24.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2021

Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια

Το Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση το Σαββατοκύριακο λόγω των επιλογών που προσφέρει αλλά και της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αθήνα.

Δείτε τη πανέμορφη παραλία που πρωταγωνιστεί στο νέο διαφημιστικό σποτ του ΕΟΤ. Αναλυτικό άρθρο και κάποιες νέες φωτογραφίες.

Το Μαρμάρι στη νότια Εύβοια
Το Μαρμάρι στη νότια Εύβοια

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Ραφήνας για το οποίο οδικώς χρειάζεστε το λιγότερο από μία ώρα από οποιοδήποτε σημείο της πρωτεύουσας, ενώ η διαδρομή με το πλοίο διαρκεί μία ώρα και ένα τέταρτο το πολύ.

Πρόσβαση στο Μαρμάρι| Φωτογραφίες από το Μαρμάρι | Χάρτης Μαρμαρίου

Booking.com

Έργα ανάπλασης στη παραλία Μαρμαρίου

Το 2020 γίναν σημαντικά έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στο Μαρμάρι Ευβοίας. Οι διαφορές όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, στο οποίο συγκρίνουμε φωτογραφικό υλικό απο την άποψη του Μαρμαρίου πάνω απο το καράβι στο λιμάνι του χωριού, ειναι σημαντικές ενώ οι απόψεις διίστανται. Ακούσαμε πολλά σχόλια για παράδειγμα πως καλά έκαναν και ξερίζωσαν τα δεκάδες αρμυρίκια (που δίνουν το πράσινο χρώμα στο βίντεο που δείχνει το χωριό μέχρι και το 2019) που χαρακτηρίστηκαν και ως “βρώμικα δέντρα” αλλά και 2 μεγάλοι ευκάλυπτοι (ο ένας τουλάχιστον γιατί βρισκόταν στο δρόμο του ποδηλατόδρομου) ενώ κάποιοι άλλοι επισκέπτες δεν συμφώνησαν με αυτό καθώς η αντικατάσταση τους με μικρές μουριές δεν καλύπτει το κενό που άφησαν τα ξεριζωμένα δέντρα που υπήρχαν εκεί τόσα χρόνια.

Δείτε το βίντεο και αφήστε τα σχόλια σας στο τέλος του άρθρου


Να προσθέσουμε πως από τη λήψη των εικόνων του 2020 έχουν προστεθεί δεκάδες κολώνες φωτισμού καθώς παγκάκια και ίσως και κάποια άλλα στοιχεία που δεν ειναι ορατά στις φωτογραφίες από το πολοίο στο λιμάνι.

Παραλίες στο Μαρμάρι Ευβοίας

Φωτογραφίες για παραλίες και στο Μαρμάρι αλλά και την υπόλοιπη Νότια Εύβοια μπορείτε να δείτε στο αναλυτικό άρθρο Παραλίες στη Νότια Εύβοια.


Το Μαρμάρι φημίζεται για τη καθαρή του θάλασσα και τις όμορφες παραλίες που είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που το προτιμούν οι περισσότεροι επισκέπτες του. Έτσι, με αφετηρία το λιμάνι, οι επιλογές για μπάνιο είναι οι εξής:

Φτάνοντας στο Μαρμάρι στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο πλοίο
Φτάνοντας στο Μαρμάρι στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο

Παραλία Κάβος, αριστερά όπως βγαίνετε από το λιμάνι στα πενήντα μέτρα.

Παραλία Κοκκίνι (οικισμός Ιατρών), αριστερά από το λιμάνι, στα δύο χιλιόμετρα.

Παραλία Φυγιά, αριστερά απ’ το λιμάνι ένα χιλιόμετρο μετά τον Κοκκίνι

Μαρμάρι νότια Εύβοια, παραλία Φυγιά
Μαρμάρι νότια Εύβοια, παραλία Φυγιά

Παραλία Μεγάλη Άμμος. Δεξιά από το λιμάνι, αυτή η ξακουστή παραλία για το περίεργο σχήμα της που κάθε χρόνο αλλάζει προσελκύει όχι μόνο λουόμενους αλλά και σέρφερς απ’ όλο τον κόσμο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Πρόκειται για μία μεγάλη λωρίδα άμμου μέσα στη θάλασσα απέναντι ακριβώς από το νησάκι του Μικρού Πεταλιού.

Μαρμάρι νότια Εύβοια, παραλία Μεγάλη Άμμος
Μαρμάρι νότια Εύβοια, παραλία Μεγάλη Άμμος

Ιδανική λύση όταν ο αέρας είναι νοτιάς.Από την άλλη όταν έχει βοριά, και ειδικά πάνω από 5 μποφόρ, επειδή η παραλία είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους, δεν αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή. Τότε είναι που θα δείτε μαζεμένους τους wind surfers αλλά και κάποιους που κάνουν Kite να απολαμβάνουν τα ισχυρά ρεύματα που δημιουργούνται.

Παραλία Ζάστανη. Είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την παραλία της Μεγάλης Άμμου, κάτω από απότομα βράχια με πεντακάθαρα νερά.

Μαρμάρι νότια Εύβοια, παραλία Ζάστανη
Μαρμάρι νότια Εύβοια, παραλία Ζάστανη

Προστατεύεται απόλυτα από τους βόρειους ανέμους που συνήθως φυσάν στην περιοχή και γιαυτό προτιμάτε από πολλούς επισκέπτες και παραθεριστές.

Βίντεο από τη παραλία Κοκκίνης στο Μαρμάρι

Η πρόσβαση στις παραλίες που αναφέραμε είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς ο δρόμος είναι άσφαλτος εκτός από ένα σημείο λίγο πριν την Μεγάλη Άμμο μέχρι και την Ζάστανη που είναι χωματόδρομος ιδιαίτερα όμως εύκολος και βατός. Συνεπώς, δεν θα έχετε πρόβλημα με ότι αυτοκίνητο ή μηχανή πάτε στις παραλίες του Μαρμαρίου.

Η παραλία Μεγάλη Άμμος με το Μαρμάρι απέναντι της.
Η παραλία Μεγάλη Άμμος με το Μαρμάρι απέναντι της.

Πρόσβαση στο Μαρμάρι| Φωτογραφίες από το Μαρμάρι | Χάρτης Μαρμαρίου | Διαμονή στο Μαρμάρι

Παραλίες έξω από το Μαρμάρι

Αν τώρα έχετε όχημα και θέλετε να περιπλανηθείτε σε πιο μακρινές παραλίες, μπορείτε να πάτε σε αυτές του Αιγαίου, το Γιαννίτσι και τον Άγιο Δημήτριο (Σχοινοδαύλι) με υπέροχα νερά, άγρια φύση αλλά και πιο δύσκολη διαδρομή αφού θα κάνετε αρκετά χιλιόμετρα με στροφές. Σίγουρα πάντως αξίζει τον κόπο ενώ καλό θα ήταν να δείτε το δελτίο καιρού για να τις επισκεφτείτε κάποια μέρα που δεν θα φυσάνε δυνατοί βόρειοι άνεμοι.

Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο “Παραλίες στη Νότια Εύβοια” για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πανέμορφες παραλίες του Αιγαίου.

Οι παραλίες του Αιγαίου στην Εύβοια είναι εκτεθειμένες στα κύματα του βοριά που αρκετές φορές καθιστούν αδύνατη τη κολύμβηση σ’ αυτές τις παραλίες.

Μαρμάρι-σερφ-παραλία-νότια-εύβοια
Βοριαδάκι και ιδανικές συνθήκες για τους σέρφερς που επισκέπτονται το Μαρμάρι.

Άλλη επιλογή είναι οι παραλίες μετά τον παραλιακό οικισμό του Φυγιά και συγκεκριμένα η Αγία Ειρήνη, η Τριανταφυλλένια και άλλες μικρότερες μέχρι τον μικρό οικισμό του Πόρτολάφια (στον χάρτη που ακολουθεί μετά τις φωτογραφίες αναφέρεται ως Ελαφολίμανο).

Παραλία νότια Εύβοια, κοντά στο Μαρμάρι
Παραλία νότια Εύβοια, κοντά στο Μαρμάρι, μετά την παραλία του Φυγιά.

Αν έχετε τζιπ ή ΙΧ που μπορείτε να το πάτε σε χωματόδρομο τότε καλή επιλογή ειναι και οι 2-3 πιο ήσυχες παραλίες στο Λυκόρεμα. Θα τις βρείτε πηγαίνοντας στο δρόμο προς Κάρυστο, στα δεξιά σας και λίγο πριν από ένα εκκλησάκι έχει μικρή ταμπέλα για Λυκόρεμα. Εκεί ξεκινάει ο χωματόδρομος και μετά από 10 περίπου λεπτά θα είστε στις παραλίες. Είναι λίγο μπέρδεμα και σε συνδυασμό με τον χωματόδρομο τις καθιστούν όχι και τόσο δημοφιλή προορισμό για μπάνιο. Οι παραλίες πάντως και η θάλασσα είναι από τις καλύτερες στη περιοχή κοντά στο Μαρμάρι.

Παραλία στο Λυκόρεμα, Μαρμάρι, νότια Εύβοια
Παραλία στο Λυκόρεμα, Μαρμάρι, νότια Εύβοια

Φαγητό στο Μαρμάρι

Εκτός όμως από τις παραλίες και την καθαρή θάλασσα στο Μαρμάρι μπορείτε να απολαύσετε και άλλα πράγματα όπως το καλό φαΐ και κυρίως τους ουζομεζέδες στα παραλιακά ουζερί και τις ταβέρνες ενώ κάποιες χασαποταβέρνες διαθέτουν πεντανόστιμα κρέατα για τους καλοφαγάδες.

Ο κόλπος του Μαρμαρίου από τον παλιό δρόμο για Χαλκίδα και Κάρυστο (προς Διασταύρωση).
Ο κόλπος του Μαρμαρίου από τον παλιό δρόμο για Χαλκίδα και Κάρυστο (προς Διασταύρωση).

Αν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να επισκεφτείτε και τις δύο ταβέρνες που βρίσκονται στη δροσιά κάτω από πλατάνια στο χωριό Παραδείσι ενώ και στο χωριό Πόθι θα βρείτε καλά κρέατα.

Στο Μαρμάρι πάντως, ο παραλιακός δρόμος γίνεται πεζόδρομος από τη δύση του ηλίου και μετά με αποτέλεσμα ο κόσμος να απολαμβάνει ήσυχα την βόλτα του μέχρι να διαλέξει που θα κάτσει για το φαγητό, καφέ ή και ποτό. Για τη βραδινή σας διασκέδαση υπάρχουν κάποιες επιλογές μέσα στο Μαρμάρι αν έχετε φυσικά την δύναμη μετά τις πολύωρες βουτιές στα καθαρά νερά του νότιου Ευβοϊκού κόλπου.

Επίσκεψη στην Κάρυστο

Το λιμάνι του Μαρμαρίου αποτελεί πέρασμα από την Αττική για όσους θέλουν να πάνε στην Κάρυστο. Η Κάρυστος είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Νότιας Εύβοιας με 5.000 περίπου κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 8 περίπου χιλιομέτρων (δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο) από το Μαρμάρι.

Συνεπώς η μικρή απόσταση βοηθάει στο να την επισκεφτείτε για ένα ή και περισσότερα βράδια αφού και εκεί θα βρείτε παραλιακό δρόμο με αρκετά ουζερί, ταβέρνες και καφετέριες, ένα beach bar πάνω σε πανέμορφη παραλία αλλά και θερινό σινεμά με χαλικάκι κάτω!

Επιπλέον, η Κάρυστος, αν δεν βρείτε δωμάτιο στο Μαρμάρι, μπορεί να αποτελέσει άνετα τη βάση σας για τις εξορμήσεις που θα κάνετε στην Νότια Εύβοια.

Διαμονή στο Μαρμάρι και την Κάρυστο

Διαμονή-νότια-Εύβοια-Μαρμάρι
Ξενοδοχεία στο Μαρμάρι – Ξενοδοχεία στη Κάρυστο

Booking.com

Φωτογραφίες από το Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια


Χάρτης Μαρμαρίου, Νότια Εύβοια


Πρόσβαση στο Μαρμάρι και τη νότια Εύβοια

Για το Μαρμάρι και τη Κάρυστο ο πιο εύκολος τρόπος από Αθήνα είναι με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας με διάρκεια ταξιδιού μόνο μία ώρα, ενώ η Κάρυστος απέχει με το αμάξι 10 με 15 λεπτά από το Μαρμάρι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε εκεί και μέσω Στύρων. Για τα Νέα Στύρα παίρνεται το πλοίο (παντόφλα) από το μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην Αττική. Κάποιοι προτιμούν το πλοίο από τα Νέα Στύρα γιατί έχει πιο συχνά δρομολόγια.

To κόστος μετάβασης από την Ραφήνα για το Μαρμάρι με ένα συμβατικό αυτοκίνητο και τον επιβάτη του είναι περίπου 30 ευρώ (60€ δηλαδή περίπου πηγαινέλα).


Επιβάτης: 9 ευρώ
Παιδιά <5 ετών: δωρεάν
(πρεπει να κόψουν μηδενικό εισιτήριο)
Αυτοκίνητο: 21 ευρώ
Μηχανή < 250cc : 4,5 ευρώ Μηχανή > 250cc : 7,5 ευρώ

Δρομολόγια Ραφήνα Μαρμάρι

Μιας και τα δρομολόγια αλλάζουν σχεδόν κάθε βδομάδα τους αρκετά πιο πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες (μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου), καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν ξεκινήσετε για οποιοδήποτε λιμάνι. 

Τηλ. Κωδικός Μαρμάρι / Κάρυστος: +30 22240

Λιμεναρχεία

Τηλέφωνα πρακτορείων (Δρομολόγια πλοίων και κρατήσεις)

ΚΤΕΛ Καρύστου: +3022240 26303


Τα Νέα Στύρα απέχουν 27 χλμ και μισή ώρα περίπου από το Μαρμάρι. Αν και θα διανύσετε περισσότερα χιλιόμετρα το πιθανό κέρδος είναι και στο κόστος μετάβασης (3.5 ο επιβάτης και 16 ευρώ το αυτοκίνητο, σύνολο 39 ευρώ πηγαινέλα) αλλά και στις περισσότερες χρονικές επιλογές καθώς από την Αγία Μαρίνα τα δρομολόγια είναι συχνότερα προς την νότια Εύβοια.

Προηγούμενο ταξίδιΟι Red Arrows ξανά στην Αθήνα
Επόμενο ταξίδιTime lapse στην Ακρόπολη

3 Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Το Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση το Σαββατοκύριακο λόγω των επιλογών που προσφέρει αλλά και της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αθήνα.
Την έχουν αποκαλέσει το στολίδι των Δωδεκανήσων και όχι άδικα. Η Σύμη σε μαγεύει απο την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι της καθώς τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι και την κορυφή του λόφου του κάστρου...
Κουφονήσια και χαθείτε στο γαλαζοπράσινο χρώμα τους Αν πηγαίνετε στα Κουφονήσια συμβατικό πλοίο και δεν έχετε αυτοκίνητο μαζί σας μη βιαστείτε να κατέβετε τις σκάλες...
Δείτε φωτογραφίες απο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα προς την Εύβοια και τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο πάνω ακριβώς από το λιμάνι της Ραφήνας.