Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια

Μικρό Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια, Ιερός Ναός Ταξιαρχών
Μικρό Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια, Ιερός Ναός Ταξιαρχών

Οι παραδοσιακοί οικισμοί του Μεγάλου και του Μικρού Πάπιγκου στο Δυτικό Ζαγόρι είναι δύο από τους πιο όμορφους και καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή της Ηπείρου. Όποια εποχή και αν επισκεφτείτε το Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια (Τα Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο πολλές φορές αναφέρονται ως σκέτο Πάπιγκο) θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από το άγριο φυσικό τοπίο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την χρήση της πέτρας από τους ξακουστούς μαστόρους του Ζαγορίου.

Περπατήστε στα στενά πέτρινα καλντερίμια και απολαύστε τις μυρωδιές και τη θέα στο σπάνιο φυσικό τοπίο.

Το γραφικό Μεγάλο Πάπιγκο πνιγμένο στο πράσινο.
Το γραφικό Μεγάλο Πάπιγκο πνιγμένο στο πράσινο.

Πρόσβαση στο Πάπιγκο

Για να φτάσετε στο Πάπιγκο θα πρέπει να διανύσετε 63 χλμ από τα Ιωάννινα, 345 χλμ περίπου από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού και 485 χλμ από την Αθήνα περνώντας από την γέφυρα Ρίου Αντίρριου. Φτάνοντας στο Πάπιγκο παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στον πρώτο χώρο στάθμευσης και ξεκινήστε την περιπλάνηση σας στο χωριό.

Η εντυπωσιακή θέα προς το Μικρό Πάπιγκο και τους επιβλητικούς πύργους της Αστράκας!
Η εντυπωσιακή θέα προς το Μικρό Πάπιγκο και τους επιβλητικούς πύργους της Αστράκας!

Η θέα προς τον ορεινό όγκο της Τύμφης θα σας κόψει κυριολεκτικά την ανάσα. Οι θεόρατοι βράχοι, γνωστοί ως Πύργοι ΑστράκαςΑστράκα είναι μία από τις κορυφές της Τύμφης) στέκονται σαν γίγαντες πάνω από τους δύο οικισμούς και ειδικά πάνω από το Μικρό Πάπιγκο (βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων) του οποίου τα σπίτια μοιάζουν με μικρές γκρι κουκκίδες μέσα στο μοναδικό αυτό τοπίο.

personal μαθηματα Pilates νότια προάστια
personal μαθηματα PILATES (Basi, mat με props) στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας,
τηλ: 6975714356

Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινάει και το περίφημο μονοπάτι (απαιτείται καλή φυσική κατάσταση για όσους θελήσουν να το διασχίσουν) που οδηγεί στο καταφύγιο της Αστράκας, στο οποίο θα φτάσετε μετά από 3 ώρες περίπου (http://www.astrakarefuge.com), αλλά και σε μία αλπική λίμνη, την ξακουστή Δρακόλιμνη.

Στη πλατεία του Μικρού Πάπιγκου με τον μεγάλο πλάτανο, δεσπόζει ο ναός των Ταξιαρχών, στου οποίου τον προθάλαμο είχα την τύχη να δοκιμάσω ζεστό τσίπουρο που μόλις είχε βγει από το καζάνι και ήταν πραγματικά το καλύτερο τσίπουρο που έχω δοκιμάσει ποτέ!

Διαμονή στο Πάπιγκο

Στους δύο παραδοσιακούς οικισμούς θα βρείτε δωμάτια και προτάσεις διαμονής για όλα σχεδόν τα βαλάντια. Δείτε φωτογραφίες και διαβάστε τα σχόλια άλλων επισκεπτών μέσα απο την σελίδα με τις διαθέσιμες επιλογές για την διαμονή σας στο Πάπιγκο.

 

Φαγητό στο Πάπιγκο

Και στους δύο οικισμούς θα βρείτε μικρά καφενεία ή καφέ με πεντανόστιμες πίτες και άλλα φαγώσιμα για τον δρόμο με το αυτοκίνητο ή τις πεζοπορικές σας διαδρομές ενώ αν θέλετε να φάτε κανονικά εμείς κάτσαμε στη παραδοσιακή ταβέρνα Δίας στο Μικρό Πάπιγκο. Πήγαμε δύο φορές, την πρώτη για να δοκιμάσουμε την εξαιρετική φασολάδα και τα λουκάνικα ενώ τη δεύτερη για τα εκπληκτικά παϊδάκια του. Μείναμε μόνο δύο βράδια στο Μικρό Πάπιγκο και δεν είχαμε έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τις υπόλοιπα καλές ταβέρνες και εστιατόρια που έχει και στο Μικρό αλλά και στο Μεγάλο Πάπιγκο.

Το Μικρό Πάπιγκο και τμήμα της επιβλητικής Αστράκας όπως φαίνεται απο το Μεγάλο Πάπιγκο.
Το Μικρό Πάπιγκο και τμήμα της επιβλητικής Αστράκας όπως φαίνεται από τις εγκαταλειμμένες (;;;) αθλητικές εγκαταστάσεις στο Μεγάλο Πάπιγκο.

Οι κολυμπήθρες

Κατά την επίσκεψη σας στο Πάπιγκο μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε και τις κολυμπήθρες που βρίσκονται στη διαδρομή ανάμεσα στο Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο (με μήκος 2 χιλιομέτρων περίπου). Οι κολυμπήθρες είναι ένας εντυπωσιακός πέτρινος γεωλογικός σχηματισμός στον οποίο θα βρείτε μικρές φυσικές πισινούλες (βάθρες) με πεντακάθαρα νερά τις οποίες μάλιστα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκετοί τις προτιμούν για μία δροσερή ως κρύα θα λέγαμε βουτιά!

Φωτογραφίες από το Πάπιγκο

Χάρτης με το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια

Προτάσεις διαμονής στο Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο μέσα από τη πλατφόρμα του booking.com



Σχόλια

Μία απάντηση στο “Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια”

  1. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Avatar
    ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Καλημέρα.
    Πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες στο Παπιγκο ότι τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ κλείνουν στις 22:00 κάθε ημέρα.
    Υπάρχει ένα μπαρ, του οποίου ο ιδιοκτήτης ονομάζεται Κουλης, το οποίο παραμένει ανοικτό και μετά τις 22:00.
    Δυστυχώς, όταν παραμειναμε στην τοποθεσία (από 30 Ιουνίου μέχρι 03 Ιουλίου 2023) ήταν σε διακοπές…
    Καλή συνέχεια, σε όλους !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *