Άγιος Πέτρος Κυνουρίας Αρκαδία στον Πάρνωνα

Άγιος Πέτρος Αρκαδίας

Ο Άγιος Πέτρος στην Αρκαδία (επαρχία Κυνουρίας) είναι ένα μεγάλο κεφαλοχώρι που απλώνεται σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό που πέρα από την πανέμορφη περιοχή στην οποία είναι κτισμένος φημίζεται για τα γραφικά σοκάκια του με τις παλιές και ξεθωριασμένες επιγραφές από καταστήματα άλλων εποχών.

Στην μεγάλη πλατεία του Αγίου Πέτρου δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς και για τα παραδοσιακά προϊόντα. Άλλωστε οι κατάφυτες γύρω πλαγιές είναι γεμάτες με καστανιές, μηλιές, πλάτανους και αχλαδιές οπότε σίγουρα και ανάλογα βέβαια την εποχή, θα βρείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις γεύσεις του Πάρνωνα.

Χάρτης περιοχής | Διαμονή κοντά στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής

Φωτογραφίες από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Ο Άγιος Πέτρος είναι χτισμένος στα 950 μέτρα (διαμονή στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας) ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι γύρω στους χίλιους και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Συγκεκριμένα ο τουρισμός αν και δεν είναι έντονος, παρουσιάζει μία σταθερή ροή όλο το χρόνο και προέρχεται είτε από πεζοπόρους των πανέμορφων μονοπατιών που οδηγούν στις κορυφές του Πάρνωνα και το καταφύγιο είτε από προσκυνητές και επισκέπτες της γυναικείας Μονής της Παναγίας Μαλεβής.

Άγιος Πέτρος Κυνουρίας Αρκαδία Πάρνωνας

Μονή Παναγίας Μαλεβής

Διαμονή κοντά στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής

Η Μονή της Παναγίας Μαλεβής, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που σύμφωνα με την παράδοση την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, απέχει 9 χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο και βρίσκεται στο δρόμο που έρχεται από το Άστρος Κυνουρίας (50 χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο). Βρίσκεται και αυτή σε μεγάλο σχετικά υψόμετρο, 950 μέτρα, και ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα. Πολύ κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται και ένα μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από δενδρόκεδρους που αξίζει να επισκεφτείτε.

Κατά την επίσκεψη σας στον Άγιο Πέτρο, αξίζει να επισκεφτείτε πέρα από την εντυπωσιακή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, την θολωτή κρήνη με την επιγραφή του 1769 στην κεντρική πλατεία του χωριού καθώς και την οχυρή κατοικία με τις πολεμίστρες που είναι γνωστή ως Πύργος του Αγά ή Τρικαλιότη.

Άγιος Πέτρος Κυνουρίας Αρκαδία Πάρνωνας
Άγιος Πέτρος Αρκαδίας, Βόρεια Κυνουρία

Τέλος, αν βρίσκεστε σε καλή φυσική κατάσταση μην χάσετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε κάποιο από τα μονοπάτια που οδηγούν στο καταφύγιο και τις κορυφές του Πάρνωνα καθώς είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το πανέμορφο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Επιστροφή στις φωτογραφίες | Επιστροφή στο κείμενο

Άγιος Πέτρος Κυνουρίας, χάρτης

Φωτογραφίες από την πανέμορφη Καστάνιτσα στις πλαγιές του Πάρνωνα

Φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες από τα Τσίντζινα ή Πολύδροσο Λακωνίας

Αποστάσεις για Άγιο Πέτρο Κυνουρίας από Αθήνα και Τρίπολη

αποσταση και διαδρομή από Αθήνα για Άγιο Πέτρο Κυνουρίας
Απόσταση και διαδρομή από Αθήνα για Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Η απόσταση Αθήνα-Αγιος Πέτρος Κυνουρίας είναι 192 χιλιόμετρα ενώ από την Τρίπολη ο Άγιος Πέτρος απέχει 36 χιλιόμετρα περίπου.

Χρήσιμα τηλέφωνα Άγιος Πέτρος Αρκαδίας

  • Αστυνομία: 27920-31204
  • Αγροτικό Ιατρείο: 27920-31531
  • ΚΤΕΛ (Άστρος): 27550-22218

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *