Η Κάρυστος στη νότια Εύβοια

Categorized as ΕΥΒΟΙΑ, Καλοκαίρι
Ο κόλπος Καρύστου με την πανέμορφη παραλία της Γαλλίδας και την Όχη να κρέμεται πάνω από την πόλη της Καρύστου
Ο κόλπος Καρύστου με την πανέμορφη παραλία της Γαλλίδας και την Όχη να κρέμεται πάνω από την πόλη της Καρύστου

Στη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Εύβοιας (παραλίες), την Κάρυστο, θα βρείτε πολλές πανέμορφες παραλίες είτε οργανωμένες είτε πιο ήσυχες, αρκετές επιλογές για τη βραδινή διασκέδαση ενώ ο παραλιακός δρόμος από τη δύση του ηλίου σφύζει από κόσμο όλων των ηλικιών που απολαμβάνουν ψαρομεζέδες ή το ποτό τους στα παραθαλάσσια ουζερί και τις καφετέριες.

Εξορμήσεις από τη Κάρυστο

Αν έχετε διάθεση για εναλλακτικές εξορμήσεις τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το διάσημο φαράγγι του Δημοσάρη, ή και να ανακαλύψετε τις μυστικές παραλίες και τα φαράγγια στο Κάβο Ντόρο, στο βουνό που δεσπόζει πάνω από την πόλη της Καρύστου, την Όχη (υψ. 1.399μ) και να απολαύσετε την άγνωστη, πανέμορφη και καταπράσινη πλευρά της νότιας Εύβοιας.

Ακόμα πιο εύκολα όσον αφορά στη πρόσβαση μπορείτε να επισκεφτείτε τον καταπράσινο οικισμό του Πλατανιστού με το ρέμα και τον εντυπωσιακό μεγάλο καταρράκτη. Απολαύστε τη δροσιά των παγωμένων νερών και γιατί όχι κολυμπήστε όπως κάναμε και μεις στη μεγάλη φυσική βάθρα που σχηματίζεται από τα νερά του καταρράκτη. Το ρέμα του Πλατανιστού καταλήγει στο Αιγαίο και στη μεγάλη παραλία Ποτάμι.

Πλατανιστός καταρράκτης Κάρυστος
Το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τον καταρράκτη του Πλατανιστού.

Ο Πλατανιστός και ο καταρράκτης του απέχει από τη Κάρυστο με το αυτοκίνητο περίπου μισή ώρα. Ο δρόμος έχει αρκετές στροφές με κάποια στενά ή χαλασμένα σημεία που απαιτούν προσοχή. Για τη παραλία Ποτάμι θα χρειαστείτε 15 λεπτά από τον Πλατανιστό και τη “γέφυρα των ερωτευμένων” οπότε αξίζει σίγουρα να ρίξετε και μια βουτιά στο Αιγαίο με θέα την Άνδρο. Καιρού επιτρέποντος βέβαια μίας και οι βοριάδες και τα μεγάλα κύματα που σκάνε στη παραλία μπορεί να κρατήσουν μακριά από τη θάλασσα. Γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά στο καιρό πριν ξεκινήσετε για τις παραλίες του Αιγαίου.

Η Κάρυστος και το παλιό μουράγιο
Η Κάρυστος και το παλιό μουράγιο, Νότια Εύβοια. Στη θέση του έχει γίνει μαρίνα και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Από την Κάρυστο στις Κυκλάδες απευθείας με το Caldera Vista

Από το καλοκαίρι του 2022 είδαμε με μεγάλη μας χαρά πως έχει μπει πλοίο που συνδέει την Κάρυστο και όλη την Νότια Εύβοια με τις Κυκλάδες, χωρίς να χρειάζεται πλέον, αν βρίσκεστε ήδη στη Εύβοια, να επιστρέψετε στη Ραφήνα και απο κει σε κάποιο Κυκλαδονήσι.

Συγκεκριμένα, από το λιμάνι της Καρύστου μπορείτε να πάρετε το ταχύπλοο Caldera Vista της SeaJets δύο φορές την εβδομάδα (αυτό ισχύει το καλοκαίρι του 2023, αν διαβάζετε το άρθρο αργότερα καλύτερα να το επιβεβαιώσετε), κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, και να μεταβείτε απευθείας στην Άνδρο (παραλίες στην Άνδρο), την Τήνο (παραλίες στη Τήνο) και την κοσμοπολίτικη Σύρο.

Κάναμε αυτό το ταξίδι τον Ιούλιο του 2023 και μέσα σε 2,5 ώρες βρεθήκαμε από το Μαρμάρι Ευβοίας στην Ερμούπολη! Απευθείας επιστροφή στην Κάρυστο από τις Κυκλάδες έχει τις ίδιες μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή.

Να πούμε εδώ πως μπορείτε να βγάλετε εισιτήριο το νωρίτερο 7 μέρες πριν το ταξίδι σας. Αν προσπαθήσετε πιο νωρίς σε κάποια online πλατφόρμα, δεν θα εμφανίζεται το εισιτήριο. Δεν γνωρίζουμε το λόγο αλλά έτσι ήταν το καλοκαίρι του 2023. Δείτε διαθεσιμότητα στο επισημο website της Seajets www.seajets.com.

Τέλος, το δρομολόγιο του Caldera Vista δε ξεκινάει για τις Κυκλάδες από τη Κάρυστο αλλά από το λιμάνι του Λαυρίου, έχετε το υπόψην σας αυτό αν δεν επιθυμείτε να επιστρέψετε στη Κάρυστο μετά τις Κυκλάδες αλλά απευθείας στην Αττική.

Caldera Vista Tinos Kyklades Karystos
Το Caldera Vista περνώντας από την Τήνο, με επόμενο προορισμό την Άνδρο, την Κάρυστο και το Λαύριο.

Αποστάσεις για Κάρυστο

Η Κάρυστος απέχει από την Χαλκίδα 120 χιλιόμετρα ενώ από την Αθήνα θα είστε εκεί σε περίπου 2 με 2.5 ώρες. Όση ώρα δηλαδή χρειαστείτε για το λιμάνι της Ραφήνας, μία ώρα για το καράβι που πάει στο Μαρμάρι και από εκεί άλλο ένα τέταρτο περίπου.(διαβάστε πιο κάτω: πρόσβαση στην Κάρυστο)
Δείτε τον χάρτη με τις τοποθεσίες των φωτογραφιών που ακολουθούν

Διαμονή στην Κάρυστο

Booking.com

Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κάρυστο αλλά και στο Μαρμάρι μέσα από το μεγαλύτερο website online κρατήσεων.

Κάρυστος Νότια Ευβοια, ψαρόβαρκες και συκιά
Η συκιές στη Κάρυστο φυτρώνουν παντού

Mπούρτζι Καρύστου και Κοκκινόκαστρο

Δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καρύστου ανήκουν στην περίοδο κατοχής από τους Ενετούς και τους Λομβαρδούς. Το πρώτο είναι το Μπούρτζι στο ανατολικό άκρο του λιμανιού που είναι ένας καλοδιατηρημένος επιλιμένιος προμαχώνας εξαγωνικού πεταλοειδούς σχήματος. Πρόσφατα έγιναν εργασίες συντήρησης και έτσι τώρα μπορούν αν φιλοξενηθούν εκεί εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το δεύτερο είναι το Κοκκινόκαστρο (Castello Rosso) που χτίστηκε το 1205 από τους Λομβαρδούς σε οχυρή τοποθεσία πάνω από την πόλη της Καρύστου. Χτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίας ακρόπολης ενώ τώρα η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη αφού ασφάλτινος δρόμος από το χωριό Μύλοι οδηγεί κοντά στην είσοδο του την οποία και θα φτάσετε περπατώντας στον λόφο για περίπου 5 λεπτά.

Κάρυστος Κοκκινόκαστρο κόλπος χωριά
Το κάστρο της Καρύστου (Κοκκινόκαστρο) στα αριστερά, η πόλη και ο κόλπος Καρύστου στη Νότια Εύβοια

Όταν επισκεφτείτε την Κάρυστο μην παραλείψετε και μία επίσκεψη στο Γιοκάλειο Πνευματικό ίδρυμα στο οποίο περιλαμβάνεται και σημαντική βιβλιοθήκη 11000 τόμων. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και το αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου με σημαντικά ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα στο Καστρί αλλά και τα δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων.

Ο κόλπος Καρύστο με την πόλη της Καρύστου και τον επιβλητικό ορεινό όγκο της Όχης στα 1400+μέτρα.
Ο κόλπος Καρύστο με την πόλη της Καρύστου και τον επιβλητικό ορεινό όγκο της Όχης στα 1400+μέτρα.

Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή καθώς και ευρήματα από τα δρακόσπιτα της περιοχής αλλά και των Στύρων.

Παραλίες Καρύστου

Το καλοκαίρι πάντως το καλύτερο «αξιοθέατο» της Καρύστου είναι πανέμορφες παραλίες της.

Μερικές από αυτές βρίσκονται μέσα στην παραλιακή ζώνη της πόλης όπως η Γαλλίδες ή Γαλλίδα και συγκεκριμένα στα δύο άκρα της όπως αυτή απλώνεται μπροστά στον Κόλπο Καρύστου ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων εξαιρετικές επιλογές αποτελούν οι γραφικοί και ήσυχοι κολπίσκοι της Παξιμάδας στη δυτική πλευρά του κόλπου αλλά και οι οργανωμένες παραλίες Ψιλή Άμμος ή Κοχύλι, Μάρμαρα, Κάβος ή Αλυκές και Άγαλμα στην ανατολική του πλευρά και στη περιοχή που είναι γνωστή και ως Μπούρος.

(Αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες στο άρθρο μας Παραλίες Καρύστου)

Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε το άρθρο για τις παραλίες στη Νότια Εύβοια για περισσότερες πληροφορίες και εικόνες.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από την Κάρυστο στη Νότια Εύβοια

Για το Μαρμάρι και τη Κάρυστο ο πιο εύκολος τρόπος από Αθήνα είναι με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας με διάρκεια ταξιδιού μόνο μία ώρα, ενώ η Κάρυστος απέχει με το αμάξι 10 με 15 λεπτά από το Μαρμάρι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε εκεί και μέσω Στύρων. Για τα Νέα Στύρα παίρνεται το πλοίο (παντόφλα) από το μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην Αττική. Κάποιοι προτιμούν το πλοίο από τα Νέα Στύρα γιατί έχει πιο συχνά δρομολόγια.

To κόστος μετάβασης από την Ραφήνα για το Μαρμάρι με ένα συμβατικό αυτοκίνητο και τον επιβάτη του είναι περίπου 30 ευρώ (60€ δηλαδή περίπου πηγαινέλα).

Επιβάτης: 11 ευρώ
Παιδιά <5 ετών: δωρεάν
(πρέπει να κόψουν μηδενικό εισιτήριο)
Αυτοκίνητο μικρό: 25 ευρώ
Μηχανή < 250cc : 7 ευρώ Μηχανή > 250cc : 9 ευρώ

Συνολικά, με τις αυξήσεις το 2022, δύο επιβάτες και ένα κανονικό αυτοκίνητο από €78 θα χρειαστούν €94 πήγαινέλα στο Μαρμάρι Ευβοίας (16 ευρώ περισσότερα)

Δρομολόγια Ραφήνα Μαρμάρι

Μιας και τα δρομολόγια αλλάζουν σχεδόν κάθε βδομάδα τους αρκετά πιο πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες (μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου), καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν ξεκινήσετε για οποιοδήποτε λιμάνι. 

Τηλ. Κωδικός Μαρμάρι / Κάρυστος: +30 22240

Λιμεναρχεία

Τηλέφωνα πρακτορείων (Δρομολόγια πλοίων και κρατήσεις)

ΚΤΕΛ Καρύστου: +3022240 26303

Τα Νέα Στύρα απέχουν 27 χλμ. και μισή ώρα περίπου από το Μαρμάρι. Αν και θα διανύσετε περισσότερα χιλιόμετρα το πιθανό κέρδος είναι και στο κόστος μετάβασης (3.5 ο επιβάτης και 16 ευρώ το αυτοκίνητο, σύνολο 39 ευρώ πήγαιν’ έλα) αλλά και στις περισσότερες χρονικές επιλογές καθώς από την Αγία Μαρίνα τα δρομολόγια είναι συχνότερα προς την νότια Εύβοια.

Επιστροφή στις φωτογραφίες

Χάρτης κόλπου Καρύστου.

Διαμονή στην Κάρυστο και τη πανέμορφη Νότια Εύβοια

Booking.com

1 comment

  1. My dads people are from Karistos and trying to find family members. The last name would be Harageones

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *