Ο καταρράκτης του Πλατανιστού στη Κάρυστο

O καταρράκτης του Πλατανιστού, στη Καρυστία, δημος Καρύστου, νότιας Εύβοιας
O καταρράκτης του Πλατανιστού, στη Καρυστία, δημος Καρύστου, νότιας Εύβοιας

Ο Πλατανιστός είναι ένας μικρός οικισμός στη νότια Εύβοια (παραλίες) και συγκεκριμένα στην Καρυστία και τον δήμο Καρύστου. Βρίσκεται στο πιο νότιο κομμάτι της Εύβοιας που είναι γνωστό ως και Κάβο ντόρος (Κάβο Ντόρο) ή ακρωτήρι Καφηρέας. Πρόκειται για ένα τμήμα της Εύβοιας με πολύ ήπια τουριστική ανάπτυξη που παραμένει πανέμορφο απ’ όλες τις απόψεις.

Ο καταρράκτης του Πλατανιστού

Ο καταρράκτης του Πλατανιστού βρίσκεται πάνω στη διαδρομή που ενώνει τη Κάρυστο με τα αρκετά μικρά και απομονωμένα χωριά του Κάβο Ντόρο και θα τον βρείτε πολύ εύκολα δίπλα στο δρόμο και το μικρό γεφυράκι (φέτος είδαμε πως το έχουν ονομάσει γέφυρα των ερωτευμένων…) που περνάει μέσα από τα λιγοστά σπίτια του οικισμού.

Το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τον καταρράκτη του Πλατανιστού. Νότια Εύβοια
Το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τον καταρράκτη του Πλατανιστού. Νότια Εύβοια

Πρόκειται για ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς γεμάτο πλατάνια και άλλα φυλλοβόλα δέντρα, κάτω από τα οποία κυλάει το δροσερό ρέμα του Πλατανιστού και στο οποίο δεσπόζει ο μεγάλος καταρράκτης που αν είστε τυχεροί, όπως εμείς φέτος το 2020, και έχει πολύ νερό θα δημιουργήσει μία μεγάλη φυσική πισίνα ή βάθρα στα νερά της οποίας μπορείτε να κολυμπήσετε. Θα δείτε πολλά βατράχια και γυρίνους, λιβελούλες ενώ μπορεί και κανένα νερόφιδο (που φυσικά φοβάται πολύ περισσότερο απ’ ότι φοβόμαστε εμείς.)

Κολύμπι στο ρέμα και τον καταρράκτη του Πλατανιστού

Αν αντέχετε το κρύο ντους τότε μπορείτε να το απολαύσετε πηγαίνοντας κάτω από τον καταρράκτη ή καλύτερα στην άκρη του αφού ακριβώς από κάτω είναι σχεδόν αδύνατο εξαιτίας της δύναμης που πέφτει το νερό (εξαρτάται βέβαια πάντα από τη χρονιά και το πόσο “φουσκωμένο” είναι το ρέμα).

O καταρράκτης του Πλατανιστού, στη Καρυστία (δήμος Καρύστου), νότιας Εύβοιας
O καταρράκτης του Πλατανιστού, Καρυστία (δήμος Καρύστου), νότιας Εύβοια.

Πρόκειται ίσως για το καλύτερο υδρομασάζ που θα απολαύσετε ποτέ οπότε μη χάσετε την ευκαιρία και ας έχει λίγο κρύο στην αρχή. Το νερό σε αυτό το σημείο του ρέματος είναι αρκετά πιο ζεστό σε σύγκριση για παράδειγμα με το ρέμα και τις βάθρες του Δημοσάρη (αν δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται μη χάσετε το άρθρο μας για το πανέμορφο φαράγγι του Δημοσάρη στη νότια Εύβοια), οπότε αν είναι να δοκιμάστε κάπου κολύμπι σε βάθρες και καταρράκτη σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον Πλατανιστό.

Η σύσταση μας αφορά μόνο το θέμα του μπάνιου και της θερμοκρασίας του νερού. Από θέμα ομορφιάς το φαράγγι του Δημοσάρη είναι εξίσου αν όχι περισσότερο όμορφο (το μονοπάτι στον Δημοσάρη είναι πολύ μεγαλύτερο ενώ έχει αρκετά σημεία στα οποία σχηματίζονται μικροί καταρράκτες και πισινούλες για βουτιές.)

Πρόσβαση στον Πλατανιστό και τον καταρράκτη του.

Ο Πλατανιστός και ο καταρράκτης του απέχει περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά από την πρωτεύουσα της νότιας Εύβοιας, την Κάρυστο (παραλίες Καρύστου) σε μια διαδρομή 22 χιλιομέτρων. Ο δρόμος έχει αρκετές στροφές και κάποια χαλασμένα σημεία οπότε χρειάζεται προσοχή. Δεν θα λέγαμε πως είναι επικίνδυνος αλλά καλό θα ήταν να είστε σε εγρήγορση μιας και υπάρχουν στενά σημεία ή κλειστές στροφές χωρίς ορατότητα.

Από την Κάρυστο λοιπόν θα οδηγείσετε ανατολικά και θα περάσετε από τον Αετό και μετά το χωριό Μετόχι. Μετά από κάποια χιλιόμετρα θα βρείτε μια διασταύρωση που δεξιά πάει προς Καστρί και κάποιες παραλίες (το 2020 ήταν χωματόδρομος) ενώ διαγώνια αριστερά θα πάρετε το δρόμο που θα σας οδηγήσει στο καταρράκτη του Πλατανιστού.

Από τον Πλατανιστό στις παραλίες του Κάβο Ντόρο

Η πιο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη παραλία στο Αιγαίο και το Κάβο Ντόρο είναι το Ποτάμι. Τα τελευταία χρόνια ο δρόμος μέχρι τη θάλασσα έχει φτιαχτεί με αποτέλεσμα να φτάνουν 15-20 λεπτά για να βρεθείτε από τα δροσερά γλυκά νερά του Πλατανιστού στην αρμύρα του συνήθως φουρτουνιασμένου Αιγαίου. Αν πετύχετε μέρα με λίγο αέρα τότε θα απολαύσετε μία από τις καλύτερες παραλίες και θάλασσες της νότιας Εύβοιας.

Παραλία Αρχάμπολη στο Κάβο Ντόρο
Η παραλία Αρχάμπολη στο Κάβο Ντόρο και τη νότια Εύβοια.(κλικ στη φωτογραφία για να δείτε το άρθρο με τις παραλίες στη νότια Εύβοια)

Διαμονή στη νότια Εύβοια και την Κάρυστο

Booking.com

Βίντεο από τον καταρράκτη στον Πλατανιστό Καρυστίας

Χάρτης Καρύστου και Πλατανιστού

Πτώση Καναντέρ (Canadair CL-215)

Στις 25 Ιουλίου 2023 στο χωριό του Πλατανιστού και κατά τη διάρκεια εναέριας κατάσβεσης πυρκαγιάς που έκαιγε για μέρες στη περιοχή, έπεσε Καναντέρ τύπου CL-215με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων του. Ο σμηναγος Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών, έπεσαν στο καθήκον μετά από απώλεια στήριξης του αεροπλάνου τους όταν χτύπησε το φτερό του σε δέντρο τη στιγμή που προσπαθούσε να πάρει ύψος έπειτα από μια χαμηλή ρίψη νερού.

Ας είναι αυτά τα δύο αδικοχαμένα παλικάρια τα τελευταία που χάνονται έτσι. Στις καρδιές μας ειναι αθάνατοι.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα CL-215 τον Δεκέμβριο του 1975.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής



Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *