Selfie παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδα

Παραλίες Λευκάδας

Καταπράσινες κατάφυτες πλαγιές με πεύκα που ακουμπάνε στη θάλασσα, καταγάλανα και τιρκουάζ νερά, μεγάλες διαδοχικές παραλίες με λευκή άμμο και πληθώρα επιλογών για να στριμώξετε την πετσέτα σας δίπλα σε άλλες ή να κρατήσετε τις αποστάσεις σε πιο ήσυχες ακρογιαλιές που δεν υστερούν απέναντι στις διάσημες και πολυφωτογραφημένες παραλίες της Λευκάδας και του Ιονίου.

Φωτογραφίες | Χάρτης | Διαμονή | Πρόσβαση στη Λευκάδα

Οι πιο γνωστή φυσικά παραλία δεν είναι άλλη από το Πόρτο Κατσίκι ενώ τα τελευταία χρόνια τα “φώτα της δημοσιότητας” έχουν πέσει αρκετά πάνω στη παραλία των Εγκρεμνών. Και οι δύο αυτές παραλίες αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού και όχι άδικα. Είναι από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και της Μεσογείου κάτι που θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι αν τις επισκεφτείτε.

Παραλία Εγκρεμνοί, Λευκάδα
Παραλία Εγκρεμνοί, Λευκάδα

Πρόσβαση στη Λευκάδα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Λευκάδας είναι πως αν και νησί δεν χρειάζεστε πλοίο για να την προσεγγίσετε αφού συνδέεται με την Στερεά Ελλάδα με μια πολύ μικρή γέφυρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε αρκετά χρήματα αλλά και τον χρόνο για να μπείτε και να βγείτε από το πλοίο. Μειονέκτημα αποτελεί η σχετικά μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα από την Αθήνα η απόσταση για την πόλη της Λευκάδας είναι 360 περίπου χιλιόμετρα αν ακολουθήσετε την διαδρομή από το Ρίο Αντίρριο ενώ πολύ όμορφη εναλλακτική διαδρομή είναι αυτή που διασχίζει την Στερεά Ελλάδα και περνάει από την Αράχωβα, τους Δελφούς, την Ιτέα, έξω από το Γαλαξίδι και την Ναύπακτο λίγο πριν φτάσετε στο Αντίρριο.

Αυτή η διαδρομή είναι κατά 80 χλμ μεγαλύτερη (440 χλμ.) και αξίζει να την ακολουθήσετε αν έχετε όρεξη για οδήγηση και κάποιες στάσεις σε πανέμορφους προορισμούς όπως οι Δελφοί και ο αρχαιολογικός τους χώρος, το γραφικό Γαλαξίδι και η πανέμορφη Ναύπακτος.

Αθήνα Λευκάδα μέσω Ναυπάκτου
Αθήνα-Λευκάδα μέσω Ναυπάκτου και Δελφών (440χλμ). H απόσταση για την πόλη της Λευκάδας είναι μικρότερη, περίπου 360 χιλιόμετρα, αν ακολουθήσετε την διαδρομή από το Ρίο Αντίρριο
thessaloniki-lefkada-diadromi
Η διαδρομή από την Θεσσαλονίκη για την Λευκάδα. H Λευκάδα απέχει 360 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες για να φτάσετε.

Εμείς για την μετάβαση στη Λευκάδα ακολουθήσαμε την πρώτη διαδρομή, μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών δηλαδή ενώ στο Ρίο δεν πληρώσαμε το υψηλό αντίτιμο για να περάσουμε από την γέφυρα αλλά τον κλασικό και ‘παραδοσιακό’ τρόπο χρησιμοποιώντας το καραβάκι. Έτσι πληρώσαμε λιγότερα χρήματα ενώ είχαμε και την ευκαιρία να απολαύσουμε τον διάπλου κάτω απ’ την μεγαλοπρεπή γέφυρα.

Παραλία Μεγάλη Πέτρα στη Λευκάδα
Τα μοναδικά χρώματα στη παραλία Μεγάλη Πέτρα στη Λευκάδα

Φωτογραφίες αλλά και πληροφορίες για το κόστος χρήσης των δύο μέσων (γέφυρα και καραβάκι) μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε στο αναλυτικό μας άρθρο για την γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο. Στην επιστροφή μας επιλέξαμε την δεύτερη διαδρομή μέσω Ναυπάκτου στην οποία κάναμε και στάση απολαμβάνοντας τον καφέ μας στις καφετέριες με την εκπληκτική θέα κάτω ακριβώς απ’ το Μεσαιωνικό κάστρο.

Διαμονή στη Λευκάδα

Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί της Λευκάδας συγκρίνοντας τις τιμές ανάμεσα στις προτάσεις διαμονής διαβάζοντας τα σχόλια και τις κριτικές των επισκεπτών του νησιού.

Booking.com

Λίγα λόγια για τις παραλίες της Λευκάδας

Αν και όπως αναφέραμε στην αρχή οι παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νησιού, η Λευκάδα έχει την τύχη να διαθέτει πληθώρα εξαιρετικών παραλιών που θα σας κρατήσουν στο νησί για αρκετές μέρες αν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας στις περισσότερες εξ αυτών.

Η ξακουστή παραλία Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Η ξακουστή παραλία Πόρτο Κατσίκι

Πολύ κοντά στη πόλη της Λευκάδας βρίσκεται η παραλία Αμμόγλωσσα (image 7 στο gallery των φωτογραφιών πιο κάτω) στη δυτική πλευρά θα βρείτε την μεγάλη και αγαπημένη παραλία των surfers Άγιο Ιωάννη (φωτο 1 και 3). Ίσως ακόμα πιο δημοφιλή για τους λάτρεις των καλοκαιρινών σπορ και της ιστιοσανίδας είναι η παραλία της Βασιλικής απο την οποία δυστυχώς δεν έχουμε φωτογραφία λόγω των καιρικών συνθηκών όταν την επισκεφτήκαμε.

Στη παραλία Πευκούλια, Λευκάδα
Στη παραλία Πευκούλια, Λευκάδα

Παραλίες στη δυτική Λευκάδα

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες όμορφες και μεγάλες παραλίες της Λευκάδας βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού. Φεύγοντας απο την πόλη της Λευκάδας προς Άγιο Νικήτα η πρώτη μεγάλη παραλία που θα συναντήσετε είναι τα Πευκούλια. Εν συνεχεία θα βρεθείτε στον Άγιο Νικήτα του οποίου η παραλία βρίσκεται μπροστά στις καφετέριες και τις ταβέρνες του χωριού. Από τον Άγιο Νικήτα μπορείτε να επισκεφτείτε την πανέμορφη παραλία Μύλος διασχίζοντας με τα πόδια το μονοπάτι που ξεκινάει απο τα μισά περίπου του πεζόδρομου του χωριού.

Ιόνιο πέλαγος ιστιοπλοϊκό Λευκάδα
Η θέα στο Ιόνιο πέλαγος οδηγώντας προς τις παραλίες είναι μοναδική!

Παραλία Κάθισμα και άλλες

Φεύγοντας από τον Άγιο Νικήτα προς τα νότια του νησιού, λίγα χιλιόμετρα μετά θα δείτε πινακίδα για μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Λευκάδας, το Κάθισμα, στο οποίο θα βρείτε πολλές ταβέρνες, καφετέριες αλλά και κλαμπ για τη νυχτερινή σας διασκέδαση. Οδηγώντας πάλι νότια θα συναντήσετε το χωριό Καλαμίτσι. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τις πανέμορφες παραλίες Καβαλικευτά και Μεγάλη Πέτρα.

Εμείς κάναμε το μπάνιο μας “παλεύοντας” με τα μεγάλα κύματα στην παραλία Μεγάλη Πέτρα ακολουθώντας ένα πολύ μικρό μονοπάτι που ξεκινάει λίγο πριν το πρόχειρο και μικρό χώρο στάθμευσης που θα βρείτε στο τέλος του δρόμου. Από το Καλαμίτσι η διαδρομή προς τις παραλίες θέλει λίγη προσοχή καθώς ο δρόμος έχει μεγάλη κλιση με αρκετές στροφές ενώ στα περισσότερα του σημεία είναι αρκετά στενός.

Παραλία Μεγάλη Πέτρα, Λευκάδα
Παλεύοντας με τα κύματα στη παραλία Μεγάλη Πέτρα, Λευκάδα

Η παραλία Εγκρεμνοί

Κλείνοντας το μικρό μας οδοιπορικό στις παραλίες της δυτικής πλευράς της Λευκάδας θα επισκεφτούμε φυσικά τις παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι. Και στις δύο παραλίες υπάρχει χώρος στάθμευσης στο οποίο πρέπει να πληρώσετε 3 ή 3.5 ευρώ.

Για την παραλία των Εγκρεμνών από το πάρκινγκ θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά μέχρι την θάλασσα ακολουθώντας μία αρκετά κατηφορική διαδρομή με σκαλοπάτια. Το θέαμα πάντως προς την παραλία με το μοναδικό χρώμα της θάλασσας και το Ιόνιο πέλαγος είναι μοναδική και αξίζει την όποια ταλαιπωρία. Λίγο μετά το πάρκινγκ θα βρείτε ένα μικρό καφέ ενώ αν δεν είστε οργανωμένοι με νερό, καφέ η φαγητό αυτά μπορείτε να προμηθευτείτε στο beach bar που θα βρείτε μόλις πατήσετε στην αμμουδιά.

Η παραλία Εγκρεμνοί, Λευκάδα
Η παραλία Εγκρεμνοί, στην δυτική πλευρά της Λευκάδας

Στην παραλία Πόρτο Κατσίκι

Στο Πόρτο Κατσίκι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο νοτιότερο άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι με τον χαρακτηριστικό φάρο, θα βρείτε ταβέρνες και κάποια καφέ πάνω ακριβώς από την παραλία και αμέσως μετά το πάρκινγκ καθώς κατευθύνεστε προς αυτή. Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε και γυαλάκια θαλάσσης για να απολαύσετε τον βυθό και τους πελώριους βράχους στην αριστερή πλευρά της παραλίας. Προσοχή βέβαια στα κύματα που μπορεί να έχει την μέρα που θα πάτε σε όλες τις παραλίες της δυτικής πλευράς.

Παραλία και συννεφα στο Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Τα μαζεύουμε λίγο πριν την καταιγίδα, παραλία Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Άλλες παραλίες στη Λευκάδα

Στα νότια της Λευκάδας και μετά την Βασιλική μπορείτε να επισκεφτείτε τις πανέμορφες παραλίες Αγιοφύλλι, Αμμούσω και Μικρός Γυαλός (στα νοτιοανατολικά κοντά στο χωριό Πόρος).

Όσον αφορά στην ανατολική πλευρά του νησιού αξίζει να επισκεφτείτε το πασίγνωστο Νυδρί με το απάνεμο φυσικό του λιμάνι και να απολαύσετε τη θέα προς τα καταπράσινα νησάκια Μαδουρή, Σπάρτη και φυσικά  τον ξακουστό Σκορπιό.

Νυδρί κόλπος νησάκια Λευκάδα
Το καταπράσινο Νυδρί και ο πανέμορφος κόλπος με τα νησάκια του. Στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τις παραλίες στη Λευκάδα

Επιστροφή στις φωτογραφίες

Χάρτης με τις παραλίες στη Λευκάδα

Greece

Greece

Apollonii 310 82, Greece

Greece

Lefkada 310 80, Greece

Lefkada 310 80, Greece

Greece

Megali Petra beach, under Kalamitsi village

Ο παράδεισος των σερφερς / Surfers paradise

Με τον υπέροχο κόλπο και τα καταπράσινα νησάκια του.

Την προτιμούν οι σερφερς του νησιού / It is a favorite surfer beach (Vasiliki beach also)

Χάρτης με προτάσεις διαμονής στη Λευκάδα

Booking.com
Παραλία Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
Στο Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *