Πύργος Τήνου πανοραμική

Φωτογραφίες από το χωριό Πύργος (Πάνορμος) της Τήνου

Η Τήνος βρίσκεται στις Κυκλάδες ανάμεσα από την Άνδρο και την Μύκονο. Διάσημη για την Παναγία της, τα περίφημα μάρμαρα, την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής καθώς και για τις φυσικές ομορφιές, τις παραλίες και τα πανέμορφα γραφικά χωριά.

Πύργος Τήνου σπίτια συκιά
Πύργος Τήνου, Ιούλιος 2023

Πύργος Τήνου, ένα υπαίθριο μουσείο Κυκλαδικής τέχνης

Ο Πύργος (ονομάζεται και Πάνορμος, θα το δείτε έτσι και στο google maps) είναι το μεγαλύτερο χωρίο της Τήνου και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το λιμάνι και την Χώρα.

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά όχι μόνο της Τήνου αλλά και των Κυκλάδων, με πλούσια ιστορία και τεράστια καλλιτεχνική παράδοση καθώς είναι πατρίδα δύο εκ των σημαντικότερων Ελλήνων γλυπτών, των Γιαννούλη Χαλεπά και ο Δημήτρης Φιλιππότης αλλά και του μεγάλου ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα.

Το νησί της Τήνου είναι γνωστό για την φυσική του ομορφιά, τον ναό της Μεγαλόχαρης αλλά και το περίφημο Τηνιακό άσπρο και πράσινο μάρμαρο. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση, ο αρχαίος γλύπτης Φειδίας είχε έρθει στο νησί για να διδάξει την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής ενώ πολλά από τα μνημεία της Δήλου έχουν γίνει με Τηνιακό μάρμαρο.

Στη σύγχρονη εποχή πάντως η ανάπτυξη της νεοελληνικής γλυπτικής ξεκίνησε από τον Πύργο, διέθετε άφθονο μάρμαρο από κοντινά λατομεία, και έφτασε στην ακμή της από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου.

Κατά την περίοδο αυτή, χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν και ασχολήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «πάνω» στο μάρμαρο της Τήνου, ενώ ο οικισμός του Πύργου αποτέλεσε αγαπημένο πεδίο δημιουργίας στο οποίο οι καλλιτέχνες φρόντισαν να ξεδιπλώσουν απλόχερα το ταλέντο τους.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον Πύργο (Πάνορμο) Τήνου είναι η έντονη παρουσία του μαρμάρου σε όποια γωνιά του οικισμού και αν κοιτάξεις. Οι καλλιτέχνες του Πύργου αλλά και οι κάτοικοι του χωριού φρόντισαν να ομορφύνουν τον τόπο τους δημιουργώντας περίτεχνες μαρμάρινες διακοσμήσεις στις εκκλησίες, μαρμάρινα υπέρυθρα και πλατύσκαλα στα σπίτια τους.

Πολλές φορές τις εντυπώσεις μπορεί να κλέψουν οι μικρές λεπτομέρειες όπως ένα σκαλιστό τραπεζάκι σε κάποιο καφενείο ή ακόμα και η μαρμάρινη ταμπέλα που δείχνει την στάση του λεωφορείο που έρχεται απ’ το λιμάνι, και αποτελεί από μόνη της δείγμα της διάθεσης όλων όσων εμπλέκονται με την μαρμαρογλυπτική στον Πύργο για την δημιουργία έργων τέχνης και κυρίως την διατήρηση της παράδοσης του τόπου.

Διαμονή στη Τήνο

Booking.com

Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε δωμάτια και ξενοδοχεία στη Τήνο συγκρίνοντας τις τιμές αλλά και τις κριτικές άλλων επισκεπτών της Τήνου.

Δείτε στον Πύργο (Πάνορμος) Τήνου

Σήμερα στον Πύργο λειτουργεί το Προπαρασκευαστικό & Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου που ιδρύθηκε το 1955 με στόχο την εκμάθηση της καλλιτεχνικής μαρμαροτεχνίας (www.tinosartschool.gr), το μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά (στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι), το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου (δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)) και το μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών.

Πύργος Τήνου Αγιος Δημήτριος εκκλησία
Στον Πύργο Τήνου. Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου.

Δοκιμάστε λοιπόν να χαθείτε μέσα στα γραφικά Κυκλαδίτικα σοκάκια του Πύργου ενώ μη παραλείψετε να επισκεφτείτε την μικρή και πανέμορφη πλατεία του χωρίου. Γευματίστε ή απλά ξεκουραστείτε κάτω από την σκιά του αιωνόβιου πλάτανου και πιείτε το δροσερό νερό της μνημειακής μαρμάρινης κρήνης που αποτελεί ένα εντυπωσιακό και πανέμορφο δείγμα της Τηνιακής τέχνης.

Πρόσβαση / Συγκοινωνίες στη Τήνο

Καθημερινά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Από την Τήνο ανταποκρίσεις για αρκετά νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, υπάρχει και καθημερινή επικοινωνία από την πόλη της Τήνου με το υπόλοιπο νησί ενώ το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό. Τέλος, υπάρχει και σταθμός ταξί δίπλα στο παλιό λιμάνι.

Πως θα φτάσετε στον Πύργο

Από τη Χώρα της Τήνου υπάρχουν δύο δρόμοι για το βόρειο τμήμα του νησιού που βρίσκεται και το χωριά Πύργος και ο Όρμος Πάνορμου. Ο πρώτος που ειναι και ο πιο εύκολος ειναι μέσα από τα χωριά Καρδιανή και Υστέρνια. Αν δεν έχετε ξαναπάει στον Πύργο και πρόκειται να πάτε μια φορά μονο να πάρετε αυτόν τον δρόμο, και να σταματήσετε και στα δυο χωριά που ανέφερα αν έχετε χρόνο.

παραλιες βορεια τηνος αγια θαλασσα καβαρούλκο
Η θέα από τον εναλλακτικό δρόμο για τον Πύργο. Παραλιες στη βορεια Τήνο. Νησίδα Πλανήτης, Αγία Θάλασσα και Καβαρούλκο

Ο δεύτερος τρόπος ειναι ο βόρειος δρόμος, που περνάει από το χωριό Αετοφωλιά και καταλήγει στον Πύργο περνώντας έξω από τα όχι και τόσο γνωστά χωριά της Τήνου, Βενερδάτος και Πλατιά, 5 λεπτά απόσταση από τον Πύργο. Πρόκειται για μία ήσυχη διαδρομή με πολλή ωραία θέα στο Αιγαίο και την άγρια πλευρά της Τήνου με τις χιλιάδες πεζούλες που πραγματικά μας εντυπωσίασαν. Φτάνοντας στον Πύργο απολαύστε τη θέα στο νησάκι Πλανήτης και στον μικρό κόλπο του Πανόρμου

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λαύριο και νότια Εύβοια

Από το 2022 μέχρι και το 2024 υπάρχει σύνδεση και με την νότια Εύβοια, συγκεκριμένα από το λιμάνι της Καρύστου. Το 2023 ήταν με ταχύπλοο (το οποίο είχε βάση το λιμάνι του Λαυρίου), το 2024 όπως μάθαμε με συμβατικό πλοίο. Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε και τους δύο προορισμούς, λίγες μέρες στο Μαρμάρι και τη Κάρυστο και από εκεί μέσα σε δύο ώρες με πλοίο στην Άνδρο, την Τήνο ή την Σύρο.

Όρμος Πανόρμου

Το επίνειο του Πύργο ειναι ο Όρμος Πανόρμου, ένα μικρό χαροχώρι με ταβέρνες και μεζεδοπωλεία και 3-4 μικρές ή μεγαλύτερες παραλίες κοντά του. Η παραλία του χωριού λέγεται Σταφίδα και θα την βρείτε στα αριστερά καθώς φτάνετε στον Όρμο Πανόρμου. Από την Σταφίδα ξεκινάει και ένας μικρός χωματόδρομος για τις παραλίες Αγία Θάλασσα και Καβαλουρκό.

Προσοχή γιατί αν πιάσει βοριάς και σηκώσει κύμα, το πέρασμα μέσα απο την παραλία Σταφίδα με το αυτοκίνητο για τον χωματόδρομο είναι τόσο μικρό που ίσως να μη μπορέσετε να περάσετε. Αξίζει να πάτε σε αυτές τις δύο παραλίες, ειδικά στη δεύτερη αφού περάσετε το μικρό γραφικό ξωκλήσι.

Αν τώρα περάσετε με το αυτοκίνητο μέσα από τον Όρμο Πανόρμου, θα φτάσετε μετά από 3-4 λεπτά στην μεγαλύτερη παραλία Ρόχαρη. Με φυσική σκιά και ένα μικρό beach bar στην άκρη της, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Όρμου Πανόρμου.

Παραλία Σταφίδα στον Πάνορμο Τήνου

Παραλίες στη Τήνο

Διαβάστε και δείτε τις φωτογραφίες από τις πανέμορφες παραλίες της Τήνου μετά από την πιο πρόσφατη μας επίσκεψη τον Ιούλιο του 2023 (στη φωτογραφία ο Όρμος Πανόρμου)

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τον Πύργος (Πάνορμος) Τήνου

Για περισσότερες φωτογραφίες από τις πανέμορφες παραλίες της Τήνου επισκεφτείτε το αφιέρωμα μας σε αυτές εδώ: Παραλίες στην Τήνο

Διαμονή στη Τήνο

Booking.com

Χρήσιμα τηλέφωνα Τήνου

Τήνος Τηλεφωνικός Κωδικός : 22830

  • Πληροφορίες: ΚΤΕΛ 2283022440
  • ταξί: 2283022470, 2283026000, 6936561676, 6974926410
  • οδική βοήθεια: 2283022222
  • Λιμεναρχείο Ραφήνας: 2294022300
  • Λιμεναρχείο Πειραιά: 14541
  • Αστυνομία Τήνου: 2283022100
  • Λιμενικό Τήνου: 2283022348
  • Πυροσβεστική Τήνου: 2283023129

Χάρτης Τήνου

Kavalouriko Beach, Όρμος Πανόρμου, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Όρμος Πανόρμου, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Τήνος – Πύργος, Tarampados, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Τήνος – Τριαντάροσ, Μπερδεμιάρος, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece Tripotamos, Τριποτάμου, Sperados, Tripotamos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece Εξώμβουργο, Xinara, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece Ποταμιά, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece Καρδιανή, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece Κώμη, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Agapi, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Παραλία Παχιά Άμμος, Τήνος

Pachia Ammos, Lychnaftia, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Kionia beach

-Ευαγγελίστρια, Παναγία της Τήνου
-Church of Panagia Evangelistria

37.620935
5.053434

Romanos beach photo was taken from about this point.

Φωτογραφίες από το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, τον Πύργο


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *