Για βουτιές στις παραλίες της Ίου

Παραλίες στην Ίο, Κυκλάδες
Παραλίες στην Ίο, Κυκλάδες

Απολαύστε τις μοναδικές παραλίες της Ίου μέσα από το οδοιπορικό μας στο νησί του Ομήρου. Από το λιμάνι του νησιού μέχρι και την βόρεια πλευρά, η Ίος είναι γεμάτη από πολυσύχναστες αλλά και ερημικές πανέμορφες παραλίες. Δυστυχώς μείναμε μόνο 3 μέρες με αποτέλεσμα να μη προλάβουμε να δούμε όλες τις παραλίες του νησιού.

Και είναι πολλές, οπότε αν σκοπεύετε να εξερευνήσετε το απέραντο γαλάζιο του νησιού, κανονίστε τη διαμονή σας στην Ίο (ανοίγει σε νέο παράθυρο/tab) για περισσότερες μέρες.

Η παραλία Μυλοπότας και η Χώρα της Ίου
Η παραλία Μυλοπότας και η Χώρα της Ίου όπως φαίνονται από το δρόμο για τη παραλία Μαγγανάρι.

Στην Ίο δεν θα δυσκολευτείτε να αποφασίσετε που να μείνετε μιας και οι κύριες επιλογές είναι η Χώρα, το λιμάνι και η περιοχή ανάμεσα από τη Χώρα και τη παραλία του Μυλοπότα καθώς και την ίδια τη παραλία αφού πίσω από το δρόμο υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια.

Booking.com

Ξεκινώντας τη σύντομη περιήγηση σας στο νησί και αν θέλετε μια γρήγορη δόση δροσιάς αμέσως μετά την αποβίβαση σας απ’ το καράβι, μπορείτε να κολυμπήσετε στη παραλία του λιμανιού η οποία για μια πρώτη γρήγορη δόση φτάνει και περισσεύει. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι με το που αποβιβαστείτε να περπατήσετε αριστερά 50 περίπου μέτρα και φτάσατε. Πιο κοντά δε γίνεται!

Αν συνεχίσετε, όχι με τα πόδια καλύτερα, πιο κάτω περίπου 800 μέτρα θα φτάσετε στη παραλία Τζαμαρία ενώ επόμενη επιλογή είναι η παραλία Κουμπάρα που δεν μας εντυπωσίασε όμως και δεν θα τη προτείναμε ειδικά αν αναλογιστείτε τις εναλλακτικές επιλογές που θα βρείτε στην Ίο.

Από τη βορειοδυτική πλευρά της Ίου αξίζει να αναφέρουμε και την παραλία Λωρέτζαινα. Δεν κάναμε μπάνιο γιατί φτάσαμε αργά αλλά απο ψηλά που την είδαμε φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα με το ψηλό βράχο στα δεξιά και τα διάφανα βαθιά νερά. Δηλαδή με λίγα λόγια το ”βαρύ πυροβολικό’ της Ίου όσον αφορά στις παραλίες της. Ειδικά ο Μυλοπότας είναι από τις πιο διάσημες και πολυφωτογραφισμένες παραλίες αρκετές δεκαετίες πριν την έλευση των social media και του Instagram.

Παραλία Μυλοπότας

Φυσικά η “λατρεία” αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη καθώς ο Μυλοπότας είναι μια τεράστια πανέμορφη παραλία με εύκολη πρόσβαση από την Χώρα, με κρυστάλλινα νερά, επιλογές διασκέδασης 24 ώρες το 24ωρο αλλά και ήσυχες γωνιές για να χαλαρώσετε μετά από την φημισμένη έντονη νυχτερινή ζωή της Ίου.

Παραλία Μυλοπότας Ίος;
Η παραλία Μυλοπότας όπως φαίνεται απο τον δρόμο της Χώρας.

Από την άλλη πλευρά, το Μαγγανάρι ήταν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 (σίγουρα και παλιότερα) ένας εξωτικός προορισμός. Ακουγόταν πως πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία με τιρκουάζ νερά και χρυσή άμμο αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούσαν την ευκολία και τις ανέσεις του Μυλοπότα. Πρόσβαση δεν είχε με αυτοκίνητο και μόνο με ημερήσιες εκδρομές με καΐκι μπορούσες να προσεγγίσεις την παράλια και αυτό όχι πάντα.

Τώρα η παραλία στο Μαγγανάρι είναι πολύ πιο προσιτή. Έχει ασφαλτοστρωθεί δρόμος και μπορείς μέσα σε 40-50 λεπτά να φτάσεις με το αυτοκίνητο. Όχι πως 50 λεπτά είναι λίγα αλλά ( το Μαγγανάρι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ίου) αλλά σίγουρα υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Αν λοιπόν πάτε στην Ίο, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την διπλή εξωτική παραλία στο Μαγγανάρι.

Παραλία Μαγγανάρι στην Ίο.
Παραλία Μαγγανάρι στην Ίο.

Επιπλέον, η διαδρομή με το αυτοκίνητο προσφέρει και εναλλακτικές όψεις του νησιού όπως αυτή του Μυλοπότα και της Χώρας στο βάθος όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Δεν θα πούμε περισσότερα, μια βουτιά αλλά και η θέα από ψηλά όπως θα φτάνετε με το αυτοκίνητο αρκούν.

Αφού λοιπόν φτάσατε μέχρι το Μαγγανάρι και διαθέτετε όχημα, τότε μπορείτε να πάτε λίγο πιο πάνω να δείτε την θέα προς τον κόλπο και τις παραλίες στις Τρεις Κλησιές (η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου είναι από εκεί). Όταν πήγαμε δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε μέχρι τη θάλασσα γιατί ο χωματόδρομος ήταν κλειστός. Αξίζει όμως να κάνετε ένα σύντομο πέρασμα από κει για τη θέα ή να και να ρωτήσετε αν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης.

Παραλία στην Ίο
Η όμορφη παραλία δίπλα στο λιμάνι της Ίου.

Οι επόμενες παραλίες που θα αναφέρουμε προσεγγίζονται μόνο με 4Χ4 γιατί τον Ιούνιο του 2016 που τις επισκεφτήκαμε υπήρχε μόνο χωματόδρομος που σε κάποια σημεία ήταν δύσκολος (αν είναι ακόμα έτσι μη το επιχειρήσετε με συμβατικό αυτοκίνητο ή μηχανή.)

Άλλη μια παραλία που δεν μπορέσαμε να προσεγγίσουμε ήταν εκεί όπου τώρα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Calilo (exclusive suites) και απ’ ότι καταλάβαμε πρόκειται για ιδιωτική παραλία για τους πελάτες του Calilo.

Τέλος, αφού φτάσατε μέχρι εκεί αντί για την παραλία μπροστά από το Calilo, μπορείτε να συνεχίσετε αριστερά στη διασταύρωση (δείτε τον χάρτη στο τέλος του άρθρου) και να φτάσετε στη μεγάλη και ερημική παραλία Κάλαμος. Κάντε μια βουτιά και συνεχίστε αν έχετε χρόνο κανα δυο χιλιόμετρα στο τέλος του χωματόδρομου που οδηγεί σε έναν πανέμορφο και ερημικό κόλπο (μιλάμε πάντα για το καλοκαίρι του 2016 καθώς μέσα σε 3-4 χρόνια πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει. Ελπίζουμε να μην έχουν ξεφυτρώσει beach bar με εκκωφαντική μουσική ή ιδιωτικές επαύλεις που αποκλείουν την πρόσβαση.)

παραλία Αγία Θεοδότη στην Ίο.
Η παραλία Αγία Θεοδότη στην Ίο.

Οι επιλογές όμως για βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά των Κυκλάδων δεν σταματούν εδώ στην Ίο. Πέρα από τις κρυμμένες μικρές παραλίες που μπορείτε να προσεγγίσετε μόνο με σκάφος/ιστιοπλοϊκό, υπάρχουν και μερικές ακόμα πανέμορφες παραλίες που αξίζει να δείτε οπωσδήποτε πριν φύγετε από το νησί.

Μία από αυτές είναι η Αγία Θεοδότη, 20 με 30 λεπτά από την Χώρα, στο ανατολικό κομμάτι του νησιού. Από τις πιο μεγάλες παραλίες της Ίου με πεντακάθαρα νερά, ιδανικός προορισμός για πιο χαλαρές καταστάσεις και άπλα για …απλωτές :) (όχι πως θα δυσκολευτείτε στις υπόλοιπες δηλαδή)

Στην ίδια πλευρά, την ανατολική, με την Αγία Θεοδότη, θα βρείτε και τη παραλία Ψάθη. Πιο μικρή και ίσως και πιο ήσυχη, αποτελεί καλή επιλογή για χαλαρές βουτιές με θέα την Ηρακλειά.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Χάρτης με τις παραλίες της Ίου

840 01, Greece

Στην Ίο δεν θα δυσκολευτείτε να αποφασίσετε που να μείνετε μιας και οι κύριες επιλογές είναι η Χώρα, το λιμάνι και η περιοχή ανάμεσα από τη Χώρα και τη παραλία του Μυλοπότα καθώς και την ίδια τη παραλία αφού πίσω από το δρόμο υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια.

Ξενοδοχεία και δωμάτια στην Ίο

Booking.com
Παραλίες στην Ίο, Λωρετζαινα
Παραλίες στην Ίο, Λωρετζαινα, Αιγαίο, Ελλάδα

Ταξιδέψτε και άλλο στις ΚυκλάδεςΣχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *