Φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες από τη μοναδική Σύμη στα Δωδεκάνησα

Κατηγοριοποιημένα ως ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΝΗΣΙΑ
Symi-Simi-island-Dodekanisa-travelphoto.gr

Την έχουν αποκαλέσει το στολίδι των Δωδεκανήσων και όχι άδικα. Η Σύμη σε μαγεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι του Γιαλού καθώς τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά και μέχρι την κορυφή του λόφου του κάστρου οπού βρίσκεται ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, το Χωριό.

Η Σύμη τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό καθώς φαίνεται πως έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται αρκετά από τα χαρακτηριστικά που την ευνοούν ώστε να αναδειχτεί σε ένα από τα δυνατά χαρτιά του Ελληνικού τουρισμού.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να πούμε πως το σημαντικότερο όπλο της Σύμης είναι η γραφικότητα του μεγαλύτερου οικισμού του νησιού ο οποίος χωρίζεται σε δύο νοητά τμήματα, αυτό του Γιαλού και του Χωριού.

Ξενοδοχεία στη Σύμη

Δείτε τις προτάσεις διαμονής στη Σύμη και κάνετε σύγκριση τιμών αλλά και κριτικών απο άλλους επισκέπτες της Σύμης μέσα από το μεγαλύτερο online booking website: το booking.com (Σύμη).
Booking.com

Δρομολόγια πλοίων για το πανέμορφο λιμάνι της Σύμης

Επιλέξτε το λιμάνι αναχώρησης και δείτε αν υπάρχει διαθέσιμο δρομολόγιο για τη Σύμη.

Φωτογραφίες από την πανέμορφη Σύμη

Επιστροφή στις φωτογραφίες

Ο οικισμός του Γιαλού, το λιμάνι της Σύμης

Ο Γιαλός είναι το παραθαλάσσιο κομμάτι της πρωτεύουσας της Σύμης και αποτελεί το φυσικό λιμάνι του νησιού. Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει το δημοτικό ρολόι του 1880, στη δεξιά είσοδο, ενώ υπάρχει και το μνημείο παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους συμμάχους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε και το αξιόλογο Ναυτικό μουσείο. Το Χωριό ή Άνω Σύμη αποτελεί το μέσο και άνω τμήμα του οικισμού στο οποίο κυριαρχούν τα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια που ανεβαίνουν ως την κορυφή του λόφου όπου δεσπόζει το κάστρο και η Μεγάλη Παναγιά.

Σύμη-χώρα-Γιαλός
Ο Γιαλός, το φυσικό λιμάνι της Σύμης, από παραλιακό καφέ μπαρ

Οι δύο οικισμοί ενώνονται με την Καλή Στράτα με τα 500 περίπου φαρδιά σκαλοπάτια της που απαιτούν σχετικά καλή φυσική κατάσταση προκειμένου να τα ανεβείτε. Αξίζει όμως τον κόπο και με το παραπάνω καθώς μόνο έτσι θα απολαύσετε την γραφικότητα του οικισμού με τα παλιά νεοκλασικά κτίρια και την αρχιτεκτονική που έχει κάνει διάσημη την Σύμη σε όλο τον κόσμο.

Αφού φτάσετε στην κεντρική πλατεία με το γραφικό περίπτερο, ανηφορίστε λίγο ακόμα και ανεβείτε στην Μεγάλη Παναγιά με την υπέροχη θέα στην πίσω μεριά του Χωριού, τον πανέμορφο Γιαλό με το λιμάνι του, αλλά και σε ολόκληρο το νησί και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Οικισμός Πέδι

Πέρα από την πρωτεύουσα του νησιού, στη Σύμη θα πρέπει να επισκεφτείτε και τον παραθαλάσσιο οικισμό Πέδι. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με λίγες ταβέρνες καθώς και κάποιες αξιόλογες προτάσεις διαμονής. Η θάλασσα, όπως και στο υπόλοιπο νησί είναι πεντακάθαρη ενώ προστατεύεται αρκετά από τους ανέμους καθώς το Πέδι με την παραλία του βρίσκονται στο βάθος ενός μακρόστενου όρμου.

Σύμη-Πέδι-Χωριό
Χωριό και το παραθαλάσσιο Πέδι. Απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας, Σύμη

Άλλος παραθαλάσσιος οικισμός είναι το Νημπορίο για το οποίο αυτή τη περίοδο γίνονται κατασκευαστικά έργα στο δρόμο ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις παραλίες του.

Ο όρμος του Πανορμίτη και το ξακουστό μοναστήρι.

Αν πάτε στη Σύμη υπάρχουν ακόμα δύο πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε. Το πρώτο έχει να κάνει με την επίσκεψη στον όρμο του Πανορμίτη με τα καταπράσινα νερά, τις κατάφυτες γύρω πλαγιές και φυσικά το ομώνυμο μοναστήρι που είναι το σημαντικότερο των Δωδεκανήσων μετά από αυτό του Αγίου Ιωάννη στη Πάτμο.

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και ο πατέρας Ιερόθεος θα είναι εκεί προκειμένου να σας ξεναγήσει και να σας πει την ιστορία των θαυματουργών εικόνων αλλά και των φιλάνθρωπων δραστηριοτήτων της μονής.

Ημερήσια εκδρομή με καραβάκι για τον γύρο της Σύμης

Τέλος, πριν φύγετε από την Σύμη καλό θα ήταν να κάνετε μία ημερήσια εκδρομή γύρω από το νησί με καΐκι. Εμείς πήγαμε με τα καΐκια Ποσειδών και Τρίτον και κολυμπήσαμε στα γαλαζοπράσινα νερά στις ξέρες του νησιού Γιαλεσίνο, στον όρμο του Πανορμίτη, στο νησάκι Σεσκλί όπου οι καπετάνιοι των καϊκιών είχαν ετοιμάσει 6-7 διαφορετικά καλομαγειρεμένα φαγητά με κρασί και αναψυκτικά ενώ για επιδόρπιο είχαν φυλάξει την επίσκεψη στην μοναδική παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα με τον εντυπωσιακό κατακόρυφο βράχο των 300 μέτρων που κρέμεται πάνω από τα μπλε νερά του μικρού κόλπου!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ειρήνη, την Ευαγγελία από τον Δήμο Σύμης, τον Μάκη και τον Γιάννη από τα καΐκια Τρίτον και Ποσειδών για την πολύτιμη βοήθεια τους κατά την παραμονή μου στη Σύμη!

Χάρτης Σύμης με τις τοποθεσίες των φωτογραφιών.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.