Τηνος παραλιες Απηγανιά παραλία

Παραλίες στη Τήνο

Η Τήνος διαθέτει αρκετές και εξαιρετικές παραλίες όπως τα Κιόνια, ο Άγιος Σώστης, η Κολυμπήρθα, η Λιβάδα, η Παχιά Άμμος και αρκετές άλλες. Οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιμες με το αυτοκίνητο ενώ ανάλογα με τον καιρό, αφού το νησί φημίζεται για τους δυνατούς βόρειους αλλά δροσιστικούς του αέρηδες, μπορείτε να βρείτε παραλίες για να παίξετε με τα κύματα ή απλά να τα αποφύγετε.

παραλία Καλύβια Τηνος Καρδιανή

τελευταία επίσκεψη: Ιούλιος 2023


Νέο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες

από την 3η μας επίσκεψη στη πανέμορφη Τήνο τον Ιούλιο του 2023.

παραλία Καλύβια Τηνος Καρδιανή

τελευταία επίσκεψη: Ιούλιος 2023


Νέο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες

από την 3η μας επίσκεψη στη πανέμορφη Τήνο τον Ιούλιο του 2023.

Ας δούμε και ας απολαύσουμε μαζί μερικές από τις μαγευτικές και για όλα τα γούστα παραλίες της Τήνου.

Χάρτης με τις παραλίες στη Τήνο

Κιόνια, Kionia, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Agios Romanos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Απηγανιά, Agios Romanos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Καντάνη, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Παραλία Σταυρός, Tinos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Άγιος Πέτρος, Ormos Kardianis, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Καλύβια, Ormos Kardianis, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Ormos Ysternion, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Kavalouriko Beach, Όρμος Πανόρμου, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Παραλία Αγία Θάλασσα

Stafida, Όρμος Πανόρμου, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Rochari, Rocharis, Όρμος Πανόρμου, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Βαθύ, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Livada, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Santa Margarita, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Lychnaftia, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Pachia Ammos, Lychnaftia, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Άγιος Ιωάννης Πόρτο, Laouti, Ormos Agiou Ioannou, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Άγιος Σώστης, Laouti, Agios Sostis, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Αγιος Φωκάς, Tinos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Παραλίες κοντά στη Χώρα της Τήνου και το λιμάνι

Αν ψάχνετε κάτι για μια γρήγορη βουτιά ΄ή δεν έχετε χρόνο για να πάρετε το αυτοκίνητο μπορείτε να περπατήσετε λίγο και να πάτε στις παραλίες είτε του Αγίου Φωκά στα νότια της Χώρας είτε του Σταυρού και του Αγίου Μάρκου στο δρόμο προς τα Κιόνια.

Ο Άγιος Μάρκος και ο Σταυρός είναι δύο πολύ μικρές παραλίες που δεν προτείνουμε, εν αντιθέσει με τον Άγιο Φωκά που ειναι από τις μεγαλύτερες του νησιού και αξίζει να την επισκεφτείτε καθώς έχει ωραία θάλασσα και σκιά από αρμυρίκια στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Παραλια Αγιος Φωκάς Τήνος κοντά στο λιμανι
Παραλια Αγιος Φωκάς. Κοντά στο λιμανι και την Χώρα της Τήνου

Παραλία Άγιος Φωκάς – Χώρα Τήνου

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη παραλία της Τήνου, η οποία ωστόσο είναι σχετικά εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους (αν φυσάει πάνω από 6-7 μποφόρ μπορει να σας ενοχλήσει).

Βρίσκεται κοντά στην Χώρα, ενώ όσο απομακρύνεστε φαρδαίνει και μεταβάλλεται σε μία τεράστια παραλία με πλούσια αμμουδιά και σκιά από αλμυρίκια. Κατά μήκος στο πίσω μέρος της θα βρείτε πληθώρα τουριστικών μαγαζιών που καλύπτει κάθε επιθυμία και γούστο.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν γινει και αρκετά beach bar που δεν ενοχλούν μιας και μεγάλα τμήματα της παραλίας παραμένουν ακόμα ανοργάνωτα για να απλώσετε τη πετσέτα σας και να απολαύσετε τα πεντακάθαρα νερά της Τήνου με θέα τη Μύκονο και τη Δήλο.

Παραλία στα Κιόνια

Αν τώρα πάρετε το αυτοκίνητο, η κοντινότερη παραλία στη Χώρα της Τήνου ειναι τα Κιόνια, σε απόσταση 5 λεπτών απ’ το λιμάνι και συγκεκριμένα στα αριστερά όπως βγαίνετε απ’ το καράβι. Η δρόμος μας οδηγεί εκεί μετά από 3 χιλιόμετρα και θα βρείτε εκεί πέρα από τη μακρόστενη παραλία, πλήθος εστιατορίων, ταβερνών, ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων.

Παραλία στα Κίονια Τήνου
Παραλία στα Κίονια Τήνου

Φτάνοντας στα Κιόνια, τη πρώτη φορά ίσως θεωρήσετε πως ο δρόμος τελειώνει εκεί και στρίβει μονο δεξιά προς τον οικισμό και τα μικρά ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κι όμως, αν πάτε ευθεία μέσα από τον μικρό χωματόδρομο, που ουσιαστικά ειναι τμήμα και συνέχεια της παραλίας ακριβώς μπροστά από το εγκαταλελειμμένο πλέον μεγάλο κτηριακό συγκρότημα ενός μεγάλου ξενοδοχείου, θα βρείτε τον δρόμο που ανεβαίνει για να συναντήσει τον κεντρικό της Τήνου που οδηγεί στο δυτικό και βόρειο τμήμα (στα χωριά Υστέρνια, Πύργος και Πάνορμος).

Στην δυτική Τήνο θα βρείτε αρκετούς μικρούς αμμουδερούς κολπίσκους με παραλίες από οργανωμένες μέχρι τελείως απόμερες, ότι πρέπει για χαλάρωση και αρκετές απολαυστικές βουτιές σε τύπο παραλιών αναλόγως τα γούστα.

Ας δούμε λοιπόν μερικές:

Παραλία Άγιος Ρωμανός

Παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο από την Χώρα προς τα Υστέρνια ή τον Πύργο και λίγο μετά την κεντρική διασταύρωση που πάει προς Καλλονή ή την παραλία της Κολυμπήθρας θα συναρτήσουμε ταμπέλα που λέει προς παραλία Αγίου Ρωμανού. Μία επίσκεψη επιβάλλεται μιας και όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες της Τήνου.

παραλία Αγιος Ρωμανός Τηνος
Η παραλία Αγιος Ρωμανός στη δυτική πλευρά, που κόβει από τον βοριά, στη Τήνο.

Παραλία Απηγανιά και Καντάνη

Ένα μικρό πλέον μυστικό σχετικά με τις παραλίες της Τήνου είναι οι πανέμορφες παραλίες Απηγανιά και Καντάνη. Αυτές βρίσκονται βόρεια του Άγιου Ρωμανού και δεν ειναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, τουλάχιστον μέχρι τη θάλασσα.

Υπάρχει μονοπάτι όπως κατεβαίνετε προς Άγιο Ρωμανό, στα δεξιά του δρόμου, και μια μικρή ταμπέλα που γράφει “Προς Απηγανιά”. Θα πρεπει να έχετε το νου σας ή να υποψιαστείτε από πιθανόν άλλα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι.

Τηνος παραλιες Απηγανιά παραλία
Τηνος παραλιες Απηγανιά παραλία

Το μονοπάτι λοιπόν θεωρείτε εύκολο και θα χρειαστείτε περίπου 10 με 20 λεπτά για να φτάσετε στη παραλία Απηγανιά. Αξίζει τον κόπο μιας και πρόκειται, ακόμα, για μια ανοργάνωτη παραλία μακριά από beach bar, μουσικές που ίσως δεν σας αρέσουν αλλά είστε υποχρεωμένοι να ακούτε στις οργανωμένες παραλίες, ξαπλώστρες ή και κρεβάτια… (ναι ναι το είδαμε και αυτό φέτος). Απλώστε λοιπόν τη πετσετούλα σας και απολαύστε την επαφή με την άμμο της παραλίας και την Τηνιακή γη. Αν έχει αρκετή ζέστη ή πάτε ντάλα μεσημέρι και δεν αντέχετε τον ήλιο θα χρειαστείτε δική σας ομπρέλα

Αν τώρα έχετε όρεξη για περισσότερο περπάτημα όπως εμείς δηλαδή που δεν βάζουμε εύκολα κ%#@λο κάτω, μπορείτε να ακολουθήσετε στο τερμα της παραλίας Απηγανιά ένα αρχικά όχι και τόσο εμφανές μονοπάτι για να πάτε στην επομενη παραλία με το όνομα Καντάνη. Το μονοπάτι είναι λίγο ανηφορικό μονο στην αρχή και μετά απο 20 λεπτά ή και λιγότερο θα βρεθείτε ίσως και εντελώς μονοι σας σε μια όμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.

παραλία Καντάνη Τήνος παραλίες
Η απόμερη και ήσυχη παραλία Καντάνη, Τήνος.

Στο μεγαλύτερο μέρος της υπάρχει μια ξέρα για να μπειτε στη θάλασσα η οποία όμως δεν γλιστράει σε 2-3 σημεία που χρησιμοποιήσαμε για να μπουμε-βγούμε. Μετά σας περιμένει ένας αμμουδερός βυθός ενώ στις άκρες της στα βράχια θα βρείτε αρκετά μικρά και μεγάλα ψάρια για να απολαύσετε το μπάνιο με μάσκα (snorkelling στα “Ελληνικά”).

Από την Καντάνη η επιστροφή μέχρι το δρόμο και το αυτοκίνητο σας μπορει να πάρει κανα 40λεπτο οπότε μια βουτιά στα μισά και την παραλία Απηγανιά επιβάλλεται πριν το ανηφορικό τμήμα του μονοπατιού.

Όρμος Καρδιανή ή Γιαννάκη και παραλία Καλυβίων

Πρόκειται για άλλον ένα όρμο με μικρή και συμπαθητική παραλία με ρηχά διαφανή νερά, απάνεμη από τους δυνατούς βόρειους ανέμους. Βρίσκεται κάτω από το χωριό Καρδιανή από το οποίο μπορείτε να δείτε την παραλία από ψηλά. Στον μικρό κολπίσκο στα αριστερά της, τον οποίο θα δείτε και όπως κατεβαίνετε με το αυτοκίνητο, είναι η παραλία των Καλυβίων.

παραλία Καλύβια Τηνος Καρδιανή
παραλία Καλύβια Τηνος Καρδιανή

Στην Καρδιανή θα βρείτε φαγητό και κάποια δωμάτια για να μείνετε ενώ στα Καλύβια θα απολαύσετε αποκλειστικά το μπάνιο και την θάλασσα γι’ αυτό προμηθευτείτε κυρίως νερό αν δεν θέλετε να πηγαινοέρχεστε με πλαστικά μπουκάλια ανά χείρας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αυτό ίσχυε για το 2006, το 2023 που κολυμπήσαμε στη παραλία Καλύβια υπάρχει μεγάλο beach bar, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, με αρκετά δυνατή μουσική όταν πήγαμε. Αυτό είναι κάτι που γενικά θεωρούμε αρκετά ενοχλητικό μιας και μας υποχρεώνει να ακούμε μουσική που πιθανότατα δεν μας αρέσει (αν μας άρεσε μπορει να μην άρεσε σε κάποιον άλλο λουόμενο) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στη παραλία και ενώ είχαμε κάτσει στην άκρη της, όσο πιο μακριά δηλαδή από το beach bar…

Διαμονή στη Τήνο

Booking.com

Όρμος Υστερνίων

Κάτω ακριβώς από το πανέμορφο χωριό Υστέρνια βρίσκεται ένας μικρός και πολύ όμορφος όρμος με μία πανέμορφη παραλία. Εκτός της παραλίας, εκεί θα βρείτε και 2-3 ταβέρνες αλλά και έναν ικανοποιητικό αριθμό, συγκριτικά με τον μέγεθος της περιοχής, ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ σχετικά πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί και ένα ξενοδοχείο με θέα την θάλασσα και το νησί της Σύρου.

Όρμος και παραλία Υστερνίων Τήνος
Όρμος και παραλία Υστερνίων, στη δυτική πλευρά της Τήνου

Ενώ επισκεφτήκαμε το χωριό Υστέρνια κατά την πιο πρόσφατη επισκεψη μας τον Ιούλιο του 2023, δεν προλάβαμε να κατέβουμε και στον όρμο Υστερνίων για μπάνιο και νέα φωτογράφιση. Η φωτογραφία που βλέπετε λοιπόν πιο πάνω ειναι από το 2006. Ελπίζουμε να έχουν παραμείνει ακόμα έτσι τα πράγματα.

Παραλία Άγιος Σώστης

Στην πιο τουριστική πλευρά της Τήνου θα βρείτε πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και αρκετές οργανωμένες αμμουδερές παραλίες. Με θέα την Δήλο και την Μύκονο θα απολαύσετε την θαλασσινή ομορφιά του νησιού και θα καταλάβετε μέχρι πόσο κοσμοπολίτικη μπορεί να γίνει η όμορφη Τήνος.

Στη παραλία του Άγιου Σώστη προσέξτε το σημείο που θα απλώσετε τη πετσέτα σας γιατί ένα σχετικά μεγάλο τμήμα της παραλίες ειναι “ανοιχτό” για αυτοκίνητα και μηχανές (τα είδαμε και τα δύο).

παραλια Αγιος Σωστης νοτια Τηνος
παραλια Αγιος Σωστης νοτια Τηνος

Αν δεν θέλετε λοιπόν θα βρείτε στη πετσέτα σας σημάδια από ροδιές επιλέξτε με προσοχή που θα βάλετε τις πετσέτες σας (εκτός και αν πάτε στις ξαπλώστρες δύο ή τριών χαλαρών ευτυχώς beach bar)

Παραλία Κολυμπήθρα

Αφήσαμε προς το τέλος μία από τις δημοφιλέστερες και τουριστικότερες περιοχές για να απολαύσετε το μπάνιο σας στη Τήνο. Πρόκειται για την περιοχή της Κολυμπήθρας στην οποία θα βρείτε όχι μία ούτε δύο που γράφαμε στην παλιότερη έκδοση του άρθρου μας αλλά τέσσερις (4) πανέμορφες παραλίες σε μικρή απόσταση η μία απο την άλλη.

Η πρώτη, η Μεγάλη Άμμος ειναι μεγάλη και αρκετά πλατιά ενώ η δεύτερη, η Μικρή Άμμος, σε πολύ μικρή απόσταση πιο μικρή αλλά και πιο απάνεμη.

Η Μεγάλη Άμμος, η μεγάλη παραλία στην Κολυμπήθρα. Τήνος, πολική αρκούδα
Η Μεγάλη Άμμος, η μεγάλη παραλία στην Κολυμπήθρα. Τήνος

Έτσι και αναλόγως τα γούστα σας μπορείτε να καλύψετε πλήρως την ανάγκη σας για επαφή με το Αιγαίο αλλά και να απολαύσετε το φαγητό ή τον ύπνο σας στις δύο ταβέρνες ή στο ξενοδοχείο που υπάρχουν ακριβώς δίπλα και πάνω από την δεύτερη παραλία.

Οι δύο πρώτες παραλίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου με την Μεγάλη Άμμο να ειναι πλέον το hot spot για πιο νεαρόκοσμο εξαιτίας και του beach bar με τις καλαμιές, για προστασία από τους δυνατούς βοριάδες, που παίζει μπιτάκια.

Στη Μικρή Άμμο συρρέουν περισσότερο λοιπόν οικογένειες που μετά το μπάνιο τους μπορούν να κάτσουν για φαγητό στις δύο ταβέρνες-εστιατόρια πάνω ακριβώς απο την παραλία. Αν τώρα συνεχισετε μετά το συγκρότημα των ενοικιαζόμενων δωματίων, ο σύντομος χωματόδρομος θα σας οδηγήσει στην μεγάλη παραλία Αποθήκες.

Εκεί τα πράγματα ειναι πολύ πιο χαλαρά με λίγο κόσμο και μονο ένα μικρό beach bar στην απομακρυσμένη άκρη της παραλίας.

Η Μικρή Άμμος, η μικρότερη παραλία στην Κολυμπήθρα. Τήνος.
Η Μικρή Άμμος, η μικρότερη παραλία στην Κολυμπήθρα. Τήνος.

Εκεί θα βρειτε λίγες ξαπλώστρες και χαλαρή καλοκαιρινή μουσική. Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας Αποθήκες δεν ειναι οργανωμένο λοιπόν, με λίγα μικρά Αρμυρίκια στο πίσω μέρος της παραλίας που μάλλον δεν θα σας καλύψουν αρκετά τις μεσημεριανές ώρες μίας ζεστής καλοκαιρινής μέρας.

Και αφού φτάσατε μέχρι εκεί θα ήταν κρίμα να μην επισκεφτείτε και να δείτε έστω και απο πάνω την τελευταία παραλία έκπληξη που βρίσκεται 3-4 λεπτά χωματόδρομο μετά τις Αποθήκες. Πρόκειται για την παραλία Παλαιός Άγιος Φυλακτός ή Άγιος Φυλακτός σκέτο, που ειναι ο ιδανικός προορισμός για μπάνιο αν θέλετε να αποφύγετε τελείως τα beach bar και τις ξαπλώστρες/ομπρέλες.

Η παραλία Αποθήκες στη Κολυμπήθρα Τήνου
Η παραλία Αποθήκες στη Κολυμπήθρα Τήνου

Είναι πιο μικρή από τις παραλίες Μεγάλη Άμμο και Αποθήκες αλλά με άγρια ομορφιά και εξίσου πανέμορφα βαθιά νερά.

Παραλία Λιβάδα

Ίσως μία από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού αλλά από τις πιο ιδιαίτερες λόγω των περίεργων σχηματισμών των βράχων αλλά και τον διάσπαρτων ογκόλιθων που υπάρχουν γύρω από την παραλία. Καλό να την επισκεφτείτε όταν δεν φυσάει πολύ.

Αυτό ειναι σημαντικό να το θυμάστε καθώς αν έχει αρκετό αέρα και μεγάλα κύματα ειναι αρκετά επικίνδυνα μιας και στη παραλία υπάρχουν μεγάλα βότσαλα και πέτρες που με τα κύματα εκτοξεύονται πολύ εύκολα σε κεφάλια.

Και όπως μας είπε και ένας ντόπιος “Στη Λιβάδα πας είτε με άπνοια για να κάνεις τέλειο μπάνιο είτε με 8 μποφόρ για να μείνεις μακριά της αλλά να απολαύσεις την θέα των τεράστιων κυμάτων που σκάνε στα βράχια”. Εμείς πάντως πήγαμε με βοριά 4 μποφόρ και ήταν ακόμα τέλεια (δεν προτείνεται για όσους έχουν κινητικά προβλήματα όταν έχει ίσως ακόμα και 3 μποφόρ σε αντίθεση με την παραλία Παχιά Άμμο που δεν έχει βότσαλα και μπορεις να μπεις και να βγεις εύκολα ακόμα και με μεγάλα σχετικά κύματα).

Η παραλία Λιβάδα στη Τήνο
Η παραλία Λιβάδα στη Τήνο

Όταν την επισκεφτήκαμε το 2006 και το 2023 ο χωματόδρομος δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση. Τελευταία ενημέρωση σχετικά με τον δρόμο το 2023: Αφήσαμε το αυτοκίνητο 800 μέτρα πριν την παραλία αλλά διαπιστώσαμε πως τελικά θα τα καταφέρναμε και μέχρι τη θάλασσα καθώς είδαμε αρκετά ΙΧ μέχρι κάτω. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το αυτοκίνητο, το ύψος του και τον οδηγό.

Παραλία Παχιά Άμμος

Μπορεί η αμμος της να είναι ‘παχιά’ αλλά αυτό που την χαρακτηρίζει και την κάνει μοναδική ειναι η πρασινωπή της απόχρωση. Η παραλία Παχιά Άμμος έχει σχετικά πρόσβαση με άνετο χωματόδρομο για μερικά μέτρα. Η πρόσβαση γίνεται από την περιοχή του Αγιου Ιωάννη-Πόρτο ενώ λίγη προσοχή χρειάζεται στο σημείο που ο δρόμος παρουσιάζει σχετικό στένεμα και μεγάλη κλίση. Σίγουρα όμως μία βουτιά στα νερά της αξίζει τον κόπο.

Παραλία Παχιά Άμμος Τηνος πράσινη παραλία
Παραλία Παχιά Άμμος, Τηνος. Η παραλία με την πράσινη απόχρωση

Τον Ιούλιο του 2023 δεν είδαμε αρκετές από τις μικρές ταμπέλες που δείχνουν τον δρόμο και χρησιμοποιώντας το Google Maps φτάσαμε σε αδιέξοδο, δυσκολο για ΙΧ. Ειναι πιο εύκολο λοιπόν να ακολουθήσετε το δρόμο που σας οδηγεί απευθείας στο κτίσμα που υπάρχει ακριβώς πάνω από την παραλία και απο το οποίο ξεκινάει το 10λεπτο μονοπάτι.

Δείτε το ακριβές σημείο στον χάρτη με τις παραλίες της Τήνου πιο κάτω.

Παχιά Άμμος, η παραλία με τη …πράσινη απόχρωση, Παραλίες στη Τήνο, Κυκλάδες
Παχιά Άμμος, η παραλία με τη …πράσινη απόχρωση στη Τήνο, Κυκλάδες

Αυτό που μας άρεσε ιδιαίτερα στη παραλία Παχιά Άμμο ειναι το γεγονός πως ακόμα και με βοριά με μεγάλα κύματα, μπορείτε να κάνετε μπάνιο εκεί μιας και η τεράστια αμμουδιά συνεχίζεται και μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας έναν πρασινωπό αμμουδερό βυθό μοναδικής ομορφιάς, Όταν πήγαμε δεν βρήκαμε ούτε ένα βότσαλο που σε άλλες παραλίες γινεται επικίνδυνο όταν φυσάει πολύ και έχει μεγάλα κύματα.

Παραλίες στη βόρεια Τήνο, Πύργος και Πάνορμος

Αν πάτε στη Τήνο επιβάλλεται μια επίσκεψη στο βόρειο τμήμα του νησιού εκει που βρίσκονται ο Πύργος, ο Πάνορμος, τα Υστέρνια και η Καρδιανή. Πρόκειται για πανέμορφα χωριά το καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Για τον Πύργο, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο και ίσως διασημότερο χωριό της Τήνου, και το επίνειο του τον Πάνορμο έχουμε αφιερώσει ξεχωριστό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εφόσον λοιπόν βρεθείτε στη βόρεια Τήνο επωφεληθείτε και απολαύστε τα όμορφα νερά και τις παραλίες που βρίσκονται σε αυτό το κομμάτι του νησιού συνδυάζοντας τα με την επίσκεψη σας σε ένα ή περισσότερα από τα χωριά της περιοχής. Οι πιο όμορφες παραλίες λοιπόν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το παραθαλάσσιο χωριό του Πανόρμου με τα μικρά ψαροκάικα και τις ψαροταβέρνες κατά μήκος της μικρής προκυμαίας του.

Παραλία Σταφίδα στον Πάνορμο Τήνου
Κλασική εικόνα απο το αγαπημένο μας Ελληνικό καλοκαίρι. Παραλία Σταφίδα στον Πάνορμο Τήνου

Η παραλία του χωριού βρίσκεται με το που φτάσετε στο αριστερό σας χέρι, θα την δείτε ούτως ή άλλως αμέσως. Την λένε Σταφίδα και συγκεντρώνει την μαρίδα (πιτσιρικαρία) του χωριού και όσους κατοίκους του θέλουν να ρίξουν τη βουτιά τους χωρίς να χρειαστει να πάρουν αυτοκίνητο.

Ίσως η δημοφιλέστερη παραλία της περιοχής ειναι η Ρόχαρη. Βρίσκεται δύο λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Πάνορμο και θα την βρείτε απλά διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο μέσα από τον Πάνορμο. Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία της στη Ρόχαρη θα βρειτε και ένα beach bar στην μια άκρη.

Τηνος παραλιες Ροχαρη Πάνορμος
Παραλια Ροχαρη στον Πάνορμο Τήνου

Παραλίες Αγία Θάλασσα και Καβαλουρκό

Δεν κάναμε μπάνιο εκεί γιατί προτιμήσαμε να εξερευνήσουμε τις υπόλοιπες δύο παραλίες της περιοχής που μάθαμε για την υπαρξη τους μολις φέτος.

Οι δύο αυτές παραλίες ειναι οι ‘Αγία Θάλασσα‘ και Καβαλουρκό. Θα τις βρείτε περνώντας με το αμάξι μέσα από την παραλία Σταφίδα, ειναι πραγματικά πολύ περίεργο και στενό το πέρασμα στα αριστερά της παραλίας καθώς αν αλλάξει ο καιρός σε δυνατό βοριά και σηκώσει κύμα στη Σταφίδα θα πρέπει να περιμένετε να πέσει ο αέρας για να φύγετε, με το αμάξι σας, από εκεί.

Όταν πήγαμε ειχε σχεδόν άπνοια οπότε κανένα πρόβλημα. Ο χωματόδρομος για να φτάσετε σε αυτό το σημείο ξεκινάει καμιά 100αριά μέτρα πριν φτάσετε στον Πάνορμο, στα αριστερά. Τη φωτογραφία πιο κάτω την τράβηξα τη στιγμή που διασχίζαμε την παραλία Σταφίδα με το αμάξι.

Παραλία Σταφίδα Πάνορμος Τήνου
Παραλία Σταφίδα, Πάνορμος Τήνου. Πινακίδα για τις παραλίες

Για να φτάσετε στις δύο αυτές παραλίες λοιπόν, ο ευκολότερος τρόπος είναι να αφήσετε το αυτοκίνητο σας στον Πάνορμο και να περπατήσετε στον σύντομο χωματόδρομο μέχρι την παραλία Αγία Θάλασσα. Η απόσταση ειναι 1 χλμ και περπατιέται εύκολα καθώς πρόκειται για ίσιο και όχι ανηφορικό δρόμο. Από την Αγία Θάλασσα τώρα, θα βρείτε μικρό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην παραλία Καβαλουρκό.

Ξωκλήσι στη παραλία Αγία Θάλασσα Τηνος Πάνορμος
Το ξωκλήσι στην παραλία Αγία Θάλασσα, Τηνος Πάνορμος

Φημίζεται για τη σκαλιστή αναπαράσταση στον βράχο την οποία όμως όταν φτάσαμε και κάναμε μπάνιο ξεχάσαμε να αναζητήσουμε (μας είχε βαρέσει η ζέστη και το ξεχάσαμε τελείως). Θυμάμαι όμως πως αρκετός κόσμος περπατούσε μέχρι το νησάκι Πλανήτης ή λίγο πριν το πέρασμα σε αυτό οπότε κάπου εκεί θα βρίσκεται για να το δείτε αν βρεθείτε στη παραλία Καβαλουρκό. Και οι δύο αυτές παραλίες δεν με εντυπωσίασαν τόσο για την αμμουδιά τους όσο για την θάλασσα. Ειδικά στο Καβαλουρκό αξίζει να πάτε με άπνοια για να κολυμπήσετε μέχρι το ρηχό πέρασμα στη νησίδα Πλανήτης.

Καβαλουρκό παραλία Τηνος παραλιες
Καβαλουρκό παραλία και το νησάκι Πλανήτης στο βάθος, Τηνος παραλιες

Εκεί φορέστε τη μάσκα σας και απολαύστε στα αριστερά τη πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής με τα μεγάλα κοπάδια από σάλπες, σαργούς και σκάρους. Στα αριστερά του περάσματος απολαύστε το απέραντο γαλάζιο των νερών του Αιγαίου και αν έχετε όρεξη για λίγο περπάτημα ανεβείτε στον Πλανήτη μέχρι τον φάρο του για να δείτε τη θέα .

Παραλίες στη Τήνο, για την επόμενη φορά

Με τόσες παραλίες στη Τήνο είναι φυσικό να μη προλάβουμε να τις δούμε όλες. Αφήσαμε λοιπον κάποιες για την επόμενη φορά που θα έχουμε τη τύχη να βρεθούμε εκεί.

Μερικές από αυτές ειναι η παραλία Βαθύ στο βόρειο τμήμα που έχει πρόσβαση μόνο μέσω θαλάσσης, η παραλία Σάντα Μαργαρίτα κάτω από το σχετικά άγνωστο αλλά πανέμορφο χωριό Ποταμιά, η παραλία Άγιος Πέτρος στο δυτικό τμήμα, ανάμεσα στον Άγιο Ρωμανό και τα Καλύβια και η παραλία Λυχναφτιά στο νότιο τμήμα και αρκετά κοντά στη Παχιά Άμμο.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες πιο μικρές ή άγνωστες αλλά προς το παρόν αυτός ειναι ο στόχος μας.

παραλια Τηνου Βαθύ
Η απόμακρη και μάλλον απροσπέλαστη απο στεριά παραλια Βαθύ στην βορειοανατολική Τήνο

Πρόσβαση / Συγκοινωνίες στη Τήνο

Καθημερινά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Από την Τήνο ανταποκρίσεις για αρκετά νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, υπάρχει και καθημερινή επικοινωνία από την πόλη της Τήνου με το υπόλοιπο νησί ενώ το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό. Τέλος, υπάρχει και σταθμός ταξί δίπλα στο παλιό λιμάνι.

Από το καλοκαίρι του 2022 η Τήνος συνδέεται και με το λιμάνι του Λαυρίου και εν συνεχεία με τη Καρύστο στη νότια Εύβοια κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Κάτι που βολεύει πάρα πολύ αν θέλετε να συνδυάσετε τις Κυκλάδες με το νησί της Εύβοιας (δείτε τις πανέμορφες παραλίες της Νότιας Εύβοιας) για τις διακοπές σας. Εμείς πήραμε το ταχύπλοο Caldera Vista από την Κάρυστο στις 5+ το απόγευμα και μετά από 2.5 ώρες ήμασταν στο λιμάνι της Σύρου (φωτογραφίες και tips από την πανέμορφη Σύρο)

Παραλία στη Τήνο Κολυμπήθρα
Η Μικρή Άμμος, η μικρότερη παραλία στην Κολυμπήθρα. Τήνος

Η Μικρή Άμμος στη καλοκαιρινή της έκδοση!

Διαμονή στη Τήνο

Booking.com

Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε δωμάτια και ξενοδοχεία στη Τήνο και διαβάστε τις κριτικές άλλων επισκεπτών του νησιού προκειμένου να επιλέξετε την καλύτερη πρόταση διαμονής μέσα από το booking.com.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τις παραλίες της Τήνου

Χρήσιμα Τηλέφωνα Τήνου (κωδικός περιοχής → 22830)

 • Γραφείο Πληροφοριών → 25719/23513
 • Επαρχείο → 24733
 • Αστυνομία → 22100
 • Κέντρο Υγείας → 22210/23781-3
 • Πυροσβεστική → 22199
 • Λιμεναρχείο → 22220 / 22348
 • Αστυνομία Πύργου → 31371
 • Ιατρείο Πύργου → 31206
 • ΚΕΠ → 25502
 • Ταχυδρομείο → 22247
 • ΟΤΕ → 22139
 • Κάμπινγκ → 22344

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

 • Κέντρο υγείας Χώρα: 22210, 23781-2-3
 • Κώμη: 51210
 • Πύργος: 31831
 • Στενή: 41229

Χάρτης με τις παραλίες στη Τήνο

Κιόνια, Kionia, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Agios Romanos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Απηγανιά, Agios Romanos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Καντάνη, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Παραλία Σταυρός, Tinos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Άγιος Πέτρος, Ormos Kardianis, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Καλύβια, Ormos Kardianis, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Ormos Ysternion, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Kavalouriko Beach, Όρμος Πανόρμου, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Παραλία Αγία Θάλασσα

Stafida, Όρμος Πανόρμου, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Rochari, Rocharis, Όρμος Πανόρμου, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 01, Greece

Βαθύ, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Livada, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Santa Margarita, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, Greece

Lychnaftia, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Pachia Ammos, Lychnaftia, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Άγιος Ιωάννης Πόρτο, Laouti, Ormos Agiou Ioannou, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Άγιος Σώστης, Laouti, Agios Sostis, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece

Αγιος Φωκάς, Tinos, Municipality of Tinos, Tinos Regional Unit, South Aegean, Aegean, 842 00, Greece


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *