Στη Δονούσα των μικρών Κυκλάδων

Παραλία και λιμάνι της Δονούσας, Σταυρός
Παραλία και λιμάνι της Δονούσας, Σταυρός

Η Δονούσα των μικρών Κυκλάδων με τις πανέμορφες παραλίες, τα πεντανόστιμα φαγητά της και τους φιλικότατους κατοίκους θα σας κλέψει σίγουρα την καρδιά.

Γιατί Δονούσα Μάγισσα; Γιατί αρχικά έτσι έγραφε πάνω στο καΐκι που μας πήγε σε μία μικρή αλλά μαγική διαδρομή. Με την Δονούσα Μάγισσα” (φωτό) λοιπόν ξεκινήσαμε από το λιμάνι Σταυρό, πήγαμε στην παραλία Κέδρος, από εκεί στην ακόμα πιο όμορφη και απομονωμένη παραλία Λιβάδι, περάσαμε απ’ το Φυκιό, αράξαμε για μπάνιο στη μοναδική Φωκοσπηλιά και καταλήξαμε στο απομακρυσμένο χωριό της Καλοταρίτισσας με τη μία ταβέρνα και τις πολλές μικρές παραλίες της.

βρείτε γρήγορα:

Παραλία Λιβάδι. Δονούσα, Μικρές Κυκλάδες
Παραλία Λιβάδι. Δονούσα, Μικρές Κυκλάδες

Πρόσβαση στη Δονούσα

Η Δονούσα ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων (μαζί με την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, την ακατοίκητη Κέρο και τη Σχοινούσα) και είναι το πιο απομακρυσμένο νησί από το κοντινότερο λιμάνι, αυτό της Νάξου. Για να φτάσετε στο μικρό της λιμάνι θα χρειαστείτε πολλές ώρες και αρκετές στάσεις.

Το συντομότερο ίσως δρομολόγιο είναι αυτό από τον Πειραιά που σταματάει στην Πάρο, τη Νάξο, τα Κουφονήσια και μετά τη Δονούσα. Η σχετική δυσκολία πρόσβασης έχει φυσικά και πλεονεκτήματα αφού η Δονούσα έχει διατηρήσει στο ακέραιο το παραδοσιακό της χρώμα και χαρακτήρα.

Δωμάτια στη Δονούσα

Σίγουρα δε θα βρείτε την ποικιλία άλλων μεγαλύτερων νησιών αλλά αυτό δεν νομίζω να επηρεάσει τη διαμονή σας εκεί αφού τον περισσότερο καιρό θα τον περάσετε στις παραλίες και στις διάφορες εξορμήσεις. Πάντως δεν θα απογοητευτείτε, καθώς στα περισσότερα δωμάτια θα έχετε μπαλκονάκι με θέα στο βαθύ μπλε του Αιγαίου σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές.

Booking.com

Στο λιμάνι του Σταυρού

Ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού είναι ο Σταυρός στον οποίο αράζουν τα μεγάλα αλλά και πιο μικρά πλοία της γραμμής όπως ο θρυλικός Σκοπελίτης (φωτογραφία). Προσωπική άποψη είναι πως ο Σταυρός αποτελεί τη καλύτερη επιλογή διαμονής.

Έχει μεγάλη πεντακάθαρη παραλία, αρκετές προτάσεις διαμονής και πολλές, για το μέγεθος του οικισμού, ταβέρνες. Επιπλέον, στην παραλία λειτουργεί και μικρή καφετέρια κάτω από τα αρμυρίκια με ωραία μουσική και φτηνό αλλά χορταστικό πρωινό (και όχι μόνο).

Στο λιμάνι της Δονούσας τον Σταυρό. Μικρές Κυκλάδες
Στο λιμάνι της Δονούσας τον Σταυρό

Στο Σταυρό, όπου φάγαμε μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Μπορείτε να δοκιμάσετε στις 2-3 ταβέρνες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που δένουν τα καράβια και να απολαύσετε τους ψαρομεζέδες σας με θέα την υπέροχη παραλία του Σταυρού.

Επιπλέον, υπάρχει και άλλη μία εξαιρετική ταβέρνα που βρίσκεται ακριβώς στην απέναντι πλευρά (δεξιά όπως μπαίνει το καράβι στο λιμάνι) με θέα το Αιγαίο! Στον Σταυρό θα βρείτε και το μοναδικό ΑΤΜ, ψιλικατζίδικο καθώς και το φαρμακείο του νησιού.

Στη παραλία Κέδρος

Εκτός από τον Σταυρό όμως τι άλλο υπάρχει και έχει να προσφέρει η Δονούσα; Μία κοντινή στο Σταυρό βόλτα που θα προτείναμε να κάνετε με τα πόδια είναι στη γνωστή παραλία Κέδρος. Μάλιστα αξίζει να το περπατήσετε και μέρα και νύχτα. Το πρωί για άραγμα και μπάνιο στα γαλάζια νερά της, όπου με μάσκα μπορείτε να δείτε σε σχετικά ρηχά νερά και α απομεινάρια ενός γερμανικού πολεμικού πλοίου από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ το βράδυ για να διασκεδάσετε τα διάφορα πάρτι που γίνονται στο καφέ μπαρ της παραλίας.

 

Παραλία Κέδρος, Δονούσα, Μικρές Κυκλάδες
Παραλία Κέδρος όπως φαίνεται πίσω από το παράθυρο του λεωφορείου που μας μεταφέρει στη Καλοταρίτισσα.

Από μουσική πάντως δεν υπάρχει κάτι στάνταρ και είναι ανάλογα τον DJ που παίζει κάθε βράδυ. Οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας φακό γιατί το βράδυ οι δρόμοι είναι θεοσκότεινοι. Το θέαμα όμως του νυχτερινού ουρανού με τα χιλιάδες αστέρια είναι κάτι που θα θυμάστε για πολύ καιρό. Για να πάτε στη παραλία Κέδρος λοιπόν, αν ξεκινήσετε από το λιμάνι πρέπει να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας του Σταυρού και στο τέρμα της να πάρετε το ανηφορικό μονοπάτι στα αριστερά μέχρι να συναντήσετε τον κεντρικό δρόμο που πάει για Μεσαριά. Μετά από 350 μέτρα θα δείτε στα δεξιά σας
ένα μικρό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη παραλία. (Οδηγίες πρόσβασης, ακολουθήστε τα βελάκια)

Εξορμήσεις, εκδρομές και μετακίνηση στη Δονούσα

Αν τώρα θέλετε να εξερευνήσετε το υπόλοιπο νησί μπορείτε, αν δεν έχετε αυτοκίνητο, να πάρετε το δημόσιο λεωφορείο (δρομολόγια), να ακολουθήσετε τα πολυάριθμα μονοπάτια με τις 5 βασικές διαδρομές ή να πάρετε ένα καϊκάκι από το λιμάνι και να κάνετε μία ημερήσια εκδρομή.

Το καΐκι που πήραμε εμείς έγραφε Δονούσα Μάγισσα και μας πήγε σε “μαγικά” σημεία όπως η παραλία Λιβάδι και η Φωκοσπηλιά.

Δονούσα-καίκι
Εκδρομή με καΐκι στη Δονούσα

Ο ιδιοκτήτης Μιχάλης με τον καπετάνιο του ήταν εξαιρετικοί, μας εξήγησαν πολλά πράγματα για το νησί και τα φυσικά του τοπία και μας εξιστόρησαν την ιστορία πίσω από τα σημεία που επισκεφτήκαμε. Τα καΐκια στη Δονούσα είναι πέρα από εκδρομικά μέσα και μέσα συγκοινωνίας, εξυπηρετώντας όσους επιλέγουν να μείνουν σε απόμακρα σημεία όπως η παραλία Λιβάδι ή η Καλοταρίτισσα.

Παραλία Λιβάδι, Φυκιό και οι ταβέρνες στη Μερσίνι

Μετά τη πρώτη μας στάση στην παραλία του Κέδρου, ξεκινήσαμε για το Λιβάδι. Στο Λιβάδι αξίζει να σταματήσετε και να κάνετε το μπάνιο σας στα εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά. Η συγκεκριμένη παραλία είναι αγαπημένος προορισμός γυμνιστών χωρίς να σημαίνει πως δεν θα βρείτε και κάποιους λουόμενους που δεν προτιμούν την αδαμιαία περιβολή για το μπάνιο τους.

Αφού κάνετε το μπάνιο σας μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την κοντινή και μικρή παραλία Φυκιό την οποία θα βρείτε ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της παραλία Λιβάδι, όπως κοιτάτε τη θάλασσα.

Μερσίνη, θέα προς Αμοργό από Δονούσα
Η Αμοργός όπως φαίνεται απ ΄τη Δονούσα και το χωριό Μερσίνη.

Από το Φυκιό θα προτείναμε να ανεβείτε με τα πόδια στον οικισμό Μερσίνη. Το μονοπάτι είναι αρκετά ανηφορικό (εννοείται πως θα έχετε φροντίσει για επαρκή ποσότητα νερού) αλλά η προσπάθεια σας θα ανταμειφθεί αφού πέρα από την υπέροχη θέα στο Αιγαίο και την επιβλητική Αμοργό, στη Μερσίνη θα βρείτε και δύο ταβέρνες με υπέροχη φαγητό.

Ο συνδυασμός της Αιγαιοπελαγίτικης θέας με τα Κυκλαδίτικα πεντανόστιμα πιάτα αξίζει τον κόπο με το παραπάνω. Από την Μερσίνη μπορείτε να πάρετε το δημοτικό λεωφορείο για να επιστρέψετε στον Σταυρό.

Στη Φωκοσπηλιά

Επόμενη στάση με τη “Δονούσα Μάγισσα” είναι η Φωκοσπηλιά (φωτογραφία). Αξίζει να κάνετε και εδώ πολλές βουτιές και να δείτε από κοντά το μοναδικό γαλάζιο φυσικό φωτισμό που αποκτούν τα νερά και τα βράχια σε αρκετά σημεία. Ο βυθός είναι πανέμορφος, τα βράχια από πάνω σας επιβλητικά και τα μακροβούτια εμπειρίες μοναδικές.

Οπωσδήποτε να έχετε μαζί μάσκα ή γυαλάκια κολυμβητικά γιατί είναι κρίμα να πάτε μέχρι εκεί και να μη δείτε τα παιχνίδια που κάνει το φως κάτω από το νερό.

Φωκοσπηλιά, Δονούσα, Μικρές Κυκλάδες
Μέσα στη Φωκοσπηλιά

Καλοταρίτισσα

Τελευταία στάση ο “μικροσκοπικός” οικισμός της Καλοταρίτισσας. Εκεί θα βρείτε μία μεγάλη παραλία και άλλες δύο μικρότερες, μία στα αριστερά της ακολουθώντας ένα πολύ μικρό μονοπάτι πάνω στα βράχια και μία στα δεξιά από το δρόμο που φτάνει μέχρι τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Donousa-paralia-kalotaritisa
Στη παραλία της Καλοταρίτισας, Δονούσα

Μας άρεσε περισσότερο η κεντρική παραλία αλλά όπου και να πάτε η θάλασσα και ο βυθός είναι υπέροχοι. Πάνω από την παραλία θα βρείτε και τη μία και μοναδική ταβέρνα “ο Μήτσος” με φρέσκο ψάρι για να κλείσετε ιδανικά την επίσκεψη σας σε αυτή την πανέμορφη γωνιά της Δονούσας.

Δονούσα μάγισσα λοιπόν!

Πολλοί την λένε έτσι γιατί χωρίς να το καταλάβεις έχει τρυπώσει στο μυαλό σου και την σκέφτεσαι για το επόμενο καλοκαίρι πριν καν φύγεις από κει. Είναι το “κλίμα” τόσο χαλαρό που όταν συνδυάζεται με το Κυκλαδίτικο τοπίο και τις πανέμορφες ακτές και τα νερά της Δονούσας, σου φορτίζει τις μπαταρίες για τους επόμενους μήνες.

Νιώθεις διακοπές και ξεκούραση ακόμα και είσαι όλη μέρα στο τρέξιμο προσπαθώντας να ανακαλύψεις τα μονοπάτια που θα σε πάνε από τη μία παραλία στην άλλη.

Ο Σκοπελίτης της άγονης γραμμής

Φύγαμε από τη Δονούσα με ένα καράβι που έχει συνδέσει το όνομα του με τις Μικρές Κυκλάδες και την άγονη γραμμή. Δεν ήταν άλλο από τον θρυλικό Σκοπελίτη που για τους κατοίκους αυτών των μικρών νησιών αποτελεί το πιο τακτικό και αξιόπιστο μέσο πρόσβασης στην Αμοργό ή την Νάξο (στην Δονούσα δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός και οι κάτοικοι αναγκάζονται να κάνουν αυτό το ταξίδι μέσα στο καταχείμωνο προκειμένου να εξασφαλίσουν ιατρική περίθαλψη σε έκτακτες περιπτώσεις)

Ο Σκοπελίτης λοιπόν μας πήρε από την Δονούσα αλλά ελπίζουμε να μας ξαναφέρει σύντομα πίσω.

Επόμενος προορισμός μας ήταν τα πανέμορφα Κουφονήσια τις ακτές των οποίων πρωτοείδαμε μετά από δύο ώρες περίπου.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Δωμάτια στη Δονούσα

Σίγουρα δε θα βρείτε την ποικιλία άλλων μεγαλύτερων νησιών αλλά αυτό δεν νομίζω να επηρεάσει τη διαμονή σας εκεί αφού τον περισσότερο καιρό θα τον περάσετε στις παραλίες και στις διάφορες εξορμήσεις. Πάντως δεν θα απογοητευτείτε, καθώς στα περισσότερα δωμάτια θα έχετε μπαλκονάκι με θέα στο βαθύ μπλε του Αιγαίου σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές.

Booking.com

Φωτογραφίες από τη Δονούσα

Χάρτης Δονούσας

οικισμός Μερσίνη / Mersini village

Donousa 843 00, Greece



Σχόλια

2 απαντήσεις στο “Στη Δονούσα των μικρών Κυκλάδων”

  1. Τάσος Avatar
    Τάσος

    Ωραίο άρθρο, ευχαριστούμε.

  2. Stavrakaki Eleftheria Avatar
    Stavrakaki Eleftheria

    ΥΠΕΡΟΧΟΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *