Πορταριά: η πανέμορφη πύλη για το Πήλιο

Portaria-village-Pelion-mountain
Portaria-village-Pelion-mountain

Αν και η Μακρινίτσα χαρακτηρίζεται και όχι άδικα βέβαια ως το μπαλκόνι του Πηλίου, η Πορταριά δεν έχει σχεδόν τίποτα να ζηλέψει αφού από διάφορα σημεία του οικισμού της προσφέρει απέραντη θέα στον Παγασητικό κόλπο και την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Η Πορταριά στο Πήλιο, Μαγνησία
Η Πορταριά στο Πήλιο, Μαγνησία

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σημείο, λίγο μετά την είσοδο του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Ξενία, που αξίζει να επισκεφτείτε και να κάτσετε για έναν καφέ, ανάλογα βέβαια και με την εποχή, προκειμένου να απολαύσετε την ομορφιά των πλαγιών του Πηλίου καθώς αυτές χάνονται μέσα στο ημιαστικό και αστικό τοπίο του Άνω Βόλου και Βόλου αντίστοιχα.

Η κεντρική πλατεία Μελίνα Μερκούρη στη Πορταρια του Πηλίου
Η κεντρική πλατεία Μελίνα Μερκούρη, Πορταριά

Η κεντρική πλατεία Μελίνα Μερκούρη

Ο επισκέπτης στην Πορταριά δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί τις διάσημες πλατείες του χωριού. Η κεντρική πλατεία «Μελίνα Μερκούρη» είναι ίσως από τις πιο μεγάλες του Πηλίου και σίγουρα από τις πιο πολυσύχναστες και ομορφότερες.

Αξίζει όχι μόνο να την περπατήσετε απολαμβάνοντας τις μυρωδιές που αναδίδουν τα πλατάνια, οι γλάστρες με τα λουλούδια, τα ξύλα που καίγονται στα τζάκια των σπιτιών και φυσικά τα ψητά και τα μαγειρευτά από τις γύρω ταβέρνες αλλά και να κάτσετε εκεί δοκιμάζοντας κάποιο από τα Πηλιορείτικα πιάτα όπως το ξακουστό σπετζοφάι και τα ψητά λουκάνικα της περιοχής τα οποία μπορείτε να συνοδέψετε με τοπικό τσίπουρο ή κρασί.

Όπως φτάνετε στο κέντρο της Πορταριάς και λίγα μέτρα πριν τα σκαλοπάτια για την πλατεία, θα δείτε μία μεγάλη βρύση στην οποία πολύ πιθανό να γεμίζουν νταμιτζάνες με νερό. Από αυτό το σημείο του δρόμου και μέχρι αρκετά, κάποιες φορές, πιο πάνω θα βρίσκονται απλωμένα μικρά μαγαζάκια που πουλάνε όλα τα αγαθά του βουνού όπως γλάστρες με μυρωδάτα λουλούδια, φρούτα με συνηθέστερα τα ξακουστά μήλα Ζαγοράς, είδη οικιακής τέχνης, και πολλά γλυκά του κουταλιού αλλά και μέλι!

Στα λιθόστρωτα σοκάκια της Πορταριάς
Περπατώντας στα λιθόστρωτα σοκάκια της Πορταριάς, Πήλιο

Η πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών

Η δεύτερη μεγάλη πλατεία της Πορταριάς είναι αυτή των Αγίων Ταξιαρχών. Φαίνεται να είναι λίγο μικρότερη ενώ σίγουρα είναι πιο ήσυχη από την κεντρική. Προσφέρει όμως εξαιρετική θέα στον Παγασητικό κόλπο ενώ από εκεί αξίζει να περπατήσετε λίγο πιο πάνω και να δείτε τον μικρό καταρράκτη Κάραβο καθώς και μία διαφορετική θέα της Πορταριάς όπως απλώνεται στην πλαγιά του βουνού. Άλλη μία διαδρομή που αξίζει να περπατήσετε αν έχετε δυο τρεις ώρες διαθέσιμες, είναι το γνωστό και πανέμορφο μονοπάτι των Κενταύρων.

Πλατεία Ταξιαρχών, Πορταριά Πήλιο
Πλατεία Ταξιαρχών, Πορταριά Πήλιο

Διαμονή στη Πορταριά

Στην Πορταριά υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες που κάποιες φορές όμως λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης δεν φτάνουν για όλους τους επισκέπτες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κανονίσετε από πριν το θέμα της διαμονής σας εκεί για παν ενδεχόμενο.

Booking.com

Αν δεν βρείτε δωμάτιο στη Πορταριά μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη τύχη σας και στην πανέμορφη Μακρινίτσα. Βρίσκεται από τη Πορταριά σε απόσταση 2 χιλιομέτρων και είναι εξίσου πανέμορφη. Αν παρόλα αυτά δεν βρείτε δωμάτιο ούτε στη Μακρινίτσα δεν μένει παρά να δοκιμάσετε τη τύχη σας και στη πόλη του Βόλου.

Η πανέμορφη Μακρινίτσα στο Πήλιο
Η πανέμορφη Μακρινίτσα στο Πήλιο

Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Πορταριά και θα χρειαστείτε περίπου ένα μισάωρο υπό φυσιολογικές συνθήκες για να βρεθείτε στη κεντρική της πλατεία “Μελίνα Μερκούρη”.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τη Πορταριά

Χάρτης Πορταριάς και Μακρινίτσας

Κλικ στο κόκκινο σύμβολο για πληροφορίες πρόσβασης / Click on the red sign for access info.

Αναζήτηση διαμονής στη Πορταριά

Booking.com

Χρήσιμα τηλέφωνα Πορταριά

  • Δημαρχείο: 24283 – 50100, 50101
  • Αστυνομία: 24280 – 99105
  • Αγροτικό Ιατρείο: 24280 – 99106
  • ΚΤΕΛ: 24210 – 25527
  • Φαρμακείο: 24280 – 99692
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου: 24280 – 25696


Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *