Το φαράγγι του Δημοσάρη βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Όχης στη νότια Εύβοια και αποτελεί μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της χώρας μας. Συνολικά έχει μήκος περίπου δέκα χιλιομέτρων που ξεκινάει από τη θέση Πετροκάναλο (υψόμετρο 950 μέτρων) στη καρδιά της καταπράσινης πλευράς της Όχης και καταλήγει στην παραλία του οικισμού των Καλλιανών.

Από την αρχή σχεδόν της διαδρομής και μετά τη θέση Κρύα Βρύση θα σας συνοδεύει στα αριστερά σας το ρέμα του Δημοσάρη που διασχίζει το φαράγγι και χύνεται στο Αιγαίο. Στη μέση περίπου του φαραγγιού και λίγο πιο κάτω θα βρείτε τον οικισμό Λενοσαίοι κοντά στον οποίο βρίσκεται και η περίφημη θέση Σκάλα Λενοσαίων με τους χαρακτηριστικούς μικρούς καταρράκτες και τις φυσικές πισίνες που σχηματίζουν τα πεντακάθαρα νερά του ρέματος.
Φωτογραφίες από το Φαράγγι του Δημοσάρη | Χάρτης Περιοχής | Διαμονή / Ξενοδοχεία

Φαράγγι Δημοσάρη
Στο φαράγγι του Δημοσάρη θα βρείτε αρκετές φυσικές λιμνούλες ιδανικές για μία ή περισσότερες δροσιστικές βουτιές.

Το καλοκαίρι πολλοί είναι αυτοί που βουτάνε σε αυτές απολαμβάνοντας την κρυάδα που χαρακτηρίζει τα τρεχούμενα νερά. Μέχρι τους Λενοσαίους το φαράγγι είναι κάπως απότομο και κατάφυτο από την βλάστηση της περιοχής στην οποία κυριαρχούν αιωνόβιοι πλάτανοι, καστανιές και άριες. Από κει και μέχρι την θάλασσα γίνεται πιο ήπιο. Επειδή όλη η διαδρομή είναι ιδιαίτερα κατηφορική καλό θα ήταν αν δεν θέλετε να κάνετε την ίδια διαδρομή των δέκα ανηφορικών αυτή τη φορά χιλιομέτρων, να έχετε κανονίσει να βρίσκεται κάποιο αυτοκίνητο στην παραλία των Καλλιανών για την επιστροφή σας.

Η διάσχιση του φαραγγιού του Δημοσάρη θεωρείται εύκολη καθώς το μονοπάτι είναι σημασμένο και βατό. Μάλιστα η χάραξη του δεν είναι καινούργια υπόθεση αφού το λιθόστρωτο τμήμα του δημιουργήθηκε στις αρχές του μεσαίωνα και αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας των οικισμών του Δημοσάρη με τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως την Κάρυστο. Είναι πολύ πιθανό στις 4 ώρες που περίπου χρειάζονται για τη διάσχιση του να δείτε και κάποια είδη από την πλουσιότατη πανίδα της περιοχής. Προσωπικά είδα γεράκια, αετούς σε μεγάλα ύψη, νεροβάτραχους και νερόφιδα που απολάμβαναν την δροσιά των νερών του ρέματος.

Φαράγγι-Δημοσάρη
Περπατώντας στο καταπράσινο φαράγγι του Δημοσάρη.

Σε όλη τη διαδρομή θα σας συνοδεύουν και χαριτωμένες μπλε λιβελούλες. Επιπλέον, τα δύσβατα τμήματα του φαραγγιού είναι καλές κρυψώνες και καταφύγια για πουλιά όπως ο μπούφος (το μεγαλύτερο νυκτόβιο αρπακτικό), ο φιδαετός, οι κότσυφες, οι σπίνοι και άλλα. Υπάρχουν και αρκετά είδη φιδιών όπως νερόφιδα, οχιές (ξεχωρίζουν από το χαρακτηριστικό τριγωνικό κεφάλι τους και το «κέρατο»), σαΐτες, δεντρογαλιές που τρέφονται κυρίως με σαύρες και διάφορα είδη βατράχων που συναντώνται πολύ συχνά δίπλα και μέσα στα παγωμένα νερά του Δημοσάρη.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο περίπτερο για το φαράγγι του Δημοσάρη που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Καρύστου. Από εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτη της περιοχής και ίσως να κανονίσετε κάποια οργανωμένη εξόρμηση που θα φροντίσει και για την επιστροφή σας από την παραλία των Καλλιανών.

Ενημερωθείτε για ταξίδια και προορισμούς στην πανέμορφη Ελλάδα. / Stay tuned for more Greek travel destinations.

Διαμονή στη νότια Εύβοια

Το μικρό σας ταξίδι για το φαράγγι του Δημοσάρη θα ξεκινήσει από την πόλη της Καρύστου στην οποία μπορείτε να βρείτε αρκετά και καλά ξενοδοχεία.

Booking.com

Άλλη επιλογή είναι και το γραφικό χωριό του Μαρμαρίου, το οποίο θα είναι ο πρώτος σας σταθμός στην νότια Εύβοια αν πάρετε το πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας. Η Κάρυστος απέχει 13 χιλιόμετρα απ’ το Μαρμάρι, διαδρομή που θα καλύψετε σε δέκα περίπου λεπτά. Δείτε ξενοδοχεία στο Μαρμάρι.

Δρομολόγια πλοίων για τη νότια Εύβοια

Τηλ. Κωδικός Μαρμάρι Κάρυστος: +30 22240
  • Λιμενικός σταθμός Μαρμαρίου: 31222
  • ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ κ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ από ΡΑΦΗΝΑ: +30 22940-28888
  • ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ κ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ από ΜΑΡΜΑΡΙ: 32340-41, 32404
  • ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ: 22940-64400//22940-63888
  • ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΝΕΩΝ ΣΤΥΡΩΝ: 22240-41166//22240-41079
  • ΚΤΕΛ Καρύστου: 26303

Φαράγγι Δημοσάρη – Φωτογραφίες


Φαράγγι Δημοσάρη – τοποθεσία, Νότια Εύβοια

Center map
0 0 vote
Βαθμολογείστε αυτό τον προορισμό.
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments