Η Αλόννησος είναι ένα μικρό καταπράσινο νησί που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και βρίσκεται δίπλα και βορειοανατολικά της Σκοπέλου. Πλέον θεωρείται η «πατρίδα» της μεσογειακής φώκιας Μονάχους-Μονάχους (Monachous Monachous) και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε στην θαλάσσια περιοχή της το πρώτο Εθνικό θαλάσσιο πάρκο προκειμένου να προστατευτεί αυτό το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος.

Η Αλόννησος είναι ιδανικός τόπος για ήσυχες και ξέγνοιαστες διακοπές. Διαθέτει πάρα πολλές παραλίες, οι περισσότερες με βότσαλο και όλες με πεντακάθαρα νερά ενώ στα μικρά γραφικά χωριά της θα νιώσετε την ηρεμία του τόπου και των ανθρώπων που κατοικούν εκεί.

Η Αλόννησος και το γραφικό Πατηρήρι, Σποράδες
Η Αλόννησος και το γραφικό Πατηρήρι, Σποράδες

Πατητήρι Αλοννήσου

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι το Πατητήρι. Αν και είναι χτισμένο σε εξαιρετική τοποθεσία με απόκρημνες πλαγιές και πεύκα που κρέμονται πάνω από την θάλασσα δεν έχει την γραφικότητα των υπόλοιπων χωριών καθώς ουσιαστικά άρχισε να χτίζεται μετά τον μεγάλο σεισμό του 1965 που ανάγκασε πολλούς κατοίκους της Χώρας (Παλιά Αλόννησος) να εγκατασταθούν εκεί. Παρόλ’ αυτά, το φυσικό τοπίο του μικρού κολπίσκου στον οποίο είναι χτισμένο είναι πανέμορφο ενώ εκεί θα βρείτε τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή σας.

Επιπλέον, διαθέτει μία στενή παραλία για μπάνιο κάτω ακριβώς από τις καφετέριες και τα μπαράκια (αριστερά του οικισμού όπως βλέπεται το Πατητήρι από το πλοίο καθώς φτάνετε στο λιμάνι) που δίνουν χρώμα και τονίζουν τη νεανική παρουσία στο νησί.

Ένα από αυτά είναι και το Πουέρτο Λόκο του εξαιρετικού ιδιοκτήτη αλλά και ντιτζέι που παίζει από ροκ και φάνκι μέχρι ρέγκε, χέβι και τζαζ ανάλογα τα κέφια και τη διάθεση του κόσμου! Στο Πατητήρι θα βρείτε και τα γραφεία της ΜΟΜ, του οργανισμού για την προστασία της φώκιας και του περιβάλλοντος της. Αξίζει να ανεβείτε στα γραφεία και να ενημερωθείτε για τις εξαιρετικές δράσεις των μελών και των εθελοντών της.

Πατητήρι Αλονήσσου Σποράδες
Στη Χώρα ή Παλιό Χωριό της Αλοννήσου Σποράδες

Παλιά Αλόννησος

Το Παλιό Χωριό της Αλοννήσου ή Χώρα βρίσκεται στα 2.5 χιλιόμετρα από το Πατητήρι και ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό χτισμένο στην κορυφή λόφου με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο και τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων. Περπατήσετε στα γραφικά στενά του και τις μικρές πλατείες του και απολαύστε τα παραδοσιακά φαγητά του νησιού στις ταβέρνες. Επιπλέον θα βρείτε και κάποιες καφετέριες με πολύ ωραία θέα στο Αιγαίο και το ηλιοβασίλεμα.

Παραλίες Αλοννήσου

Όπως αναφέραμε ήδη στην Αλόννησο θα βρείτε πάρα πολλές και πανέμορφες παραλίες. Οι περισσότερες αν όχι όλες είναι με χοντρό βότσαλο και καταπράσινα νερά. Το τοπίο γύρω τους κατακλύζεται συνήθως από τα πεύκα που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, εκτός από το βόρειο το οποίο είναι βραχώδες.

Οι πιο γνωστές παραλίες της Αλοννήσου είναι ίσως το Κοκκινόκαστρο και ο Άγιος Δημήτριος με το χαρακτηριστικό του σχήμα και την «μύτη» που εισχωρεί στην θάλασσα.

Η παραλία του Αγίου Δημητρίου-Αλόνησσος Σποράδες
Η παραλία του Αγίου Δημητρίου-Αλόννησος Σποράδες

Όπως είπαμε και στο Πατητήρι μπορείτε να κάνετε μπάνιο αλλά ακόμα καλύτερα στην κοντινή παραλία Ρουσούμ γιαλός στην οποία μπορείτε να πάτε και με τα πόδια σε 10 περίπου λεπτά. Βρίσκεται στον μικρό οικισμό Βότση που απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι.

Άλλη παραλία κοντά και νότια από το Πατητήρι είναι αυτή της Μαρπούντας ενώ από τις πιο ωραίες παραλίες που επισκεφτήκαμε, δεν πήγαμε σε όλες, είναι αυτή του Λεπτού Γιαλού. Είναι σχετικά οργανωμένη με 2-3 beach bar και ταβέρνες από πίσω και βρίσκεται σε πολύ ωραία κλειστή τοποθεσία γεμάτη πεύκα που πέφτουν στη θάλασσα.

Το χοντρό βότσαλο κυριαρχεί γι’ αυτό μη βιαστείτε να πέσετε στο νερό καθώς περπατάτε προς τη θάλασσα! Ο Λεπτός Γιαλός βρίσκεται στα 7 χιλιόμετρα περίπου βορειοανατολικά από το Πατητήρι και μπορείτε να πάτε είτε με δικό σας όχημα είτε με κάποιο από τα εκδρομικά καραβάκια που φεύγουν από το λιμάνι.

Αυτά θα σας μεταφέρουν σε μεγάλο μέρος του θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου και σε κάποια από τα νησάκια που υπάρχουν απέναντι από τις ακτές της. Τα μεγαλύτερα από αυτά τα νησάκια είναι η Κυρά Παναγιά, το Πιπέρι, η Σκάντζουρα, η Περιστέρα και η Γιούρα. Βρίσκονται όλα μέσα στα όρια του θαλάσσιου Πάρκου και αποτελούν τόπους αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας. Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια και τους προορισμούς μπορείτε να πάρετε απευθείας στο λιμάνι και στα εκεί τουριστικά γραφεία.

Φτάνοντας στην Αλόννησο και το λιμάνι της το Πατητηρι
Φτάνοντας στην Αλόννησο και το λιμάνι της το Πατητηρι

Πρόσβαση στην Αλόννησο

Στην Αλόννησο μπορείτε να φτάσετε με πλοίο από το λιμάνι του Βόλου, του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά και της Κύμης στην Εύβοια. Από το Βόλο το καράβι, αφού περάσει πρώτα από Σκιάθο και Σκόπελο χρειάζεται περίπου 4.30 ώρες για την Αλόννησο ενώ ίδιο περίπου χρόνο θα χρειαστείτε και από τον Άγιο Κωνσταντίνο

Από την Κύμη τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα καθώς το καλοκαίρι του 2010 το πλοίο που πήραμε από κει έκανε κάτι περισσότερο από δύο ώρες για το Πατητήρι χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Βέβαια από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον Βόλο μπορείτε να πάρετε και Δελφίνι που κάνει την μισή ώρα περίπου αλλά με το ανάλογο και μεγαλύτερο φυσικά κόστος. Αφού φτάσετε στην Αλόννησο, αν δεν έχετε πάρει αυτοκίνητο ή μηχανή τότε θα πρέπει να περιοριστείτε κάπως όσον αφορά στους προορισμού που μπορείτε να επισκεφτείτε.

Διαδρομές στην Αλόννησο

Από το Πατητήρι λοιπόν ξεκινάει δημοτικό λεωφορείο με προορισμούς το Χωριό (Παλιά Αλόννησος ή Χώρα) αλλά και την Στενή Βάλα. Η Στενή Βάλα είναι ένας πανέμορφος μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που πρέπει να επισκεφτείτε καθώς είναι χτισμένος σε ένα μικρό και αρκετά στενό φυσικό όρμο στον οποίο είναι αραγμένα τα καΐκια αλλά και κάποια ιστιοπλοϊκά που επισκέπτονται την περιοχή.

Εκεί θα βρείτε και λίγες ταβέρνες πάνω στη θάλασσα για να απολαύσετε το φαγητό σας απολαμβάνοντας το τοπίο και την ηρεμία της περιοχής. Εκτός από τη Στενή Βάλα θα βρείτε παραθαλάσσιες ταβέρνες και στα Καλαμάκια που είναι επίσης παραθαλάσσιος οικισμός ακόμα μικρότερος από τη Στενή Βάλα. Σε αυτή τη περιοχή θα βρείτε και ταβέρνες με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο και τα νησάκια απέναντι από την Αλόννησο.

Μείνετε στην Αλόννησο

Δείτε τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην Αλόνησσο συγκρίνοντας ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαβάζοντας πριν την επιλογή σας τις κριτικές των επισκεπτών της όμορφης και οικονομικής Αλονήσσου!

Booking.com

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από την Αλόννησο

Χάρτης Αλοννήσου

Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού / Alonnisos old capital

Αλόννησος / Alonnisos island

Σποράδες / Sporades islands


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *