Μουσείο φωνογράφου Λευκάδα

μουσείο φωνογράφου στην Λευκάδα
μουσείο φωνογράφου στην Λευκάδα

Το μουσείο φωνογράφου και παλιών ενθυμημάτων στην Λευκάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη για όσους επιθυμούν να δουν αρκετά κομμάτια από την σύγχρονη λαογραφική ιστορία της Λευκάδας, τα αντικείμενα και τους ανθρώπους που με τον τρόπο τους διαμόρφωσαν το πανέμορφο νησί των Επτανήσων.

Το μουσείο φωνογράφου βρίσκεται στη χώρα της Λευκάδας σε ένα κάθετο στενό στον κεντρικό πεζόδρομο (γνωστός και ως “παζάρι”). Εμείς τον Σεπτέμβριο του 2012 το βρήκαμε ακούγοντας παλιά ελληνική μουσική απο ένα μικρό cd player που είχε αφήσει ο ιδιοκτήτης του μουσείου στην γωνία και που εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό, να τραβήξει τη προσοχή όσων κάνουν την βόλτα τους στο Παζάρι.

Φωτογραφίες από το μουσείο φωνογράφου | Εκθέματα

μουσείο φωνογράφου Λευκάδα
η μικρή σχετικά αίθουσα που στεγάζει το μουσείο φωνογράφου στη Λευκάδα

Πιο πάνω γράψαμε ιδιοκτήτης του μουσείου καθώς η συλλογή με τους φωνογράφους και τα υπόλοιπα αξιόλογα εκθέματα είναι αποτέλεσμα της ατομικής προσπάθειας του Λευκαδίτη Τάκη Κατωπόδη ο οποίος με πολύ κόπο και κυρίως προσωπικό χρόνο κατάφερε να μαζέψει όσα θα δείτε μέσα στο μουσείο φωνογράφου της Λευκάδας. Ιδρύθηκε το 1980 και στεγάζεται σε μία μικρή αίθουσα στην οποία μπόρεσε να χωρέσει μέρος της ιστορίας του νησιού.

Όπως μας είπε ο κος Κατωπόδης, η πολιτεία και οι πολιτιστικοί φορείς του νησιού δεν ήταν γενικά δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχουν στηρίξει όπως θα έπρεπε ή θα ήθελε την προσπάθεια του αυτή.

μουσείο φωνογράφου Λευκάδα
Γραμμόφωνα, λατέρνες, παλιές φωτογραφίες και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα της λαογραφικής ιστορίας του νησιού

Έσοδα μουσείου Λευκάδας

Τα έξοδα που σχετίζονται με το μουσείο είναι αρκετά αλλά εισιτήριο εισόδου δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε . Όπως μας είπε κάποια από τα έξοδα βγαίνουν από τις πωλήσεις μουσικών Cds με παλιά Ελληνική μουσική, από παλιά ρεμπέτικα μέχρι καντάδες και ταγκό, που πουλάει στον τραπεζάκι, αριστερά μόλις μπείτε στην μικρή αίθουσα που στεγάζεται το μουσείο φωνογράφου. Το κόστος για κάθε CD είναι μόλις 2,5 ευρώ ενώ, αφού αγόρασα 3 για τους γονείς μου που τους αρέσει η παλιά Ελληνική μουσική, και η ποιότητας τους είναι πάρα πολύ καλή.

μουσείο φωνογράφου Λευκάδα Βαλαωρίτης
Φωτογραφίες και ημερολόγιο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (του 1860)

Εκθέματα στο μουσείο φωνογράφου στη Λευκάδα

Η μικρής διάρκειας περιήγηση στα εκθέματα του μουσείου φωνογράφου μας άφησε πάντως τις καλύτερες εντυπώσεις. Είδαμε εκτός από φωνογράφους, λατέρνες από την Κωνσταντινούπολη (στην μία δοκιμάσαμε να γίνουμε λίγο Αυλωνίτης και Φωτόπουλος αλλά δεν είναι τελικά όσο εύκολο νομίζει κανείς), σπαθιά και όπλα, το πρώτο Σύνταγμα των Επτανήσων πριν την οριστική ένωση με την Ελλάδα, φωτογραφίες και το ημερολόγιο (από το 1860) του Λευκαδίτη ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, χάρτες και γκραβούρες, ρομβία (πιανόλα) και δίσκοι χάρτινοι του 1800 από το κάστρο των Ενετών, φωτογραφίες της Μαρίας Κάλας, είχε τραγουδήσει το 1964 στη κεντρική πλατεία της πόλης της Λευκάδας, και του Αριστοτέλη Ωνάση φυσικά, φωτογραφία από το Νυδρί το 1900, διάφορα μουσικά όργανα, Ενετικά χαρτονομίσματα και δεκάδες ακόμα παλιά χρηστικά αντικείμενα.

Φωτογραφίες από το μουσείο φωνογράφου στην Λευκάδα

Χάρτης με την ακριβή τοποθεσία του μουσείου

Μουσείο Φωνογράφου, Κωνσταντίνου Καλκάνη 12, Λευκάδα

Μουσείο Φωνογράφου, Κωνσταντίνου Καλκάνη 12, Λευκάδα

Δείτε την ακριβή του μουσείου φωνογράφου στο google maps



Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *