8.5 C
Athens
Παρασκευή, Απρίλιος 9, 2021

Τσίντζινα (ή Τζίτζινα) Λακωνίας στον Πάρνωνα

Τα γραφικά Τσίντζινα Τζίτζινα) Λακωνίας, γνωστά και ως Πολύδροσο, μπορούν να αποτελέσουν είτε το ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας στον καταπράσινο Πάρνωνα, είτε ένα ιδανικό καταφύγιο μακριά από οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει την ησυχία που ψάχνετε.

↓ Δείτε όλες τις φωτογραφίες | Χάρτης περιοχής ↓ | Πρόσβαση στα Τζίτζινα ↓ | Διαμονή στα Τζίτζινα ↑

Στα Τσίντζινα βρέθηκα τον Οκτώβριο του 2006 μετά απο ένα μεγάλο ταξίδι στην Αρκαδία και τα ορεινά χωριά της.

Τσιντζινα - Πολύδροσο
Τα Τσιντζινα ή Πολύδροσο στις δασωμένες πλαγιές του Πάρνωνα

Επρόκειτο να αποτελέσει την βάση για τις εξορμήσεις στα χωριά του Πάρνωνα αλλά τελικά κάποιες μέρες αποφάσισα είτε να τις περάσω μέσα στο χωριό είτε στον παραδοσιακό ξενώνα του χωριού, το Σχολαρχείο (η νέα πρόταση διαμονής στα Τζίτζινα είναι ο εκπληκτικός ξενώνας Πρυτανείο) που βρίσκεται στην πανέμορφη πλατεία με τους πλατάνους και το κτίριο του 1891 που για δεκαετίες φιλοξενούσε το σχολείο και τα παιδιά της περιοχής.

Το Σχολαρχείο δεν το βρήκαμε στο ίντερνετ για να δούμε αν μπορείς να κλείσεις δωμάτιο όπως παλιότερα, τη θέση του έχει πάρει ο νέος ξενώνας Πρυτανείο, του ίδιου αν δεν κάνω λάθος ιδιοκτήτη, που αναφέρουμε και πιο πάνω.

Τσιντζινα - Πολύδροσο
Τσιντζινα – Πολύδροσο

Πρόσβαση στα Τζίτζινα Λακωνίας


Η απόσταση από Αθήνα είναι περίπου 225 χιλιόμετρα ενώ θα χρειαστείτε 2.5 με 3 ώρες για να φτάσετε στο γραφικό χωριό του Πάρνωνα. Θα πάρετε τον εθνικό δρόμο για Τρίπολη και θα ακολουθήσετε τον δρόμο για Σπάρτη. Θα οδηγήσετε για 40χλμ περίπου και θα στρίψετε αριστερά στον επαρχιακό δρόμο Χάνιων Σελασιάς – Τζίτζινα. Από εκεί θα ακολουθήσετε προσεκτικά τις πινακίδες για Τσίντζινα ή Πολύδροσο.

Διαδρομή απο Αθήνα για Τζίντζινα
Αθήνα-Τζιτζινα, 225χλμ, 2:30′ -3 ώρες

Από την παραμονή στα Τσίντζινα θα μείνει αξέχαστη η νυχτερινή εξόρμηση με τζιπ σε κάποιο από τα ξέφωτα του Πάρνωνα και τα εκατομμύρια αστέρια από πάνω, η ταβέρνα του μπάρμπα Πάνου (Πανούλης) και το μοναδικό φαγητό που μαγείρεψε εκείνη την ώρα η γυναίκα του, οι κουβέντες με τα τσίπουρα στο μπροστά στο τζάκι του Σχολαρχείου (ψάξαμε τον Νοέμβριο του 2013 για το ξενώνα Σχολαρχείο αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Μπορείτε όμως να δείτε εκπληκτικό ξενώνα Πρυτανείο που ακολουθεί παρόμοιο τρόπο ονομασίας στα δωμάτια του!) τα βράδια και φυσικά η καταπράσινη φύση που περιβάλλει το χωριό αλλά και όσες περιοχές επισκεφτήκαμε τελικά στον Πάρνωνα.


Αν και μία βδομάδα πριν έκανα μπάνιο σε κάποια παραλία της Αργολίδας, από το ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα είδα τα πρώτα χιόνια της χρονιάς στην κορυφές του βουνού! Γι’ αυτό προσοχή και πάντα με αλυσίδες στο αυτοκίνητο μίας και το Πάρνωνας δεν αστειεύεται καθόλου σε θέματα καιρού.


Επιστροφή στο κείμενο || Χάρτης περιοχής. Δείτε πληροφορίες πρόσβασης πατώντας στο μπλε σύμβολο.

Επιστροφή στις φωτογραφίες || Επιστροφή στο κείμενο


Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Το υγρό στοιχείο στον νομό Πρέβεζας είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς η παρουσία δύο σημαντικών ποταμών, Λούρου και Αχέροντα, αλλά και της εξαιρετικής ομορφιάς λίμνης Ζηρού, προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στους τυχερούς επισκέπτες.
Πνιγμένη στη καταπράσινη φύση του Κόζιακα, με πλούσια τουριστική υποδομή και μικρή απόσταση από τα Τρίκαλα, η Ελάτη αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς χειμερινούς προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας.
Η Πορταριά είναι ίσως το πιο γνωστό και τουριστικό χωριό του Πηλίου. Αυτό οφείλεται και στην παραδοσιακή ομορφιά του οικισμού αλλά και στο γεγονός πως βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από τον Βόλο.