Η πανέμορφη Μακρινίτσα στο Πήλιο

Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου

Τον τιμητικό αυτό τίτλο χρησιμοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του στο Πήλιο το 1934 για την Μακρινίτσα (Μακρυνίτσα), ένα από τα πιο δημοφιλή και ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Η φυσική ομορφιά του τοπίου, η άριστα διατηρημένη Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, η μαγευτική θεά από τη πλατεία και η μικρή απόσταση από το Βόλο, έχουν κάνει την Μακρινίτσα (Μακρυνίτσα) έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στο Πήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Διαδρομή για τη Μακρινίτσα

Για να φτάσετε στην Μακρινίτσα είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη, βγείτε στην έξοδο της Εθνικής οδού για Βόλο-Βελεστίνο και λίγο πριν μπείτε στον Βόλο θα δείτε πινακίδα που γράφει προς Πορταριά. Θα βρεθείτε στην περιφερειακή λεωφόρο του Βόλου και αφού περάσετε το δημοτικό στάδιο της πόλης, θα στρίψετε μετά από λίγα χιλιόμετρα για Άνω Βόλο και Πορταριά. Αφού φτάσετε στη Πορταριά έχετε μόλις δύο ακόμη χιλιόμετρα για την Μακρινίτσα.

Η Μακρινίτσα όπως φαίνεται από το γήπεδο της Πορταριάς.
Η Μακρινίτσα όπως φαίνεται από το γήπεδο της Πορταριάς.

Ο οικισμός της Μακρινίτσας

Η Μακρινίτσα, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας, είναι χτισμένη σχεδόν κατακόρυφα σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου πάνω από τον Βόλο κάτι που εξηγεί και την μεγάλη υψομετρική διαφορά από τα πρώτα σπίτια του χωριού στη συνοικία της Κουκουράβας μέχρι τα ψηλότερα.

Ελληνικός καφές στη πανέμορφη πλατεία της Μακρινίτσας.
Ελληνικός καφές στη πανέμορφη πλατεία της Μακρινίτσας. Το γαλακτομπούρεκο μόλις είχε τελειώσει :(

Στα καλντερίμια της Μακρινίτσας

Η επικοινωνία ανάμεσα στους οικισμούς της Μακρινίτσας γινόταν με ένα καλοφτιαγμένο καλντερίμι που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση ακόμα και σήμερα. Περπατήστε από την κεντρική πλατεία μέχρι και το ναό της Παναγιάς και δείτε τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Μακρινίτσας με τις σφηνωμένες πέτρες που, για να διευκολύνουν το περπάτημα σε απόσταση βήματος ενός μέσου άντρα, προεξέχουν για καλύτερο κράτημα όταν βρέχει ή όταν υπάρχει χιόνι-πάγος.

Η πανέμορφη και αμφιθεατρικά χτισμένη Μακρυνίτσα στο Πήλιο
Η πανέμορφη και αμφιθεατρικά χτισμένη Μακρυνίτσα στο Πήλιο

Πλατεία Μακρινίτσας

Πόλος έλξης της Μακρινίτσας αποτελεί το αποκαλούμενο και ως μπαλκόνι του χωριού, που δεν είναι άλλο από την μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια. Μερικά από τα όχι και λίγα αξιοθέατα ή σημεία ενδιαφέροντος στη πλατεία της Μακρινίτσας ειναι και τα εξής:

  • Φυσικά η πανοραμική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο
  • Η εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου,
  • Η μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές και το αθάνατο νερό καθώς και
  • Το καφενείο Θεόφιλος, οπού θα δείτε την μεγάλη τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το 1910, με τίτλο “Μάχη στην Κρύα Βρύση”. (δείτε την φωτογραφία της τοιχογραφίας του Θεόφιλου μέσα στο παραδοσιακό καφενείο στη πλατεία της Μακρινίτσας, στις φωτογραφίες που ακολουθούν πιο κάτω.)

Αξιοθέατα στη Μακρινίτσα

Συνοπτικά μερικά από τα αξιοθέατα, πέρα από αυτά που αναφέραμε πιο πάνω στη κεντρική πλατεία και που αξίζει να επισκεφτείτε και να δείτε κατά τη παραμονή σας στην Μακρινίτσα είναι τα εξής:

καφενείο-Θεόφιλος-Μακρινίτσα-πλατεία-Πήλιο
Στο καφενείο Θεόφιλος στη πλατεία της Μακρινίτσας, υπάρχει η τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου, Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Διαμονή στη Μακρινίτσα

Ένα από τα αρκετά πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας είναι και οι επιλογές διαμονής εκεί. Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κάποιους εξαιρετικά ανακαινισμένους ξενώνες.

Booking.com

Αν δεν βρείτε δωμάτιο λόγω αυξημένης ζήτησης, αναζητήστε ξενοδοχεία στην Πορταριά αλλά και στον Βόλο μίας και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας αλλά και της Πορταριάς. Βρίσκονται πολύ κοντά στα ξενοδοχεία του Βόλου για την περίπτωση που δεν κλείσατε και δεν καταφέρατε να βρείτε δωμάτιο στα κοσμοπολίτικα χωριά του Πηλίου.

Επιπλέον, ρίξτε μία ματιά στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του Πηλίου για μία ιδέα σχετικά με την τοποθεσία, τις τιμές ή ότι άλλο θέλετε.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τη Μακρινίτσα

Χάρτης με την θέση της Μακρινίτσας

Διαβάστε και δείτε τις φωτογραφίες της Πορταριάς

Χρήσιμα Τηλέφωνα – Μακρινίτσα

  • Αγροτικό Ιατρείο: 24280 99106
  • Αστυνομία: 24280 99105
  • Κοινότητα Μακρινίτσας : 24280 99140
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου: 24280 99505

 


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *