Φωτογραφίες απο την Τήνο και το χωριό Πύργος

Κατηγοριοποιημένα ως ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Περιστερώνες Τήνου, παραδοσιακό χωριό
Μη μείνετε στις παραλίες αλλά επισκεφτείτε και τα πανέμορφα χωριά του νησιού.

Η Τήνος βρίσκεται στις Κυκλάδες ανάμεσα από την Άνδρο και την Μύκονο. Διάσημη για την Παναγία της, τα περίφημα μάρμαρα, την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής καθώς και για τις φυσικές ομορφιές, τις παραλίες και τα πανέμορφα γραφικά χωριά.
Δείτε όλες τις φωτογραφίες || Χάρτης Τήνου || Πρόσβαση / Συγκοινωνίες στη Τήνο

Πύργος Τήνου

Ένα υπαίθριο μουσείο Κυκλαδικής τέχνης.

Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωρίο της Τήνου και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το λιμάνι και την Χώρα. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά όχι μόνο της Τήνου αλλά και των Κυκλάδων, με πλούσια ιστορία και τεράστια καλλιτεχνική παράδοση καθώς είναι πατρίδα δύο εκ των σημαντικότερων Ελλήνων γλυπτών, των Γιαννούλη Χαλεπά και ο Δημήτρης Φιλιππότης αλλά και του μεγάλου ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα.

Το νησί της Τήνου είναι γνωστό για την φυσική του ομορφιά, τον ναό της Μεγαλόχαρης αλλά και το περίφημο Τηνιακό άσπρο και πράσινο μάρμαρο. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση, ο αρχαίος γλύπτης Φειδίας είχε έρθει στο νησί για να διδάξει την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής ενώ πολλά από τα μνημεία της Δήλου έχουν γίνει με Τηνιακό μάρμαρο.

Τήνος-χωριό-Πύργος
Το πανέμορφο χωρίο Πύργος στη Τήνο

Στη σύγχρονη εποχή πάντως η ανάπτυξη της νεοελληνικής γλυπτικής ξεκίνησε από τον Πύργο, διέθετε άφθονο μάρμαρο από κοντινά λατομεία, και έφτασε στην ακμή της από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου. Κατά την περίοδο αυτή, χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν και ασχολήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «πάνω» στο μάρμαρο της Τήνου, ενώ ο οικισμός του Πύργου αποτέλεσε αγαπημένο πεδίο δημιουργίας στο οποίο οι καλλιτέχνες φρόντισαν να ξεδιπλώσουν απλόχερα το ταλέντο τους.

Τήνος-Κυκλάδες-χώρα-blue-star
H Xώρα της Τήνου καθώς υποδέχεται το Blue Star ferry

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον Πύργο είναι η έντονη παρουσία του μαρμάρου σε όποια γωνιά του οικισμού και αν κοιτάξεις. Οι καλλιτέχνες του Πύργου αλλά και οι κάτοικοι του χωριού φρόντισαν να ομορφύνουν τον τόπο τους δημιουργώντας περίτεχνες μαρμάρινες διακοσμήσεις στις εκκλησίες, μαρμάρινα υπέρυθρα και πλατύσκαλα στα σπίτια τους, ενώ πολλές φορές τις εντυπώσεις μπορεί να κλέψουν οι μικρές λεπτομέρειες όπως ένα σκαλιστό τραπεζάκι σε κάποιο καφενείο ή ακόμα και η μαρμάρινη ταμπέλα που δείχνει την στάση του λεωφορείο που έρχεται απ’ το λιμάνι, και αποτελεί από μόνη της δείγμα της διάθεσης όλων όσων εμπλέκονται με την μαρμαρογλυπτική στον Πύργο για την δημιουργία έργων τέχνης και κυρίως την διατήρηση της παράδοσης του τόπου.

Διαμονή στη Τήνο

Booking.com

Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε δωμάτια και ξενοδοχεία στη Τήνο συγκρίνοντας τις τιμές αλλά και τις κριτικές άλλων επισκεπτών της Τήνου.

Δοκιμάστε λοιπόν να χαθείτε μέσα στα γραφικά Κυκλαδίτικα σοκάκια του Πύργου ενώ μη παραλείψετε να επισκεφτείτε την μικρή και πανέμορφη πλατεία του χωρίου. Γευματίστε ή απλά ξεκουραστείτε κάτω από την σκιά του αιωνόβιου πλάτανου και πιείτε το δροσερό νερό της μνημειακής μαρμάρινης κρήνης που αποτελεί ένα εντυπωσιακό και πανέμορφο δείγμα της Τηνιακής τέχνης.

Δείτε στον Πύργο Τήνου

Σήμερα στον Πύργο λειτουργεί το Προπαρασκευαστικό & Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου που ιδρύθηκε το 1955 με στόχο την εκμάθηση της καλλιτεχνικής μαρμαροτεχνίας (www.tinosartschool.gr/), το μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά (στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι), το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου (δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), www.piop.gr) και το μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών.

Πρόσβαση / Συγκοινωνίες στη Τήνο


Καθημερινά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Από την Τήνο ανταποκρίσεις για αρκετά νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, υπάρχει και καθημερινή επικοινωνία από την πόλη της Τήνου με το υπόλοιπο νησί ενώ το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό. Τέλος, υπάρχει και σταθμός ταξί δίπλα στο παλιό λιμάνι.

Πληροφορίες: ΚΤΕΛ 22440-22139, ταξί 22470, ταξί στον Πύργο 6977446176, οδική βοήθεια: 25258, 22222. Λιμεναρχείο Ραφήνας: (22940) 22 300
Πειραιά: (210) 422 6000

Φωτογραφίες από τα χωριά, την χώρα και τις παραλίες στη Τήνο.


Χάρτης Τήνου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.