Τσαγκαράδα, στη καρδιά του Πηλίου

Η Τσαγκαράδα στις δασωμένες πλαγιές του Πηλίου
Η Τσαγκαράδα στις δασωμένες πλαγιές του Πηλίου

Η πατρίδα των Κενταύρων και θερινή κατοικία των 12 Ολύμπιων θεών στολίζεται από πληθώρα παραδοσιακών γραφικότατων χωριών. Ένα από τα ομορφότερα και γνωστότερα χωρία του είναι και η Τσαγκαράδα. Ας δούμε γιατί.

Το Πήλιο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας όλες τις εποχές του χρόνου. Σε αυτό βοηθάει σημαντικά και η γεωγραφική του θέση μίας και βρίσκεται περίπου 370 και 250 χιλιόμετρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Φωτογραφίες από τη Τσαγκαράδα | Διαμονή στη Τσαγκαράδα | Χάρτης

Πρόσβαση στη Τσαγκαράδα

Από την πόλη του Βόλου η διαδρομή προς την Τσαγκαράδα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσα από το κεντρικό Πήλιο, περνώντας δηλαδή αρχικά από την Πορταριά και στη συνέχεια από τα Χάνια και την Μακρυράχη. Είναι η πιο γραφική διαδρομή αλλά χαρακτηρίζεται από αρκετές στροφές που πιθανόν να κουράσουν αν έρχεστε ήδη από μακριά.

Ο δεύτερος, ακολουθεί τη δυτική πλευρά του βουνού, δίπλα στον Παγασητικό κόλπο και περνάει από παραλιακά χωριά όπως η Αγριά και τα Καλά Νερά. Λίγο μετά θα κάνετε αριστερά για Μηλιές και από εκεί θα κατευθυνθείτε προς Ξουρίχτι. Αν και φαίνεται πιο μεγάλη διαδρομή ίσως αποδειχτεί συντομότερη και σίγουρα πιο ξεκούραστη.

Τσαγκαραδα-πλατεία-Αγίας Παρασκεύης Πηλιο
Τσαγκαράδα, πρωινό στη Πλατεία της Αγίας Παρασκευής

Όταν φτάσετε στη Τσαγκαράδα, θα σας φανεί πως πρόκειται για ένα χωριό χτισμένο κατά μήκος του δρόμου. Η εντύπωση αυτή οφείλεται και στην ομορφιά που κρύβει το χωρίο. Στην πλούσια βλάστηση δηλαδή που το περικλείει, τις πανύψηλες καστανιές, τα θεόρατα πλατάνια αλλά και τα διάφορα οπωροφόρα δέντρα που βρίσκονται διάσπαρτα στις πλαγιές του Πηλίου.

Η Τσαγκαράδα αποτελείται από ούτε έναν, ούτε δύο αλλά τέσσερις οικισμούς. Συγκεκριμένα, την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Στέφανο, την Αγία Κυριακή και τους Άγιους Ταξιάρχες. Με λίγα λόγια καταλαμβάνει μία καταπράσινη πλαγιά από το ύψος του περιφερικού δρόμου και λίγο πιο πάνω, μέχρι και το Αιγαίο, αποτελώντας έτσι τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Βέβαια, η Τσαγκαράδα δεν αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό μόνο για την φυσική της ομορφιά. Οι κάτοικοι του χωριού φρόντισαν στο πέρασμα των χρόνων να την προικίσουν με στολίδια όπως τα ίδια τους τα σπίτια, που είναι παραδοσιακά χτισμένα με την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τις εκκλησίες μνημεία, χτισμένες σε πανέμορφες πλατείες κάτω από αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα γεφύρια καθώς και ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο μονοπατιών που δίνουν την ευκαιρία κοντινών αποδράσεων στην καρδιά του δάσους του Πηλίου.

Πρωινό στη Τσαγκαράδα-πλατεία-Αγίας Παρασκευής Πήλιο
Στη πλατεία της Αγίας Παρασκευής στη Τσαγκαράδα, τόπος συνάντησης όλων των ηλικιών

Διαμονή στη Τσαγκαράδα

Απολαύστε τη διαμονή σας στο Πήλιο μένοντας σε κάποιον από τους αρκετούς ξενώνες που θα βρείτε στους τρεις οικισμούς της Τσαγκαράδας. Δείτε τις διαθέσιμες επιλογές, φωτογραφίες καθώς και σχόλια άλλων επισκεπτών.

Booking.com

Για την φιλοξενία σας στο βουνών των Κενταύρων η Τσαγκαράδα φημίζεται για το άρτιο δίκτυο υποδομών της. Η τουριστική ανάπτυξη φαίνεται πως έχει ακολουθήσει τον ήπιο δρόμο καθώς η πλειοψηφία των ξενοδοχείων και παραδοσιακών ξενώνων ομορφαίνει την διαμονή σε αυτό το αρχοντικό χωριό του Πηλίου. Προσθέτοντας τις προσεγμένες καφετέριες, τα εστιατόρια και κάποια μπαρ, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Τσαγκαράδα έχει κερδίσει όχι μόνο την εμπιστοσύνη αλλά και την αγάπη όσων την έχουν μέχρι τώρα επισκεφτεί.

Τσαγκαράδα, πλατεία Αγίων Ταξιαρχών, Πηλιο
Τσαγκαράδα, πλατεία Αγίων Ταξιαρχών, Πήλιο

Δραστηριότητες και αξιοθέατα στη Τσαγκαράδα

  • Το πέτρινο γεφύρι, χτισμένο το 1787, στη ρεματιά του Μυλοπόταμου.
  • Την πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο τεράστιο πλάτανο που έχει περιφέρεια βάσης τα 14 μέτρα!
  • Την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών με την μαρμάρινη κρήνη και τις 4 βρύσες της.
  • Αν είστε λάτρης των χειμερινών σπορ, η επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων επιβάλλεται.
  • Στο χωρίο Κισσός, την εκκλησία Αγία Μαρίνα με το εντυπωσιακό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τη Τσαγκαράδα

Χάρτης Τσαγκαράδας

Ελλάδα

Διαμονή στη Τσαγκαράδα

Απολαύστε τη διαμονή σας στο Πήλιο μένοντας σε κάποιον από τους αρκετούς ξενώνες που θα βρείτε στους τρεις οικισμούς της Τσαγκαράδας. Δείτε τις διαθέσιμες επιλογές, φωτογραφίες καθώς και σχόλια άλλων επισκεπτών.

Booking.com


Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *