Αρχαία Δωδώνη στον νομό Ιωαννίνων

Κατηγοριοποιημένα ως ΗΠΕΙΡΟΣ
αρχαίο θέατρο Δωδώνης
Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Αρχαία Δωδώνη, ένα ταξίδι 4.500 χρόνων

Η Αρχαία Δωδώνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας ενώ το μαντείο αποτέλεσε σύμφωνα με τον Αριστοτέλη την κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού. Αποτέλεσε σημαντικότατο χώρο λατρείας του Δία ενώ πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα στην εποχή του Χαλκού τη θέση του αρχηγού των θεών είχε η Θεά Γή ή κάποια άλλη γυναικεία θεότητα που σχετιζόταν με την γονιμότητα.


Φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης
Χάρτης Περιοχής

Αρχαίο μαντείο Δωδώνης

Το μαντείο της Δωδώνης είναι το αρχαιότερο Ελληνικό μαντείο ενώ αναφορές σε αυτό γίνονται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια αλλά και από τον μεγάλο ιστορικό Ηρόδοτο.

Αρχαία Δωδώνη - Ancient Dodoni
Τμήματα του αρχαιολογικού χώρου και το χωρίο της Δωδώνης στο βάθος

Η λατρεία του Δία εισήχθη στην περιοχή λίγο μετά το 2000 προ Χριστού από ένα φύλλο των Θεσπρωτών, τους Σέλλους, και οι επιθυμίες του ερμηνεύονταν από τους μάντεις με βάση τους ήχους του νερού της ιερής πηγής, του θροΐσματος των φύλλων του Ιερού Δέντρου (της Ιεράς Φηγού) αλλά και από τον ήχο χάλκινων λεβήτων που βρίσκονταν σε τρίποδες γύρω από το ιερό δένδρο.

Δυστυχώς το μαντείο καταστράφηκε στο πέρασμα των αιώνων ενώ το Ιερό Δέντρο κόπηκε από την ρίζα όταν η λατρεία του Δία αντικαταστάθηκε από το Χριστιανισμό. Παρόλ’ αυτά ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης είναι πλούσιος σε κτίρια και μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού. Ένα από τα σημαντικότερα και σίγουρα πιο επιβλητικά δεν είναι άλλο από το μεγάλο αρχαίο θέατρο.

Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο Δωδώνης
Το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο Δωδώνης. (Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε πλήρες μέγεθος.)

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο π.Χ αιώνα από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, με χωρητικότητα 18.000 θεατών, και καλύτερα σωζόμενα αρχαία Ελληνικά θέατρα παρόλες τις καταστροφές και τις αλλαγές που έγιναν σε αυτό μέχρι και τον 4ο αιώνα όταν και σταμάτησε να λειτουργεί.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο εκτός από το αρχαίο Θέατρο υπάρχει πλήθος αρχαίων μνημείων που αξίζει να δείτε από κοντά όπως η Ιερά Οικία, το στάδιο, το Βουλευτήριο η Ακρόπολη και άλλα, είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς βρίσκεται μόλις σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.

Φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης


Χάρτης Δωδώνης

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *