Στούπα και Καρδαμύλη Μεσσηνιακής Μάνης

Παραλία Καλογριά στη Στούπα Μεσσηνίας
Παραλία Καλογριά στη Στούπα Μεσσηνίας

Μεσσηνιακή Μάνη

Στα πόδια του Ταΰγετου λοιπόν είναι ριγμένα δύο πανέμορφα χωριά και διάσημα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου που αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην γη της Μεσσηνιακής Μάνης. Στη Στούπα και την Καρδαμύλη, το φυσικό ανάγλυφο είναι πιο ήπιο και με περισσότερο πράσινο συγκριτικά με την Λακωνική Μάνη. Τα δύο αυτά γειτονικά χωριά βρέχονται από τον Μεσσηνιακό κόλπο και διαθέτουν κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες της Πελοποννήσου που καλύπτουν όλα τα γούστα καθώς διαθέτουν είτε χρυσή άμμο με ρηχά πράσινα νερά είτε βότσαλο με πιο απότομο βυθό και βράχια στις άκρες τους.

Οδηγίες Πρόσβασης

Ο δρόμος για τη Μεσσηνιακή Μάνη από την Καλαμάτα έχει αρκετές στροφές καθώς και μεγάλες κλίσεις σε κάποια σημεία περνώντας πάνω από τις δυτικές χαμηλές πλαγιές του Ταΰγετου. Το τοπίο όμως θα σας αποζημιώσει απόλυτα αφού και η θέα της Καλαμάτας από ψηλά στην αρχή, η καταπράσινη πλευρά του βουνού αλλά και η θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου καθώς κατεβαίνετε προς τις παραλίες εναλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς μειώνοντας φαινομενικά την ώρα και τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε μέχρι τον προορισμό σας.

Συγκεκριμένα από την Καλαμάτα η Καρδαμύλη απέχει 36 χλμ., η Στούπα 44 χλμ. ενώ αν έρχεστε από την Λακωνία και το Γύθειο, οι αποστάσεις είναι 63 χλμ και 57 χλμ αντίστοιχα.

Φωτογραφίες από τη Στούπα | Χάρτης Περιοχής | Διαμονή / Ξενοδοχεία

Η απόσταση Αθήνα-Καλαμάτα είναι 239 χιλιόμετρα ενώ αν δεν θέλετε να οδηγήσετε μπορείτε να πάρετε και το αεροπλάνο μίας και η Καλαμάτα διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο συνδέεται με την Αθήνα και το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τέλος αν έχετε χρόνο κατά την διαμονή σας στη Μεσσηνιακή Μάνη αξίζει και μία επίσκεψη στο μοναδικό σπήλαιο του Δυρού. Βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από τη Στούπα και θα χρειαστείτε μία ώρα περίπου.

Παραλία Καλογρια Στούπα, Μεσσηνιακή Μάνη
Παραλία Καλογρια Στούπα, Μεσσηνιακή Μάνη

Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη έχει πλούσια ιστορία που κρατάει από τα χρόνια του Ομήρου ο οποίος αναφέρει πως ήταν μία από τις πόλεις που έδωσε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα προκειμένου να επιστρέψει στη πολιορκία της Τροίας, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επανάσταση του 1821.

Παραλία Φονιάς ή Φονέας, λίγο έξω από τη Καρδαμύλη, Μεσσηνιακή Μάνη
Παραλία Φονιάς, λίγο έξω από τη Καρδαμύλη, Μεσσηνιακή Μάνη

Στο παλιό οικισμό θα βρείτε παλιά αλλά καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα ενώ στο νέο οικισμό στην άκρη της θάλασσας, υπάρχουν αρκετά μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια μπαρ που ειδικά το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή. Πολύ ωραία παραλία κοντά στη Καρδαμύλη είναι ο Φονιάς με βότσαλο, ψηλά βράχια στην άκρη και ενδείκνυται για βουτιές με μάσκα. Η Καρδαμύλη αλλά και η Στούπα ανήκουν στο δήμο Λεύκτρου.

Το τουριστικό θέρετρο της Στούπας

Η Στούπα είναι νεότερος οικισμός χτισμένος πίσω από μεγάλη και καλά οργανωμένη παραλία ενώ όλη η παραλιακή ζώνη έχει αρκετό κόσμο που απολαμβάνει τις διακοπές του στις ταβέρνες, τις καφετέριες και το βράδυ σε κάποια μπαρ. Το μικρό μυστικό της περιοχής είναι πάντως η μαγευτική παραλία της Καλογριάς.

Διαμονή και ξενοδοχεία στη Στούπα και την Καρδαμύλη

Αν και η Στούπα είναι περισσότερο ανεπτυγμένη τουριστικά και στην Καρδαμύλη θα βρείτε αρκετές λύσεις για τη διαμονή σας.

Booking.com

Απαγόρευση ρακέτας στη Καλογριά

Η παραλία της Καλογριάς έγινε ευρέως γνωστή στο πανελλήνιο τον Ιούνιο του 2013 όταν με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου της περιοχής απαγορεύτηκαν οι ρακέτες (ή αλλιώς ξυλορακέτες) στην παραλία. (www.imerisia.gr).

Τελικά μετά από λίγες μέρες στις αρχές Ιουλίου το συμβούλιο τροποποίησε κάπως την απόφαση του επιτρέποντας τις ρακέτες αλλά υπό προϋποθέσεις. Θα οριοθετηθεί ειδικός χώρος 14 Χ 7 μέτρων με προστατευτικό για τους λουόμενους δίχτυ ενώ από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 δεν θα επιτρέπεται καθόλου το παιχνίδι με τις ρακέτες. (http://bit.ly/1a3MDmm)

Παραλία Καλογρια Στούπα, Μεσσηνιακή Μάνη
Παραλία Καλογρια Στούπα, Μεσσηνιακή Μάνη

Μικρό, γιατί αν και δεν φαίνεται ιδιαίτερα από το δρόμο, μαζεύει πολύ κυρίως νεαρόκοσμο που μαζί με το μπάνιο απολαμβάνουν και τις μουσικές από τα δύο beach bar που βρίσκονται στο πίσω μέρος κάτω από την δροσερή σκιά μεγάλων δέντρων.

Στη παραλία της Καλογριάς μάλιστα έζησαν και γνωρίστηκαν το 1917 ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιώργος Ζορμπάς από τον οποίο εμπνεύστηκε τον ήρωα του Αλέξη Ζορμπά!

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από την Στούπα και την παραλία Καλογριά

Χρήσιμα τηλέφωνα Στούπα – Καρδαμύλη

 • Αγροτικά Ιατρείο Καρδαμύλης: 27210 73218
 • Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης: 27210 73209
 • Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δήμου: 27210 77393
 • Κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου: 27210 77210
 • Φαρμακείο Στούπας: 27210 77409
 • Φαρμακείο Καρδαμύλης: 27210 73270
 • Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών: 27210 64112
 • ———————————————————————–
 • ΚΤΕΛ (Καλαμάτα): 2721028581
 • Αεροδρόμιο (Καλαμάτα): 2722045252
 • Αεροδρόμιο (Αθήνα “Ελευθέριος Βενιζέλος”): 210 3530000

Χάρτης Περιοχής

Lefktro 24024, Greece

Lefktro 24024, Greece

Μεσσηνιακή Μάνη / Messinian Mani area

Μεσσηνιακή Μάνη / Lefktro 24024, Greece

Διαμονή στη Στούπα και την Καρδαμύλη

Booking.com

Μη ξεχάσετε να δείτε ή να επισκεφτείτε στη Μεσσηνία

Μερικοί από τους σημαντικότερους προορισμούς στον πανέμορφο αυτό νομό της Πελοποννήσου που δε πρέπει να χάσετε:Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *