41.5 C
Athens
Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Η Βάθεια στη Λακωνική Μάνη

Στη καρδιά της Λακωνικής Μάνης, η Βάθεια αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου προσφέροντας ένα ταξίδι σε εποχές οπού οι κάτοικοι της αμύνονταν τους επίδοξους εισβολείς, οχυρωμένοι στα επιβλητικά οχυρωματικά πυργόσπιτα τους.

Η Βάθεια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς και σίγουρα ο πιο φωτογραφημένος σε ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη.
Ο οικισμός της Βάθειας όπως ξεπροβάλει ξαφνικά σε μία από τις στροφές του δρόμου, μοιάζει με ακρόπολη χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από την θάλασσα προσφέροντας έτσι μοναδική θέα προς τη Μεσόγειο θάλασσα.

Φωτογραφίες | Χάρτης περιοχής | Πρόσβαση στη Βάθεια | Διαμονή στη Μάνη

Βάθεια-Λακωνικής-Μάνης-Λακωνία
Το άγριο τοπίο της Λακωνικής Μάνης και η πανέμορφη Βάθεια

Οι πύργοι της Βάθειας

Ολόκληρος ο οικισμός πάντως αποτελεί μνημείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία χτίστηκαν οι περισσότεροι πύργοι της Βάθειας. Οι πύργοι αυτοί είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.


Τα γνωστά πλέον πυργόσπιτα, είναι διώροφα ή τριώροφα πέτρινα κτίσματα, σε άλλες περιοχές της Μάνης μπορεί να έχουν και περισσότερους ορόφους, τα οποία διαθέτουν πολύ μικρά και χαρακτηριστικά παράθυρα. Αυτά χρησίμευαν κυρίως ως πολεμίστρες πίσω από τις οποίες οι κάτοικοι και υπερασπιστές του πύργου και της περιοχής οχυρώνονταν ενάντια σε εισβολείς όπως οι Τούρκοι ή ακόμα και οι πειρατές.

Επιπλέον, αρκετοί διέθεταν και ζεματίστρες για την αποτροπή εισόδου από τη πόρτα του πύργου. Η παρουσία τέτοιων πύργων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους δημιουργούσε ένα απόρθητο τείχος προστασίας το οποίο με το καιρό αποτέλεσε το φόβητρο κάθε επίδοξου κατακτητή.

Βάθεια-μάνη-πύργοι-Λακωνία
Οι πύργοι της Βάθειας δένουν άψογα με το τοπίο της Λακωνικής Μάνης

Η Βάθεια στον 20ο αιώνα

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα πάντως τη Βάθεια την χτύπησε ένας εχθρός που αποδείχθηκε δυνατότερος από τους μέχρι τότε εισβολείς και κατάφερε μέχρι το 1980 να την έχει σχεδόν ερημώσει. Η αστυφιλία οδήγησε τους κατοίκους της Βάθειας στις μεγάλες πόλεις αλλά ευτυχώς χάρη στις προσπάθειες του ΕΟΤ και την αναστήλωση αρκετών πυργόσπιτων, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, για την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, κάποια πράγματα δεν χάθηκαν τελείως. Η κίνηση αυτή λοιπόν όχι μόνο διέσωσε κάποιους καλοδιατηρημένους ή ετοιμόρροπους πύργους της Βάθειας αλλά έφερε στην επιφάνεια την ξεχασμένη μέχρι τότε πανέμορφη αυτή γωνιά της Λακωνικής Μάνης.

Αν βρεθείτε στη Βάθεια το καλοκαίρι, μπορείτε να κολυμπήσετε στις κοντινές παραλίες Κάποι και Έξω Κάποι, καθώς και στο γνωστό Μαρμάρι και τις δύο παραλίες του ακόμα νοτιότερα αλλά και το Πόρτο Κάγιο.

Πρόσβαση και αποστάσεις για τη Λακωνική Μάνη και τη Βάθεια

Η Βάθεια βρίσκεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο (το μεσαίο “πόδι” της Πελοποννήσου). Απέχει 92 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Σπάρτη, 33 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 59 από το παραθαλάσσιο Γύθειο. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων μπορείτε να επισκεφτείτε τον γραφικό και παραθαλάσσιο Γερολιμένα ενώ μόλις στα 26 χιλιόμετρα σας περιμένουν τα μοναδικής ομορφιάς σπήλαια του Δυρού!.

Η απόσταση της Βάθειας από την Αθήνα, μέσω Σπάρτης και Γυθείου, είναι 305 χιλιόμετρα.

Διαμονή στην Μάνη και τη Βάθεια

Booking.com

Βρείτε τις καλύτερες τιμές από ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες στη Μάνη, στο Γύθειο, την Αρεόπολη, το παραθαλάσσιο και γραφικό Λιμένι και την Σπάρτη.

Φωτογραφίες από τη Βάθεια


Χάρτης Βάθειας

3 Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε φωτογραφίες απο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα προς την Εύβοια και τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο πάνω ακριβώς από το λιμάνι της Ραφήνας.
Κουφονήσια και χαθείτε στο γαλαζοπράσινο χρώμα τους Αν πηγαίνετε στα Κουφονήσια συμβατικό πλοίο και δεν έχετε αυτοκίνητο μαζί σας μη βιαστείτε να κατέβετε τις σκάλες...
Την έχουν αποκαλέσει το στολίδι των Δωδεκανήσων και όχι άδικα. Η Σύμη σε μαγεύει απο την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι της καθώς τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι και την κορυφή του λόφου του κάστρου...
Το Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση το Σαββατοκύριακο λόγω των επιλογών που προσφέρει αλλά και της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αθήνα.