32.8 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Ακρόπολη και Παρθενώνας απ’ το Θησείο και το λόφο Φιλοπάππου


Μοναδική θέα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα από το Θησείο και τον λόφο του Φιλοπάππου, δύο από τα ομορφότερα σημεία της πρωτεύουσας στα οποία συρρέουν με την πρώτη ευκαιρία οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, συναντώντας εκεί τους πολυάριθμους τουρίστες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες

Η πόλη της Αθήνας και το όνομα της

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με διαφορά από τις υπόλοιπες καθώς σε αυτή και τα προάστια της ζουν περίπου 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το όνομα της οφείλεται σύμφωνα με την μυθολογία στην προσπάθεια που έκαναν δύο από τους σημαντικότερους θεούς του Δωδεκάθεου, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας προκειμένου η πόλη να πάρει το όνομα τους. Για να το πετύχουν αυτό δέχτηκαν να διαγωνιστούν και να αφήσουν τους Αθηναίους πολίτες να επιλέξουν τον νικητή. Θα΄πρεπε λοιπόν ο καθένας τους να κάνει από ένα δώρο στην πόλη και τους πολίτες της.

Ακρόπολη-Παρθενώνας
Η Ακρόπολη και ο ναός του Παρθενώνα απο το λόφο Φιλοπάππου, νύχτα με πανσέληνο, πρωτοχρονία του 2010

Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του τη γη και έφτιαξε μία πηγή από την οποία ανάβλυζε θαλασσινό νερό, θέλοντας έτσι να συμβολίσει την κυριαρχία της πόλης στις θάλασσες. Η Αθηνά από την άλλη, έδωσε στη πόλη μία ελιά η οποία συμβόλιζε την ειρήνη και την ευημερία. Τον περίεργο αυτό διαγωνισμό κέρδισε τελικά η Αθηνά, δίνοντας έτσι το όνομα της στην Αθήνα.

Ακρόπολη και Παρθενώνας

Αν και η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Αττικής είναι διάσπαρτη από αρχαία μνημεία και αναμνηστικά μίας άλλης χρυσής εποχής, το σημαντικότερο όλων δεν παύει να είναι ο Ιερός βράχος της Ακρόπολης. Η Ακρόπολη, ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, είναι ένας κάθετος βράχος ύψους 150 περίπου μέτρων που δεσπόζει στο Αθηναϊκό τοπίο. Έχει επίπεδη κορυφή πάνω στην οποία δημιουργήθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Ακρόπολη Παρθενώνας
Ο βράχος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας απο την Διονυσίου Αεροπαγίτου

Ο ναός του Παρθενώνα


Το σημαντικότερο βέβαια δεν είναι άλλο από τον ναό του Παρθενώνα που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και χτίστηκε κατά την θητεία, στο ύψιστο δημοκρατικό αξίωμα της πόλης, του Περικλή κατά την διάρκεια του επονομαζόμενου ως και χρυσού αιώνα του Περικλή (5ος π.Χ. αιώνας). Συγκεκριμένα, ο Παρθενώνας χτίστηκε ανάμεσα στο 447 και το 438 προ Χριστού από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη. Ο περίφημος γλυπτός διάκοσμος του ναού ολοκληρώθηκε 5 περίπου χρόνια αργότερα και ήταν έργο του διάσημου γλύπτη Φειδία.

Στην Ακρόπολη εκτός φυσικά από τον Παρθενώνα θα βρείτε και άλλα σημαντικότατα μνημεία της αρχαιότητας όπως τα

  • Προπύλαια
  • Ερέχθειο
  • Ναός Αθηνάς Νίκης

και άλλα. Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και απέναντι σχεδόν από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου θα βρείτε το νέο επιβλητικό και πλουσιότατο σε ευρήματα και μνημεία, νέο μουσείο της Ακρόπολης (www.theacropolismuseum.gr). Δείτε τον χάρτη μετά τις φωτογραφίες για την ακριβή τοποθεσία του μουσείου. Κάντε κλικ στο σημείο για πληροφορίες πρόσβασης.

Ξενοδοχεία και προτάσεις διαμονής στην Αθήνα

Φωτογραφίες Ακρόπολης και Παρθενώνα

Χάρτης Ακρόπολης και ιστορικού κέντρου Αθηνών

1 σχόλιο

Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε φωτογραφίες απο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα προς την Εύβοια και τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο πάνω ακριβώς από το λιμάνι της Ραφήνας.
Κουφονήσια και χαθείτε στο γαλαζοπράσινο χρώμα τους Αν πηγαίνετε στα Κουφονήσια συμβατικό πλοίο και δεν έχετε αυτοκίνητο μαζί σας μη βιαστείτε να κατέβετε τις σκάλες...
Την έχουν αποκαλέσει το στολίδι των Δωδεκανήσων και όχι άδικα. Η Σύμη σε μαγεύει απο την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι της καθώς τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι και την κορυφή του λόφου του κάστρου...
Το Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση το Σαββατοκύριακο λόγω των επιλογών που προσφέρει αλλά και της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αθήνα.