Πομπηία αρχαιολογικός χώρος - Pompeii Napoli

Πομπηία, όταν πάγωσε ο χρόνος

Η Πομπηία είναι η καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη του κόσμου εξαιτίας μίας τεράστιας και ιστορικής φυσικής καταστροφής. Της έκρηξης του Βεζούβιου, του τρομερού ηφαιστείου που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια από τη σημαντική αρχαία πόλη και καλοκαιρινό θέρετρο της αρχαίας Ρώμης.

Πρόσβαση στην αρχαία Πομπηία

Στην νότια Ιταλία, περιοχή της Καμπανίας, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Νάπολη (διαβάστε το σχετικό άρθρο για την πόλη του Μαραντόνα), τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, θα βρείτε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και παγκοσμίως.

Μπορείτε να δείτε την οδική διαδρομή από τη Νάπολη προς το πάρκινγκ του Βεζούβιο και τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας εδώ.

Πομπηία αρχαιολογικός χώρος Pompeii Napoli
Πομπηία αρχαιολογικός χώρος / Pompeii Napoli

Από τους τουριστικότερους ιστορικούς χώρους της Ιταλίας, η απόκτηση εισιτηρίου αλλά και η πρόσβαση στον χώρο στάθμευσης και μετά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου είναι μία αρκετά εύκολη διαδικασία που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, σε αντίθεση με τον Βεζούβιο για παράδειγμα που όπως περιγράψαμε στο άρθρο μας για τον ιστορικό βουνό και ηφαίστειο, από την αρχή μέχρι το τέλος ειναι μία άσκηση για δυνατούς λύτες και γερά νεύρα.

Για την αρχαία Πομπηία όμως τα πράγματα ειναι πολύ πιο απλά. Κλείνετε το εισιτήριο σας online, σταθμεύετε το αυτοκίνητο σας αρκετά κοντά στην είσοδο και τέλος. Τουλάχιστον έτσι έγινε με μας που φτάσαμε κάπως αργά και γενικά δεν πετύχαμε αρκετό κόσμο. Ήταν και καθημερινή οπότε σίγουρα αν πάτε ώρες αιχμής και Σαββατοκύριακο ή διακοπές μπορει να έχετε διαφορετική εμπειρία.

Πομπηία αρχαιολογικός χώρος Pompeii Napoli
Πομπηία αρχαιολογικός χώρος / Pompeii Napoli

Διαμονή στην αρχαία Πομπηία

 

Λίγη ιστορία για την Πομπηία

Η πόλη άκμαζε μέχρι και το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 79μΧ. Είχε 20 με 30 χιλιάδες κατοίκους και εξαιτίας της εύφορης κοιλάδας που βρισκόταν είχε μεγάλη παραγωγή και έντονη εμπορική δραστηριότητα. Επιπλέον, το τέλειο κλίμα της και η πρόσβαση στη Μεσόγειο την έκανε ελκυστικό προορισμό για τους άρχοντες της Ρώμης που είχαν εκει τα πολυτελέστατα αρχοντικά τους. Όλα αυτά όμως τέλειωσαν με τον χειρότερο τρόπο το 79μΧ όταν και εξερράγει ο τρομερός Βεζούβιος.

Οι κάτοικοι της Πομπηίας μέχρι τότε είχαν δυσάρεστες εμπειρίες και αναμνήσεις του ηφαίστειου μονο εξαιτίας των δυνατών σεισμών που είχε προκαλέσει στο παρελθόν. Η έκρηξη του 79μΧ τους βρήκε για αυτό τον λόγο απροετοίμαστους κάτι που εξηγεί το γεγονός πως ενώ είχαν χρόνο να εκκενώσουν την πόλη αρκετοί κάτοικοι έμειναν εκει κάνοντας έτσι το μεγαλύτερο και τελευταίο λάθος της ζωής τους.

O Βεζούβιος όπως φαίνεται από την Πομπηία / Pompeii Napoli
O Βεζούβιος όπως φαίνεται από την Πομπηία / Pompeii Napoli

Το ότι είχαν χρόνο να εγκαταλείψουν την πόλη το έχουν συμπεράνει από το γεγονός πως λιγότερο από το 10% των κατοίκων της πόλης πέθαναν από την έκρηξη. Τα αποτελέσματα της οποίας δεν ήταν άμεσα καθώς άφησαν κάποιο έστω και μικρό περιθώριο διαφυγής. Με λίγα λόγια, περισσότερες ιστορικές και αρχαιολογικές λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και στη σχετική σελίδα της Wikipedia, η πόλη καλύφθηκε εξ ολοκλήρου μέσα σε διάστημα 2 ημερών από ηφαιστειακή τέφρα και πέτρες.

Μιλάμε για ύψος επικάλυψης 7 μέτρων, είχαμε δηλαδή πλήρη κάλυψη της πόλης, εξού και η διατήρηση της στους αιώνες σε απίστευτα καλή κατάσταση. Η πρώτη ανακάλυψη της αρχαίας πόλης έγινε το 1572 ενώ ακόμα και σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες και οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγα λόγια για την επίσκεψη στην αρχαία Πομπηία

Η επίσκεψη μας κράτησε περίπου 3 ώρες. Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να αγοράσετε το πιο ακριβό εισιτήριο, που δίνει πρόσβαση σε όλες τις άψογα διατηρημένες βίλες, (δεν μπορώ βέβαια να καταλάβω γιατί διαθέτουν και “premioum” εισιτήριο αλλά τέλος πάντων) και να αφιερώσετε μία ολόκληρη μέρα στον αρχαιολογικό χώρο. Είναι κάτι που δεν κάναμε καθώς λόγω περιορισμένου χρόνου αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την ίδια μέρα και τον Βεζούβιο και την Πομπηία, κάτι που γίνεται αλλά που θα σας κουράσει πολύ.

Η επίσκεψη στον Βεζούβιο έχει πολύ ανάβαση ενώ στην Πομπηία πολύ περπάτημα στα στενά δρομάκια της αλλά και στους μεγάλους δρόμους που οδηγουν σε διάφορα ενδιαφέροντα σημεία μέσα στην αρχαία πόλη. Καλό θα ήταν λοιπόν να αφιερώσετε μια μέρα για το καθένα και να κάνετε και αρκετά διαλείμματα για ξεκούραση και αφομοίωση πληροφοριών.

Πομπηία αρχαιολογικός χώρος Pompeii Napoli
Πομπηία αρχαιολογικός χώρος Pompeii Napoli

Δεν είχαμε χρόνο για να κλείσουμε ξεναγό με γκρουπ αλλά μία φίλη που το έκανε λίγες μέρες πριν μας είπε πως άξιζε αρκετά. Να πάρετε νερό και φαγητό μαζί σας γιατί ούτε οι ποιότητα ούτε οι τιμές μας γέμισαν το μάτι.

Στην επιστροφή σας στη Νάπολη αν είστε αυτόνομοι με αυτοκίνητο δικό σας, μπορείτε να πάρετε τους παραλιακούς δρόμους και όχι την εθνική οδό, να δείτε πως ειναι η παραλιακή ζώνη μέχρι την Νάπολη και να σταματήσετε ίσως και για φαγητό στο Torre del Greco (φάγαμε ωραία θαλασσινά στο La Voce del Mare)

Φωτογραφίες από την Αρχαία Πομπηία

Όπως ανέφερα και πιο πάνω η οικογενειακή μας επίσκεψη στην Πομπηία κράτησε 3 ώρες. Θα μέναμε περισσότερο αλλά στις 6μμ έκλεινε ο χώρος και έπρεπε να φύγουμε. Μας είχε κόψει και η πείνα βέβαια οπότε η επίσκεψη μας στο Torre del Greco μετά από μία ώρα έκατσε την κατάλληλη στιγμή.

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξα λοιπόν σε αυτό το 3ωρο και πείτε μου την γνώμη σας αν θέλετε στα σχόλια πιο κάτω.

Χάρτης με τον Βεζούβιο, τη Νάπολη και την Πομπηία

Βεζούβιος, φωτογραφίες και άρθρο

Sentiero del Grande Cono, Ercolano, Napoli, Campania, 80040, Italy

Πομπηία, φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες

Pompei, Napoli, Campania, 80045, Italy

Για ωραία θαλασσινά

Vico Portosalvo, Torre del Greco, Napoli, Campania, 80056, Italy

Για τέλεια θέα στη Νάπολη και τον Βεζούβιο.
Largo San Martino, Vomero, Municipalità 2, Naples, Napoli, Campania, 80135, Italy

Υπόγεια Νάπολη, δείτε το άρθρο

Antica Trattoria da Carmine, 330, Via dei Tribunali, San Lorenzo, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80138, Italy

Piazza Giuseppe Garibaldi, Rione Vasto, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80142, Italy

Naples, Napoli, Campania, Italy

Via Luculliana, Pizzofalcone, Municipalità 1, Naples, Napoli, Campania, 80132, Italy

The Duomo House by House In Naples, 133, Via Duomo, San Lorenzo, Municipalità 4, Naples, Napoli, Campania, 80138, Italy


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *