42.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Κρύα Λιβαδειάς

Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρράκτες συνθέτουν το τοπίο στη πανέμορφη περιοχή της Κρύας στη Λιβαδειά.

Η Κρύα αποτελεί πραγματικά μία όαση πρασίνου στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Βοιωτίας και ένα από τα αγαπημένα σημεία όχι μόνο των κατοίκων της πόλης αλλά και όσων εκδρομέων επισκέπτονται τα αξιοθέατα και τους κοντινούς τουριστικούς πόλους έλξης όπως τους Δελφούς ή την Αράχωβα.

Φωτογραφίες Κρύα της Λιβαδειάς | Διαμονή στη Λιβαδειά και την Αράχωβα | Χάρτης

Πρόσβαση στη Λιβαδειά.

Η απόσταση από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της Βοιωτίας, την Λιβαδειά είναι 140 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και τον δρόμο Κάστρο-Ορχομενού. Συγκεκριμένα, στα 95 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα θα συναντήσετε την λίμνη Υλίκη στα δεξιά σας.

Μετά λοιπόν την Υλίκη στα 15 περίπου χιλιόμετρα και λίγο πριν φτάσετε στο Κάστρο, θα συναντήσετε την πινακίδα για Ορχομενό για να στρίψετε δεξιά και να περάσετε πάνω από την εθνική οδό με κατεύθυνση τον Ορχομενό και τη Λιβαδειά. Είναι η ίδια διαδρομή που συμφέρει να ακολουθήσετε από Αθήνα για την Αράχωβα και το χιονοδρομικό Παρνασσού και φυσικά για τους Δελφούς.

Επιπλέον, η Λιβαδειά απέχει 95 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, 45 από τη Θήβα και 85 χιλιόμετρα από Λαμία μέσω Αμφίκλειας.

διαδρομή-Αθήνα-Λιβαδειά
Για ακριβείς πληροφορίες πρόσβασης στη Λιβαδειά δείτε τον ενσωματωμένο χάρτη στο τέλος του άρθρου.

Κρύα Λιβαδειάς

Η τοποθεσία της Κρύας είναι ένα κομμάτι πράσινης όασης που δένει αρμονικά με το οικιστικό τμήμα της πόλης της Λιβαδειάς ευνοώντας έτσι την άμεση πρόσβαση των κατοίκων της σε αυτή. Αποτελεί το σημαντικότερο ίσως κομμάτι αναψυχής της πόλης το οποίο έχει εκμεταλλευτεί τουριστικά σε ήπιο βαθμό με την δημιουργία πεζόδρομου πάνω ακριβώς από τα τρεχούμενα νερά.

Κρύα ΛιβαδειάςΣ’ αυτό το πεζόδρομο αλλά και στην απέναντι πλευρά του θα βρείτε κάποιες καφετέριες αλλά και ταβέρνες στις οποίες μπορείτε φυσικά να απολαύσετε και το ξακουστό σουβλάκι της Λιβαδειάς.

Η άνοιξη είναι μία από τις καλύτερες εποχές για να απολαύσετε το τοπίο που κυριολεκτικά μεταμορφώνεται αφήνοντας πίσω το λιτό χειμωνιάτικο του μανδύα ο οποίος δίνει την θέση του στην ανοιξιάτικη φύση που πρασινίζει την Κρύα γεμίζοντας την παράλληλα με τον κελαρυστό ήχο των τρεχούμενων νερών που κατεβαίνουν με ορμή από το μικρό φαράγγι που καταλήγει εκεί.

Στη Κρύα της Λιβαδειάς
Καφετέρια με θέα τα νερά και τα πλατάνια στη Κρύα Λιβαδειάς.

Η Κρύα στην αρχαιότητα

Τα νερά της Κρύας είναι αυτά του ποταμού Έρκυνα ενώ η περιοχή στην αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς εκεί βρισκόταν το ξακουστό μαντείο του Τροφωνίου Διός στο οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες λούζονταν και έπιναν το νερό των πηγών της λήθης και της μνημοσύνης πριν πάρουν τον απόρρητο χρησμό του μαντείου.

κρύα-Λιβαδειάς-livadeia-krya-kria
Τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια και μεγάλα πλατάνια συνθέτουν το τοπία στη Κρύα Λιβαδειάς.

Είναι οι πηγές που ακόμα και σήμερα τροφοδοτούν τον Έρκυνα ποταμό χαρίζοντας μας έτσι αυτό το πανέμορφο τοπίο. Αξίζει να περπατήσετε όλη την περιοχή περνώντας από το ένα πέτρινο γεφύρι στο άλλο και να φτάσετε από το λιθόστρωτο μονοπάτι μέχρι το πέτρινο θεατράκι που χτίστηκε στην είσοδο του φαραγγιού το 1987 και στο οποίο λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου.

Αν έχετε χρόνο και όρεξη μπορείτε να ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ απολαμβάνοντας στη διαδρομή την θέα προς το μεσαιωνικό κάστρο, την πόλη της Λιβαδειάς και τον Παρνασσό.

Ξενοδοχεία στη Λιβαδειά

Δείτε τώρα τις διαθέσιμες προτάσεις για τη διαμονή σας στη Λιβαδειά η οποία αποτελεί συμφέρουσα λύση ακόμα και για την περίπτωση που δεν βρείτε δωμάτια στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα

Booking.com

Φωτογραφίες από τη Κρύα Λιβαδειάς


Χάρτης περιοχής


Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε φωτογραφίες απο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα προς την Εύβοια και τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο πάνω ακριβώς από το λιμάνι της Ραφήνας.
Κουφονήσια και χαθείτε στο γαλαζοπράσινο χρώμα τους Αν πηγαίνετε στα Κουφονήσια συμβατικό πλοίο και δεν έχετε αυτοκίνητο μαζί σας μη βιαστείτε να κατέβετε τις σκάλες...
Την έχουν αποκαλέσει το στολίδι των Δωδεκανήσων και όχι άδικα. Η Σύμη σε μαγεύει απο την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι της καθώς τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι και την κορυφή του λόφου του κάστρου...
Το Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση το Σαββατοκύριακο λόγω των επιλογών που προσφέρει αλλά και της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αθήνα.