Οι μικροί καταρράκτες στα Κρύα της Λιβαδειάς

Κρύα Λιβαδειάς

Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρράκτες συνθέτουν το τοπίο στη πανέμορφη περιοχή Κρύα Λιβαδειάς.

Η Κρύα αποτελεί πραγματικά μία όαση πρασίνου στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Βοιωτίας και ένα από τα αγαπημένα σημεία όχι μόνο των κατοίκων της πόλης αλλά και όσων εκδρομέων επισκέπτονται τα αξιοθέατα και τους κοντινούς τουριστικούς πόλους έλξης όπως τους Δελφούς , την Αράχωβα ή το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Πρόσβαση στη Κρύα Λιβαδειάς

Η απόσταση από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της Βοιωτίας, την Λιβαδειά είναι 140 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και τον δρόμο Κάστρο-Ορχομενού. Συγκεκριμένα, στα 95 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα θα συναντήσετε την λίμνη Υλίκη στα δεξιά σας.

personal μαθηματα Pilates νότια προάστια
personal μαθηματα PILATES (Basi, mat με props) στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας,
τηλ: 6975714356

Μετά λοιπόν την Υλίκη στα 15 περίπου χιλιόμετρα και λίγο πριν φτάσετε στο Κάστρο, θα συναντήσετε την πινακίδα για Ορχομενό για να στρίψετε δεξιά και να περάσετε πάνω από την εθνική οδό με κατεύθυνση τον Ορχομενό και τη Λιβαδειά.

Είναι η ίδια διαδρομή που συμφέρει να ακολουθήσετε από Αθήνα για την Αράχωβα και το χιονοδρομικό Παρνασσού και φυσικά για τους Δελφούς. Επιπλέον, η Λιβαδειά απέχει 95 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, 45 από τη Θήβα και 85 χιλιόμετρα από Λαμία μέσω Αμφίκλειας.

Κρύα Λιβαδειάς

Η τοποθεσία της Κρύας είναι ένα κομμάτι πράσινης όασης που δένει αρμονικά με το οικιστικό τμήμα της πόλης της Λιβαδειάς ευνοώντας έτσι την άμεση πρόσβαση των κατοίκων της σε αυτή. Αποτελεί το σημαντικότερο ίσως κομμάτι αναψυχής της πόλης το οποίο έχει εκμεταλλευτεί τουριστικά σε ήπιο βαθμό με την δημιουργία πεζόδρομου πάνω ακριβώς από τα τρεχούμενα νερά.

Κρύα Λιβαδειάς

Σ’ αυτό το πεζόδρομο αλλά και στην απέναντι πλευρά του θα βρείτε κάποιες καφετέριες αλλά και ταβέρνες στις οποίες μπορείτε φυσικά να απολαύσετε και το ξακουστό σουβλάκι της Λιβαδειάς.

Η άνοιξη είναι μία από τις καλύτερες εποχές για να απολαύσετε το τοπίο που κυριολεκτικά μεταμορφώνεται αφήνοντας πίσω το λιτό χειμωνιάτικο του μανδύα ο οποίος δίνει την θέση του στην ανοιξιάτικη φύση που πρασινίζει την Κρύα γεμίζοντας την παράλληλα με τον κελαρυστό ήχο των τρεχούμενων νερών που κατεβαίνουν με ορμή από το μικρό φαράγγι που καταλήγει εκεί.

Η Κρύα στην αρχαιότητα

Τα νερά της Κρύας είναι αυτά του ποταμού Έρκυνα ενώ η περιοχή στην αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς εκεί βρισκόταν το ξακουστό μαντείο του Τροφωνίου Διός στο οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες λούζονταν και έπιναν το νερό των πηγών της λήθης και της μνημοσύνης πριν πάρουν τον απόρρητο χρησμό του μαντείου.

Κρύα Λιβαδειάς, καταρράκτες και άγαλμα
Τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια και μεγάλα πλατάνια συνθέτουν το τοπία στη Κρύα Λιβαδειάς. Δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω και θα καταλάβετε!

Είναι οι πηγές που ακόμα και σήμερα τροφοδοτούν τον Έρκυνα ποταμό χαρίζοντας μας έτσι αυτό το πανέμορφο τοπίο. Αξίζει να περπατήσετε όλη την περιοχή περνώντας από το ένα πέτρινο γεφύρι στο άλλο και να φτάσετε από το λιθόστρωτο μονοπάτι μέχρι το πέτρινο θεατράκι που χτίστηκε στην είσοδο του φαραγγιού το 1987 και στο οποίο λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου.

Αν έχετε χρόνο και όρεξη μπορείτε να ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ απολαμβάνοντας στη διαδρομή την θέα προς το μεσαιωνικό κάστρο, την πόλη της Λιβαδειάς και τον Παρνασσό.

Ξενοδοχεία στη Λιβαδειά

Δείτε τώρα τις διαθέσιμες προτάσεις για τη διαμονή σας στη Λιβαδειά η οποία αποτελεί συμφέρουσα λύση ακόμα και για την περίπτωση που δεν βρείτε δωμάτια στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα.

Booking.com

Φωτογραφίες από τη Κρύα Λιβαδειάς

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Χάρτης περιοχής

Levadia 32100, Greece

Levadia 32100, Greece

Φωτογραφίες από την ορεινή και κοσμοπολίτικη Αράχωβα

Χρήσιμα Τηλέφωνα – Λιβαδειά

  • ΚΤΕΛ: 22610 28336, 22610 28272
  • Αστυνομία: 22610 88835-6
  • Τροχαία: 22610 88845-6
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: 22610 20051, 22610 20058
  • Δασαρχείο Λιβαδειάς: 22610 28306, 191
  • Δήμος Λιβαδειάς: 22610 25330, 22610 27267

Προτάσεις για τη διαμονή σας στη Λιβαδειά η οποία αποτελεί συμφέρουσα λύση ακόμα και για την περίπτωση που δεν βρείτε δωμάτια στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα.

Συνεχίστε το ταξίδι σας


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *