Αρχαίο θέατρο και μαντείο Δωδώνης στον νομό Ιωαννίνων

αρχαίο θέατρο Δωδώνης
αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Η Αρχαία Δωδώνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας ενώ το μαντείο αποτέλεσε σύμφωνα με τον Αριστοτέλη την κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού. Αποτέλεσε σημαντικότατο χώρο λατρείας του Δία ενώ πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα στην εποχή του Χαλκού τη θέση του αρχηγού των θεών είχε η Θεά Γη ή κάποια άλλη γυναικεία θεότητα που σχετιζόταν με την γονιμότητα. Επιπλέον, το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα σας μεταφέρει αιώνες πίσω όταν 18 χιλιάδες θεατές παρακολουθούσαν αριστουργήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης |  Χάρτης Περιοχής

Αρχαίο μαντείο Δωδώνης

Το μαντείο της Δωδώνης είναι το αρχαιότερο Ελληνικό μαντείο, υπάρχουν πηγές που το αναφέρουν ως χω΄ρο λατρείας από το 2.500π.Χ., αρκετά πριν το μαντείο των Δελφών δηλαδη, ενώ αναφορές σε αυτό γίνονται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια αλλά και από τον μεγάλο ιστορικό Ηρόδοτο.

Αρχαίο-θέατρο-Δωδώνης-Ιωάννινα-Ήπειρος
Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης στον νομό Ιωαννίνων

Η λατρεία του Δία εισήχθη στην περιοχή λίγο μετά το 2.000 π.Χ. από ένα φύλλο των Θεσπρωτών, τους Σέλλους, και οι επιθυμίες του ερμηνεύονταν από τους μάντεις με βάση τους ήχους του νερού της ιερής πηγής, του θροΐσματος των φύλλων του Ιερού Δέντρου (της Ιεράς Φηγού) αλλά και από τον ήχο χάλκινων λεβήτων που βρίσκονταν σε τρίποδες γύρω από το ιερό δένδρο.

Δυστυχώς το μαντείο καταστράφηκε στο πέρασμα των αιώνων ενώ το Ιερό Δέντρο κόπηκε από την ρίζα όταν η λατρεία του Δία αντικαταστάθηκε από τον Χριστιανισμό. Παρόλ’ αυτά ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης είναι πλούσιος σε κτίρια και μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού. Ένα από τα σημαντικότερα και σίγουρα πιο επιβλητικά δεν είναι άλλο από το μεγάλο αρχαίο θέατρο.

Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο Δωδώνης
Το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο.

Το αρχαίο θέατρο χτίστηκε τον 3ο π.Χ αιώνα από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, με χωρητικότητα 18.000 θεατών, και καλύτερα σωζόμενα αρχαία Ελληνικά θέατρα παρόλες τις καταστροφές και τις αλλαγές που έγιναν σε αυτό μέχρι και τον 4ο αιώνα όταν και σταμάτησε να λειτουργεί.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο εκτός από το αρχαίο Θέατρο υπάρχει πλήθος αρχαίων μνημείων που αξίζει να δείτε από κοντά όπως η Ιερά Οικία, το στάδιο, ο ναός του Ηρακλή, το Βουλευτήριο, ο ναός Διώνης, η Ακρόπολη και άλλα. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις 22 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.

Φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης

Χάρτης Δωδώνης

Hellas

Χρήσιμα τηλέφωνα – Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Οι αρχαιολογικοί χώροι Δωδώνης στην ιστοσελίδα του δήμου Δωδώνης

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ: 26510-82287, 26513-51398
  • Αστυνομία Δωδώνης: 26510-82286
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ:26510-99111
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ: 26510-33461, 26510-80111
  • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 199
  • ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΥ: 26510-82623, 26510-82545
  • ΚΕΠ: 26510-82484
  • Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: 26510-26218


Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *