Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Xionodromiko-kentro-Parnassou
Xionodromiko-kentro-Parnassou

Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού βρίσκεται στο νομό Βοιωτίας και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών ετησίως κάτι στο οποίο συμβάλει και η μικρή σχετικά απόσταση που το χωρίζει από την πρωτεύουσα Αθήνα. Το υψόμετρο λειτουργίας του Παρνασσού είναι 1.640μ με 2.260μ δίνοντας μία άκρως ικανοποιητική υψομετρική διαφορά 620 μέτρων. 

Πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 30 χλμ από τον δημοφιλέστερο χειμερινό προορισμό, την γραφική Αράχωβα. Επιπλέον είναι εύκολα προσβάσιμο και από άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Λαμία, η Πάτρα, η Λιβαδειά, η Θήβα και η Χαλκίδα.

parnassos-mountain
Ανεβαίνοντας προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, για τη θέση Κελάρια


Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη ενώ ακόμα και τις περισσότερες “δύσκολες” μέρες του χειμώνα, το χιονοδρομικό παραμένει ανοικτό χάρη στα αρκετά διαθέσιμα εκχιονιστικά μηχανήματα. Οι δύο κυριότεροι δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό Παρνασσού είναι οι εξής:

 • Ο πρώτος είναι αυτός που φτάνει μέχρι και το lift για μία εκ των δύο βασικών θέσεων του χιονοδρομικού, αυτή στη θέση Κελάρια. Περνάει μέσα από την Αράχωβα στην οποία θα φτάσετε μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι να βγείτε από την εθνική στην έξοδο Κάστρο – Ορχομενός. Έτσι αποφεύγετε αρκετά χιλιόμετρα επαρχιακού δρόμου μέχρι την Λιβαδειά και γλιτώνετε αρκετό χρόνο για την Αράχωβα. Αφού φτάσετε στο κοσμοπολίτικο ορεινό χωρίο της Αράχωβας, ακολουθείτε τις πινακίδες για χιονοδρομικό και αφού περάσετε και από το Λιβάδι (Καλύβια Αραχώβης) σας έχουν μείνει λίγα χιλιόμετρα ορεινής διαδρομής μέχρι το πάρκινγκ και τα πρώτα lifts.
 • Ο δεύτερος οδηγεί στη πίσω ή καλύτερα βόρεια πλευρά του Παρνασσού και συγκεκριμένα στη βάση Φτερόλακκα στα 1.600 μέτρα υψόμετρο.
parnassos-snowboard-kelaria
Snowboarder στο χιονοδρομικό Παρνασσού, Κελάρια

Για να φτάσετε εκεί αν έρχεστε από Αθήνα ακολουθείτε την ίδια με την πιο πάνω  διαδρομή (έξοδο από εθνική προς Κάστρο – Ορχομενό) αλλά αφού περάσετε τον Ορχομενό, στην επόμενη μεγάλη διασταύρωση που θα συναντήσετε δεν πάτε ευθεία αλλά στρίβετε δεξιά προς Θούριο, Χαιρώνεια,, Τιθορέα, με τελική προορισμό την κωμόπολη της Αμφίκλειας που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον ορεινό όγκο του Παρνασσού.

Αν έρχεστε από την βόρεια Ελλάδα και την Λαμία τότε για το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και την θέση Φτερόλακκα μπορείτε μετά την Λαμία να πάρετε τον δρόμο προς Άμφισσα στο δρόμο Λαμίας – Πατρών και μετά από μερικά χιλιόμετρα να στρίψετε για Αμφίκλεια. Στην Αμφίκλεια απλά ακολουθείτε τις πινακίδες για χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Διαμονή στο χιονοδρομικού Παρνασσού και την Αράχωβα

Η κοσμική Αράχωβα αποτελεί την βάση για τους περισσότερους σκιέρ που επισκέπτονται το χιονοδρομικό Παρνασσού. Βρείτε τις καλύτερες τιμές στο booking.com (Αράχωβα).

Booking.com

Επιπλέον μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες προτάσεις διαμονής από την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει από την Αράχωβα μέχρι και το γραφικό Γαλαξίδι.

Πίστες και διαδρομές χιονοδρομικού Παρνασσού

Στο χιονοδρομικό θα έχετε στη διάθεση σας 19 πίστες, 2 κύριους δρόμους επικοινωνίας με τους κάτω σταθμούς, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 8 συνδετικά μονοπάτια και 3 mini πίστες αρχαρίων με baby lift.

Parnassos mountain sunset
Ηλιοβασίλεμα καθώς κατεβαίνουμε απο το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού

Tο συνολικό μήκος των διαδρομών αγγίζει τα 36 χιλιόμετρα ενώ υπάρχουν και αρκετές απάτητες μαύρες διαδρομές για τους αρκετά έμπειρους σκιέρ ή snowboarders. Για περισσότερες σημαντικές πληροφορίες όπως οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς για σκιέρ, η ιατρική κάλυψη, η σήμανση των πιστών και αρκετά άλλα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού.

Δραστηριότητες-κοντινές εξορμήσεις

Όταν και αφού κουραστείτε από τις εξαντλητικές καταβάσεις, φιγούρες και τα εντυπωσιακά άλματα ή απλά από τις ατελείωτες ώρες αναμονής σε κάποιο από τα δύο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, έχετε την μπορείτε να εξορμήσετε σε 2-3 αρκετά ενδιαφέροντες προορισμούς:

parnassos-ski-center-kelaria
Χιονδρομικό Παρνασσού, Κελάρια
 • Ο πρώτος φυσικά είναι η κοσμοπολίτικη Αράχωβα, το ορεινό χωριό κάτω από τον Παρνασσό που σφύζει από ζωή όλες σχεδόν τις μέρες της εβδομάδας. Περισσότερα θα ακολουθήσουν σε επόμενο άρθρο.
 • Ο Αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Δελφών. Σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό βρίσκεται ένας μοναδικός χώρος-μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αξίζει μία ακόμα και σύντομη επίσκεψη στον ομφαλό της Γης.
 • Στα 60 με 65 χιλιόμετρα θα βρείτε το γραφικότατο Γαλαξίδι στον πανέμορφο και απάνεμο κόλπο. Το Γαλαξίδι είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου και η επίσκεψη εκεί σας αποτελεί έναν από τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς βουνού και θάλασσας στην Κεντρική Ελλάδα.
 • Επιστρέφοντας από χιονοδρομικό Παρνασσού και την Αράχωβα μπορείτε να κάνετε μία στάση στα, ή καλύτερα, στη Κρύα της Λιβαδειάς. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο καταπράσινο τοπίο στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε δίπλα στα νερά του ποταμού Έρκυνα και τους μικρούς καταρράκτες τους οποίους αυτά σχηματίζουν.

Από την άλλη πλευρά του πεζόδρομου βέβαια υπάρχουν ταβέρνες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε το ξακουστό σουβλάκι Λιβαδειάς αλλά και κάποιες καφετέριες για ένα ρόφημα ακούγοντας τον ήχο τρεχούμενων νερών.

δείτε το βίντεο που τραβήξαμε από το παράθυρο του αεροπλάνου καθώς πετάγαμε προς και πάνω απο τον Παρνασσό και την Αράχωβα

Φωτογραφίες από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Χάρτης Παρνασσού και Αράχωβας

Πετώντας πάνω από τον Παρνασσό και την Αράχωβα

Διαβάστε το άρθρο μας και δειτε φωτογραφίες από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα

Φωτογραφίες από τις μοναδικές Πηγές Κρύας στη Λειβαδιά

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών, άρθρο και φωτογραφίες

Φωτογραφίες από το πανέμορφο Γαλαξίδι

Παρνασσός Ski Bus

Αθήνα. Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210-5763935 / 69 36 645 853 / 69 89 642 562 έως 23:00 την προηγούμενη μέρα.
Πληροφορίες για τα σημεία αναχώρησης και την ώρα στο www.klaoudatos.gr

Snowcam από το χιονοδρομικό Παρνασσού

Παρνασσός Κελάρια, υψόμετρο 1950 μέτρα (εικόνα από το Snow Report)

Χρήσιμα τηλέφωνα Παρνασσός

 • Χιονοδρομικό Κέντρο: 22340 22700, 22689, 29032, 22339, 22373, 22694
 • Θέση Φτερόλακκα: 22340-22315
 • Φαξ : 22340-22596
 • Αστυνομία Αράχωβας: 22670-31333
 • ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔIΣΤΟΜΟΥ: 22670-22790-1
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Αράχωβας: 22670-31300


Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *