Λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου εκκλησία

Καμένα Βούρλα και Άγιος Κωνσταντίνος

Τα Καμένα Βούρλα είναι χτισμένα σε μία πανέμορφη τοποθεσία του νομού Φθιώτιδας απέναντι από τις δαντελωτές ακτές της βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για ένα στενό πέρασμα γης ανάμεσα στη θάλασσα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και το καταπράσινο όρος Κνημίδα που δεσπόζει πάνω και πίσω ακριβώς από την λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.

παραλία Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδα
παραλία Αγίου Κωνσταντίνου, Φθιώτιδα

Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων

Τα Καμένα Βούρλα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς ενώ αποτελούν το μεγαλύτερο και πληρέστερο τουριστικό θέρετρο της Κεντρικής Ελλάδας. Έχουν πλούσια τουριστική παράδοση η οποία ξεκίνησε στα μακρινά χρόνια του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1926 όταν ο χημικός Μιχαήλ Περτέσης ανακάλυψε τις ευεργετικές για τον άνθρωπο θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα, μέτρησε πως η περιεκτικότητα των υδάτων σε ραδόνιο είναι μοναδική και ανώτερη των περισσότερων Ευρωπαϊκών πηγών με θεραπευτικές ιδιότητες.

Έτσι, λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στα μέσα της δεκαετίας του 30, ξεκίνησε η αξιοποίηση των πηγών με την κατασκευή σύγχρονων για την εποχή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που εκτός από την παροχή υπηρεσιών σχετικών με τα ιαματικά νερά πρόσφεραν ξένοιαστες και ξεκούραστες διακοπές στους παραθεριστές.

Σταδιακά, τα Καμένα Βούρλα απέκτησαν μεγάλη φήμη εξαιτίας της υψηλής ποιότητας τουριστικών παροχών, προσελκύοντας έτσι προσωπικότητες διεθνούς φήμης.

Καμένα Βούρλα ακτές Βόρειας Εύβοιας
Τα Καμένα Βούρλα και οι ακτές της Βόρειας Εύβοιας σε ένα τοπίο που θυμίζει περισσότερο λίμνη!

Σήμερα τα Καμένα Βούρλα εξακολουθούν να αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθώς συνδυάζουν εξαιρετικά το βουνό με την θάλασσα. Τις σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις με την γραφικά ταβερνάκια δίπλα στην θάλασσα αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή με την ήσυχη διαμονή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παραθεριστή.

Η παραλία των Καμένων Βούρλων προσφέρεται για μακροβούτια στα καθαρά νερά του Βόρειου Ευβοϊκού ενώ κατά το μήκος όλης σχεδόν της παραλιακής ζώνης των Καμένων Βούρλων ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει νόστιμα ψάρια της περιοχής ή να πιει τον καφέ και το ποτό του πάνω από τα συνήθως γαλήνια νερά του κόλπου.

Ειδικά όταν επικρατεί άπνοια είναι τέτοια η γεωγραφική θέση των καμένων Βούρλων που νομίζει κανείς ότι βρίσκονται στις όχθες μίας πανέμορφης λίμνης!

Αξιοθέατα στα Καμένα Βούρλα

Ο επισκέπτης των Καμένων Βούρλων μπορεί να εκμεταλλευτεί και την ύπαρξη πολλών αξιοθέατων, αποκτώντας έτσι πληρέστερη άποψη και γνώση για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Ένα από αυτά είναι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ή αλλιώς Μονή της Αγιάς, με καθολικό που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα!

Η Ιερά Μονή βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τα Καμένα Βούρλα, ακολουθώντας μία πανέμορφη ανηφορική διαδρομή που προσφέρει υπέροχη θέα σε όλο τον κόλπο, με ορατότητα πολλές φορές ακόμα και εκατοντάδων χιλιομέτρων μέχρι και το μακρινό Πήλιο.

παραλία Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδα
παραλία Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδα

Πολύ κοντά βρίσκεται και το μνημείο των Θερμοπυλών με το επιβλητικό άγαλμα του Λεωνίδα να δεσπόζει και να υπενθυμίζει το απαράμιλλο θάρρος της Ελληνικής ιστορίας και αντίστασης ανά τους αιώνες, ενώ το χωριό Καρυές βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Καμένα Βούρλα και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά του νομού Φθιώτιδας.

Πρόσβαση στα Καμένα Βούρλα

Τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται σε απόσταση 175 χιλιομέτρων από την Αθήνα και μόλις 40 χιλιομέτρων από την Λαμία, με εύκολη πρόσβαση καθώς ανάμεσα στον οικισμό και το όρος Κνημίδα περνάει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Διαμονή στα Καμένα Βούρλα

Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσα από τη σελίδα του booking.com και τις δεκάδες κριτικές των επισκεπτών των Καμένων Βούρλων και των καταλυμάτων εκεί.

Άγιος Κωνσταντίνος

Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιόμετρων από τα Καμένα Βούρλα και αποτελεί σημαντικό λιμάνι για τις Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος ) αλλά και την Βόρεια Εύβοια καθώς συνδέεται με τον Άγιο Γεώργιο, την Λίμνη Ευβοίας. Επιπλέον πιο αραιά δρομολόγια εκτελούνται προς το λιμάνι του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, την Καβάλα και τη Λήμνο καθώς και το Πήλιο στο μικρό λιμάνι του Πλατανιά στο νότιο άκρο του μυθικού βουνού.

Λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδα
Λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου, Φθιώτιδα

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια προτού δηλαδή ολοκληρωθεί η νέα εθνική οδός, ο Άγιος Κωνσταντίνος ήταν πέρασμα και αγαπημένη στάση αρκετών ταξιδευτών για και προς τη Στερεά και Βόρεια Ελλάδα. Η γραφική πλατεία του Αγίου Νικολάου με τα μεγάλα πλατάνια και το υπαίθριο θέατρο με τις καφετέριες και κάποιες ταβέρνες ήταν ιδανικό σημείο ξεκούρασης πριν την συνέχιση του ταξιδιού.

Με την νέα εθνική οδό ο Άγιος Κωνσταντίνος έχει φυσικά απαλλαγεί από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που διέσχιζαν το μικρό του δρόμο και αξίζει να τον επισκεφτείτε χαλαρώνοντας στο μικρό του λιμάνι και τη όμορφη του πλατεία. Ο παραλιακός δρόμος οδηγεί δίπλα στη θάλασσα μετά από 8 χιλιόμετρα στα Καμένα Βούρλα ενώ λίγα χιλιόμετρα πριν μπείτε στον Άγιο Κωνσταντίνο βρίσκεται το καλοκαιρινό θέρετρο του Λογγού.

Διαμονή στις περιοχές κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο από το booking.com

Φωτογραφίες από τα Καμένα Βούρλα και τον Άγιο Κωνσταντίνο

Χάρτης Καμένων Βούρλων και Άγιου Κωνσταντίνου

Κάνετε κλικ στο οδηγίες για πληροφορίες πρόσβασης / click on Directions for Access info

Κάνετε κλικ στο οδηγίες για πληροφορίες πρόσβασης / click on Directions for Access info

Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Λιμεναρχείο Αγίου Κωνσταντίνου 22350 – 31759
  • Αστυνομικός Σταθμός Αγίου Κωνσταντίνου 22350 – 31701
  • ΚΤΕΛ Καμένων Βούρλων 22350 – 22519
  • ΚΤΕΛ Αττικής 210 – 8808080
  • ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης 2310 – 510835
  • ΚΤΕΛ Λαμίας 22310 – 24895

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *