Φωτογραφίες από την Σκύρο, παραλίες, Χώρα

Πανέμορφη χώρα, καταπράσινες πλαγιές που καταλήγουν σε πεντακάθαρες παραλίες και πολύ καλό φαΐ είναι μερικές από τις χάρες που έχει να προσφέρει η Σκύρος στους επισκέπτες της.

Οδηγίες πρόσβασης

Η Σκύρος αν και νησί των Σποράδων, το νοτιότερο, υπάγεται διοικητικά στην Εύβοια. Ο συνηθέστερος τρόπος για να φτάσετε στο πανέμορφο αυτό νησί είναι μέσω του μικρού και ήσυχου λιμανιού της Κύμης. Η Κύμη βρίσκεται στην κεντρική και ανατολική πλευρά της Εύβοιας και απέχει περίπου 85 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.

Η πρόσβαση στη Σκύρο γίνεται με το καράβι Αχιλλέας και η διάρκεια του ταξιδιού δεν υπερβαίνει την μία ώρα και τρία τέταρτα (1:45′). Το εισιτήριο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό (9 ευρώ περίπου του επιβάτη, 26 για αυτοκίνητο μέχρι 4.25 μέτρα ενώ για μηχανή τα εισιτήρια ξεκινάνε από τα 5.3 ευρώ.)

ΠΡΟΣΟΧΗ: τιμές 2010, από τότε πολλά έχουν αλλάξει ιδιαίτερα μέσα στο 2022. Παρακαλώ να επαληθεύσετε κόστος και διάρκεια ταξιδιού πριν ξεκινήσετε για την Σκύρο.

φωτογραφίες | Χάρτης Σκύρου | Σκύρος – Διαμονή | χρήσιμα τηλέφωνα

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο site της ναυτικής εταιρείας Σκύρου στη σελίδα http://www.sne.gr/

Στη Σκύρο με αεροπλάνο

Πάντως η Σκύρος δεν συνδέεται μόνο ακτοπλοϊκά με την Εύβοια και την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχει και η αεροπορική σύνδεση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δοκιμάσαμε μέσα Μαΐου και είδαμε πως το κόστος για ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής για Σκύρο στα μέσα Ιουλίου είναι 52 ευρώ, ιδιαίτερα χαμηλή τιμή δηλαδή και ίσως αν δεν έχετε αυτοκίνητο να μεταφέρετε στο νησί να συμφέρει περισσότερο από το να κάνετε όλο το ταξίδι οδικώς μέχρι τη Κύμη!

Στη Κύμη πάντως υπάρχει χώρος να αφήσετε το αυτοκίνητο σας δίπλα στο λιμάνι, χωρίς σκίαση, αλλά και χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Το έχουμε κάνει 2 συνεχόμενες χρονιές (την προηγούμενη χρονιά για Αλόννησο) και δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Διαμονή στη Σκύρο

Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί της Σκύρου μέσα από το booking.com

Booking.com

Λιμάνι Σκύρου Λιναριά και η Οδύσσεια του διαστήματος

Το λιμάνι της Σκύρου δεν είναι η Χώρα αλλά η Λινάρια. Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό που θα σας εντυπωσιάσει με την απλότητα, το άσπρο χρώμα των σπιτιών και την καθαρή του θάλασσα αν και λιμάνι.

Όπως φτάνετε με το πλοίο θα ακούσετε από τα αριστερά και συγκεκριμένα από την καφετέρια Κάβος αν θυμάμαι καλά, ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο καλωσόρισμα στη Σκύρο. Το επιβλητικότατο μουσικό άνοιγμα της ταινίας του Στάνλει Κιούμπρικ “2001, Οδύσσεια του Διαστήματος”.

Χώρα Σκύρου

Από το λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά, η Χώρα απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα ενώ το οδικό δίκτυο, και αυτό ισχύει για όλο σχεδόν το νησί, είναι αρκετά καλό. Η Χώρα είναι ένας πανέμορφος οικισμός που μοιάζει περισσότερο με αρκετούς Κυκλαδίτικους οικισμούς παρά με νησί των Σποράδων.

Ο οικισμός της Χώρας με το αμφιθεατρικό του χαρακτηριστικό, τα άσπρα σπίτια, τα στενά δρομάκια, τις διάσπαρτες και πάρα πολλές εκκλησίες, το δρομάκι με τα νυχτερινά μπαράκια, τους φούρνοι με τις ιδιαίτερες μυρωδιές τους και τα μαγαζιά των κεραμικών, δώρων αλλά και ξυλόγλυπτων δημιουργιών θα σας κρατήσουν έντονο το ενδιαφέρον για αρκετές ώρες.

Αξίζει είτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητο, μέχρι ένα σημείο, είτε αποκλειστικά με τα πόδια σε δύο σημεία της χώρας από τα οποία θα απολαύσετε την εξαιρετική θέα στο Αιγαίο αλλά και τον οικισμό.

Κάστρο Χώρας Σκύρου και θέα στο Αιγαίο

Το ένα σημείο είναι φυσικά το κάστρο και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που δυστυχώς ήταν κλειστό λόγω εργασιών το καλοκαίρι του 2011 για την επισκευή διαφόρων τμημάτων που είχαν υποστεί ζημιές και από το σεισμό του 2001. H θέα από το σημείο με τα παγκάκια προς το Αιγαίο και τους παραθαλάσσιους οικισμούς Μώλο και Μαγαζιά, θα σας ανταμείψει για το περπάτημα που θα κάνετε μέχρι εκεί.

Εξάλλου, περπατώντας μέχρι το κάστρο της Σκύρου είναι ένας τρόπος για να δείτε από κοντά την αρχιτεκτονική της Χώρας, αρκετές από τις εκκλησίες της, τις αυλές των σπιτιών και φυσικά να μυρίσετε τις λιχουδιές που με μεράκι ετοιμάζουν οι νοικοκυρές.

Όταν φτάσετε στο κάστρο μη ξεχάσετε να προχωρήσετε στα δεξιά από την κεντρική μεγάλη πύλη του και με προσοχή, γιατί είναι αρκετά στενά από ένα σημείο και μετά, να δείτε τον οικισμό της Χώρας όπως απλώνεται ακριβώς από κάτω. Καλό θα ήταν αυτό το κομμάτι να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμο γιατί η θέα προς την Χώρα και τους γύρω λόφους αξίζει πραγματικά τον κόπο και δίνει μία πολύ καλή οπτική για το πως είναι χτισμένη.

Το μνημείο του ποιητή Μπρούκ (Robert Brooke)

Το δεύτερο σημείο που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το μνημείο του Άγγλου και φιλέλληνα ποιητή Μπρουκ ο οποίος πέθανε στη Σκύρο τον 1915. Από τη μικρή πλατεία με το Άγαλμα του ποιητή Μπρουκ η θέα στο Αιγαίο και το βορειοανατολικό κομμάτι της Σκύρου είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Αξίζει να περπατήσετε μέχρι εκεί για να δείτε από κοντά και ένα μεγάλο κομμάτι της Χώρας της Σκύρου.

Παραλίες Σκύρου

Οι παραλίες της Σκύρου δεν είναι πολλές αλλά σίγουρα θα σας προσφέρουν πεντακάθαρα νερά, ωραίες αμμουδιές και ακρογιαλιές ενώ σε αρκετές από αυτές τα πεύκα θα σας κάνουν παρέα ακουμπώντας κυριολεκτικά τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι αυτές του Πεύκου, στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του νησιού, η πολύ μεγάλη παραλία που ενώνει τους οικισμούς Μώλο και Μαγαζιά (το πιο κοσμοπολίτικο παραλιακό τμήμα της Σκύρου).

Εκεί θα βρείτε αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια και beach bars ένα από τα οποία ήταν το Juicy στο οποίο είδαμε αρκετή νεολαία κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ενώ το ένα βράδυ που το επισκεφτήκαμε ήταν σχετικά ήσυχο αλλά με εκπληκτική θέα από το τμήμα της παραλίας προς τη νυχτερινή και σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο Χώρα της Σκύρου.

Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία Αχερούνες, δίπλα στο λιμάνι Λιναριά και στο δρόμο προς τη Χώρα, την παραλία του Αγίου Πέτρου, στο καταπράσινο βόρειο τμήμα του νησιού με αρκετό πεύκο αλλά και χωματόδρομο για λίγα χιλιόμετρα, τα Γυρίσματα λίγο μετά τον Μώλο και την παραλία Καλαμίτσα λίγα χιλιόμετρα νότια από τη Λιναριά.

Τέλος μη παραλείψετε να κολυμπήσετε στα βαθιά και πεντακάθαρα νερά κάτω από τα βράχια και το καφέ Κάβος, στο λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά. Αξίζει να πιείτε τον καφέ ή τον χυμό σας και να ακούσετε την “Οδύσσεια του διαστήματος” αν είστε τυχεροί και μπει το καράβι στο λιμάνι εκείνη την ώρα.

Φαγητό στη Σκύρο

Όπου και αν φάγαμε το φαΐ ήταν πολύ καλό και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Αξίζει πάντως να δοκιμάσετε τις γευστικές προτάσεις των φούρνων της Χώρας, από την απλή τυρόπιτα, μέχρι τα κρουασάν ζαμπόν τυρί και τις γλυκύτατες μπουγάτσες τους. Θα σας κερδίσουν αμέσως και θα σας κάνουν να τους επισκεφτείτε ξανά και ξανά. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ την εμπειρία μας, γιατί για εμπειρία πρόκειται, στην ταβέρνα του Άγιου Πέτρου, λίγο πριν ξεκινήσει ο χωματόδρομος.

Πέρα από τον πανέμορφο και κατάφυτο με πεύκα χώρο στον οποίο βρίσκεται, οι μερίδες της συγκεκριμένης ταβέρνας είναι κυριολεκτικά τεράστιες, τουλάχιστον τα όσα παραγγείλαμε ως παρέα 6 ατόμων. Η έκπληξη συνεχίζεται όταν πέρα από το μέγεθος διαπιστώσετε και την ποιότητα τους ενώ ολοκληρώνεται όταν έρχεται ο λογαριασμός που μόνο “λυπητερή” δεν είναι.

Κυρίως αν αναλογιστείτε πως μπορείτε να φάτε και το ίδιο βράδυ ή την επόμενη μέρα απ’ όσα παραγγείλετε αφού είναι παράδοση πλέον, οι πελάτες να φεύγουν με πλαστικές σακούλες, όχι για τον σκύλο, αλλά για τους ίδιους. Πριν φύγετε λοιπόν, ζητήστε μία σακούλα ή δύο για να βάλετε όσα φυσιολογικά δεν μπορέσατε να φάτε, δεν είναι ντροπή αλλά παράδοση! (κάτι που το 2022 που ανανεώνω τα κείμενα και τις φωτογραφίες έχει γίνει βέβαια παράδοση παντού)

Το Σκυριανό αλογάκι

Πριν φύγετε από το νησί είναι σίγουρο πως θα έχετε δει κάπου τα μικρόσωμα και χαρακτηριστικά αλογάκια σήμα κατατεθέν της Σκύρου, τα ξακουστά Σκυριανά αλογάκια. Δεν είναι πόνι όπως πολύ συχνά αναφέρετε λάθος από πολύ κόσμο, αλλά ξεχωριστή ράτσα αλόγου που μοιάζει στα περισσότερα σημεία με τα μεγαλόσωμα άλογα.

Ευτυχώς αν και τα Σκυριανά αλογάκια είχαν φτάσει πολύ κοντά στην εξαφάνιση, η ευαισθησία κάποιων κατοίκων και επισκεπτών της Σκύρου καθώς και κάποια Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης έχουν αλλάξει τα δεδομένα με τους πληθυσμούς του Σκυριανού αλόγου να έχουν ανακάμψει δίνοντας έτσι αρκετές ελπίδες για την διατήρηση αυτού του προστατευόμενου και μοναδικού παγκοσμίως είδους το οποίο μάλιστα για πολλούς απεικονίζεται στα αετώματα του Παρθενώνα.

Σκύρος – Χρήσιμα Τηλέφωνα

Πρακτορείο Κύμης (Κύμη)
Τηλ. 2222 0 22020, 22522

Πρακτορείο Σκύρου (Σκύρος)
Τηλ. 2222 0 91790
Φάξ. 2222 0 93580

Πρακτορείο Λιναριάς (Σκύρος)
Τηλ. 2222 0 93465

Πρακτορείο ΑΛΚΥΩΝ (Αθήνα)
Τηλ. 210 3832545, 3843 220

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: 22220 91625

ΙΑΤΡΕΙΟ:  22220 92222
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: 2222091617, 2222091800

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: 22220 93475

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: 22220 91274

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 22220 93199

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΡΟΥ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:2222091929

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Διαμονή στη Σκύρο

Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί της Σκύρου μέσα από το booking.com

Booking.com

Φωτογραφίες από τη Σκύρο

Χάρτης Σκύρου

Greece

Skyros 34007, Greece

Chomatodromos, Skyros 34007, Greece

Skyros 34007, Greece



Σχόλια

6 απαντήσεις στο “Φωτογραφίες από την Σκύρο, παραλίες, Χώρα”

  1. Κωνσταντίνα Avatar
    Κωνσταντίνα

    Τώρα είμαι Σκύρο τέλειες παραλίες καθαρές και παγωμένες. Βρίσκεις και βότσαλο και άμμο. Τέλειο φαγητό. Η χώρα δεν παίζετε.

  2. ΚΩΣΤΑΣ Avatar
    ΚΩΣΤΑΣ

    Εκλεισα για φέτος τις οικογενειακές μας διακοπές για Σκύρο μετα τον 15Αυγουστο (οικογενεια με 2 παιδια). Πολυ καλό και αναλυτικό το άρθρο. Ελπίζω να μας ανταμείψει πλήρως ο χαρακτήρας του νησιού αλλά και ο φιλόξενος κόσμος. Θα επανέλθω πιστεύω με αναλυτικό άρθρο. Απο τα λίγα που έψαξα έχει αρκετες παραλίες που απαιτούν 4Χ4 για να τις επισκεφτείς. Αν μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  3. travelphoto.gr Avatar
    travelphoto.gr

    Καλημέρα σας. Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν θα αρχίσουν τα μελτέμια μετά τις 15 Αυγούστου. Κάθε χρονιά μπορει να ειναι διαφορετική. Κάποιες φορές ειναι πιο έντονα ενώ κάποιες άλλες αρχίζουν πιο νωρίς, πιο αργά ή και καθόλου. Όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για την Σκύρο βρίσκονται στο πιο πάνω άρθρο. Σχετικά με τον κόσμο αυτό ειναι και κάπως σχετικό, για μας πάντως που πήγαμε λίγες μέρες πριν τον 15Αύγουστο όλες οι τοποθεσίες ήταν άνετες απο κόσμο, δηλαδή δεν ταλαιπωρηθήκαμε πουθενά (παραλίες, ταβέρνες, μπαρ). Αλλά και πάλι, όλα ειναι σχετικά ή ανάλογα και ίσως με την μοδα της εποχής, μπορει να πάτε 16 Αυγούστου σε μια παραλία και να ειναι γεμάτη κόσμο γιατί την έχουν διαφημίσει παραπάνω φέτος ή για άλλους λόγους που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων.

  4. Μενιδιατης Δημητρης Avatar
    Μενιδιατης Δημητρης

    Καλημερα δεν εχω παει στην Σκυρο θα ηθελα να ρωτησω αν μετα τις 15/8 αρχιζουν τα μελτεμια και αν στην Καλαμιτσα πιανει πολυ αερας, επισης αν ειναι ωραιο μερος η Καλαμιτσα και αν συγκεντρωνει πολυ κοσμο η παραλια της, επισης να παρω αυτοκινητο ? Θελω να δω ολο το νησι, αν εχετε καποια αλλη πληροφορια μου την λετε, ευχαριστω.

  5. travelphoto.gr Avatar
    travelphoto.gr

    Αγαπητέ Δημήτρη καλησπέρα
    Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια σχετικά με τις φωτογραφίες μου. Εν συνεχέια θα ήθελα να συμφωνησω πως πέρα απο τις ομορφίες κάποιου τόπου μεγάλη σημασία έχουν και η υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει. Στη Σκύρο έμεινα μόνο 5 μέρες και γενικά δεν είχα παράπονο πέρα απο ένα κάπως σοβαρό θεμα με την διαμονή για την οποία ομως δεν είχα κανονίσει εγώ οπότε δεν μπορώ να είμαι και απόλυτα σίγουρος για το τί και κατά πόσο πήγε στραβά.

    Σχετικά με το κάμπινγκ και την ντισκοτέκ τι να πω; Είναι πολύ άσχημο να “χάνεις” όμορφα πράγματα από τον τόπο στον οποίο έχεις κάνει τόσα χρόνια διακοπές. Τα έχω ζήσει ακριβώς έτσι στο χωριό που πηγαίνω απο πιτσιρικάς αλλά τα έχω δει και αλλού. Εχω δει να κυνηγάνε κόσμο απο αμμόλογους για να τον στέιλουν σε κάμπινγκ που πίσω απο τις σκηνες ήταν σταθμευμένα τα αυτοκίνητα των επισκεπτών. Κοιμάσαι και εμφανίζεται εξάτμιση με το ντουμάνι της για να σου κάνει “παρέα”…. Έχω δει ντισκοτέκ του παλιού στυλ να την κάνουν ορθάδικο με σκυλολαικά. Δυστυχώς όμως ειναι και η εποχή που δεν ευνοεί τις μουσικές που αναφέρεις. Πχ στην Φοινικούντα είχε το 2009 που πήγα, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, μία φανταστική ντίσκο στο στυλ Λαλούνα Αντιπάρου με ανοιχτή πίστα δηλαδή, ελιά μεγάλη στη μέση που αφήνεις το ποτό σου αν θες να χορέψεις, γύρω γύρω τραπεζάκια με πλάτη τον τοίχο και αρκετά δέντρα όπως και αστέρια απο πάνω. Πρόγραμμα φανταστικό απο τα παλία. Καρεκλάδικα, λαιτ ροκ, πιο σκληρά πράγματα, ρέγκε και επιστροφή στα ντίσκο, γενικά για πολύ χαβαλέ. Ήταν άδεια. Ξέρεις γιατί; Γιατί όλος ο κόσμος ήταν σε ένα κλαμπ, κουβούκλιο κλειστό καλοκαιριάτικα, με εκκωφαντικά μπιτ και εννοείται ‘Ρουβά” και άλλα ποπ-λαικά ακούσματα. Γούστα ειναι αυτά αλλά και επιρροές απο την νύχτα των μεγάλων πόλεων. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προσπαθούν να αντιγράψουν ή απλά να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής. Νομίζω πάντως πως όποιος αντέξει να κρατήσει χαρακτήρα κάποια στιγμή θα δικαιωθεί.

  6. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Avatar
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Φιλε μου,πολυ καλη βρισκω την δουλεια σου και αξιεπαινη !Ομως,ειμαι 46 ετων,και μολις τρεις μερες εχω υπολογιστη!Σκυρος!Πηγαινα ανελλιπως απο το 1986 εως το 2003!Θα εκμεταλλευτω τον χωρο σου να πω το παραπονο μου!Αν και λατρεις του camping (κυριως του ελευθερου),παντα εφευγα με παραπονα απο την Σκυρο,και παντα ελεγα πως δεν θα ξαναπαω!Για 18 ολοκληρα χρονια και κανα δυο τρεις φορες και χειμωνα στο καρναβαλι!Παντα παραπονο απο τα εστιατορια και το σερβις τους και απο τις μεριδες τους και τις τιμες τους!Δεν αναφερομαι καν στα δωματια γιατι δεν ειχα μειμει ποτε,αλλα απο τιμες τα ιδια κι εκει!Θελανε σε 15 μερες να βγαλουν τα σπασμενα(οπως συμβαινει στα περισσοτερα νησια αλλωστε),και απο κει που ειχε ανοδικες τασεις το νησι,ξαφνικα….βουτια!Ειχε μια Disco την On the rocks(μια φανταστικη Disco)την κλεισανε!Ειχε ενα(το μοναδικο camping στο νησι,με τον αξεπεραστο Σταματη και τα παιδια του,Μαριαλενα,Ρανια και Βαγγελη και η ιδια η αστυνομια,οταν επαιρνε καποιος τηλεφωνο να ρωτησει πληροφοριες γι το νησι,σου ελεγε οτι δεν υπαρχει camping!Παει…πεθανε ο φιλος μου ο Σταματης,εκλεισε κι αυτο!Απο κει που μαζευε ωραιο κοσμο ολων των ηλικιων,ξαφνικα αρχισε να μαζευει…γλυφιτζουροπαρεες!Τα λατρευω τα παιδια,εννοειται,αλλα για μενα,οι ιδιοι οι κατοικοι,τουριστικα,βγαλανε τα ματακια τους!Δεν ξερω αν θα ξαναπαω,(ειμαι του ROCK KAI TOY BLUES)kαι μου αρεσε αυτος ο συνδυασμος με τα Pubs kαι τα ωραια μπαρακια,πραγμα που εχει χαθει πλεον, απ οτι μαθαινω!Εννοειται πως ειναι πανεμορφη,κι εχει απιστευτες φυσικες ομορφιες!Και παρ ολη την πολυλογια μου,την ομοπφια της την εχεις αποτυπωσει στις φωτογραφιες σου!Μπραβο!Μολις εξελιχθω κι εγω τεχνολογικα θα προσπαθησω να κανω και εγω κατι,για τη Ανεμοεσσα του Αιγαιου!Να εισαι παντα καλα,εσυ και ολος ο κοσμος!Ευχαριστω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *