32.8 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Μουσείο φωνογράφου Λευκάδα

Το μουσείο φωνογράφου και παλιών ενθυμημάτων στην Λευκάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη για όσους επιθυμούν να δουν αρκετά κομμάτια από την σύγχρονη λαογραφική ιστορία της Λευκάδας, τα αντικείμενα και τους ανθρώπους που με τον τρόπο τους διαμόρφωσαν το πανέμορφο νησί των Επτανήσων.

Το μουσείο φωνογράφου βρίσκεται στη χώρα της Λευκάδας σε ένα κάθετο στενό στον κεντρικό πεζόδρομο (γνωστός και ως “παζάρι”). Εμείς τον Σεπτέμβριο του 2012 το βρήκαμε ακούγοντας παλιά ελληνική μουσική απο ένα μικρό cd player που είχε αφήσει ο ιδιοκτήτης του μουσείου στην γωνία και που εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό, να τραβήξει τη προσοχή όσων κάνουν την βόλτα τους στο Παζάρι.

Φωτογραφίες από το μουσείο φωνογράφου | Εκθέματα

μουσείο φωνογράφου Λευκάδα
η μικρή σχετικά αίθουσα που στεγάζει το μουσείο φωνογράφου στη Λευκάδα

Πιο πάνω γράψαμε ιδιοκτήτης του μουσείου καθώς η συλλογή με τους φωνογράφους και τα υπόλοιπα αξιόλογα εκθέματα είναι αποτέλεσμα της ατομικής προσπάθειας του Λευκαδίτη Τάκη Κατωπόδη ο οποίος με πολύ κόπο και κυρίως προσωπικό χρόνο κατάφερε να μαζέψει όσα θα δείτε μέσα στο μουσείο φωνογράφου της Λευκάδας. Ιδρύθηκε το 1980 και στεγάζεται σε μία μικρή αίθουσα στην οποία μπόρεσε να χωρέσει μέρος της ιστορίας του νησιού.

Όπως μας είπε ο κος Κατωπόδης, η πολιτεία και οι πολιτιστικοί φορείς του νησιού δεν ήταν γενικά δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχουν στηρίξει όπως θα έπρεπε ή θα ήθελε την προσπάθεια του αυτή.

μουσείο φωνογράφου Λευκάδα
Γραμμόφωνα, λατέρνες, παλιές φωτογραφίες και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα της λαογραφικής ιστορίας του νησιού

Έσοδα μουσείου

Τα έξοδα που σχετίζονται με το μουσείο είναι αρκετά αλλά εισιτήριο εισόδου δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε . Όπως μας είπε κάποια από τα έξοδα βγαίνουν από τις πωλήσεις μουσικών Cds με παλιά Ελληνική μουσική, από παλιά ρεμπέτικα μέχρι καντάδες και ταγκό, που πουλάει στον τραπεζάκι, αριστερά μόλις μπείτε στην μικρή αίθουσα που στεγάζεται το μουσείο φωνογράφου. Το κόστος για κάθε CD είναι μόλις 2,5 ευρώ ενώ, αφού αγοράσα 3 για τους γονείς μου που τους αρέσει η παλιά Ελληνική μουσική, και η ποιότητας τους είναι πάρα πολύ καλή.

μουσείο φωνογράφου Λευκάδα Βαλαωρίτης
Φωτογραφίες και ημερολόγιο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (του 1860)

Εκθέματα στο μουσείο φωνογράφου στη Λευκάδα


Η μικρής διάρκειας περιήγηση στα εκθέματα του μουσείου φωνογράφου μας άφησε πάντως τις καλύτερες εντυπώσεις. Είδαμε εκτός από φωνογράφους, λατέρνες από την Κωνσταντινούπολη (στην μία δοκιμάσαμε να γίνουμε λίγο Αυλωνίτης και Φωτόπουλος αλλά δεν είναι τελικά όσο εύκολο νομίζει κανείς), σπαθιά και όπλα, το πρώτο Σύνταγμα των Επτανήσων πριν την οριστική ένωση με την Ελλάδα, φωτογραφίες και το ημερολόγιο (από το 1860) του Λευκαδίτη ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, χάρτες και γκραβούρες, ρομβία (πιανόλα) και δίσκοι χάρτινοι του 1800 από το κάστρο των Ενετών, φωτογραφίες της Μαρίας Κάλας, είχε τραγουδήσει το 1964 στη κεντρική πλατεία της πόλης της Λευκάδας, και του Αριστοτέλη Ωνάση φυσικά, φωτογραφία από το Νυδρί το 1900, διάφορα μουσικά όργανα, Ενετικά χαρτονομίσματα και δεκάδες ακόμα παλιά χρηστικά αντικείμενα.

Φωτογραφίες από το μουσείο φωνογράφου στην Λευκάδα


Δείτε την ακριβή του μουσείου φωνογράφου στο google maps

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε φωτογραφίες απο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα προς την Εύβοια και τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο πάνω ακριβώς από το λιμάνι της Ραφήνας.
Κουφονήσια και χαθείτε στο γαλαζοπράσινο χρώμα τους Αν πηγαίνετε στα Κουφονήσια συμβατικό πλοίο και δεν έχετε αυτοκίνητο μαζί σας μη βιαστείτε να κατέβετε τις σκάλες...
Την έχουν αποκαλέσει το στολίδι των Δωδεκανήσων και όχι άδικα. Η Σύμη σε μαγεύει απο την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι της καθώς τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι και την κορυφή του λόφου του κάστρου...
Το Μαρμάρι στη Νότια Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση το Σαββατοκύριακο λόγω των επιλογών που προσφέρει αλλά και της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αθήνα.