Ακρόπολη και Παρθενώνας απ’ το Θησείο και το λόφο Φιλοπάππου

Acropolis-of-Athens-and-Parthenon-temple-Greece-Lycabetous-view
Acropolis-of-Athens-and-Parthenon-temple-Greece-Lycabetous-view

Μοναδική θέα των δύο αυτών μοναδικών και παγκόσμιων μνημείων από το Θησείο και τον λόφο του Φιλοπάππου, δύο από τα ομορφότερα σημεία της πρωτεύουσας στα οποία συρρέουν με την πρώτη ευκαιρία οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, συναντώντας εκεί τους πολυάριθμους τουρίστες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Δείτε όλες τις φωτογραφίες Ακρόπολης και Παρθενώνα.

Η πόλη της Αθήνας και το όνομα της

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με διαφορά από τις υπόλοιπες καθώς σε αυτή και τα προάστια της ζουν περίπου 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το όνομα της οφείλεται σύμφωνα με την μυθολογία στην προσπάθεια που έκαναν δύο από τους σημαντικότερους θεούς του Δωδεκάθεου, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας προκειμένου η πόλη να πάρει το όνομα τους. Για να το πετύχουν αυτό δέχτηκαν να διαγωνιστούν και να αφήσουν τους Αθηναίους πολίτες να επιλέξουν τον νικητή. Θα΄πρεπε λοιπόν ο καθένας τους να κάνει από ένα δώρο στην πόλη και τους πολίτες της.

Ακρόπολη-Αθηνών-ναός-Παρθενώνα-Ηρώδειο
Η Ακρόπολη και ο ναός του Παρθενώνα από το λόφο Φιλοπάππου, νύχτα με πανσέληνο

Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του τη γη και έφτιαξε μία πηγή από την οποία ανάβλυζε θαλασσινό νερό, θέλοντας έτσι να συμβολίσει την κυριαρχία της πόλης στις θάλασσες. Η Αθηνά από την άλλη, έδωσε στη πόλη μία ελιά η οποία συμβόλιζε την ειρήνη και την ευημερία. Τον περίεργο αυτό διαγωνισμό κέρδισε τελικά η Αθηνά, δίνοντας έτσι το όνομα της στην Αθήνα.

Ακρόπολη και Παρθενώνας

Αν και η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Αττικής είναι διάσπαρτη από αρχαία μνημεία και αναμνηστικά μίας άλλης χρυσής εποχής, το σημαντικότερο όλων δεν παύει να είναι ο Ιερός βράχος της Ακρόπολης. Η Ακρόπολη, ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, είναι ένας κάθετος βράχος ύψους 150 περίπου μέτρων που δεσπόζει στο Αθηναϊκό τοπίο. Έχει επίπεδη κορυφή πάνω στην οποία δημιουργήθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Ο βράχος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Ο βράχος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ο ναός του Παρθενώνα

Το σημαντικότερο βέβαια δεν είναι άλλο από τον ναό του Παρθενώνα που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και χτίστηκε κατά την θητεία, στο ύψιστο δημοκρατικό αξίωμα της πόλης, του Περικλή κατά την διάρκεια του επονομαζόμενου ως και χρυσού αιώνα του Περικλή (5ος π.Χ. αιώνας). Συγκεκριμένα, ο Παρθενώνας χτίστηκε ανάμεσα στο 447 και το 438 προ Χριστού από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη. Ο περίφημος γλυπτός διάκοσμος του ναού ολοκληρώθηκε 5 περίπου χρόνια αργότερα και ήταν έργο του διάσημου γλύπτη Φειδία.

Στην Ακρόπολη εκτός φυσικά από τον Παρθενώνα θα βρείτε και άλλα σημαντικότατα μνημεία της αρχαιότητας όπως τα

  • Προπύλαια
  • Ερέχθειο
  • Ναός Αθηνάς Νίκης

και άλλα.

Το Ερέχθειο και οι Καρυάτιδες στην Ακρόπολη Αθηνών

Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και απέναντι σχεδόν από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου θα βρείτε το νέο επιβλητικό και πλουσιότατο σε ευρήματα και μνημεία, νέο μουσείο της Ακρόπολης (www.theacropolismuseum.gr).

Δείτε τον χάρτη μετά τις φωτογραφίες για την ακριβή τοποθεσία του μουσείου. Κάντε κλικ στο σημείο για πληροφορίες πρόσβασης.

Ξενοδοχεία και προτάσεις διαμονής στην Αθήνα

Φωτογραφίες Ακρόπολης και Παρθενώνα

Χάρτης Ακρόπολης και ιστορικού κέντρου Αθηνών

Athina 11851, Hellas

Athens 10555, Greece

Athens 10558, Greece

Dionysiou Areopagitou 15, Athens 11742, GreeceΣχόλια

Μία απάντηση στο “Ακρόπολη και Παρθενώνας απ’ το Θησείο και το λόφο Φιλοπάππου”

  1. Peloponnese travel Avatar
    Peloponnese travel

    Great website you have, the posts here are very useful. Thank you! :D

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *