Στη κοσμοπολίτική Αράχωβα

Αράχωβα Αράχοβα Παρνασσού Βοιωτίας
Αράχωβα Αράχοβα Παρνασσού Βοιωτίας

Η Αράχωβα αποτελεί τον δημοφιλέστερο χειμερινό τουριστικό προορισμό καθώς πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και παραδοσιακό οικισμό που προσφέρει πλήθος επιλογών και δραστηριοτήτων στο επισκέπτη της με σημαντικότερες αυτές του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας, αυτό του Παρνασσού.

Σημαντικότατο παράγοντα στη δημοτικότητα της Αράχωβας παίζει και η μικρή σχετικά απόσταση των 170 χιλιομέτρων που τη χωρίζει από την Αθήνα.

Αράχωβα
Αράχωβα

Πρόσβαση στην Αράχωβα

Η Αράχωβα (*) είναι μία μικρή κωμόπολη με 4.000 περίπου κατοίκους, χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο μεταξύ των 900 και 1000 μέτρων. Βρίσκεται απλωμένη σε μία από τις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και παρά το σχετικά μεγάλο υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται, η πρόσβαση σε αυτή είναι ιδιαίτερα εύκολη. Συγκεκριμένα και εφόσον έρχεστε από την Αθήνα ή τα νότια της χώρας, θα πάρετε την εθνική οδό με κατεύθυνση τη Λαμία.

Αράχωβα σπίτια
Αράχωβα σπίτια και χιονισμένοι πρόποδες Παρνασσού.

Αν και υπάρχουν δύο-τρεις σχετικές σημάνσεις προς την Αράχωβα και το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού επί της εθνικής οδού, ο καλύτερος δρόμος είναι η δεύτερη επιλογή και συγκεκριμένα η έξοδος προς Κάστρο και Ορχομενό μερικά χιλιόμετρα αφότου περάσετε στα δεξιά σας την λίμνη Υλίκη.

Η διαδρομή αυτή είναι έχει μήκος 172 χιλιομέτρων, είναι δηλαδή κατά 12 χιλιόμετρα μεγαλύτερη αυτής που περνάει έξω από την πόλη της Λειβαδιάς αλλά είναι πιο άνετη και ίσως πιο σύντομη.

Διαμονή στην Αράχωβα

 

Η κοσμική Αράχωβα αποτελεί την βάση για τους περισσότερους σκιέρ που επισκέπτονται το χιονοδρομικό Παρνασσού. Βρείτε τις καλύτερες τιμές για ξενοδοχεία και ξενώνες στην Αράχωβα , δείτε φωτογραφίες και κριτικές από κάθε τουριστική μονάδα και κάντε την κράτηση σας.

Μερική άποψη του χιονισμένου οικισμού Λιβάδι Αράχωβας στο οροπέδιο προς το χιονοδρομικό κέντρο του αρνασσού
Μερική άποψη του χιονισμένου οικισμού Λιβάδι στο οροπέδιο προς το χιονοδρομικό κέντρο του αρνασσού

Καλύβια Λιβαδιού Αραχώβης

Στο δήμο Αραχώβης, του οποίο φυσικά είναι έδρα η κωμόπολη της Αράχωβας, ανήκουν και τα Καλύβια Λιβαδιού Αραχώβης. Πρόκειται για το γνωστό στους περισσότερους Λιβάδι, ένα παλιό κτηνοτροφικό χωριό στο οροπέδιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και πριν αρχίσουν οι μεγάλες ανηφόρες για το χιονοδρομικό κέντρο.

Αράχωβα πανοραμική φωτογραφία
Πλησιάζοντας στη γραφική Αράχωβα

Το παλιό κτηνοτροφικό χωριό λοιπόν, από την δεκαετία του 80 άρχισε να γνωρίζει μία μεγάλη έκρηξη οικοδομικής δραστηριότητας με το χτίσιμο τουριστικών μονάδων που λειτουργούσαν κατά κάποιο τρόπο επικουρικά στη φιλοξενία των πολυάριθμων τουριστών από την Αράχωβα. Σήμερα το Λιβάδι είναι ένα καθαρά τουριστικό χωρίο με πολυτελής κατοικίες και αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια.

Μάχη Αράχωβας

Γεώργιος Καραϊσκάκης προτομή Αράχωβα
Μνημείο με την προτομή του Γεωργίου Καραΐσκάκη, από το 1826!

Η ευρύτερη περιοχή της κατοικείται από τα αρχαία χρόνια ενώ στην σύγχρονη ιστορία της το σπουδαιότερο γεγονός ήταν η μάχη της Αράχωβας που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1826, στα υψόμετρα γύρο από το χωριό μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών του Γεώργιου Καραϊσκάκη και ένα σώμα Τουρκαλβανών με αρχηγό τον Μουσταφά Μπέη.

Μετά από έξι μέρες σκληρών μαχών ο Καραϊσκάκης κατατρόπωσε τα αντίπαλα στρατεύματα προκαλώντας σημαντικότατες απώλειες 2.000 Τουρκαλβανών . Η νίκη των Ελλήνων στην Αράχωβα θεωρείται ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του επαναστατικού αγώνα.

Αράχωβα Αράχοβα Παρνασσού Βοιωτίας

Αγορές-Παραδοσιακά προϊόντα Αράχωβας

Κατά την επίσκεψη σας στη γραφική Αράχωβα μπορείτε να δείτε, να δοκιμάσετε και να αγοράσετε κάποια από τα φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαρακτηριστικότερο τη φέτα Παρνασσού, την φορμαέλα, το στρογγυλό τυρί δηλαδή, που παράγεται μόνο στην εκεί αλλά και τα υφαντά της όπως τα χειροποίητα χαλιά, τις μάλλινες κουβέρτες και κάποια χειροποίητα ρούχα.

Εξορμήσεις από την Αράχωβα και σκι στον Παρνασσό

Αράχωβα χιόνια Αράχοβα

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα πάντως της Αράχωβας και της θέσης στην οποία βρίσκεται είναι ο ιδανικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Από την μία δηλαδή η δυνατότητα επίσκεψης στον ορεινό όγκο του Παρνασσού και το χιονοδρομικό του κέντρου και από την άλλη η παραθαλάσσια πόλη της Ιτέας με τις ψαροταβέρνες αλλά και το πανέμορφο Γαλαξίδι που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Συγκεκριμένα, η Ιτέα απέχει 29 χιλιόμετρα από την Αράχωβα ενώ το Γαλαξίδι είναι σε απόσταση μόλις 17 εύκολων χιλιομέτρων από την Ιτέα. Φυσικά για να φτάσετε στην παραλία θα περάσετε από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, έναν από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους σε ευρήματα στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, και το ανακαινισμένο μουσείο με τον Ηνίοχο και τα υπόλοιπα διάσημα ευρήματα από της ιστορικής περιοχής. Οι Δελφοί απέχουν μόλις 12 χιλιόμετρα από την Αράχωβα.

Φωτογραφίες Αράχωβας

Διαμονή στην Αράχωβα

 

Χρήσιμα τηλέφωνα – Αράχωβα

  • Αστυνομία Αράχωβας: 22670-31333
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Αράχωβας: 22670-31300
  • ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔIΣΤΟΜΟΥ: 22670-22790-1
  • ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ:22670-31318
  • ΚΕΠ:22670-29125
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: 22340 22700, 22689, 29032, 22339, 22373, 22694
  • Θέση Φτερόλακκα: 22340-22315

Χάρτης Αράχωβας

Για οδηγίες πρόσβασης στην Αράχωβα, κάντε κλικ πάνω στο κόκκινο σημάδι στον χάρτη και γράψτε την αφετηρία απ’ όπου θα ξεκινήσετε.

κάμερα (snowcam) από το χιονοδρομικό Παρνασσού

Παρνασσός Κελάρια, υψόμετρο 1950 μέτρα ( εικόνα από το Snow Report )

*=σχετικά με την ορθογραφία του ονόματος Αράχωβα διαβάζουμε εδώ πως είναι σωστότερο το Αράχοβα που διατηρεί τη σλαβική προέλευση της ονομασίας.



Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *