Καταπράσινες κατάφυτες πλαγιές με πεύκα που ακουμπάνε στη θάλασσα, καταγάλανα και τιρκουάζ νερά, μεγάλες διαδοχικές παραλίες με λευκή άμμο και πληθώρα επιλογών για να στριμώξετε την πετσέτα σας δίπλα σε άλλες ή να κρατήσετε τις αποστάσεις σε πιο ήσυχες ακρογιαλιές που δεν υστερούν απέναντι στις διάσημες και πολυφωτογραφημένες παραλίες της Λευκάδας και του Ιονίου. Οι πιο γνωστή φυσικά παραλία δεν είναι άλλη απο το Πόρτο Κατσίκι ενώ τα τελευταία χρόνια τα “φώτα της δημοσιότητας” έχουν πέσει αρκετά πάνω στη παραλία των Εγκρεμνών. Και οι δύο αυτές παραλίες αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού και όχι άδικα. Είναι από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και της Μεσογείου κάτι που θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι αν τις επισκεφτείτε.
Φωτογραφίες | Χάρτης | Διαμονή | Πρόσβαση στη Λευκάδα

Πρόσβαση στη Λευκάδα
Ένα απο τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Λευκάδας είναι πως αν και νησί δεν χρειάζεστε πλοίο για να την προσεγγίσετε αφού συνδέεται με την Στερεά Ελλάδα με μια πολύ μικρή γέφυρα. Κατ’αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε αρκετά χρήματα αλλά και τον χρόνο για να μπείτε και να βγείτε απο το πλοίο. Μειονέκτημα αποτελεί η σχετικά μεγάλη απόσταση απο τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα από την Αθήνα η απόσταση για την πόλη της Λευκάδας ειναι 360 περίπου χιλιόμετρα αν ακολουθήσετε την διαδρομή απο το Ρίο Αντίρριο ενώ πολύ όμορφη εναλλακτική διαδρομή ειναι αυτή που διασχίζει την Στερεά Ελλάδα και περνάει απο την Αράχωβα, τους Δελφούς, την Ιτέα, έξω απο το Γαλαξίδι και την Ναύπακτο λίγο πριν φτάσετε στο Αντίρριο.
Αυτή η διαδρομή είναι κατά 80χλμ μεγαλύτερη (440χλμ) και αξίζει να την ακολουθήσετε αν έχετε όρεξη για οδήγηση και κάποιες στάσεις σε πανέμορφους προορισμούς όπως οι Δελφοί και ο αρχαιολογικός τους χώρος, το γραφικό Γαλαξίδι και η πανέμορφη Ναύπακτος.

Εμείς για την μετάβαση στη Λευκάδα ακολουθήσαμε την πρώτη διαδρομή, μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών δηλαδή ενώ στο Ρίο δεν πληρώσαμε το υψηλό αντίτιμο για να περάσουμε από την γέφυρα αλλά τον κλασικό και ‘παραδοσιακό’ τρόπο χρησιμοποιώντας το καραβάκι. Έτσι πληρώσαμε λιγότερα χρήματα ενώ ειχαμε και την ευκαιρία να απολαύσουμε τον διάπλου κάτω απο την μεγαλοπρεπή γέφυρα.
Φωτογραφίες αλλά και πληροφορίες για το κόστος χρήσης των δύο μέσων (γέφυρα και καραβάκι) μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε στο αναλυτικό μας άρθρο για την γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο. Στην επιστροφή μας επιλέξαμε την δεύτερη διαδρομή μέσω Ναυπάκτου στην οποία κάναμε και στάση απολαμβάνοντας τον καφέ μας στις καφετέριες με την εκπληκτική θέα κάτω ακριβώς απο το Μεσαιωνικό κάστρο.
Από την Θεσσαλονίκη η Λευκάδα απέχει 360 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες για να φτάσετε.


Διαμονή στη Λευκάδα
Λίγα λόγια για τις παραλίες της Λευκάδας
Αν και όπως αναφέραμε στην αρχή οι παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νησιού, η Λευκάδα έχει την τύχη να διαθέτει πληθώρα εξαιρετικών παραλιών που θα σας κρατήσουν στο νησί για αρκετές μέρες αν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας στις περισσότερες εξ αυτών.
Πολύ κοντά στη πόλη της Λευκάδας βρίσκεται η παραλία Αμμόγλωσσα (image 7 στο gallery των φωτογραφιών πιο κάτω) στη δυτική πλευρά θα βρείτε την μεγάλη και αγαπημένη παραλία των surfers Άγιο Ιωάννη (φωτο 1 και 3). Ίσως ακόμα πιο δημοφιλή για τους λάτρεις των καλοκαιρινών σπορ και της ιστιοσανίδας ειναι η παραλία της Βασιλικής απο την οποία δυστυχώς δεν έχουμε φωτογραφία λόγω των καιρικών συνθηκών όταν την επισκεφτήκαμε.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες όμορφες και μεγάλες παραλίες της Λευκάδας βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού. Φεύγοντας απο την πόλη της Λευκάδας προς Άγιο Νικήτα η πρώτη μεγάλη παραλία που θα συναντήσετε είναι τα Πευκούλια. Εν συνεχεία θα βρεθείτε στον Άγιο Νικήτα του οποίου η παραλία βρίσκεται μπροστά στις καφετέριες και τις ταβέρνες του χωριού. Από τον Άγιο Νικήτα μπορείτε να επισκεφτείτε την πανέμορφη παραλία Μύλος διασχίζοντας με τα πόδια το μονοπάτι που ξεκινάει απο τα μισά περίπου του πεζόδρομου του χωριού.
Φεύγοντας απο τον Άγιο Νικήτα προς τα νότια του νησιού, λίγα χιλιόμετρα μετά θα δείτε πινακίδα για μία απο τις πιο γνωστές παραλιες της Λευκάδας, το Κάθισμα, στο οποίο θα βρείτε πολλές ταβέρνες, καφετέριες αλλά και κλαμπ για τη νυχτερινή σας διασκέδαση. Οδηγώντας πάλι νότια θα συναντήσετε το χωριό Καλαμίτσι. Απο εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τις πανέμορφες παραλίες Καβαλικευτά και Μεγάλη Πέτρα. Εμείς κάναμε το μπάνιο μας “παλεύοντας” με τα μεγάλα κύματα στην παραλία Μεγάλη Πέτρα ακολουθώντας ένα πολύ μικρό μονοπάτι που ξεκινάει λίγο πριν το πρόχειρο και μικρό χώρο στάθμευσης που θα βρείτε στο τέλος του δρόμου. Από το Καλαμίτσι η διαδρομή προς τις παραλίες θέλει λίγη προσοχή καθώς ο δρόμος έχει μεγάλη κλιση με αρκετές στροφές ενώ στα περισσότερα του σημεία είναι αρκετά στενός.

Κλείνοντας το μικρό μας οδοιπορικό στις παραλίες της δυτικής πλευράς της Λευκάδας θα επισκεφτούμε φυσικά τις παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι. Και στις δύο παραλίες υπάρχει χώρος στάθμευσης στο οποίο πρέπει να πληρωσετε 3 ή 3.5 ευρώ.
Για την παραλία των Εγκρεμνών από το πάρκινγκ θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά μέχρι την θάλασσα ακολουθωντας μία αρκετά κατηφορική διαδρομή με σκαλοπάτια. Το θέαμα πάντως προς την παραλία με το μοναδικό χρώμα της θάλασσας και το Ιόνιο πέλαγος ειναι μοναδική και αξίζει την όποια ταλαιπωρία. Λίγο μετά το πάρκινγκ θα βρείτε ένα μικρό καφέ ενώ αν δεν είστε οργανωμένοι με νερό, καφέ η φαγητό αυτά μπορείτε να προμηθευτείτε στο beach bar που θα βρείτε μόλις πατήσετε στην αμμουδιά.
Στα νότια της Λευκάδας και μετά την Βασιλική μπορείτε να επισκεφτείτε τις πανέμορφες παραλίες Αγιοφύλλι, Αμμούσω και Μικρός Γυαλός (στα νοτιοανατολικά κοντά στο χωριό Πόρος).
Όσον αφορά στην ανατολική πλευρά του νησιού αξίζει να επισκεφτείτε το πασίγνωστο Νυδρί με το απάνεμο φυσικό του λιμάνι και να απολαύσετε τη θέα προς τα καταπράσινα νησάκια Μαδουρή, Σπάρτη και φυσικά τον ξακουστό Σκορπιό.
Φωτογραφίες από τις παραλίες στη Λευκάδα
Επιστροφή στις φωτογραφίες
Πείτε μας τη γνώμη σας ή αφήστε κάποιο σχόλιο / Leave your comment