Παραλίες Καρύστου

Παραλίες στη Παξιμάδα Καρύστου, Νότια Εύβοια
Παραλίες στη Παξιμάδα Καρύστου, Νότια Εύβοια

Στο νότιο άκρο της Εύβοιας θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Οι περισσότερες παραλίες της ευρύτερης περιοχής Καρύστου δεν είναι οργανωμένες και αποτελούν ιδανική λύση για μία κοντινή σχετικά εξόρμηση σε ανέγγιχτες ακόμα πανέμορφες θάλασσες και αμμουδιές.

Συγκεκριμένα μπορούμε να χωρίσουμε την περιοχή του κόλπου Καρύστου και τις παραλίες του σε τρία τμήματα. Αυτές που βρίσκονται:

 1. μέσα ή δίπλα στην πόλη της Καρύστου
 2. στα δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα στη Παξιμάδας και
 3. στην ανατολική πλευρά προς τη περιοχή Μπούρος (οδηγώντας με κατεύθυνση τον Κάτω Αετό)

Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και τις παραλίες που μπορείτε να προσεγγίσετε με αφετηρία τη Κάρυστο. Πρόκειται για τις παραλίες στη περιοχή του ακρωτηρίου του Καφηρέα ή το γνωστότερο Κάβο Ντόρο.

Νότια Εύβοια, περιοχή Κάβο Ντόρο (Καφηρέας)
Νότια Εύβοια, περιοχή Κάβο Ντόρο (Καφηρέας)

Γεωγραφικά βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στην Εύβοια και την Άνδρο. Πρόκειται για περιοχή με ισχυρότατους ανέμους και άγρια θάλασσα (το Κάβο Ντόρο φημίζεται για τα ναυάγια του από αρχαιοτάτους χρόνους) τις περισσότερες μέρες ειδικά όταν πιάνουν δυνατοί βοριάδες.

Όταν όμως η θάλασσα ησυχάζει τότε μπορείς να απολαύσεις μία μοναδική περιοχή που παραμένει ακόμα σχεδόν ανέγγιχτη από τον τουρισμό και τις ανθρώπινες δραστηριότητες (αν εξαιρέσει κανείς την εγκατάσταση αρκετών ανεμογεννήτριων).

Παραλίες Ποτάμι και Αρχάμπολη στον Κάβο Ντόρο

Θα αναφέρουμε εδώ μόνο δύο από τις παραλίες στον Κάβο Ντόρο και θα σας παραπέμψουμε στο πιο αναλυτικό μας άρθρο για τις παραλίες στη Νότια Εύβοια και το κομμάτι που μιλάμε για τον Κάβο Ντόρο. Πρόκειται για τις παραλίες Ποτάμι και Αρχάμπολη.

Παραλία Διπόταμος στη νότια Εύβοια και τον Κάβο Ντόρο
Στις βάθρες της παραλίας Διπόταμος στη νότια Εύβοια και το Κάβο Ντόρο.

Η πρώτη προσεγγίζεται πλέον εύκολα με αυτοκίνητο (45-55 λεπτά από Κάρυστο) ενώ η δεύτερη μόνο με τα πόδια από το χωριό Θύμι και το παλιό μονοπάτι ή μεσώ θαλάσσης (γίνονται οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές από Κάρυστο, όχι και τόσο συχνά πάντως μίας και η θάλασσα είναι συνήθως ταραγμένη).

Στο Ποτάμι θα βρείτε και δύο ταβέρνες και μια καντίνα, όλες με πεντανόστιμα πιάτα ενώ στην Αρχάμπολη θα βρείτε αντί για ταβέρνες, ένα ξωκλήσι και τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού (από τον 8ο μέχρι τον 1ο π.Χ αιώνα!) καθώς και τα ίχνη αρχαίου μεταλλείου σιδήρου που εγκαταλείφθηκε τη Ρωμαϊκή εποχή.

Παραλία Αρχάμπολη στο Κάβο Ντόρο
Η παραλία Αρχάμπολη στο Κάβο Ντόρο και τη νότια Εύβοια.

Αξίζει να επισκεφτείτε το αναλυτικότερο άρθρο μας για τις παραλίες στη Νότια Εύβοια και να απολαύστε το photo gallery από την ημερήσια εκδρομή που κάναμε στις παραλίες και τα καταπράσινα ρέματα με τους καταρράκτες και τις βάθρες στης περιοχής του Κάβο Ντόρο.

Παραλίες μέσα ή δίπλα στην Κάρυστο

Στη πόλη της Καρύστου θα βρείτε στα δεξιά της όπως κοιτάτε την θάλασσα και αφού έχετε φτάσει στον παραλιακό δρόμο την μεγάλη παραλία με μήκος κάτι περισσότερο από ενάμιση χιλιόμετρο που λέγεται Γαλλίδες ή Γαλλίδα. Στην αρχή της είναι σχετικά οργανωμένη με ομπρέλες και παραλιακά καφέ και ταβέρνες, μερικά εκ των οποίων ανήκουν στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο. Το μεγαλύτερο της όμως τμήμα δεν είναι οργανωμένο.

Παραλία Γαλλίδα στη Κάρυστο, νότια Εύβοια
Η παραλία Γαλλίδα στη Κάρυστο και ο ορεινός όγκος της Όχης πάνω από την πόλη, νότια Εύβοια

Στην άλλη πλευρά της πόλης θα βρείτε την παραλία Ψιλή Άμμος ή Κοχύλι (από το ομώνυμο beach bar που βρίσκεται εκεί) η οποία βρίσκεται περίπου ανάμεσα από δύο σχετικά μεγάλα ξενοδοχεία της Καρύστου. Μπροστά από το beach bar και το ένα ξενοδοχείο υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά μπορείτε να καθίσετε και στην δεξιά πλευρά της παραλίας που είναι για όσους δεν θέλουν να παραγγείλουν ή να πληρώσουν κάτι (δεν ξέρουμε αν χρεώνονται οι ξαπλώστρες ή απλά πληρώνεις μόνο ότι παραγγείλεις.)

Παραλίες Καρύστου – περιοχή Παξιμάδα

Παραλία στη Κάρυστο, Νότια Εύβοια, Παξιμάδα
Παραλία στη Κάρυστο, Νότια Εύβοια, περιοχή Παξιμάδα

Για να φτάσετε στις παραλίες της Παξιμάδας ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο Καρύστου μέχρι το τέλος της μεγάλης παραλίας στα δεξιά της πόλης. Εκεί ο δρόμος κάνει δεξιά και αμέσως αριστερά, περνάτε ένα πολύ μικρο γεφυράκι και συνεχίζετε δίπλα και πάνω από τη θάλασσα. Θα βρείτε την πρώτη παραλία αλλά καλό θα ήταν να συνεχίσετε την οδήγηση και να φτάσετε μέχρι το σημείο που ο δρόμος ανηφορίζει και αρχίζουν οι αρκετές διακλαδώσεις. Όπως θα δείτε το οδικό δίκτυο είναι απροσδόκητα καλό, σηματοδοτημένο και εκτενές.

Στο ακρωτήρι της Παξιμάδας έχουν γίνει οι δρόμοι εδώ και αρκετά χρόνια και η περιοχή προορίζεται για οικιστική χρήση. Στη πρώτη μεγάλη διασταύρωση θα δείτε ταμπέλα μικρή για Αγία Παρασκευή. Είναι μία πολύ όμορφη παραλία που από το 2010 διαθέτει και μικρό beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Όταν πήγαμε πέρσι ήταν κλειστό και δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε για την χρήση τους. Στη διασταύρωση λοιπόν καλό θα ήταν να μην συνεχίσετε ευθεία αλλά αριστερά και παράλληλα με την θάλασσα.

Έτσι θα δείτε και αρκετές ακόμα παραλίες ενώ ο δρόμος θα σας οδηγήσει ούτως ή άλλως στην παραλία της Αγίας Παρασκευής ενώ αν συνεχίσετε θα δείτε και άλλους μικρότερους η μεγαλύτερους κολπίσκους. Γενικά όρεξη να έχετε για ψάξιμο και σίγουρα θα βρείτε την παραλία που σας ταιριάζει καλύτερα.

Παραλίες Καρύστου – περιοχή Μπούρος

παραλία στη κάρυστο και τη νοτια Εύβοια
Η παραλία Κάβος ή Άλυκες στη Κάρυστο (περιοχή Μπούρος)

Οι παραλίες προς την περιοχή του Μπούρου βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά του κόλπου, στα ανατολικά δηλαδή της Καρύστου. Αφού φτάσετε στον παραλιακό δρόμο της πόλης κάνετε αριστερά και συνεχίζετε μετά την παραλία Κοχύλι ή Ψιλή Άμμος και τα ξενοδοχεία που θα βρείτε εκεί κοντά.

Παραλία στην Κάρυστο, Μπούρος, Νότια Εύβοια
Παραλία στη περιοχή Μπούρος της Καρύστου

Αφού περάσετε από το χωριό Κάτω Αετός στη μικρή διασταύρωση θα κάνετε δεξιά για να βρεθείτε και πάλι δίπλα στη θάλασσα. Από εκεί και πέρα θα βρείτε πολλές μικρές ή μεγάλες παραλίες. Η πρώτη μεγάλη και μερικώς οργανωμένη (ευτυχώς οι ομπρέλες δεν καταλαμβάνουν όλη τη παραλία ενώ όταν πήγαμε τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2020 η μουσική έπαιζε αρκετά χαμηλά χωρίς να ενοχλεί) είναι η παραλία Μάρμαρα.

Παραλία Μάρμαρα Κάρυστος
Τμήμα της παραλίας Μάρμαρα στην Κάρυστο.

Προχωρώντας στη περιοχή του Μπούρου η επόμενη μερικώς οργανωμένη μεγάλη παραλία είναι ο Κάβος ή Αλυκές. Πρόκειται ίσως για την δημοφιλέστερη παραλία της περιοχής που ειδικά τα Σαββατοκύριακα γεμίζει με κόσμο που έρχεται από την Κάρυστο.

Αν συνεχίσετε θα βρείτε και άλλες παραλίες με πιο όμορφη αυτή στο τέλος του δρόμου με το άγαλμα (Άγαλμα λέγεται και η παραλία), τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και τα πεύκα στην πλαγιά αριστερά της.

Παραφωνία τα μπετά από εγκαταλειμμένο κτίσμα που ευχόμαστε σε λίγα χρόνια να έχουν καλυφθεί από την βλάστηση της περιοχής (Δυστυχώς, ύστερα από δέκα χρόνια που μεσολάβησαν από τη μια επίσκεψη μας στην άλλη τα μπετά είναι ακόμα εκεί). Το 2010 δεν ήταν οργανωμένη κάτι που έχει αλλάξει, ευτυχώς όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Παραλία Άγαλμα Κάρυστος Μπούρος
Η παραλία Άγαλμα, Κάρυστος, περιοχή Μπούρος

Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν για να πάρετε μία μικρή γεύση μόνο από τις θάλασσες του κόλπου Καρύστου ή τον χάρτη πιο κάτω για να πάρετε πληροφορίες πρόσβασης πατώντας το κουμπί οδηγίες σε κάθε κόκκινη ένδειξη.

Δωμάτια στην Κάρυστο

Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κάρυστο αλλά και στο Μαρμάρι μέσα από τη φόρμα αναζήτησης.

Booking.com

Καλό να κλείσετε αρκετά νωρίς αν θέλετε να είστε στη περιοχή τον Αύγουστο μιας και ο κόσμος είναι αρκετός και τα δωμάτια κάποιες μέρες σίγουρα δεν φτάνουν για όλους.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τις παραλίες Καρύστου

Από την Νότια Εύβοια απευθείας στις Κυκλάδες

Από το καλοκαίρι του 2022 είδαμε με μεγάλη μας χαρά πως έχει μπει πλοίο που συνδέει την Νότια Εύβοια (Κάρυστο ή το Μαρμάρι) με τις Κυκλάδες, χωρίς να χρειάζεται πλέον, αν βρίσκεστε ήδη στη Εύβοια, να επιστρέψετε στη Ραφήνα και απο κει σε κάποιο Κυκλαδονήσι.

Αν βρίσκεστε ήδη λοιπόν στις παραλίες της Νότιας Εύβοιας μπορείτε να πάτε μέσα σε λίγες ώρες απευθείας στην Άνδρο (παραλίες στην Άνδρο), την Τήνο (παραλίες στη Τήνο) και την κοσμοπολίτικη Σύρο.

Κάναμε αυτό το ταξίδι τον Ιούλιο του 2023 και μέσα σε 2,5 ώρες βρεθήκαμε από το Μαρμάρι Ευβοίας στην Ερμούπολη! Απευθείας επιστροφή στην Κάρυστο από τις Κυκλάδες έχει τις ίδιες μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή.

Να πούμε εδώ πως μπορείτε να βγάλετε εισιτήριο το νωρίτερο 7 μέρες πριν το ταξίδι σας. Αν προσπαθήσετε πιο νωρίς σε κάποια online πλατφόρμα, δεν θα εμφανίζεται το εισιτήριο. Δεν γνωρίζουμε το λόγο αλλά έτσι ήταν το καλοκαίρι του 2023. Δείτε διαθεσιμότητα στο επισημο website της Seajets www.seajets.com.

Caldera Vista Tinos Kyklades Karystos
Το Caldera Vista περνώντας από την Τήνο, με επόμενο προορισμό την Άνδρο, την Κάρυστο και το Λαύριο.

Επικοινωνήσαμε για να δουμε την διαθεσιμότητα και το λιμάνι αναχώτησης για το 2024 και μέχρι τα τέλη Μαρτίου μας είπαν πως φέτος το, συμβατικό αυτή τη φορά και όχι ταχύπλοο, πλοίο θα ξεκινάει από το μικρό λιμάνι του Μαρμαρίου και όχι από την Κάρυστο όπως το 2023. Μας είπαν επισης να ξαναεπικοινωνήσουμε μαζί τους αρχές Ιουνίου μηπως και έχει προστεθεί κάποιο άλλο δρομολόγιο ή αν έχει αλλάξει το λιμάνι αναχώρησης. Θα ενημερώσουμε από εδώ μέσα στον Ιούνιο.

Πρόσβαση στην Κάρυστο και τη νότια Εύβοια

Για το Μαρμάρι και τη Κάρυστο ο πιο εύκολος τρόπος από Αθήνα είναι με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας με διάρκεια ταξιδιού μόνο μία ώρα, ενώ η Κάρυστος απέχει με το αμάξι 10 με 15 λεπτά από το Μαρμάρι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε εκεί και μέσω Στύρων. Για τα Νέα Στύρα παίρνεται το πλοίο (παντόφλα) από το μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην Αττική. Κάποιοι προτιμούν το πλοίο από τα Νέα Στύρα γιατί έχει πιο συχνά δρομολόγια.

To κόστος μετάβασης από την Ραφήνα για το Μαρμάρι με ένα συμβατικό αυτοκίνητο και τον επιβάτη του είναι περίπου 30 ευρώ (60€ δηλαδή περίπου πηγαινέλα).

Επιβάτης: 11 ευρώ
Παιδιά <5 ετών: δωρεάν
(πρέπει να κόψουν μηδενικό εισιτήριο)
Αυτοκίνητο μικρό: 25 ευρώ
Μηχανή < 250cc : 7 ευρώ Μηχανή > 250cc : 9 ευρώ

Συνολικά, με τις αυξήσεις το 2022, δύο επιβάτες και ένα κανονικό αυτοκίνητο από €78 θα χρειαστούν €94 πήγαινέλα στο Μαρμάρι Ευβοίας (16 ευρώ περισσότερα)

Δρομολόγια Ραφήνα Μαρμάρι

Μιας και τα δρομολόγια αλλάζουν σχεδόν κάθε βδομάδα τους αρκετά πιο πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες (μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου), καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν ξεκινήσετε για οποιοδήποτε λιμάνι. 

Τηλ. Κωδικός Μαρμάρι / Κάρυστος: +30 22240

Λιμεναρχεία

Τηλέφωνα πρακτορείων (Δρομολόγια πλοίων και κρατήσεις)

ΚΤΕΛ Καρύστου: +3022240 26303

Η παραλία Αγία Παρασκευή στη Παξιμάδα Καρύστου, Νότια Εύβοια
Η παραλία Αγία Παρασκευή στη Παξιμάδα Καρύστου, Νότια Εύβοια

Χρήσιμα τηλέφωνα Κάρυστος

 • Νοσοκομείο 22240-22257
 • Δημαρχείο 22240-22246
 • Αστυνομία 22240-22262
 • Λιμεναρχείο 22240-22227
 • Κ.Ε.Π. 22240-25006
 • Πυροσβεστική 22240-26199
 • Σταθμός ταξί 22240-26500
 • Σταθμός ΚΤΕΛ 22240- 26303
 • ——————————–
 • Λιμεναρχείο ΡΑΦΗΝΑΣ: 2294028888
 • Λιμεναρχείο ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ: 2224022227
 • ΚΤΕΛ: 210-8808080 (για δρομολόγια Αθήνα-Ραφήνα)
 • ΚΤΕΛ: 210-8230179 (για δρομολόγια Αθήνα-Κάρυστος, μέσω Χαλκίδας)


Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *