Στα νοτιοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου υψώνεται ο βράχος του Ακροκορίνθου σε ύψος 575 μέτρων. Στους πρόποδες του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος ενώ η θέση του και ο απόκρημνος χαρακτήρας του αποτέλεσε ιδανική οχυρωματική θέση. Η Ακροκόρινθος και η φυσική προστασία που παρείχε αξιοποιήθηκε από τους Κορίνθιους που οχύρωσαν τον βράχο δημιουργώντας την πρώτη οχυρωμένη ακρόπολη κατά την τυραννία του Περίαδρου και του πατέρα του Κύψελου τον 7ο πΧ αιώνα.

Η επικράτηση των Ρωμαίων το 146 πΧ προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την καταστροφή της Ακρόπολης του Ακροκορίνθου αλλά η σημαντική του αμυντική θέση οδήγησε τον Ιούλιο Καίσαρα στην ανοικοδόμηση των οχυρώσεων το 44πΧ ενώ επιδιορθώσεις και προσθήκες νέων οχυρωμένων θέσεων στον Ακροκόρινθο έκαναν και οι Βυζαντινοί από τον 7ο μΧ αιώνα και μετά. Από τότε την στρατηγικής σημασίας θέση κατέλαβαν οι Φράγκοι, οι Ιωαννίτες, οι Τούρκοι με τον Μωάμεθ Β’ το 1458, οι Ενετοί το 1687, οι Τούρκοι ξανά το 1715 ενώ το 1823 παραδόθηκε στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση της Κορίνθου.

Ακροκόρινθος-αρχαία-Κόρινθος
Ανεβαίνοντας στο κάστρο Ακροκορίνθου

Στο κάστρο Ακροκορίνθου δημιουργήθηκαν τρεις αμυντικές οχυρωματικές ζώνες με τείχη, προμαχώνες, πολεμίστρες, τάφρους και καλά οχυρωμένες εισόδους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν απομεινάρια ναών απ’ όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους ενώ αξίζει να ανεβείτε μέχρι το ψηλότερο του σημείο οπού θα βρείτε τμήματα της βάσης του αρχαίου ναού της Αφροδίτης. Από εκεί η θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι εκπληκτική. Θα δείτε την νέα πόλη της Κορίνθου και το Λουτράκι, την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου αλλά και του Σαρωνικού, τις πεδιάδες της Κορινθίας και άλλα ανάλογα και με την καθαρότητα της ατμόσφαιρας.

Μπορειτε να δείτε τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο Ακροκορίνθου στο αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου μέσα από το άρθρο με χρήσιμες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό

Ακροκόρινθος, φωτογραφίες από την ακρόπολη της Κορίνθου

Χάρτης Αρχαίας Κορίνθου

Κάντε κλικ στο Οδηγίες για Πληροφορίες Πρόσβασης / Click on directions for Access information

Greece

Greece

Korinthos, Hellas


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *