Η Επίδαυρος και το αρχαίο θέατρο

Κατηγοριοποιημένα ως ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
Το μεγάλο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Χτισμένη σε απάνεμο γραφικό κόλπο η Επίδαυρος μπορεί να υπερηφανεύεται τόσο για την φυσική της ομορφιά όσο και για το ότι «φιλοξενεί» στους τόπους της, εδώ και χιλιάδες χρόνια, μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και όχι μόνο κληρονομιάς.

Η Παλαιά Επίδαυρος

Η Επίδαυρος ή Παλαιά Επίδαυρος είναι χτισμένη στην ανατολική πλευρά του νομού Αργολίδος και βρέχεται από τα νερά του Σαρωνικού κόλπου. Διαθέτει σε κοντινή απόσταση μερικές μικρές αλλά πολύ όμορφες παραλίες όπως η παραλία της Βαγιωνιάς πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην οποία μπορείτε να πάτε με τα πόδια αλλά και το Γιαλάσι που είναι κάπως πιο οργανωμένο με beach volley και ξαπλώστρες, στα 2 χιλιόμετρα από το χωριό.

Επιστρέφοντας στην Επίδαυρο το μικρό και γραφικό λιμανάκι, ανάμεσα σε δύο καταπράσινα κομμάτια ξηράς στα οποία κυριαρχούν οι πορτοκαλεώνες και τα πεύκα, θα σας προσφέρει αρκετές επιλογές διαμονής αλλά και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και άλλα παραδοσιακά πιάτα.

Παραθαλάσσια Επίδαυρος
Παραθαλάσσια Επίδαυρος

Πέρα από την φυσική της ομορφιά, η Επίδαυρος έγινε παγκοσμίως γνωστή για τα ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία που κατασκευάστηκαν εκεί πριν από χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με την μυθολογία και τον Ησίοδο εκεί γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, και εκεί χτίστηκε το Ασκληπιείο το οποίο με τα χρόνια εξελίχθηκε στο διασημότερο χώρο ίασης σοβαρών νοσημάτων σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα.

Σταδιακά άρχιζαν να χτίζονται πολλά μνημεία αλλά και βοηθητικοί χώροι, με σημαντικότερα τον ναό του Ασκληπιού, τον Θόλο και φυσικά το μεγάλο αρχαίο θέατρο.

Στο μεγάλο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Αργολίδα.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Σήμερα την μεγαλύτερη προσοχή προσελκύει φυσικά το διάσημο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου που χτίστηκε στα τέλη του 4ου Π.Χ. αιώνα προκειμένου να προσφέρει ψυχαγωγία στους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Ασκληπιείο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα ενώ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας με μοναδική ακουστική και χωρητικότητα 15.000 θεατών.

Σήμερα η παρουσία σε κάποια από τις καλοκαιρινές θεατρικές παραστάσεις του φεστιβάλ Επιδαύρου (περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα: www.greekfestival.gr), ίσως και κάτω από το φως της πανσελήνου, αποτελεί μοναδική εμπειρία. Ο ευρύτερος πάντως αρχαιολογικός χώρος έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

Μικρό αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

ancient epidavros little theater
Το μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Τέλος, στην Επίδαυρο και μάλιστα δίπλα στον σημερινό οικισμό, βρίσκεται το μικρό αρχαίο θέατρο, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις το 1971, Χτίστηκε και αυτό τον 4ο πΧ αιώνα στην θέση οπού βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης και έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων. Σήμερα διοργανώνεται εκεί το φεστιβάλ Μουσικός Ιούλιος όπου μπορείτε να απολαύσετε μουσικές παραστάσεις με θέα τις ακτές του νομού Αργολίδος!

Επίδαυρος διαμονή

Booking.com


Βρείτε τις φτηνότερες προτάσεις για την διαμονή σας στην Παλαιά Επίδαυρο μέσα από το booking.com (Επίδαυρος) και διαβάστε τις δεκάδες κριτικές άλλων επισκεπτών πριν κάνετε την κράτηση σας.

Φωτογραφίες από την Επίδαυρο και το αρχαίο θέατρο

Το μικρό και το μεγάλο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στο χάρτη

Αποστάσεις για την Επίδαυρο

Η απόσταση Αθήνα-Επίδαυρος είναι 125 km χιλιόμετρα, ενώ από την Κόρινθο απέχει 58 χλμ. Τέλος, από το Ναύπλιο θα φτάσετε στην Επίδαυρο μετά από μόλις 36 χιλιόμετρα.

Αθήνα-Επίδαυρος, διαδρομή
Η διαδρομή Αθήνα-Επίδαυρος

Χρήσιμα τηλέφωνα – Επίδαυρος

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου : 27530 22009, 22666
 • Κέντρο Υγείας : 27530 22222
 • Αστυνομία Αρχαίας Επιδαύρου : 27530 41203
 • Αστυνομία Ν. Επιδαύρου : 27530 31203
 • Αρχαιολογική Υπηρεσία : 27530 41249
 • Λιμεναρχείο Πειραιά : 210 4511310
 • Λιμενικός Σταθμός Αρχ. Επιδαύρου : 27530 41216
 • Πυροσβεστική Ναυπλίου : 27520 22199, 29109
 • ΚΕΠ Δήμου Επιδαύρου : 27530 97098
 • Δημαρχείο Αρχ. Επιδαύρου Tel: 27530 41250 Fax: 27530 42062

Δείτε και άλλους αρχαιολογικούς χώρους

 • Ναός Επικούριου Απόλλωνα

  Ναός Επικούριου Απόλλωνα

  Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά ολόκληρου του αρχαιοελληνικού κόσμου

 • Ακροκόρινθος και Αρχαία Κόρινθος

  Ανεβείτε στο κάστρο Ακροκορίνθου, περπατήστε στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα και δείτε από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα στο αρχαιολογικό μουσείο μίας πόλης που διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στις …

 • αρχαίο θέατρο Δωδώνης

  Αρχαία Δωδώνη στον νομό Ιωαννίνων

  Η Αρχαία Δωδώνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας ενώ το μαντείο αποτέλεσε σύμφωνα με τον Αριστοτέλη την κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού.

 • Δελφοί, αρχαιολογικός χώρος

  Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

  Οι Δελφοί είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο πλούσιους σε ευρήματα τόπους της Ελλάδας. Aποτέλεσαν για αιώνες το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των αρχαίων Ελλήνων καθώς εκεί βρισκόταν το πανελλήνιο ιερό και το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.