Πανέμορφη χώρα, καταπράσινες πλαγιές που καταλήγουν σε πεντακάθαρες παραλίες και πολύ καλό φαΐ είναι μερικές από τις χάρες που έχει να προσφέρει η Σκύρος στους επισκέπτες της.
Οδηγίες πρόσβασης
Η Σκύρος αν και νησί των Σποράδων, το νοτιότερο, υπάγεται διοικητικά στην Εύβοια. Ο συνηθέστερος τρόπος για να φτάσετε στο πανέμορφο αυτό νησί είναι μέσω του μικρού και ήσυχου λιμανιού της Κύμης. Η Κύμη βρίσκεται στην κεντρική και ανατολική πλευρά της Εύβοιας και απέχει περίπου 85 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.
Η πρόσβαση στη Σκύρο γίνεται με το καράβι Αχιλλέας και η διάρκεια του ταξιδιού δεν υπερβαίνει την μία ώρα και τρία τέταρτα (1:45′). Το εισιτήριο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό (9 ευρώ περίπου του επιβάτη, 26 για αυτοκίνητο μέχρι 4.25 μέτρα ενώ για μηχανή τα εισιτήρια ξεκινάνε από τα 5.3 ευρώ.)
ΠΡΟΣΟΧΗ: τιμές 2010, από τότε πολλά έχουν αλλάξει ιδιαίτερα μέσα στο 2024. Παρακαλώ να επαληθεύσετε κόστος και διάρκεια ταξιδιού πριν ξεκινήσετε για την Σκύρο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο site της ναυτικής εταιρείας Σκύρου στη σελίδα http://www.sne.gr/
Στη Σκύρο με αεροπλάνο
Πάντως η Σκύρος δεν συνδέεται μόνο ακτοπλοϊκά με την Εύβοια και την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχει και η αεροπορική σύνδεση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δοκιμάσαμε μέσα Μαΐου και είδαμε πως το κόστος για ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής για Σκύρο στα μέσα Ιουλίου είναι 52 ευρώ, ιδιαίτερα χαμηλή τιμή δηλαδή και ίσως αν δεν έχετε αυτοκίνητο να μεταφέρετε στο νησί να συμφέρει περισσότερο από το να κάνετε όλο το ταξίδι οδικώς μέχρι τη Κύμη!
Στη Κύμη πάντως υπάρχει χώρος να αφήσετε το αυτοκίνητο σας δίπλα στο λιμάνι, χωρίς σκίαση, αλλά και χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Το έχουμε κάνει 2 συνεχόμενες χρονιές (την προηγούμενη χρονιά για Αλόννησο) και δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Διαμονή στη Σκύρο
Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί της Σκύρου μέσα από το booking.com
Λιμάνι Σκύρου Λιναριά και η Οδύσσεια του διαστήματος
Το λιμάνι της Σκύρου δεν είναι η Χώρα αλλά η Λινάρια. Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό που θα σας εντυπωσιάσει με την απλότητα, το άσπρο χρώμα των σπιτιών και την καθαρή του θάλασσα αν και λιμάνι.
Όπως φτάνετε με το πλοίο θα ακούσετε από τα αριστερά και συγκεκριμένα από την καφετέρια Κάβος αν θυμάμαι καλά, ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο καλωσόρισμα στη Σκύρο. Το επιβλητικότατο μουσικό άνοιγμα της ταινίας του Στάνλει Κιούμπρικ “2001, Οδύσσεια του Διαστήματος”.
Χώρα Σκύρου
Από το λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά, η Χώρα απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα ενώ το οδικό δίκτυο, και αυτό ισχύει για όλο σχεδόν το νησί, είναι αρκετά καλό. Η Χώρα είναι ένας πανέμορφος οικισμός που μοιάζει περισσότερο με αρκετούς Κυκλαδίτικους οικισμούς παρά με νησί των Σποράδων.
Ο οικισμός της Χώρας με το αμφιθεατρικό του χαρακτηριστικό, τα άσπρα σπίτια, τα στενά δρομάκια, τις διάσπαρτες και πάρα πολλές εκκλησίες, το δρομάκι με τα νυχτερινά μπαράκια, τους φούρνοι με τις ιδιαίτερες μυρωδιές τους και τα μαγαζιά των κεραμικών, δώρων αλλά και ξυλόγλυπτων δημιουργιών θα σας κρατήσουν έντονο το ενδιαφέρον για αρκετές ώρες.
Αξίζει είτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητο, μέχρι ένα σημείο, είτε αποκλειστικά με τα πόδια σε δύο σημεία της χώρας από τα οποία θα απολαύσετε την εξαιρετική θέα στο Αιγαίο αλλά και τον οικισμό.
Κάστρο Χώρας Σκύρου και θέα στο Αιγαίο
Το ένα σημείο είναι φυσικά το κάστρο και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που δυστυχώς ήταν κλειστό λόγω εργασιών το καλοκαίρι του 2011 για την επισκευή διαφόρων τμημάτων που είχαν υποστεί ζημιές και από το σεισμό του 2001. H θέα από το σημείο με τα παγκάκια προς το Αιγαίο και τους παραθαλάσσιους οικισμούς Μώλο και Μαγαζιά, θα σας ανταμείψει για το περπάτημα που θα κάνετε μέχρι εκεί.
Εξάλλου, περπατώντας μέχρι το κάστρο της Σκύρου είναι ένας τρόπος για να δείτε από κοντά την αρχιτεκτονική της Χώρας, αρκετές από τις εκκλησίες της, τις αυλές των σπιτιών και φυσικά να μυρίσετε τις λιχουδιές που με μεράκι ετοιμάζουν οι νοικοκυρές.
Όταν φτάσετε στο κάστρο μη ξεχάσετε να προχωρήσετε στα δεξιά από την κεντρική μεγάλη πύλη του και με προσοχή, γιατί είναι αρκετά στενά από ένα σημείο και μετά, να δείτε τον οικισμό της Χώρας όπως απλώνεται ακριβώς από κάτω. Καλό θα ήταν αυτό το κομμάτι να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμο γιατί η θέα προς την Χώρα και τους γύρω λόφους αξίζει πραγματικά τον κόπο και δίνει μία πολύ καλή οπτική για το πως είναι χτισμένη.
Το μνημείο του ποιητή Μπρούκ (Robert Brooke)
Το δεύτερο σημείο που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το μνημείο του Άγγλου και φιλέλληνα ποιητή Μπρουκ ο οποίος πέθανε στη Σκύρο τον 1915. Από τη μικρή πλατεία με το Άγαλμα του ποιητή Μπρουκ η θέα στο Αιγαίο και το βορειοανατολικό κομμάτι της Σκύρου είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Αξίζει να περπατήσετε μέχρι εκεί για να δείτε από κοντά και ένα μεγάλο κομμάτι της Χώρας της Σκύρου.
Παραλίες Σκύρου
Οι παραλίες της Σκύρου δεν είναι πολλές αλλά σίγουρα θα σας προσφέρουν πεντακάθαρα νερά, ωραίες αμμουδιές και ακρογιαλιές ενώ σε αρκετές από αυτές τα πεύκα θα σας κάνουν παρέα ακουμπώντας κυριολεκτικά τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι αυτές του Πεύκου, στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του νησιού, η πολύ μεγάλη παραλία που ενώνει τους οικισμούς Μώλο και Μαγαζιά (το πιο κοσμοπολίτικο παραλιακό τμήμα της Σκύρου).
Εκεί θα βρείτε αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια και beach bars ένα από τα οποία ήταν το Juicy στο οποίο είδαμε αρκετή νεολαία κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ενώ το ένα βράδυ που το επισκεφτήκαμε ήταν σχετικά ήσυχο αλλά με εκπληκτική θέα από το τμήμα της παραλίας προς τη νυχτερινή και σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο Χώρα της Σκύρου.
Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία Αχερούνες, δίπλα στο λιμάνι Λιναριά και στο δρόμο προς τη Χώρα, την παραλία του Αγίου Πέτρου, στο καταπράσινο βόρειο τμήμα του νησιού με αρκετό πεύκο αλλά και χωματόδρομο για λίγα χιλιόμετρα, τα Γυρίσματα λίγο μετά τον Μώλο και την παραλία Καλαμίτσα λίγα χιλιόμετρα νότια από τη Λιναριά.
Τέλος μη παραλείψετε να κολυμπήσετε στα βαθιά και πεντακάθαρα νερά κάτω από τα βράχια και το καφέ Κάβος, στο λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά. Αξίζει να πιείτε τον καφέ ή τον χυμό σας και να ακούσετε την “Οδύσσεια του διαστήματος” αν είστε τυχεροί και μπει το καράβι στο λιμάνι εκείνη την ώρα.
Φαγητό στη Σκύρο
Όπου και αν φάγαμε το φαΐ ήταν πολύ καλό και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Αξίζει πάντως να δοκιμάσετε τις γευστικές προτάσεις των φούρνων της Χώρας, από την απλή τυρόπιτα, μέχρι τα κρουασάν ζαμπόν τυρί και τις γλυκύτατες μπουγάτσες τους. Θα σας κερδίσουν αμέσως και θα σας κάνουν να τους επισκεφτείτε ξανά και ξανά. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ την εμπειρία μας, γιατί για εμπειρία πρόκειται, στην ταβέρνα του Άγιου Πέτρου, λίγο πριν ξεκινήσει ο χωματόδρομος.
Πέρα από τον πανέμορφο και κατάφυτο με πεύκα χώρο στον οποίο βρίσκεται, οι μερίδες της συγκεκριμένης ταβέρνας είναι κυριολεκτικά τεράστιες, τουλάχιστον τα όσα παραγγείλαμε ως παρέα 6 ατόμων. Η έκπληξη συνεχίζεται όταν πέρα από το μέγεθος διαπιστώσετε και την ποιότητα τους ενώ ολοκληρώνεται όταν έρχεται ο λογαριασμός που μόνο “λυπητερή” δεν είναι.
Κυρίως αν αναλογιστείτε πως μπορείτε να φάτε και το ίδιο βράδυ ή την επόμενη μέρα απ’ όσα παραγγείλετε αφού είναι παράδοση πλέον, οι πελάτες να φεύγουν με πλαστικές σακούλες, όχι για τον σκύλο, αλλά για τους ίδιους. Πριν φύγετε λοιπόν, ζητήστε μία σακούλα ή δύο για να βάλετε όσα φυσιολογικά δεν μπορέσατε να φάτε, δεν είναι ντροπή αλλά παράδοση! (κάτι που το 2022 που ανανεώνω τα κείμενα και τις φωτογραφίες έχει γίνει βέβαια παράδοση παντού)
Το Σκυριανό αλογάκι
Πριν φύγετε από το νησί είναι σίγουρο πως θα έχετε δει κάπου τα μικρόσωμα και χαρακτηριστικά αλογάκια σήμα κατατεθέν της Σκύρου, τα ξακουστά Σκυριανά αλογάκια. Δεν είναι πόνι όπως πολύ συχνά αναφέρετε λάθος από πολύ κόσμο, αλλά ξεχωριστή ράτσα αλόγου που μοιάζει στα περισσότερα σημεία με τα μεγαλόσωμα άλογα.
Ευτυχώς αν και τα Σκυριανά αλογάκια είχαν φτάσει πολύ κοντά στην εξαφάνιση, η ευαισθησία κάποιων κατοίκων και επισκεπτών της Σκύρου καθώς και κάποια Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης έχουν αλλάξει τα δεδομένα με τους πληθυσμούς του Σκυριανού αλόγου να έχουν ανακάμψει δίνοντας έτσι αρκετές ελπίδες για την διατήρηση αυτού του προστατευόμενου και μοναδικού παγκοσμίως είδους το οποίο μάλιστα για πολλούς απεικονίζεται στα αετώματα του Παρθενώνα.
Σκύρος – Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πρακτορείο Κύμης (Κύμη)
Τηλ. 2222 0 22020, 22522
Πρακτορείο Σκύρου (Σκύρος)
Τηλ. 2222 0 91790
Φάξ. 2222 0 93580
Πρακτορείο Λιναριάς (Σκύρος)
Τηλ. 2222 0 93465
Πρακτορείο ΑΛΚΥΩΝ (Αθήνα)
Τηλ. 210 3832545, 3843 220
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: 22220 91625
ΙΑΤΡΕΙΟ: 22220 92222
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: 2222091617, 2222091800
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: 22220 93475
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: 22220 91274
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 22220 93199
ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΡΟΥ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:2222091929
κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής
Διαμονή στη Σκύρο
Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί της Σκύρου μέσα από το booking.com
Φωτογραφίες από τη Σκύρο
Χάρτης Σκύρου
Greece
Skyros 34007, Greece
Chomatodromos, Skyros 34007, Greece
Skyros 34007, Greece
Αφήστε μια απάντηση