεθούμε προς τα εκεί.

Να πούμε και τα θετικά των οργανωμένων παραλιών στη Σύρο

Κλείνοντας, όπως και σε άλλες παραλίες στη Σύρο, έτσι και στον Γαλησσά, μας έκαναν ευχάριστη εντύπωση 3 πράγματα που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα νησιά και παραλίες.

  • Το πρώτο είχε να κάνει με την δυνατότητα πρόσβασης στη παραλία και τη θάλασσα σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Εγκαταστάσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν παντού, τουλάχιστον σε όλες τις οργανωμένες παραλίες της Ελλάδας.
  • Το δεύτερο έχει να κάνει με την καθαριότητα, σε αντίθεση με τις περισσότερες παραλίες άλλων νησιών, στη Σύρο και τον Γαλησσά, υπήρχαν όχι μόνο κανονικοί κάδοι αλλά και κάδοι ανακύκλωσης, σε συχνότητα μάλιστα ίσως και υπερβολική! Καλύτερα πάντως υπερβολική καθαριότητα από βρωμιά!
  • Και τέλος, το τρίτο που μας άρεσε ήταν η τοποθέτηση και δωρεάν χρήση ομπρελών συνήθως ψάθινων που ταιριάζουν και χρωματικά με την αμμουδιά και το περιβάλλον. Δεν είναι αρκετές και καλύτερα, αλλά όσες χρειάζονται τουλάχιστον για τους επισκέπτες των παραλιών στις αρχές Ιουλίου.

Παραλίες στη Ποσειδωνία (Ντελα Γράτσια) – Κόμητο

“Γαλησσά και Ντελαγκράτσια και θα μου ρθει συγκοπή” τραγουδάει ο Μάρκος Βαμβακάρης στη Φραγκοσυριανή του και έτσι και εμείς συνεχίζουμε με Ντελαγκράτσια ή περιοχή της Ποσειδωνίας, μετά την επίσκεψη μας στον Γαλησσά. Στη διαδρομή θα δείτε κάποιες μικρές παραλίες όπως τον Φοίνικα, με την τσιμεντένια παραλία-προβλήτα μέσα στη θάλασσα, και την Βούλγαρη που προσπεράσαμε χωρίς τύψεις.

Η παραλία Αγκαθωπές στη Σύρο περιοχή Ποσειδωνία
Η παραλία Αγκαθωπές στη Σύρο περιοχή Ποσειδωνία

Έτσι, φτάσαμε στις διάσημες Αγκαθωπές, μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες στη Σύρο κυρίως στη νεολαία. Τέλεια αμμουδιά που συνεχίζει με ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, κλασική ελληνική ομορφιά. Η πανέμορφη αμμουδιά στις Αγκαθωπές καταλαμβάνεται κατά τα δύο τρίτα (2/3) από ξαπλώστρες που όπως είδαμε κοστίζουν από 15 ως και 25 ευρώ για πρώτη σειρά!!! Φυσικά προτιμήσαμε το “ανοργάνωτο” τμήμα της παραλίας, βρήκαμε και σκιά και απολαύσαμε τη τέλεια θάλασσα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Παραλίες στη Σύρο Αγκαθωπές
Παραλία στη Σύρο, Αγκαθωπές. Πρώτη σειρά στο κύμα …μόνο 25 ευρώ η ξαπλώστρα

Μετά από μία ώρα και για να προλάβουμε να δούμε και άλλες παραλίες στη Σύρο, τα μαζέψαμε και μετά από 10 λεπτά, ίσως και λιγότερο, με το αμάξι, φτάσαμε στη παραλία Κόμητο. Εκεί φαίνεται πως έχει ανοίξει καινούργια καντίνα-beach bar, που ευτυχώς δεν έχει απλωθεί πολύ ακόμα στη παραλία. Πιο μικρή από τις Αγκαθωπές, με εξίσου υπέροχα νερά και αμμουδιά.

Παραλίες Αχλάδι και Βάρης

Κλείσαμε την περιήγηση μας εκείνη τη μέρα στις παραλίες της Σύρου με μία επίσκεψη και γρήγορη βουτιά στη μικρή παραλία Αχλάδι. Το διαφορετικό εδώ είναι πως τα νερά βαθαίνουν αρκετά γρήγορα και η αίσθηση είναι πως κολυμπάς σε λίμνη μιας και ο μεγάλος όρμος της Βάρης κλείνει το οπτικό πεδίο. Στη Αχλάδι κάναμε μία γρήγορη βουτιά γιατί και η ώρα ήταν προχωρημένη και γιατί το στομάχι είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται. Και βασικά πήγαμε περισσότερο για το ομώνυμο εστιατόριο που μας είχαν προτείνει και όχι τόσο για το μπάνιο που τελικά αποδείχτηκε άκρως αναζωογονητικό. Στο εστιατόριο φάγαμε τέλεια αλλά θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο για το εξαίσιο φαγητό της Σύρου.

Στον όρμο της Βάρης η μεγαλύτερη παραλία είναι η Βάρη. Δεν πήγαμε γιατί την μέρα που βρεθήκαμε εκεί δεν μας έβγαλε ο χρόνος ενώ επιπλέον, μας είπαν πως είναι αρκετά τουριστική και οργανωμένη οπότε την αφήσαμε για άλλη φορά, τουλάχιστον να τη δούμε από κοντά. Γενικά στη νότια πλευρά του νησιού πήγαμε για μπάνιο μόνο στο Αχλάδι, που το προτείνουμε αν βρεθείτε προς τα εκεί, ενώ σε συζητήσεις με ντόπιους μας ανέφεραν πως είναι πολύ όμορφα στην παραλία Άμπελα, σε αυτή που είναι κοντά στον Πλατύ Γιαλό μάλλον και όχι σε αυτή κοντά στη Βάρη, δείτε τον χάρτη με τις παραλίες στη Σύρο πιο κάτω, και στην παραλία Σαντορινιοί.

Διαδρομή για την ανοργάνωτη παραλία της Βαρβαρούσας
Διαδρομή για την ανοργάνωτη παραλία της Βαρβαρούσας

Παραλίες στην Ερμούπολη Σύρου

Αν μένετε τώρα Ερμούπολη και δεν θέλετε να πάρετε αυτοκίνητο ή να ρίξετε απλά μια γρήγορη βουτιά τότε μπορείτε να πάτε είτε στη περιοχή Βαπόρια στα βόρια του λιμανιού είτε αριστερά στο τέλος του παραλιακού δρόμου, λίγο πριν μπείτε στο μεγάλο χώρο στάθμευσης στο λιμάνι της πόλης. (συμβουλευτείτε τον χάρτη πιο κάτω για ακριβή τοποθεσία). Εμείς δεν κάναμε μπάνιο καθώς όλη μέρα γυρνάγαμε εκτός Ερμούπολης, στις πιο απομακρυσμένες παραλίες που θα βρείτε πιο κάτω.

Διαμονή στην αρχοντική Σύρο

Εμείς μείναμε στην κοσμοπολίτικη Ερμούπολη. Αν σας αρέσει η άμεση πρόσβαση στην αγορά και τη νυχτερινή ζωή της Σύρου τότε η Ερμούπολη ειναι η καλύτερη επιλογή. Αν πάτε με αυτοκίνητο καλύτερα να το παρκάρετε στα όρια της πόλης και να το χρησιμοποιείτε μονο για εκτός Ερμούπολης εκδρομές. Οι κάτοικοι της Ερμούπολης έχουν συνηθίσει στα στενά σοκάκια, που μόνο για αυτοκίνητα δεν κάνουν, οπότε για να μη μπλέξετε καλύτερα χωρίς αυτοκίνητο μέσα στη πόλη. Εξάλλου η Ερμούπολη είναι όμορφη και αξίζει να την περπατήσετε ΄όσο μπορείτε.

Αν τώρα θέλετε πιο εξοχή, ο Γαλησσάς είναι καλή επιλογή αν σας αρέσουν πιο πολύ οι οργανωμένες παραλίες γιατί βρίσκεται πιο κοντά στη Ποσειδωνία και την Βάρη οπου βρίσκονται οι περισσότερες εξ αυτών.

Για τον ίδιο λόγο, μπορειτε να επιλέξετε την αρχοντική περιοχή της Ποσειδωνίας ή Ντέλαγράτσια που αν σας θυμίζει κάτι ειναι από την διάσημη Φραγκοσυριανή του Μάρκου Βαμβακάρη. Εκεί, η παραλία Αγκαθωπές ειναι το highlight της περιοχής.

Για πιο άμεση πρόσβαση στις μη οργανωμένες παραλίες της Σύρου και το πιο άγριο βόριο τμήμα του νησιού θα σας προτείναμε το Κίνι. Στο Κίνι θα βρείτε καλό φαγητό, μία όμορφη παραλία και γρήγορη πρόσβαση, και με τα πόδια, σε δύο ακόμα παραλίες, αυτές του Λωτού και στο Δελφίνι.

Τέλος, μιας και το νησί ειναι σχετικά μικρό και οι αποστάσεις σύντομες, ακόμα και η Άνω Σύρος θεωρώ πως πρόκειται για εξαιρετική επιλογή. Πρόκειται για μεσαιωνικό οικισμό που δεσπόζει πάνω από την Ερμούπολη με την καθολική εκκλησία του Σαν Τζόρτζι στην κορυφή του. Στην Άνω Σύρο θα βρείτε κάποια πολύ ωραία μπαράκια, τον όμορφο χώρο του Rosa Negra (art space et printshop), ταβέρνες και εστιατόρια με εξαιρετική θέα και μερικά από τα πιο γραφικά στενάκια του νησιού.

Μη οργανωμένες ή ελεύθερες παραλίες στη Σύρο

Αυτές βρίσκονται κυρίως στο δυτικό και απάνεμο τμήμα του νησιού από το βόρειο κομμάτι μέχρι και την παραλία Δελφίνι. Θα μιλήσουμε και για μια στο ανατολικό και ανεμοδαρμένο τμήμα της Σύρου μιάς και αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε όταν έχει νοτιάδες ή δυτικούς ανέμους.

Παραλία Βαρβαρούσα

Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες παραλίες στη Σύρο που ευτυχώς προς το παρόν δεν έχει “οργανωθεί” με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar με “μοντέρνα” μουσική. Αυτό οφείλεται ασφαλώς και αποκλειστικά στη δυσκολία πρόσβασης καθώς μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε μέσω θαλάσσης είτε από το σχετικά δύσκολο μονοπάτι που ξεκινάει από τον χώρο στάθμευσης στη παραλία Δελφίνι. Από εκεί λοιπόν, θα πάρετε το ανηφορικό και εύκολο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο ψηλότερο σημείο από το οποίο θα απολαύσετε την πρώτη εικόνα της Βαρβαρούσας.

Παραλία Βαρβαρούσα Σύρο
Παραλία Βαρβαρούσα Σύρο

Εκεί ξεκινάει και η σχετικά δύσκολη κατάβαση που αν και δεν έχει μεγάλη κλίση, τα μεγάλα βράχια εξαιτίας των οποίων θα χρειαστεί να κάνετε μεγάλα βήματα στην κατηφόρα θα σας κουράσουν γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή που αν και πιο κουραστική, είναι λιγότερο πιθανόν να γλιστρήσετε και να ριψοκινδυνέψετε κάποιο τραυματισμό που στο σημείο αυτό θα δυσχεραίνει σημαντικά την επιστροφή σας στην παραλία Δελφίνι και το αυτοκίνητο σας ή ακόμα χειρότερα τον οικισμό Κίνι, αν έχετε ξεκινήσει με τα πόδια από εκεί (αν θυμάστε είχα γράψει πως το Κίνι συνδέεται με ένα 25 λεπτο εύκολο μονοπάτι με τη παραλία Δελφίνι).

Όταν φτάσετε βέβαια στη Βαρβαρούσα θα αποζημιωθείτε βέβαια πλήρως. Τέλεια μεγάλη αμμουδιά με αμμουδερό βυθό και βράχια για παρατήρηση με μάσκα και στις δύο πλευρές της. Πριν ξεκινήσετε για την Βαρβαρούσα με τα πόδια, έχετε στο νου σας πως πως η φυσική σκιά είναι λιγοστή, οπότε αν έχει πάνω από 3-4 παρέες ίσως και να μη βρείτε αρμυρίκι να κάτσετε.

Τι προμήθειες να έχω για τις ελεύθερες παραλίες της Σύρου;

Επιπλέον, να έχετε μαζί σας αρκετό νερό (1,5 λίτρο ανά άτομο τουλάχιστον για να είστε άνετοι και ανάλογα με τις ώρες που σκοπεύετε να μείνετε στη παραλία). Το μονοπάτι αν και μικρό σε μήκος, είναι κουραστικό, θα πιείτε αρκετό και όταν τελικά φτάσετε στη παραλία και φυσικά όταν επιστρέφετε στην ανάβαση μέχρι τη κορυφή του μικρού λόφου πριν το κατηφορικό τμήμα του για την παραλία Δελφίνι.

Όσον αφορά στο φαγητό, φροντίστε να έχετε κάτι ελαφρύ, και για την πλάτη και για το στομάχι σας. Εμείς προτιμάμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και κυρίως οι χουρμάδες. Ειδικά οι βασιλικοί χουρμάδες ειναι πεντανόστιμοι και μας “κρατάνε” πολύ. Από ξηρούς προτιμήστε τις σταφίδες, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα ΄ή τα κάσιους αναλόγως τα γούστα. Και φυσικά αποφύγετε πάσει θυσία τους αλατισμένους που θα προκαλέσουν εντελώς αχρείαστη δίψα.

Τέλος, καλό θα ήταν να φοράτε κλειστό παπούτσι, αν έχετε μποτάκια ακόμα καλύτερα για τέλεια προστασία των αστραγάλων. Εμείς πήγαμε, κλασικά, με ανοιχτά Teva που έχουν τέλεια σόλα για βράχια και πέτρες αλλά δυσκολευτήκαμε σε αρκετά σημεία (να πω εδώ πως μετά τη παραλία Βαρβαρούσα συνεχίσαμε το περπάτημα από το μονοπάτι που την συνδέει με την παραλία του Αετού που και εκεί είχε κάποια ίσως πιο δύσκολα σημεία)

Παραλία Αετός

Από την παραλία Βαρβαρούσα ένα 30λεπτο μονοπάτι σας οδηγεί στην πανέμορφη και ακόμα πιο ερημική παραλία του Αετού. Ξεκινάτε από τη μέση της Βαρβαρούσας, στο πίσω μέρος και ακολουθείτε ένα εύκολο ανηφορικό δρομάκι που καταλήγει σε ένα σχετικά ίσιο και εύκολο μονοπάτι μέχρι τις κατασκευές που ίσως χρησίμευαν ή χρησιμεύουν για στάνες. Από εκεί αρχίζουν τα δύσκολα καθώς το μονοπάτι γίνεται αρκετά κατηφορικό, στενεύει αρκετά σε πολλά σημεία ενώ έχει πολλά και διαφορετικά κομμάτια βράχων ή πετρών που πρέπει να πατήσετε πάνω τους.

Η μοναδική παραλία Αετός στη δυτική Σύρο
Η μοναδική παραλία Αετός στη δυτική Σύρο

Το κατέβασμα διαρκεί 10 περίπου λεπτά και θα σας ζεστάνει αρκετά τους τετρακέφαλους ενώ θα ταλαιπωρήσει τα γόνατα σας. Αν έχετε οποιαδήποτε ευαισθησία στις περιοχές αυτές καλύτερα να την επισκεφτείτε μέσω θαλάσσης. Θα το πληρώσετε ακριβά (περισσότερα για το πως μπορείτε να πάτε σε όλες αυτές τις παραλίες στη Σύρο δια θαλάσσης στο τέλος του άρθρου) αλλά θα γλυτώσετε τουλάχιστον πιθανό τραυματισμό ή επιπλοκή. Όταν φτάσαμε μετά από αυτή τη κατάβαση στη παραλία του Αετού, ίσα ίσα που προλάβαμε να πετάξουμε στην άμμο τις τσάντες και τα σανδάλια μας και να πέσουμε στα δροσερά και κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Η αίσθηση δροσιάς και ανακούφισης ούτε σε διαφήμιση με πανάκριβο προϋπολογισμό (μπάτζετ σε “νεοελληνική” απόδοση) δεν μπορεί να αποτυπωθεί.

Το περιπατητικό μονοπάτι τελειώνει στην παραλία του Αετού. Συνεπώς, ο δρόμος της επιστροφής είναι ίδιος και περνάει μέσα από την παραλία της Βαρβαρούσας. Καθώς ήμασταν ξαναμμένοι από την ανηφορική και δύσκολη ανάβαση από τον Αετό, δεν αντισταθήκαμε σε μία δεύτερη βουτιά, ακόμα πιο δροσερή και αναζωογονητική στην Βαρβαρούσα. Ίσα που στεγνώσαμε και ξεκινήσαμε για την ανηφόρα που οδηγεί στην κορυφή του λόφου μέχρι το κατηφορικό μονοπάτι για την παραλία Δελφίνι και το αυτοκίνητό μας. Συνολικά από την παραλία του Αετού μαζί με τη βουτιά στη Βαρβαρουσα πρέπει να μας πήρε μια ώρα και κάτι ψιλά μέχρι εκεί.

Παραλία Λεία Σύρος
Παραλία Λεία, Σύρος

Όταν φτάσαμε μας είχε τελειώσει το νερό, 2,5 λίτρα για δύο άτομα που είχαμε από την αρχή της πεζοπορίας, και καταδιψασμένοι όπως ήμασταν πήραμε νερό από το beach bar στο Δελφίνι οπου διαπιστώσαμε πως το μικρό το μπουκαλάκι το πουλάνε ένα ευρώ. Ήπιαμε ίσα ίσα να ξεδιψάσουμε και πήγαμε σε ένα μίνι μάρκετ στο Κίνι οπου με μισό ευρώ πήραμε 1,5 λίτρο. Αν θεωρείτε πως είμαι υπερβολικός που αναφέρομαι σε αυτό πάλι, πείτε μου τη γνώμη σας είτε στα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είτε με email στο info@travelphoto.gr

Παραλίες Αμερικάνου, Λεία, Γράμματα και Μαρμάρι

Η επόμενη σειρά με ελεύθερες, ήσυχες και σχετικά απομονωμένες παραλίες στη Σύρο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Δυο μεγάλα μονοπάτια που ξεκινάνε από τον βορειότερο οικισμό του Κάμπου θα σας οδηγήσουν εκεί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παραλίες Λεία και τις 3 παραλίες στη περιοχή της Γριάς Σπηλιάς, το Μαρμάρι, την Αμερικάνου και τα Γράμματα. Εμείς πήραμε το μακρύτερο μονοπάτι προς Γριά Σπηλιά καθώς δεν είχαμε χρόνο για να πάμε και στο άλλο μονοπάτι προς παραλία Λεία. Την είδαμε όμως από μακριά, από το χωριό του Κάμπου και μας φάνηκε πάρα πολύ όμορφη. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά στη Σύρο θα την επισκεφτούμε σίγουρα.

Παραλία Αμερικάνου στη Σύρο
Η παραλία του Αμερικάνου στη Σύρο

Το μονοπάτι που πήραμε λοιπόν για τις 3 παραλίες στο βορειότερο τμήμα της Σύρου, ξεκινάει ακριβώς εκεί που τελειώνει ο δρόμος, αφού φτάσετε λοιπόν στα λίγα σπίτια του Κάμπου, θα συνεχίσετε μέχρι τέρμα και λίγα μέτρα πιο κάτω θα δείτε το μικρό αλλά εύκολο μονοπάτι με θέα την Άνδρο (παραλίες στην Άνδρο) και την Τήνο (παραλίες στη Τήνο). Η διαδρομή μέχρι τον στόχο μας που ήταν η παραλία του Αμερικάνου, διαρκεί 40 περίπου λεπτά και ενώ ξεκινάει από ψηλά δεν έχει μεγάλες κλίσεις και δυσκολίες. Φτάνοντας στην παραλία του Αμερικάνου μας εξέπληξε η πυκνή βλάστηση και η μυρωδιά των πεύκων.

Πρόκειται για ένα δασάκι κυριολεκτικά που όπως θα πληροφορηθείτε από τις υπάρχουσες πινακίδες είναι το προσωπικό έργο ενός Αμερικάνου, του Τζον Πίρσον (John Pearson), που έζησε αρκετά χρόνια στη παραλία με τον γιό του και επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές φύτεμα δέντρων που μετά από δεκαετίες έγινε το μικρό δάσος από πεύκα και φοίνικες που δεσπόζει στη συγκεκριμένη παραλία που μετονομάστηκε σε Αμερικάνου προς τιμήν του Τζον Πίρσον. Πανέμορφα νερά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που αποτελεί μια καλοδεχούμενη παραφωνία στο ξερό και άνυδρο Κυκλαδίτικο τοπίο της βόρειας Σύρου.

Η παραλία Μαρμάρι στη Σύρο
Η παραλία Μαρμάρι στη Σύρο, 10 με 15 λεπτά περπάτημα από τη παραλία του Αμερικάνου

Από την παραλία του Αμερικάνου, αν έχετε χρόνο και όρεξη μη παραλείψετε να πάτε στη παραλία Γράμματα από την μία πλευρά, το μονοπάτι ξεκινάει στα δεξιά του Αμερικάνου όπως φτάνετε στη παραλία ενώ στα αριστερά και με πιο ανηφορική κλίση, ξεκινάει το εύκολο μονοπάτι για την παραλία Μαρμάρι. Μιας και η διαδρομή δεν θα σας πάρει περισσότερο από δέκα λεπτά, αξίζει να την επισκεφτείτε. Μικρότερη, χωρίς δέντρα για φυσική σκιά αλλά εξίσου πανέμορφα νερά για να κάνετε το μπάνιο σας. Η επιστροφή στον οικισμό του Κάμπου από το ίδιο μονοπάτι.

Παραλία Κομμένο

Κλείνοντας το οδοιπορικό μας στις μη οργανωμένες παραλίες της Σύρου, θα θέλαμε να προσθέσουμε εδώ μία αρκετά κοντά στην Ερμούπολη, την παραλία Κομμένο. Σε απόσταση 10 λεπτών με το αμάξι, η παραλία Κομμένο ξεχωρίζει από τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της. Πρόκειται για μια παραλία άγνωστη ακόμα και στους ντόπιους που καθώς βρίσκεται στην “αντιτουριστική” πλευρά, την ανατολική μιας και είναι αυτή που χτυπάνε οι δυνατοί και ξακουστοί βόρειοι άνεμοι των Κυκλάδων. Αν τύχει και πάτε στη Σύρο και έχει νοτιάδες ή δυτικούς ανέμους δοκιμάστε μια επίσκεψη στη παραλία Κομμένο.

Παραλία Κομμένο Σύρος
Παραλία Κομμένο, Σύρος

Υπάρχει όμως μια δυσκολία. Ακριβώς από πάνω υπάρχει μεγάλο οικόπεδο με σπίτι αλλά και ένα άλλο κτίσμα στα δεξιά που έχει κλείσει το δρόμο και ένα φαινομενικά γρήγορο και εύκολο μονοπάτι με αλυσίδα και λουκέτο. Αν πάτε από τη διαδρομή λίγο πριν το μεγάλο οικόπεδο και σπίτι, θα πρέπει να βρείτε το μονοπάτι που στην αρχή δεν είναι και τόσο βατό προκειμένου να περάσετε κάτω από το οικόπεδο και να προχωρήσετε λίγα λεπτά ακόμα μέχρι τη παραλία. Το μπάνιο εκεί όμως σε αυτά τα μαγικά νερά θα σας αποζημιώσει (δείτε φωτογραφίες αλλά και τον χάρτη πρόσβασης στις παραλίες).

Στο απαράμιλλης ομορφιάς παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου.

Κλείνοντας το οδοιπορικό μας στις άγνωστες, ανοργάνωτες και “ελεύθερες” παραλίες της Σύρου, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και μια που δεν είναι …παραλία. Πρόκειται για το μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο που είναι χτισμένο το παρεκκλήσι του Αγίου Στέφανου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σύρου. Θα το βρείτε σε κοντινή απόσταση από τον φημισμένο Γαλησσά, ίσως και σε λιγότερο από 10 λεπτά με το αμάξι, μέχρι το σημείο που θα αφήσετε το όχημα σας για να πάρετε το αρκετά κατηφορικό μονοπάτι μέχρι τη θάλασσα και την μοναδική σπηλιά του Αγίου Στεφάνου. Το κατέβασμα, που ειναι και το πιο δύσκολο, μέχρι το επίπεδο της θάλασσας μας πήρε 30 με 40 λεπτά, με αρκετές στάσεις για φωτογραφίες και αγνάντεμα του Αιγαίου, ενώ το ανέβασμα που το κάναμε συνεχόμενα γύρω στα 20-25 λεπτά.

Παρεκκλήσι Αγίου Στεφανου σπηλιά Σύρος
Το μοναδικής ομορφιάς παρεκκλήσι Αγίου Στεφανου με τη φυσική σπηλιά και τα κρυστάλλινα νερά, Σύρος

Επισκεφτήκαμε τη σπηλιά και το παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου στις αρχές Ιουλίου και γενικά ήταν πολύ ήσυχα και ειδυλλιακά θα έλεγα. Βρήκαμε άλλο ένα ζευγάρι που έφευγε την ώρα που φτάναμε, ενώ τις δύο ώρες που κάτσαμε εκεί ήταν άλλο ένα ζευγάρι και τρεις Σκανδιναβοί τουρίστες που κάναν μια βουτιά, είδαν στα γρήγορα το ξωκλήσι και την φυσική σπηλιά που είναι χτισμένο και αποχώρησαν όσο γρήγορα ήρθαν. Πρόκειται λοιπόν για έναν όχι πολυσύχναστο προορισμό που θα απολαύστε μοναδικές βουτιές κάτω από τα τεράστια βράχια που σχηματίζουν μια τεράστια φυσική κοιλότητα μέσα στην οποία χτίσαν το γραφικό ξωκλήσι. Στις σχισμές των βράχων θα δείτε και κυρίως θα ακούσετε τις διαπεραστικές φωνούλες από πλήθος χελιδονιών που προφανώς έχουν χτίσει τις φωλιές τους εκεί.

Ο λόγος φυσικά που ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο με κρυστάλλινα νερά δεν έχει κατακλυστεί ακόμα από πλήθος τουριστών είναι φυσικά η δυσκολία πρόσβασης. Αν και σε αρκετές ιστοσελίδες αναφέρεται πως υπάρχει γρήγορο μονοπάτι από την παραλία του Γαλησσά θα ήθελα εδώ να τονίσω πως κάνουν, το πιθανότερο, λάθος καθώς στον χάρτη κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ενώ όσοι ήρθαν και έφυγαν το έκαναν από το σχετικά δυσκολο και σίγουρα με μεγάλη κλίση μονοπάτι που ακολουθήσαμε και μεις.(ακριβές σημείο στον χάρτη το τέλος του άρθρου)

Ξωκλήσι Αγίου Στεφανου σπηλιά Σύρος
Ξωκλήσι Αγίου Στεφανου, σπηλιά Σύρος

Πρόσβαση μέσω θαλάσσης στις ανοργάνωτες παραλίες Σύρου

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε ή δεν μπορειτε να περπατήσετε τα μονοπάτια για τις πανέμορφες ελεύθερες και “ανοργάνωτες” παραλίες της Σύρου, τότε μπορειτε να πάτε την ημερήσια εκδρομή με το καΐκι που ξεκινάει από το Κίνι και κάνει τις περισσότερες αν όχι όλες από τις παραλίες που αναφέραμε πιο πάνω. Αν επιλέξετε αυτό τον τρόπο και είστε μία 4μελής οικογένεια η εκδρομή αυτή θα σας κοστίσει 110 ευρώ. Ο ενήλικας πληρώνει €30 και το κάθε παιδί από €25.

Ο τρόπος λειτουργίας ειναι λίγο ιδιαίτερος καθώς επιλέγετε την παραλία που σας αρέσει, στην οποία θα πρέπει να μείνετε για 5 ώρες, με΄χρι να σας μαζέψουν στην επιστροφή. Οι διοργανωτές θα σας προμηθεύσουν με ομπρέλα θαλάσσης και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, μισόυ λίτρου. Συνεπώς, θα πρεπει να φροντίσετε και για νερό και για φαγητό αυτές τις 6-7 ώρες που μπορεί να διαρκέσει η εκδρομή. Το καΐκι λέγεται Πέρλα1 και το email επικοινωνίας ειναι το perla1cruises@gmail.com

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Παραλίες στη Σύρο και τα σημεία πρόσβασης για τα μονοπάτια

Vaporia, Ermoupoli, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Ermoupoli, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Σαντορινιοί, Azolimnos Varis, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Vari, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Αχλάδι, Vari, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Αμπέλας, Ampela, Megas Gialos Varis, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Komito, Posidonia, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Αγκαθωπές, Posidonia, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Finikas, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Γράμματα, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Γράμματα, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Αμερικάνου, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Μαρμάρι, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Λεία, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Κίνι, Lotos, Kini, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Άγιος Στέφανος, 25ης Μαρτίου, Κόκκινα, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Άγιος Στέφανος, 25ης Μαρτίου, Κόκκινα, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Galissas, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Kini, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Delfini, Kini, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Αετός, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, 841 00, Greece

Βαρβαρούσα, Municipality of Syros and Ermoupoli, Syros Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece



Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *