Μονή Προδρόμου στην Αρκαδία

μονη-προδρομου-αρκαδια
μονη-προδρομου-αρκαδια

Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κόβει την ανάσα στον ανυποψίαστο και πρωτάρη επισκέπτη. Η πρόσβαση στη μονή απαιτεί περπάτημα στη χαράδρα του Λούσιου γι’ αυτό καλό θα ήταν να φοράτε κατάλληλα παπούτσια.

Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου
Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου

Πρόσβαση στη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Για να φτάσετε εκεί, λίγα χλμ από τη Στεμνίτσα όπως έρχεστε από Δημητσάνα, θα στρίψετε στη πινακίδα που γράφει για Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου ή κάτι παρόμοιο. (Δείτε χάρτη για λεπτομέρειες και οδηγίες πρόσβασης στα σημεία αφετηρίας.) Το επόμενο σημείο είναι ο χώρος στάθμευσης από τον οποίο ξεκινάει το μονοπάτι που διασχίζει ολόκληρο το φαράγγι του Λούσιου.

Δεν περνάει απευθείας από την μονή αλλά είναι εύκολο να δείτε την σήμανση που σας οδηγήσει μέσα από ανηφορικό μονοπάτι στη μονή.

Συντεταγμένες για την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

personal μαθηματα Pilates νότια προάστια
personal μαθηματα PILATES (Basi, mat με props) στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας,
τηλ: 6975714356

37.548235,22.053282 –> Μονή Προδρόμου, Αρκαδία-Στεμνίτσα
37.539448,22.046502 –> πάρκινγκ, αφετηρία για περπάτημα στο φαράγγι.
37.545079,22.052837 –> εκκλησάκι, για θέα προς το φαράγγι αλλά και πιο γρήγορη πρόσβαση στη μονή.

Η Μονή Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου
Η Μονή Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου

Ελληνική επανάσταση

Η μονή χτίστηκε τον 16ο αιώνα αλλά στην περιοχή είχε δημιουργηθεί μοναστική παράδοση ήδη από τον 12ο αιώνα. Μάλιστα στην άλλη άκρη του φαραγγιού και αν έχετε όρεξη για περπάτημα στο πανέμορφο φαράγγι του Λούσιου, μπορείτε να φτάσετε μέχρι και την Μονή Φιλοσόφου (ευκολότερη και πιο σύντομη διαδρομή από την Δημητσάνα)

Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην περίθαλψη αλλά και τον ανεφοδιασμό των Ελλήνων αγωνιστών ενώ τα σημάδια από τα βόλια των Τούρκων στην μεγάλη πύλη (φωτογραφία πιο κάτω) μαρτυρούν τις ηρωικές μάχες που δόθηκαν όχι μόνο στην γύρω περιοχή αλλά και μέσα στον περίβολο της μονής που προσέφερε επιπλέον σημαντικό καταφύγιο στον πληθυσμό από τους διωγμούς των Τούρκων.

Η Μονή Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου

Θέα στο φαράγγι του Λούσιου

Επιπλέον, το μπαλκόνι της μονής σας προσφέρει απλόχερα την πανέμορφη θέα προς το φαράγγι του Λούσιου, και τον σταθερό ήχο από τα τρεχούμενα και ορμητικά νερά του ποταμού.

Πριν ανεβείτε στο τελευταίο επίπεδο και το μεγάλο μπαλκόνι, στον χώρο υποδοχής της μονής θα σας περιμένουν σερβιρισμένος Ελληνικός καφές και παξιμάδια ή κουλουράκια. Ξεκουραστείτε οργανώνοντας την επόμενη σας επίσκεψη σε αυτόν το τόσο πανέμορφο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο που φιλοξενεί η περήφανη Αρκαδική γη.

Διαμονή στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα

Booking.com

Για προτάσεις διαμονής στη Δημητσάνα δείτε εδώ.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Αρκαδία

Χάρτης και σημεία αφετηρίας

…αφετηρία για περπάτημα στο φαράγγι.

Διαβάστε για την Στεμνίτσα Αρκαδίας

Απολαύστε την μοναδική θέα στο φαράγγι του Λούσιου πριν ξεκινήσετε για την Μονή Προδρόμου.

Δημητσάνα Αρκαδίας

Dimitsana, Municipal Unit of Dimitsana, Municipality of Gortynia, Arcadia Regional Unit, Peloponnese Region, Peloponnese, Western Greece and the Ionian, 220 07, Greece

Μονή Φιλοσόφου, ΕΠ42, Dimitsana Community, Municipal Unit of Dimitsana, Municipality of Gortynia, Arcadia Regional Unit, Peloponnese Region, Peloponnese, Western Greece and the Ionian, 220 24, Greece

Διαμονή στη Στεμνίτσα

Booking.com


Σχόλια

2 απαντήσεις στο “Μονή Προδρόμου στην Αρκαδία”

 1. travelphoto.gr Avatar
  travelphoto.gr

  καλημέρα σας,
  αν θυμάμαι καλά είναι περίπου μισή ωρα με τα πόδια φυσικά. Αυτή τη διαδρομή την ειχα κάνει πριν αρκετά χρόνια ενώ πιο πρόσφατα έκανα αυτή που ανεβαίνεις ένα μέρος του φαραγγιου για να φτάσεις στη μονή που ειναι πιο ενδιαφέρουσα αλλά μεγαλύτερη και σε υψομετρική διαφορά και σε χρόνο ανάβασης.
  Δεν γνωρίζω καθόλου αν πηγαίνει πούλμαν μέχρι το χώρο στάθμευσης.

 2. κατερινα Avatar
  κατερινα

  Πόση ώρα απέχει η μονή Προδρόμου από το εκκλησάκι που σταθμεύεις το αυτοκίνητο? και αν γνωρίζετε μέχρι το χώρο στάθμευσης πηγαίνει και Πούλμαν?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *