Πρόσβαση στο φαράγγι της Νέδας
Επισκεφτήκαμε το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Φοινικούντα στα μέσα του Αυγούστου. Πρόκειται για μία ημερήσια εκδρομή που αξίζει τον κόπο καθώς, παρά τα 210 χιλιόμετρα που κάναμε (με την επιστροφή) αρκετά εκ των οποίων ήταν δύσκολα με πολλές στροφές και στενά περάσματα, η εμπειρία του μπάνιου στα νερά του ποταμού Νέδα και των καταρρακτών που πέφτουν σε αυτόν θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.
Επειδή είχαμε μόνο μία μέρα στη διάθεση μας και τον δύσκολο δρόμο του γυρισμού στη Φοινικούντα, επιλέξαμε να δούμε ένα μικρό κομμάτι του φαραγγιού αλλά με τα ίσως πιο ενδιαφέροντα του σημεία όπως τον μεγάλο καταρράκτη, το πέτρινο γεφύρι, το Στόμιο, το εκκλησάκι της Παναγίας και άλλα.
Φωτογραφίες από το φαράγγι της Νέδας | Χάρτης για το φαράγγι| Διαμονή στη Μεσσηνία
Η απόσταση λοιπόν από τη Φοινικούντα για το σημείο που έχουμε σημαδέψει στο χάρτη είναι 105 χλμ. Ξεκινάτε λοιπόν με κατεύθυνση τη Πύλο, περνώντας έξω από την Μεθώνη, και από τη Πύλο ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Κυπαρισσίας – Πύλου περνάτε διαδοχικά από Μαραθόπολη, Φιλιατρά και Κυπαρισσία.
Από Κυπαρισσία θα πάρετε τον δρόμο ΕΟ Πύργου-Κυπαρισσσίας και μετά από ορισμένα χλμ. θα στρίψετε δεξιά προς Σιδηρόκαστρο (προηγείται το χωριό Αγαλιανή). Από εκεί θα περάσετε από τον Αυλώνα και τελευταίο χωριό πριν τον χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στο πέτρινο γεφύρι της Νέδας είναι ο Πλατανιάς
Ο μύθος του φαραγγιού της Νέδας
Η Νέδα ήταν η νύμφη στην οποία εμπιστεύτηκε η Ρέα τον γιό της Δία προκειμένου να τον γλυτώσει από τη μανία του Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του για να μην μπορέσει κανένα αργότερα να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και να θελήσει να του πάρει τον θρόνο του ηγέτη των τιτάνων.
Η Νέδα που ήταν και θεότητα των νερών, ανέλαβε επιτυχώς το δύσκολο αυτό φορτίο και κράτησε τον Δία πλένοντας και λούζοντας τον στο όρος Λυκαίο, από το οποίο πηγάζει άλλωστε και ο ποταμός Νέδα (το ένα από τα ίσως δύο ποτάμια με θηλυκό όνομα, το άλλο θεωρείται η Αραπίτσα στη Νάουσα.)
Στο φαράγγι της Νέδας
Αφού λοιπόν επιστρέψουμε στο δρόμο των θνητών μπορούμε μετά το πέτρινο γεφύρι ακολουθήσετε το μονοπάτι προς τα αριστερά προκειμένου να βρεθείτε στην καρδιά του φαραγγιού.
Πανύψηλα δέντρα θα σας κρατήσουν σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια προς το στενότερα σημεία του φαραγγιού και το σημείο της σπηλιάς μέσα από την οποία περνάει το ποτάμι και το Στόμιο που είναι ένα μεγάλο σκοτεινό τούνελ στο οποίο “χάνεται” το ποτάμι. Το δρόμο για αυτό το σημείο θα τον βρείτε κάτω αριστερά από τον πρώτο καταρράκτη με τη μικρή λιμνούλα που έχει συνήθως τιρκουάζ θολά νερά.
Για να κατεβείτε στην όχθη του ποταμού θα πρέπει να πιαστείτε από τα σχοινιά που θα σας οδηγήσουν μερικά μέτρα πιο κάτω στα παγωμένα νερά της Νέδας (έτσι ήταν τον Αύγουστο του 2009). Δεν χρειάζεται εμπειρία στις αναρριχήσεις αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα που θα έχετε κάνει και απαιτεί φυσικά πολύ προσοχή για να μη γλιστρήσετε.
Από εκεί και πέρα, θα βρίσκεστε κάτω από τον μικρό καταρράκτη πριν τη σπηλιά στην οποία μπορείτε να μπείτε μέσα προκειμένου μετά από κολύμπι 100 περίπου μέτρων μέσα σε σκοτεινό φυσικό τούνελ, το Στόμιο (του οποίου την άκρη σχεδόν πάντα θα βλέπετε) να βγείτε από την άλλη πλευρά στην άλλη άκρη του δηλαδή.
Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία που απαιτεί βέβαια κολύμπι ακόμα και σε άπατα νερά μέχρι να βγείτε από την άλλη πλευρά. Για την επιστροφή και επειδή η ροή του ποταμού θα είναι κόντρα καλό θα ήταν να έχετε αδιάβροχη τσάντα στην οποία θα βάλετε τα πράγματα που δεν θέλετε να βραχούν και την οποία θα έχετε στη πλάτη σας προκειμένου να κολυμπήσετε τα μέτρα που χρειάζεται κόντρα στη ροή της Νέδας μέχρι να βγείτε στα μεγάλα γλιστερά βότσαλα της σπηλιάς.
Πολύ πιο εύκολη αλλά εξίσου όμορφη και απαραίτητη είναι η επίσκεψη σας στο μεγάλο καταρράκτη αλλά και το μικρό ξωκλήσι της Παναγιάς. Στο μεγάλο καταρράκτη είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε αρκετό κόσμο γι’ αυτό όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα προκειμένου να απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο και να αφουγκραστείτε τον μοναδικό ήχο των νερών που πέφτουν στην πανέμορφη βάθρα με τα πεντακάθαρα νερά.
Το ποτάμι της Νέδας
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η Νέδα πηγάζει από το όρος Λυκαίο (1420 μέτρα υψόμετρο) και εκβάλει μετά από πορεία 32 χιλιομέτρων στο Ιόνιο πέλαγος και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. H Νέδα αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας από τα σημεία που περνάει γιαυτό και είναι δύσκολο να κατατάξουμε γεωγραφικά το που τοποθετείται το φαράγγι της Νέδας.
Κοντά στο φαράγγι της Νέδας
Μπορείτε να επισκεφτείτε την πρώτη πόλη της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον Ησίοδο, την Λυκοσούρα και συγκεκριμένα τα ερείπια της αρχαίας πόλης που βρίσκονται στους πρόποδες του Λυκαίου (12 χλμ από τη Μεγαλόπολη) και φυσικά τον μεγαλοπρεπή αρχαίο ναό του Επικούριου Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο Βάσσες.
κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής
Διαμονή στη Μεσσηνία
Φωτογραφίες από το φαράγγι της Νέδας
Χάρτης για το φαράγγι της Νέδας
πατήστε το κόκκινο σύμβολο για πληροφορίες πρόσβασης του Google Maps.
Τις μέρες αιχμής και κυρίως τον Αύγουστο ίσως να χρειαστεί να αφήσετε αρκετά ψηλά το αυτοκίνητο σας καθώς δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος στάθμευσης και η σειρά των σταθμευμένων αυτοκινήτων φτάνει μέχρι αρκετά ψηλά. Γι’ αυτό και κυρίως στην επιστροφή που ο δρόμος είναι ανηφορικός καλό θα ήταν να έχετε γεμίσει τα παγούρια σας με μπόλικο νερό.
Μη ξεχάσετε να δείτε ή να επισκεφτείτε στη Μεσσηνία
Μερικοί από τους σημαντικότερους προορισμούς στον πανέμορφο αυτό νομό της Πελοποννήσου που δε πρέπει να χάσετε:
- Την ξακουστή και μοναδική παραλία Βοϊδοκοιλιά
- Το φαράγγι της Νέδας
- Τη παραλία και τον παραθαλάσσιο οικισμό της Φοινικούντας
- Την Μεθώνη και το ξακουστό κάστρο της με το Μπούρτζι
- Την γραφική Κορώνη
- Το μοναδικό φυσικό κάλλος στο Πολυλίμνιο
- Τη Στούπα και την παραλία της την Παναγιά
- Και φυσικά την πιο κοσμοπολίτικη Πύλο
Συνεχίστε το ταξίδι σας
Εσεις τι παραλίες προτιμάτε;
Ελεύθερες και ωραίες που μπορείς να πας και να απλώσεις τη πετσετούλα σου όπου θέλεις ή με ομπρέλες και μπαρ με εστιατόρια και δυνατή μουσική για να συνεχίσετε το βραδυνό ξεφάντωμα; Μήπως ένα μοντέλο υβριδικό που συνδυάζει και τα δύο, αν το επιτρέπει το μέγεθος της παραλίες;
Δείτε τις επιλογές και ψηφίστε το αγαπημένο σας μοντέλο παραλίας.
Αφήστε μια απάντηση