Φαράγγι Δημοσάρη

Φαράγγι Δημοσάρη Νότια Εύβοια, Καρυστία
Φαράγγι Δημοσάρη Νότια Εύβοια, Καρυστία

Το φαράγγι του Δημοσάρη βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Όχης στη νότια Εύβοια και αποτελεί μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της χώρας μας.

Συνολικά έχει μήκος περίπου δέκα χιλιομέτρων που ξεκινάει από τη θέση Πετροκάναλο (υψόμετρο 950 μέτρων) στη καρδιά της καταπράσινης πλευράς της Όχης και καταλήγει στην παραλία του οικισμού των Καλλιανών.

Φαράγγι-Δημοσάρη-Κάρυστος-Νότια-Εύβοια

Από την αρχή σχεδόν της διαδρομής και μετά τη θέση Κρύα Βρύση θα σας συνοδεύει στα αριστερά σας το ρέμα του Δημοσάρη που διασχίζει το φαράγγι και χύνεται στο Αιγαίο. Στη μέση περίπου του φαραγγιού και λίγο πιο κάτω θα βρείτε τον οικισμό Λενοσαίοι κοντά στον οποίο βρίσκεται και η περίφημη θέση Σκάλα Λενοσαίων με τους χαρακτηριστικούς μικρούς καταρράκτες και τις φυσικές πισίνες που σχηματίζουν τα πεντακάθαρα νερά του ρέματος.

Το καλοκαίρι πολλοί είναι αυτοί που βουτάνε σε αυτές απολαμβάνοντας την κρυάδα που χαρακτηρίζει τα τρεχούμενα νερά. Μέχρι τους Λενοσαίους το φαράγγι είναι κάπως απότομο και κατάφυτο από την βλάστηση της περιοχής στην οποία κυριαρχούν αιωνόβιοι πλάτανοι, καστανιές και άριες. Από κει και μέχρι την θάλασσα γίνεται πιο ήπιο.

Βάθρα στο Φαράγγι-Δημοσάρη-Κάρυστος-Νότια-Εύβοια
Στο φαράγγι του Δημοσάρη θα βρείτε αρκετές φυσικές λιμνούλες ιδανικές για μία ή περισσότερες δροσιστικές βουτιές.

Επειδή όλη η διαδρομή είναι ιδιαίτερα κατηφορική καλό θα ήταν αν δεν θέλετε να κάνετε την ίδια διαδρομή των δέκα ανηφορικών αυτή τη φορά χιλιομέτρων, να έχετε κανονίσει να βρίσκεται κάποιο αυτοκίνητο στην παραλία των Καλλιανών για την επιστροφή σας.

Εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης του Δημοσάρη

Αν και προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη διάσχιση του φαραγγιού από την αρχή του και μέχρι την παραλία των Καλλιανών, το γεγονός πως πρέπει να έχετε κανονίσει να σας περιμένει κάποιος με αυτοκίνητο εκεί ή να κλείσετε κάποια οργανωμένη περιήγηση μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα. Επιπλέον, τo 2020 και εξαιτίας της κατάστασης με τον κορονοϊό δεν πραγματοποιήθηκαν εκδρομές για το φαράγγι (τουλάχιστον μέχρι τις 10 Αυγούστου 2020 που ήμασταν στη περιοχή).

Κολυμπώντας στο φαράγγι του Δημοσάρη και τις βάθρες του
Κολυμπώντας στο φαράγγι του Δημοσάρη και τις βάθρες του

Αν θέλετε να δείτε λοιπόν το πιο ενδιαφέρον, κατά γενική ομολογία, κομμάτι του φαραγγιού και να απολαύσετε το φυσικό τοπίο στο σημείο με τους περισσότερους καταρράκτες και τις φυσικές λιμνούλες που προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές στα παγωμένα νερά του ρέματος του Δημοσάρη υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο μέχρι το χωριό Λενοσσαίοι, να παρκάρετε στον μικρό διαθέσιμο χώρο στο τέλος του χωματόδρομου και από κει να πάρετε το λιθόστρωτο μονοπάτι που είναι γνωστό και ως “Σκάλα Λενοσσαίων” μέχρι τις βάθρες και τους καταρράκτες. Υπολογίστε περίπου ένα 20λεπτο με μισή ώρα ανάβαση οπότε οι λιμνούλες με τα κρύα τρεχούμενα νερά θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση μόλις τις προσεγγίσετε.

Για τους Λενοσσαίους η διαδρομή δεν είναι από τις πιο εύκολες αφού αν ξεκινήσετε για παράδειγμα από το Μαρμάρι θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία ώρα και κάτι ενώ το τελευταίο τέταρτο με εικοσάλεπτο είναι χωματόδρομος. Συνεπώς, προσοχή στο αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιήσετε αφού αν είναι καινούργιο ή χαμηλό καλύτερα να μη το επιχειρήσετε. Αφού λοιπόν περάσετε τη παραλία των Καλλιανών και τη καντίνα της, οδηγείτε άλλα 2-3 χιλιόμετρα και στρίβετε δεξιά διαγώνια στη μικρή πινακίδα που θα δείτε για το χωριό των Λενοσσαίων)

Πινακίδα για χωριό Λενοσσαίους
Πινακίδα για το χωριό Λενοσσαίοι και η αρχή του χωματόδρομου.

Η διάσχιση του φαραγγιού του Δημοσάρη θεωρείται εύκολη καθώς το μονοπάτι είναι σημασμένο και βατό. Μάλιστα η χάραξη του δεν είναι καινούργια υπόθεση αφού το λιθόστρωτο τμήμα του δημιουργήθηκε στις αρχές του μεσαίωνα και αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας των οικισμών του Δημοσάρη με τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως την Κάρυστο.

Είναι πολύ πιθανό στις 4 ώρες που περίπου χρειάζονται για τη διάσχιση του να δείτε και κάποια είδη από την πλουσιότατη πανίδα της περιοχής. Προσωπικά είδα γεράκια, αετούς σε μεγάλα ύψη, νεροβάτραχους και νερόφιδα που απολάμβαναν την δροσιά των νερών του ρέματος.

Φαράγγι-Δημοσάρη-Κάρυστος-Νότια-Εύβοια_2
Περπατώντας στο καταπράσινο φαράγγι του Δημοσάρη.

Σε όλη τη διαδρομή θα σας συνοδεύουν και χαριτωμένες μπλε λιβελούλες. Επιπλέον, τα δύσβατα τμήματα του φαραγγιού είναι καλές κρυψώνες και καταφύγια για πουλιά όπως ο μπούφος (το μεγαλύτερο νυκτόβιο αρπακτικό), ο φιδαετός, οι κότσυφες, οι σπίνοι και άλλα. Υπάρχουν και αρκετά είδη φιδιών όπως νερόφιδα, οχιές (ξεχωρίζουν από το χαρακτηριστικό τριγωνικό κεφάλι τους και το «κέρατο»), σαΐτες, δεντρογαλιές που τρέφονται κυρίως με σαύρες και διάφορα είδη βατράχων που συναντώνται πολύ συχνά δίπλα και μέσα στα παγωμένα νερά του Δημοσάρη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο περίπτερο για το φαράγγι του Δημοσάρη που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Καρύστου. Από εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτη της περιοχής και ίσως να κανονίσετε κάποια οργανωμένη εξόρμηση που θα φροντίσει και για την επιστροφή σας από την παραλία των Καλλιανών.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Διαμονή στη νότια Εύβοια

Το μικρό σας ταξίδι για το φαράγγι του Δημοσάρη θα ξεκινήσει από την πόλη της Καρύστου στην οποία μπορείτε να βρείτε αρκετά και καλά ξενοδοχεία.

Άλλη επιλογή είναι και το Μαρμάρι, το οποίο θα είναι ο πρώτος σας σταθμός στην νότια Εύβοια αν πάρετε το πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας. Η Κάρυστος απέχει 13 χιλιόμετρα απ’ το Μαρμάρι, διαδρομή που θα καλύψετε σε δέκα περίπου λεπτά.

Δείτε ξενοδοχεία στο Μαρμάρι και στη Κάρυστο ή δοκιμάστε τη φόρμα αναζήτησης γράφοντας τον προορισμό και τις ημερομηνίες.

Booking.com

Πρόσβαση στη νότια Εύβοια

Για το Μαρμάρι και τη Κάρυστο ο πιο εύκολος τρόπος από Αθήνα είναι με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας με διάρκεια ταξιδιού μόνο μία ώρα, ενώ η Κάρυστος απέχει με το αμάξι 10 με 15 λεπτά από το Μαρμάρι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε εκεί και μέσω Στύρων. Για τα Νέα Στύρα παίρνεται το πλοίο (παντόφλα) από το μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην Αττική. Κάποιοι προτιμούν το πλοίο από τα Νέα Στύρα γιατί έχει πιο συχνά δρομολόγια.

To κόστος μετάβασης από την Ραφήνα για το Μαρμάρι με ένα συμβατικό αυτοκίνητο και τον επιβάτη του είναι περίπου 30 ευρώ (60€ δηλαδή περίπου πηγαινέλα).

Επιβάτης: 11 ευρώ
Παιδιά <5 ετών: δωρεάν
(πρέπει να κόψουν μηδενικό εισιτήριο)
Αυτοκίνητο μικρό: 25 ευρώ
Μηχανή < 250cc : 7 ευρώ Μηχανή > 250cc : 9 ευρώ

Συνολικά, με τις αυξήσεις το 2022, δύο επιβάτες και ένα κανονικό αυτοκίνητο από €78 θα χρειαστούν €94 πήγαινέλα στο Μαρμάρι Ευβοίας (16 ευρώ περισσότερα)

Δρομολόγια Ραφήνα Μαρμάρι

Μιας και τα δρομολόγια αλλάζουν σχεδόν κάθε βδομάδα τους αρκετά πιο πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες (μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου), καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν ξεκινήσετε για οποιοδήποτε λιμάνι. 

Τηλ. Κωδικός Μαρμάρι / Κάρυστος: +30 22240

Λιμεναρχεία

Τηλέφωνα πρακτορείων (Δρομολόγια πλοίων και κρατήσεις)

ΚΤΕΛ Καρύστου: +3022240 26303

Φαράγγι Δημοσάρη – Φωτογραφίες


Φαράγγι Δημοσάρη – τοποθεσία, Νότια Εύβοια

Νότια Εύβοια / South Evia island

Εδώ καταλήγει το ρέμα του Δημοσάρη / End of Dimosari gorge.

Greece

Από το λιμάνι του Μαρμαρίου θα βρεθείτε πιο σύντομα στη Κάρυστο και απο εκεί για τις βουνοπλαγιές της Όχης και το φαράγγι του Δημοσάρη.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΚΑΡΥΣΤΟΣ

 • Νοσοκομείο 22240-22257
 • Δημαρχείο 22240-22246
 • Αστυνομία 22240-22262
 • Λιμεναρχείο 22240-22227
 • Κ.Ε.Π. 22240-25006
 • Πυροσβεστική 22240-26199
 • Σταθμός ταξί 22240-26500
 • Σταθμός ΚΤΕΛ 22240- 26303
 • ——————————–
 • Λιμεναρχείο ΡΑΦΗΝΑΣ: 2294028888
 • Λιμεναρχείο ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ: 2224022227
 • ΚΤΕΛ: 210-8808080 (για δρομολόγια Αθήνα-Ραφήνα)
 • ΚΤΕΛ: 210-8230179 (για δρομολόγια Αθήνα-Κάρυστος, μέσω Χαλκίδας)


Σχόλια

3 απαντήσεις στο “Φαράγγι Δημοσάρη”

 1. sibba Avatar

  100% accurate review, thanks for sharing

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο ΑΡΚΑΣ Avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο ΑΡΚΑΣ

  Καλή και σεμνή παρουσίαση,
  χρόνια το παλεύω να κάνω την διάσχιση,αλλά όλο και κάτι πάει στραβά.Έστω και τώρα το καλοκαίρι θα το προσπαθήσω να το κάνω με την φωτογραφική μηχανή σύμμαχο στα καλά!!
  Δημήτρης ο Αρκάς.

 3. πολύ καλή δουλειά! απλό κατανοητό και οργανωμένο άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *