Λίμνη Δόξα στη Κορινθία

limni-doxa-korinthia
limni-doxa-korinthia

Η λίμνη Δόξα είναι μια τεχνήτη λίμνη με απαράμιλλο φυσικό κάλος που προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων ανάμεσα σε πανύψηλες χιονισμένες βουνοκορφές και μαζί με την λίμνη Τσιβλού στην Αχαΐα αποτελούν δύο από τις ομορφότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στον νομό Κορινθίας και συγκεκριμένα στον δήμο Φενεού.

Δεν διαθέτει πλούσια ιστορία αφού έχει ηλικία 30+ ετών (τα έργα κατασκευής ολοκληρώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990!) αλλά εδώ και αιώνες στην ευρύτερη περιοχή η άνοδος της στάθμης του νερού από τις πλημμύρες δημιουργούσε προβλήματα αρκετές φορές, καταστρέφοντας καλλιεργήσιμες περιοχές ενώ οδήγησε και σε μεταφορά του παλαιού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου στη σημερινή του θέση, αρκετά πάνω από την στάθμη της σημερινής λίμνης, στα τέλη του 17ου αιώνα!

Εκκλησάκι Αγιου Φανουρίου, Λίμνη Δόξα
Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, Λιμνη Δόξα στο νομό Κορινθιας.

Πρόσβαση στη Λίμνη Δόξα

Αν και η λίμνη Δόξα φαίνεται να είναι κρυμμένη και προστατευμένη από τα γύρω βουνά της Κορινθίας και της Αχαΐας, διαθέτει εύκολη πρόσβαση για κοντινές εξορμήσεις από τα περισσότερα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και φυσικά την Αθήνα.

personal μαθηματα Pilates νότια προάστια
personal μαθηματα PILATES (Basi, mat με props) στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας,
τηλ: 6975714356

Συγκεκριμένα, ερχόμενοι από Αθήνα και οδηγώντας στην εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, θα πρέπει να στρίψετε για Στυμφαλία στο ύψος του Κιάτου. Περνάτε την ιστορική λίμνη Στυμφαλία και μετά από λίγα χιλιόμετρα ο δρόμος γίνεται ανηφορικός με στροφές καθώς πλησιάζετε το χωρίο Καστανιά. Λίγα χιλιόμετρα μετά την Καστανιά στα αριστερά σας θα αποκτήσετε πανοραμική θέα προς την μεγάλη κοιλάδα του Φενεού.

Ο δρόμος σας θα περάσει μέσα από τα χωριά Μοσιά και Μεσινόν ενώ σε λίγα χιλιόμετρα θα στρίψετε δεξιά προς Αρχαίο Φενεό και από εκεί σε ένα μόλις χιλιόμετρο θα αντικρίσετε την μικρή και πανέμορφη λίμνη.

Booking.com

Το φυσικό τοπίο στη λίμνη Δόξα

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μέτρων και το μικρό της σχετικά μέγεθος την καθιστούν ιδανική για πεζοπορία ή ποδηλασία περιμετρικά της. Δεν είναι λίγοι πάντως οι τολμηροί που με τον κατάλληλο εξοπλισμό φυσικά, πραγματοποιούν καταδύσεις στα παγωμένα νερά της «ψάχνοντας» για το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου το οποίο και βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 8 περίπου μέτρων!

Κοιλάδα Φενεού
Στο δρόμο μας προς τη λίμνη Δόξα ερχόμενοι από Κιάτο και λίμνη Στυμφαλία. Η κοιλάδα του Φενεού με τις χιονισμένες κορυφές και τα χωριά της

Το φυσικό τοπίο γύρω από την λίμνη είναι πανέμορφο καθώς σε αυτό κυριαρχούν 3 πανύψηλα βουνά της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, η Ζήρεια (Κυλλήνη) με υψόμετρο 2374 μέτρα, ο Χελμός (Αροάνια όρη) με υψόμετρο τα 2355 μέτρα και η Ντουρντουβάνα στα 2109 μέτρα. Η ύπαρξη όλων αυτών των βουνών γύρω από την λίμνη θυμίζουν τα πανέμορφα Αλπικά τοπία και λίμνες από τις οποίες η Δόξα δεν έχει πολλά να ζηλέψει.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την λίμνη και να νιώσετε την αίσθηση αυτή, είναι όταν είναι χιονισμένες οι κορυφές και οι πλαγιές των βουνών. Αν πετύχετε και ημέρα χωρίς καθόλου αέρα, τότε το θέαμα της αντανάκλασης στα γαλήνια νερά, από τις χιονισμένες κορυφές και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές είναι πραγματικά μοναδικό.

Αλπικό τοπίο στη λιμνη Δόξα του νομού Κορινθιας
Αλπικό τοπίο στη λίμνη Δόξα του νομού Κορινθίας

Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου

Άλλο ένα στοιχείο που ομορφαίνει σημαντικά την λίμνη Δόξα είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, το οποίο από αρκετά σημεία στην περίμετρο της λίμνης φαίνεται να είναι μέσα στην λίμνη και πάνω σε κάποιο νησάκι. Στη πραγματικότητα όμως υπάρχει χωμάτινη λωρίδα γης που οδηγεί στον Άγιο Φανούριο, στη θέση του οποίου βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Φωτογραφίες από τη λίμνη Δόξα

Δωμάτια / ξενώνες στη λίμνη Δόξα

Οι επιλογές σας για να μείνετε πολύ κοντά στην λίμνη τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δείτε τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή του Φενεού ενώ ακόμα περισσότερους ξενώνες θα βρείτε στον ορεινό οικισμό των Τρικάλων Κορινθίας.

Booking.com

Αξίζει να δοκιμάσετε και στην κοντινή Ζαρούχλα (21 χλμ από τη λίμνη Δόξα) οπου εκτός των άλλων θα βρείτε το Styga Mountain Resort το οποίο έχει άριστες σχεδόν κριτικές (9,7 / 10, τον Αύγουστο του 2020) στο booking.com

Πιο κοντά πάντως στη λίμνη θα βρείτε τον ξενώνα Αλεξίου που βρίσκεται στον Αρχαίο Φενεό μόλις 1.5 χλμ από τη Δόξα, ενώ 4-5 καλές προτάσεις διαμονής υπάρχουν και στο διπλανό χωρίο Γκούρα (5 χλμ από την Λίμνη Δόξα), καθώς και στην Καστανιά που βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Δόξα και τη λίμνη Στυμφαλία.

Χάρτης Λίμνης Δόξας

Πληροφορίες πρόσβασης

Δείτε φωτογραφίες και πληροφορίες για την Λίμνη Τσιβλού

Λίμνη Δόξα, Φενεός — Lake Doxa
Feneos 20014, Greece

Χρήσιμα τηλέφωνα – Λίμνης Δόξας

 • Δήμος Φενεού: 2747051071, 2747051081
 • Αστυνομία Φενεού (Γκούρα): 2747051203
 • Κέντρο Υγείας Γκούρας: 2747051333
 • Μουσεία: Αρχαιολογικό Φενεού: 2747041228
 • Λαογραφικό Φενεού: 2747051276
 • Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού: 2747041226
 • Μονή Παναγίας Βράχου Ταρσού: 2747051296


Σχόλια

Μία απάντηση στο “Λίμνη Δόξα στη Κορινθία”

 1. Χάρη σε σας !!! , Χθες πήγα στην λίμνη Δόξα !!!!

  Ναστε καλά !!

  Σας έχω φωτογραφίες και βίντεο που έβγαλα !!! :

  φωτογραφίες στο facebook : https://www.facebook.com/Amimikakos/media_set?set=a.572343969626576.1073742114.100005529331220

  φωτογραφίες στο google : https://goo.gl/photos/Kqjjj3gE1nVPMNrW9

  βίντεο στο youtube : https://youtu.be/8Riauyg8K1g

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *