limni-doxa-korinthia

Πρόσβαση στη Λίμνη Δόξα.


Αν και η λίμνη Δόξα φαίνεται να είναι κρυμμένη και προστατευμένη από τα γύρω βουνά της Κορινθίας και της Αχαΐας, διαθέτει εύκολη πρόσβαση για κοντινές εξορμήσεις από τα περισσότερα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και φυσικά την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ερχόμενοι από Αθήνα και οδηγώντας στην εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, θα πρέπει να στρίψετε για Στυμφαλία στο ύψος του Κιάτου. Περνάτε την ιστορική λίμνη Στυμφαλία και μετά από λίγα χιλιόμετρα ο δρόμος γίνεται ανηφορικός με στροφές καθώς πλησιάζετε το χωρίο Καστανιά. Λίγα χιλιόμετρα μετά την Καστανιά στα αριστερά σας θα αποκτήσετε πανοραμική θέα προς την μεγάλη κοιλάδα του Φενεού.
Ο δρόμος σας θα περάσει μέσα από τα χωριά Μοσιά και Μεσινόν ενώ σε λίγα χιλιόμετρα θα στρίψετε δεξιά προς Αρχαίο Φενεό και από εκεί σε ένα μόλις χιλιόμετρο θα αντικρίσετε την μικρή και πανέμορφη λίμνη.

Φωτογραφίες από τη λίμνη Δόξα. | Χάρτης περιοχής. | Διαμονή στη Δόξα

Μία τεχνίτη λίμνη με απαράμιλλο φυσικό κάλος που προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων ανάμεσα σε πανύψηλες χιονισμένες βουνοκορφές και μαζί με την λίμνη Τσιβλού στην Αχαΐα αποτελούν δύο απο τις ομορφότερες λίμνες της Πελοποννήσου.

Η τεχνίτη λίμνη Δόξα βρίσκεται στον νομό Κορινθίας και συγκεκριμένα στον δήμο Φενεού. Δεν διαθέτει πλούσια ιστορία αφού έχει ηλικία 10-15 ετών αλλά εδώ και αιώνες στην ευρύτερη περιοχή η άνοδος της στάθμης του νερού από τις πλημμύρες δημιουργούσε προβλήματα αρκετές φορές, καταστρέφοντας καλλιεργήσιμες περιοχές ενώ οδήγησε και σε μεταφορά του παλαιού μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου στη σημερινή του θέση, αρκετά πάνω από την στάθμη της σημερινής λίμνης, στα τέλη του 17ου αιώνα! [Συνεχίστε στη περιγραφή… ]

Φωτογραφίες από τη λίμνη Δόξα

Δωμάτια / ξενώνες στη λίμνη Δόξα

Οι επιλογές σας για να μείνετε πολύ κοντά στην λίμνη Δόξα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δείτε τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή του Φενεού ενώ ακόμα περισσότερους ξενώνες θα βρείτε στον ορεινό οικισμό των Τρικάλων Κορινθίας.

Αξίζει να δοκιμάσετε και στην κοντινή Ζαρούχλα (21 χλμ από τη λίμνη Δόξα) οπου εκτός των άλλων θα βρείτε το Styga Mountain Resort το οποίο έχει άριστες σχεδόν κριτικές (9,7 / 10, στις αρχες του Δεκέμβρη 2015) στο booking.com

Αναζήτηση Ξενοδοχείων

Προορισμός
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΦΙΞΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

Πιο κοντά πάντως στη λίμνη θα βρείτε τον ξενώνα Αλεξίου που βρίσκεται στον Αρχαίο Φενεό μόλις 1.5χλμ από τη Δόξα, ενώ 4-5 καλές προτάσεις διαμονής υπάρχουν και στο διπλανό χωρίο Γκούρα (5χλμ απο την Λίμνη Δόξα), καθώς και στην Καστανιά που βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Δόξα και τη λίμνη Στυμφαλία.

Φωτογραφίες από τη λίμνη Δόξα || Χάρτης πρόσβασης στην περιοχή

Το φυσικό τοπίο στη λίμνη Δόξα

Η λίμνη Δόξα βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μέτρων και το μικρό της σχετικά μέγεθος την καθιστούν ιδανική για πεζοπορία ή ποδηλασία περιμετρικά της. Δεν είναι λίγοι πάντως οι τολμηροί που με τον κατάλληλο εξοπλισμό φυσικά, πραγματοποιούν καταδύσεις στα παγωμένα νερά της «ψάχνοντας» για το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου το οποίο και βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 8 περίπου μέτρων!

Η λίμνη Δόξα. Αντανάκλαση των χιονισμένων βουνοκορφών στα ήρεμα νερά της.
Η λίμνη Δόξα. Αντανάκλαση των χιονισμένων βουνοκορφών στα ήρεμα νερά της.

Το φυσικό τοπίο γύρω από την λίμνη Δόξα είναι πανέμορφο καθώς σε αυτό κυριαρχούν 3 πανύψηλα βουνά της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, η Ζήρεια (Κυλλήνη) με υψόμετρο 2374 μέτρα, ο Χελμός (Αροάνια όρη) με υψόμετρο τα 2355 μέτρα και η Ντουρντουβάνα στα 2109 μέτρα. Η ύπαρξη όλων αυτών των βουνών γύρω από την λίμνη θυμίζουν τα πανέμορφα Αλπικά τοπία και λίμνες από τις οποίες η Δόξα δεν έχει πολλά να ζηλέψει. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την λίμνη και να νιώσετε την αίσθηση αυτή, είναι όταν είναι χιονισμένες οι κορυφές και οι πλαγιές των βουνών. Αν πετύχετε και ημέρα χωρίς καθόλου αέρα, τότε το θέαμα της αντανάκλασης στα γαλήνια νερά, από τις χιονισμένες κορυφές και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές είναι πραγματικά μοναδικό.

Χειμώνας στη λίμνη Δόξα, νομός Κορινθίας
Χειμώνας στη λίμνη Δόξα, νομός Κορινθίας

Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου

Άλλο ένα στοιχείο που ομορφαίνει σημαντικά την λίμνη Δόξα είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, το οποίο από αρκετά σημεία στην περίμετρο της λίμνης φαίνεται να είναι μέσα στην λίμνη και πάνω σε κάποιο νησάκι. Στη πραγματικότητα όμως υπάρχει χωμάτινη λωρίδα γης που οδηγεί στον Άγιο Φανούριο, στη θέση του οποίου βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Αξίζει πάντως και μία επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο και θα δείτε από το επίπεδο της λίμνης, όχι μόνο για την εξαιρετική πανοραμική θέα που προσφέρει σε αυτή αλλά και για να δοκιμάσετε το εξαιρετικό γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνεται στη μονή αλλά και να θαυμάσετε από κοντά το σκαλιστό της τέμπλο.

Φωτογραφίες απο τη λίμνη Δόξα || Επιστροφή στην αρχή της περιγραφής για τη λίμνη Δόξα

Χάρτης Λίμνης Δόξας

κάντε κλικ στη κόκκινη ένδειξη για πληροφορίες πρόσβασης στην περιοχή.

Center map
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments