Στη μεσαιωνική Ναύπακτο

Μεσαιωνικό λιμάνι Ναυπάκτου / Medieval Nafpaktos small port
Μεσαιωνικό λιμάνι Ναυπάκτου / Medieval Nafpaktos small port

Με ιστορία 3.500 χιλιάδων ετών, η Ναύπακτος κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη με το μικρό και γραφικό ενετικό λιμανάκι της, το επιβλητικότατο και καλοδιατηρημένο κάστρο, την πανέμορφη παλιά πόλη και τις μεγάλες παραλίες με θέα την Αχαΐα και την εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου Αντιρίου

Ιστορία Ναυπάκτου

Η ιστορία της Ναυπάκτου αρχίζει κάπου στο 1.500 π.Χ. όταν οι Δωριείς σταμάτησαν εκεί προκειμένου να κατασκευάσουν τον στόλο που χρειάζονταν για να περάσουν στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου. Η περίοπτη γεωγραφική της θέση στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου την κατέστησε μήλον της έριδας και κατά την αρχαιότητα αλλά και στους μεταχριστιανικούς χρόνους. Κατά τον 15ο αιώνα κατακτάται από τους Ενετούς και τελικά απελευθερώνεται από τους Έλληνες μόλις το 1829.

Ναυπακτος-παλια-πολη-λιμανι-δάσος
Το μεσαιωνικό λιμανάκι της Ναυπάκτου όπως φαίνεται πάνω απ’ το κάστρο.

H ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δον Κιχώτης

Ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία της Ναυπάκτου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης είναι η 7η Οκτωβρίου του 1571 όταν στον κόλπο της Ναυπάκτου ο ενωμένος Ευρωπαϊκός στόλος καταφέρνει συντριπτική νίκη απέναντι στον μέχρι τότε κυρίαρχο Τουρκικό στόλο, τερματίζοντας έτσι την κυριαρχία του στα νερά της Μεσογείου αλλά και τις όποιες βλέψεις είχε εκείνη την εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία για επέκταση της στον Δυτικό κόσμο. (Διαβάστε περισσότερα για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου στο άρθρο της Wikipedia)

Μάλιστα σε αυτήν πολέμησε ο τότε άσημος Ισπανός ναύτης και μετέπειτα διάσημος συγγραφέας του “Δον Κιχώτη”, (πλήρης τίτλος: “0 ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσα“), Μιγκέλ Θερβάντες (Miguel de Cervantes). Από την φρεγάτα Μαρκέσα πολέμησε ηρωικά ενάντια στους Οθωμανούς ενώ τραυματίστηκε και σοβαρά στο αριστερό του χέρι το οποίο έκτοτε έμεινε παράλυτο. Παρασημοφορήθηκε και συνέχισε τη στρατιωτική του καριέρα για αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι να αποφασίσει να ασχοληθεί με την συγγραφή μυθιστορημάτων.

Ναυπακτος-παλιο-λιμανι-θερβαντες-αγαλμα-δον-κιχωτης
Το άγαλμα του Θερβάντες στο παλιό λιμανάκι της Ναυπάκτου.

Η σημερινή Ναύπακτος είναι μία σχετικά μικρή αλλά πανέμορφη πόλη, με μεγάλο της τμήμα χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός καταπράσινου και πευκόφυτου λόφου στον οποίο βέβαια δεσπόζει το εντυπωσιακό κάστρο.

Κάστρο Ναυπάκτου

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα το οποίο μετά από πολλές παρεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων έφτασε στην σημερινή του μορφή στις αρχές του 16ου αιώνα. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με το αυτοκίνητο αν και το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε από ενετικό λιμάνι και να ανηφορίσετε προς το κάστρο μέσα από την παλιά πόλη με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα πετρόκτιστα καλντερίμια.

Ναυπακτος-παλια-πολη-λιμανι-γεφυρα ριο αντιρριο παναχαϊκό
Η παλιά πόλη της Ναυπάκτου και το λιμανάκι της, η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και το όρος Παναχαϊκό στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου

Θα δείτε από το εντυπωσιακό κατάλευκο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη, σήμερα λειτουργεί ως ιδιωτικό μουσείο, και θα διασχίσετε μία από τις πύλες με την παλιά ξύλινη και ταλαιπωρημένη από επίδοξους κατακτητές πύλη.

Στα μέσα της διαδρομής θα βρείτε δυο τρεις καφετέριες με εξαιρετική θέα στην πόλη και την Πελοπόννησο ενώ από εκεί και πέρα θα συνεχίσετε στον οδικό δρόμο περπατώντας στην σκιά δεκάδων πεύκων. Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα θα φτάσετε στην κεντρική είσοδο του κάστρου. Είναι σίγουρο πως η μοναδική θέα θα σας ανταμείψει για την προσπάθεια να φτάσετε εκεί.

Ναυπακτος-θεα-γεφυρα-ριο-αντιρριο
Η Ναύπακτος και η γέφυρα στο Ρίο Αντίρριο όπως φαίνονται πάνω από το μεσαιωνικό της Κάστρο.

Εν συνεχεία επισκεφτείτε το μικρό και πανέμορφο ενετικό λιμάνι, αποτελούσε το πρώτο επίπεδο αμυντικής οχύρωσης της πόλης και πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας σε μία από τις πολλές καλόγουστες καφετέριες με θέα είτε την γέφυρα στο Ρίο Αντίριο είτε το φωταγωγημένο κάστρο και τα γραφικά σπιτάκια που κρέμονται από κάτω.

Διαμονή στη Ναύπακτο

Δείτε τα διαθέσιμα ξενοδοχεία και κάντε σύγκριση τιμών αλλά και των κριτικών που έχουν γράψει άλλοι επισκέπτες της Ναυπάκτου μέσα από το booking.com (Ναύπακτος)

Booking.com

Πρόσβαση και αποστάσεις για Ναύπακτο

Η απόσταση Αθήνα-Ναύπακτος είναι 271 χιλιόμετρα μέσω εθνικής οδού Αθηνών Πατρών και γέφυρας Ριου Αντιρριου, ενώ αν προτιμήσετε τη διαδρομή που περνάει μέσα από Αράχοβα και Δελφούς τότε θα διανύσετε 281 χιλιόμετρα.

Η πρόσβαση στην Ναύπακτο, αν έρχεστε από την Αθήνα, μπορεί να γίνει ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών Πατρών και διασχίζοντας την γέφυρα Ρίου Αντιρίου. Μία εναλλακτική, πιο χρονοβόρα αλλά πανέμορφη διαδρομή (τώρα με τα έργα στην Αθηνών Πατρών ίσως να είναι και πιο σύντομη) είναι αυτή που περνάει από την Αράχωβα, τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι!

Από την πρωτεύουσα της Αχαΐας την Πάτρα, η Ναύπακτος απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα.

Athina-nafpaktos
Η διαδρομή αυτή είναι 280 χιλιόμετρα και ενδείκνυται στη περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε την εθνική οδό Αθηνών Πατρών καθώς και το κόστος διέλευσης από την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τη Ναύπακτο

Επιστροφή στις φωτογραφίες

Χάρτης Ναυπάκτου

Δειτε φωτογραφίες από την Γέφυρα στο
Ρίο-Αντίρριο “Χαρίλαος Τρικούπης”

Castle of Nafpaktos, Δράκου, Μποτσαρέικα, Municipality of Nafpaktia, Aetolia-Acarnania Regional Unit, Western Greece, Peloponnese, Western Greece and the Ionian, 30300, Greece

Χρήσιμα τηλέφωνα Ναύπακτος (26340)

  • Κέντρο Υγείας : 23690
  • Αστυνομία Ναυπάκτου : 27258
  • Τροχαία Ναυπάκτου : 27258
  • Πυροσβεστική : 22199
  • Λιμενικός σταθμός Αντίρριου : 31296
  • ΚΤΕΛ Ναυπάκτου : 27453


Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *