Xionodromiko-kentro-Parnassou


Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού βρίσκεται στο νομό Βοιωτίας και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών ετησίως κάτι στο οποίο συμβάλει και η μικρή σχετικά απόσταση που το χωρίζει απο την πρωτεύουσα Αθήνα.

Πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα απο την Αθήνα και 30χλμ από τον δημοφιλέστερο χειμερινό προορισμό, την γραφική Αράχωβα. Επιπλέον είναι εύκολα προσβάσιμο και απο άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Λαμία, η Πάτρα, η Λιβαδειά, η Θήβα και η Χαλκίδα.

Δείτε πίστες και διαδρομές χιονοδρομικού Παρνασσού || ↓ Βρείτε ξενοδοχείο πιο κάτω || ↓ SnowCam απο το χιονοδρομικό Παρνασσού στη θέση Κελάρια. || ↓ Παρνασσος Ski Βus

parnassos-mountain
Ανεβαίνοντας προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, για τη θέση Κελάρια


Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη ενώ ακόμα και τις περισσότερες “δύσκολες” μέρες του χειμώνα, το χιονοδρομικό παραμένει ανοικτό χάρη στα αρκετά διαθέσιμα εκχιονιστικά μηχανήματα. Οι δύο κυριότεροι δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό Παρνασσού ειναι οι εξής:

parnassos-snowboard-kelaria
Snowboarder στο χιονοδρομικό Παρνασσού, Κελάρια
  • Ο πρώτος ειναι αυτός που φτάνει μέχρι και το lift για μία εκ των δύο βασικών θέσεων του χιονοδρομικού, αυτή στη θέση Κελάρια. Περνάει μέσα απο την Αράχωβα στην οποία θα φτάσετε μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι να βγείτε απο την εθνική στην έξοδο Κάστρο – Ορχομενός. Έτσι αποφεύγετε αρκετά χιλιόμετρα επαρχιακού δρόμου μέχρι την Λιβαδειά και γλυτώνετε αρκετό χρόνο για την Αράχωβα. Αφού φτάσετε στο κοσμοπολίτικο ορεινό χωρίο της Αράχωβας, ακολουθείτε τις πινακίδες για χιονοδρομικό και αφού περάσετε και απο το Λιβάδι (Καλύβια Αραχώβης) σας έχουν μείνει λίγα χιλιόμετρα ορεινής διαδρομής μέχρι το πάρκινγκ και τα πρώτα lifts.
  • Ο δεύτερος οδηγεί στη πίσω ή καλυτερα βόρεια πλευρά του Παρνασσού και συγκεκριμένα στη βάση Φτερόλακκα στα 1.600 μέτρα υψόμετρο. Για να φτάσετε εκεί αν έρχεστε απο Αθήνα ακολουθείτε την ίδια με την πιό πάνω  διαδρομή (έξοδο απο εθνική προς Κάστρο – Ορχομενό) αλλά αφού περάσετε τον Ορχομενό, στην επόμενη μεγάλη διαστάυρωση που θα συναντήσετε δεν πάτε ευθεία αλλά στρίβετε δεξιά προς Θούριο, Χαιρώνεια,, Τιθορέα, με τελική προορισμό την κωμόπολη της Αμφίκλειας που βρίσκεται κάτω ακριβώς απο τον ορεινό όγκο του Παρνασσού. Αν έρχεστε απο την βόρεια Ελλάδα και την Λαμία τότε για το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και την θέση Φτερόλακκα μπορειτε μετά την Λαμία να πάρετε τον δρόμο προς Άμφισσα στο δρόμο Λαμίας – Πατρών και μετά απο μερικά χιλιόμετρα να στρίψετε για Αμφίκλεια. Στην Αμφίκλεια απλά ακολουθείτε τις πινακίδες για χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Ενημερωθείτε για ταξίδια και προορισμούς στην πανέμορφη Ελλάδα. / Stay tuned for more Greek travel destinations.

Διαμονή στo χιονοδρομικού Παρνασσού


Η κοσμική Αράχωβα αποτελεί την βάση για τους περισσότερους σκιέρ που επισκέπτονται το χιονοδρομικό Παρνασσού. Βρείτε τις καλύτερες τιμές στο booking.com (Αράχωβα).

Επιπλέον μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες προτάσεις διαμονής από την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει από την Αράχωβα μέχρι και το γραφικό Γαλαξίδι.

Πίστες και διαδρομές χιονοδρομικού Παρνασσού

Στο χιονοδρομικό θα έχετε στη διάθεση σας 19 πίστες, 2 κύριους δρόμους επικοινωνίας με τους κάτω σταθμούς, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 8 συνδετικά μονοπάτια και 3 mini πίστες αρχαρίων με baby lift.

parnassos-kelaria
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στη θέση Κελάρια

Το συνολικό μήκος των διαδρομών αγγίζει τα 36 χιλιόμετρα ενώ υπάρχουν και αρκετές απάτητες μαύρες διαδρομές για τους αρκετά έμπειρους σκιέρ ή snowboarders. Για περισσότερες σημαντικές πληροφορίες όπως οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς για σκιέρ, η ιατρική κάλυψη, η σήμανση των πιστών και αρκετά άλλα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα στη διεύθυνση http://www.parnassos-ski.gr/gr/pistes.asp#

Parnassos mountain sunset
Ηλιοβασίλεμα καθώς κατεβαίνουμε απο το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού

Δραστηριότητες-κοντινές εξορμήσεις

Όταν και αφού κουραστείτε απο τις εξαντλητικές καταβάσεις, φιγούρες και τα εντυπωσιακά άλματα ή απλά απο τις ατελείωτες ώρες αναμονής σε κάποιο απο τα δύο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, έχετε την μπορείτε να εξορμήσετε σε 2-3 αρκετά ενδιαφέροντες προορισμούς:

parnassos-ski-center-kelaria
Χιονοδρομικό Παρνασσού, Κελάρια
  • Ο πρώτος φυσικά ειναι η κοσμοπολίτικη Αράχωβα, το ορεινό χωριό κάτω απο τον Παρνασσό που σφίζει απο ζωή όλες σχεδόν τις μέρες της εβδομάδας. Περισσότερα θα ακολουθήσουν σε επόμενο άρθρο.
  • Ο Αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Δελφών. Σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων απο το χιονοδρομικό βρίσκεται ένας μοναδικός χώρος-μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αξίζει μία ακόμα και σύντομη επίσκεψη στον ομφαλό της Γής.
  • Στα 60 με 65 χιλιόμετρα θα βρείτε το γραφικότατο Γαλαξίδι στον πανέμορφο και απάνεμο κολπο. Το Γαλαξίδι ειναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου και η επίσκεψη εκεί σας αποτελεί έναν απο τους πιό ταιριαστούς συνδυασμούς βουνού και θάλασσας στην Κεντρική Ελλάδα.
  • Επιστρέφοντας απο χιονοδρομικό Παρνασσού και την Αράχωβα μπορείτε να κάνετε μία στάση στα, ή καλύτερα, στηΚρύα της Λιβαδειάς. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο καταπράσινο τοπίο στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε δίπλα στα νερά του ποταμού Έρκυνα και τους μικρούς καταρράκτες τους οποίους αυτά σχηματίζουν. Απο την άλλη πλευρά του πεζόδρομου βέβαια υπάρχουν ταβέρνες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε το ξακουστό σουβλάκι Λιβαδειάς αλλά και κάποιες καφετέριες για ένα ρόφημα ακούγοντας τον ήχο τρεχούμενων νερών.

δείτε το βίντεο που τραβήξαμε απο το παράθυρο του αεροπλάνου καθώς πετάγαμε προς και πάνω απο τον Παρνασσό και την Αράχωβα

Φωτογραφίες από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Χάρτης Παρνασσού και Αράχωβας

Center map


Παρνασσός Ski Bus

Αθήνα Κρατήσεις: 210-5763935, 6936 645853 έως 23:00 την προηγούμενη μέρα
Πληροφορίες για τα σημεία αναχώρησης και την ώρα στο http://www.klaoudatos.gr/skibus.htm

Snowcam από το χιονοδρομικό Παρνασσού

Παρνασσος Κελάρια

Παρνασσός Κελάρια, υψόμετρο 1950 μέτρα

εικόνα απο το Snow Report

0 0 vote
Βαθμολογείστε αυτό τον προορισμό.
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments