Τρενάκι Πηλίου, ο θρυλικός Μουτζούρης

Το τρενάκι του Πηλίου, ο Μουτζούρης, καθώς φτάνει στο σταθμό στις Μηλιές.
Το τρενάκι του Πηλίου, ο Μουτζούρης, καθώς φτάνει στο σταθμό στις Μηλιές.

Στο παλιό σταθμό στο χωριό Μηλιές Πηλίου αράζει ένα από τα πιο γραφικά τρένα της Ελληνικής σιδηροδρομικής παράδοσης, ο γνωστός Μουτζούρης. Ο Μουτζούρης μας έρχεται από τα τέλη του 19ου αιώνα παρακαλώ και συγκεκριμένα από το μακρινό 1896 όταν και ολοκληρώθηκε η γραμμή ένωνε τον Βόλο με τα Λεχώνια. Το υπόλοιπο τμήμα και μέχρι το σταθμό στις Μηλιές παραδόθηκε το 1903.

Το τρενάκι του Πηλίου σήμερα δεν ξεκινάει από τον Βόλο, θα δείτε όμως τμήματα των γραμμών στον παραλιακό δρόμο από τον Βόλο προς τις Μηλιές, αλλά από τα Άνω Λεχώνια (απέχουν 12 χλμ. από τον Βόλο) με κατεύθυνση τις γραφικές Μηλιές.

Το μήκος της διαδρομής είναι 16 χιλιόμετρα και για τα οποίο ο Μουτζούρης θα χρειαστεί περίπου 90-95 λεπτά για να τα διασχίσει. Έτσι, σας επιτρέπει να απολαύσετε με την ησυχία σας την μοναδική εμπειρία και τη θέα από τα Άνω Λεχώνια μέχρι το σταθμό στις Μηλιές.

Φωτογραφίες | Διαμονή | Πληροφορίες / Κόστος | Χάρτης Πηλίου

Τι κάνει ξεχωριστό το τρενάκι Πηλίου ή Μουτζούρη;

Πρόκειται για μία ιστορική διαδρομή με διάρκεια ζωής όπως αναφέραμε πάνω από 110 χρόνια ενώ πρόκειται για μία από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές παγκοσμίως, πλάτους μόλις 60 εκατοστών! Αν προσθέσετε και τον προηγμένο κατασκευαστικό σχεδιασμό για την εποχή μαζί με την μοναδικότητα του φυσικού κάλλους της περιοχής που διασχίζει, καταλαβαίνετε γιατί το τρενάκι του Πηλίου κλέβει τις καρδιές όσων έχουν την τύχη να ταξιδέψουν μαζί του.

Μέσα σε παλιό αλλά καλοδιατηρημένο βαγόνι του Μουτζούρη
Μέσα σε παλιό αλλά καλοδιατηρημένο βαγόνι του Μουτζούρη

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στον σταθμό των Μηλιών από το κέντρο του χωριού είναι να ακολουθήσετε το κατηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει ακριβώς κάτω από την κεντρική πλατεία των Μηλιών. Η ανηφορική επιστροφή θα είναι κάπως κουραστική ενώ αν είστε με παρέα μπορεί κάποιος να πάει με το αυτοκίνητο μέχρι τον σταθμό και να ανεβείτε πάλι στο κέντρο του χωριού όλοι μαζί.

Γέφυρα Ντε Κίρικο

Η μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο λιγα χιλιόμετρα πριν τις Μηλιές.
Η μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο λιγα χιλιόμετρα πριν τις Μηλιές.

Αφού φτάσετε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μουτζούρη στις Μηλιές μπορείτε να μπείτε στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων οπού λειτουργεί μία μικρή έκθεση με χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία και την λειτουργία του τρένου του Πηλίου.

Από κει και πέρα και όσο περιμένετε τον ερχομό του Μουτζούρη σας προτείνουμε να περπατήσετε πάνω στις γραμμές του τρένου μέχρι τουλάχιστον την ξακουστή και σπάνιας κατασκευής σιδερένια γέφυρα του Εβαρίστο Ντε Κίρικο (Ιταλός αρχιτέκτονας, πατέρας του διάσημου καλλιτέχνη Τζιόρτιο ντι Κίρικο).

Στο σταθμός τρένου Μουτζούρη στις Μηλιές Πηλίου
Στο σταθμό του Μουτζούρη, Μηλιές Πηλίου

Η διαδρομή είναι καταπράσινη ενώ αν έχετε όρεξη και χρόνο συνεχίστε για κανα 5λεπτο ακόμα μέχρι να φτάσετε στο σημείο που βλέπετε την γέφυρα από μακρυά και μέσα στις δασωμένες πλαγιές, ενώ μετά την δεξιά στροφή θα έχετε πολύ ωραία θέα προς τις Μηλιές.

Στο σταθμό Μηλέων

Επιστρέψετε στο σταθμό των Μηλιών και ακούστε το σφύριγμα του ερχομού του τρένου καθώς και το τρίξιμο πάνω στις παλιές γραμμές. Εμείς το περιμέναμε ακριβώς πριν από την τοξωτή γέφυρα τον σταθμό στις Μηλιές και πραγματικά μόλις ξεπρόβαλε η μηχανή και τα παλιά βαγόνια του θρυλικού Μουτζούρη ήταν σαν να βρεθήκαμε σε μία στιγμή δεκάδες χρόνια πίσω.

Τότε που το τρενάκι του Πηλίου δεν ήταν μουσειακό έκθεμα και διατηρητέο μνημείο όπως τώρα αλλά το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς εμπορευμάτων και σύνδεσης του πληθυσμού ενός μεγάλου τμήματος του Πηλίου με την πόλη του Βόλου.

Το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου φτάνοντας λίγο πριν φτάσει στις Μηλιές
Επιστροφή στο 1903, όταν ο θρυλικός Μουτζούρης έφτασε πρώτη φορά τις Μηλιές από τον Βόλο.

Αμέσως μετά την άφιξη του Μουτζούρη στις Μηλιές αξίζει να δείτε τον χειροκίνητο τρόπο περιστροφής της μηχανής του τρένου η οποία αποσυνδέεται από τα βαγόνια προκειμένου να πάει και να κολλήσει στο τελευταίο βαγόνι ώστε να ξεκινήσει το μικρό αλλά μαγευτικό ταξίδι της επιστροφής.

Εισιτήρια και κόστος μετάβασης για το τρενάκι Πηλίου

Ένα ταξίδι που μπορείτε και σεις πλέον να απολαύσετε μέσα από τα παράθυρα των παλιών ξύλινων βαγονιών του τρένου του Πηλίου από τον Απρίλιο και μέχρι περίπου τα τέλη του Οκτωβρίου κάθε χρονιά.

Για ερωτήσεις σχετικά με θέματα τουρισμού όπως εκπτώσεις, ενοικίαση και άλλα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το email grafeio.volou@trainose.gr καθώς και στο τηλέφωνο +302130121460 (πληροφορίες: Νοέμβριος 2021)

Το κόστος απλής μετάβασης είναι 10 ευρώ. Το παιδικό εισιτήριο (παιδιά 4 ως 12 ετών) κοστίζει 6 ευρώ.

Το κόστος μετάβασης με επιστροφή για την διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές, είναι 18 ευρώ για ενήλικες και 10 για παιδιά ενώ για μονή μετάβαση το εισιτήριο είναι 10 και 6 ευρώ αντίστοιχα (η αναζήτηση μας έγινε τον Ιούνιο του 2022 για έκδοση κανονικού εισιτηρίου, παιδί και ενήλικα.)

Εκκλησια Μηλιες Πήλιο ιερος ναός πιστοί
Στις Μηλιές, Πήλιο. Μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο Ιερού Ναού.

Το τρενάκι, το καλοκαίρι του 2022, φτάνει στις Μηλιές στις 11:35 και αν επιθυμείτε να επιστρέψετε την ίδια μέρα η αναχώρηση του από εκεί για τα Άνω Λεχώνια είναι στις 15:00, συνεπώς έχετε περίπου κάτι λιγότερο απο 3,5 ώρες για να εξερευνήσετε τον σταθμό Μηλέων καθώς και τις Μηλιές, το πανέμορφο Πηλιορείτικο χωριό, για το οποίο μπορείτε να περπατήσετε από ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι. Αν δεν το έχετε με τις ανηφόρες και το περπάτημα καλύτερα να πάτε με αυτοκίνητο μέχρι το χωριό αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Πάντως μη φτάσετε μέχρι εκεί και δεν επισκεφτείτε τις Μηλιές γιατί θα είναι κρίμα.

Πλησιάζοντας στις Μηλιές με το τρενάκι του Πηλίου
Πλησιάζοντας στις Μηλιές με το τρενάκι του Πηλίου, τον θρυλικό Μουτζούρη!

Διαμονή στο Πήλιο

Στο πανέμορφο βουνό του Πηλίου θα βρείτε δεκάδες λύσεις για όλα τα βαλάντια, από πολυτελείς ξενώνες μέχρι απλά παραδοσιακά δωμάτια με θέα το απέραντο μπλε του Αιγαίου, τον Παγασητικό ή το πράσινο που δεσπόζει στο πανέμορφο αυτό βουνό.

Booking.com

Δείτε τις καλύτερες προσφορές διαμονής για Βυζίτσα | Μηλιές | Πορταριά | Τσαγκαράδα .

trenaki Piliou Moutzouris Milies
Δίπλα στη μηχανή του θρυλικού Μουτζούρη στο σταθμό Μηλέων, στο πανέμορφο Πήλιο.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τρενάκι Πηλίου (Μουτζούρης)

Οι δύο σταθμοί του Μουτζούρη στο Πήλιο

Κάνετε κλικ στο κουμπί ΟΔΗΓΙΕΣ για πληροφορίες πρόσβασης

Πήλιο



Σχόλια

Μία απάντηση στο “Τρενάκι Πηλίου, ο θρυλικός Μουτζούρης”

  1. Beautiful pictures showing a part of Volos, Milies, and Pelion history. Moutzouris is more than a train, it has been a legend for way more than 100 years.
    Thank you!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *