Η παραλία Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Μεσσηνίας λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την πανέμορφη Πύλο. Είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας που εντυπωσιάζει με το ολοστρόγγυλο σχήμα της, τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Φωτογραφίες από τη Βοϊδοκοιλιά | Χάρτης Περιοχής | Προτάσεις Διαμονής
Πρόσβαση στην παραλία Βοϊδοκοιλιά
Η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με αυτοκίνητο ακολουθώντας το δρόμο Πύλου-Γαργαλιάνων ο οποίος περνάει από τον μικρό οικισμό της Γιάλοβας. Στα 2.5 χιλιόμετρα περίπου μετά τα πρώτα σπίτια της Γιάλοβας θα κάνετε δεξιά και θα ακολουθήσετε τον πολύ στενό (καλοκαίρι του 2009) που θα σας οδηγήσει δίπλα στους αμμόλοφους της Βοϊδοκοιλιάς.
Ο δεύτερος δρόμος περιλαμβάνει πάλι αυτοκίνητο αλλά μέχρι ένα σημείο. Συγκεκριμένα, πολύ λίγο μετά τη Γιάλοβα θα κάνετε αριστερά για παραλία Διβάρι. Η διαδρομή είναι παράλληλη με την θάλασσα και στο beach bar θα παρκάρετε. Από κει και πέρα θα πρέπει να περπατήσετε ακολουθώντας δύο διαδρομές προς την Βοϊδοκοιλιά. Η πρώτη περιλαμβάνει ανάβαση στο Παλαιόκαστρο Πύλου και η δεύτερη περπάτημα παράλληλα στην όχθη της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα. Και οι δύο διαδρομές κρύβουν τις δικές τους συγκινήσεις αν και εμείς προτιμάμε το πήγαινε να γίνει μέσω Παλαιόκαστρου και η επιστροφή «μέσα» από τη λιμνοθάλασσα.
Παλαιόκαστρο Πύλου
Το Παλαιόκαστρο έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων καθώς εκεί βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας Πύλου. Εκεί δόθηκαν ηρωικές μάχες στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου αλλά και κατά την διάρκεια των επόμενων αιώνων. Το πολιόρκησαν και το κατέκτησαν Φράγκοι, Ισπανοί, Τούρκοι, Ενετοί και φυσικά Έλληνες που το απελευθέρωσαν το 1828.
Αξίζει πάντως να το επισκεφτείτε όχι μόνο για την πλούσια ιστορία του αλλά και για την εξαιρετική και πανοραμική θέα που προσφέρει. Στα βόρεια βρίσκεται η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, η παραλία του Ρωμανού και το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino. Στα ανατολικά του και πίσω από τη Βοϊδοκοιλιά είναι ο υγροβιότοπος της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Στα νότια και νοτιοανατολικά θα δείτε την Σφακτηρία και την πόλη της Πύλου ενώ στα δυτικά δεσπόζει το Ιόνιο Πέλαγος!
Η διαδρομή αυτή επειδή είναι ανηφορική καλό θα ήταν ειδικά το καλοκαίρι να πάρετε μαζί σας αρκετό νερό και καπέλο πριν ξεκινήσετε την πορεία σας για το κάστρο. Κατεβαίνοντας από το Παλαιόκαστρο προς την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς θα βρείτε στο δρόμο σας και την Σπηλιά του Νέστορα, του βασιλιά της Πύλου κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Η κατάβαση στα πρώτα μέτρα θέλει προσοχή αλλά μετά γίνεται πολύ άνετη μέχρι τους αμμόλοφους της παραλίας.
Λίγο ακόμα για θα φτάσετε στα δροσερά νερά της Βοϊδοκοιλιάς και τη χρυσαφένια λεπτή αμμουδιά της. Φτάνοντας στο επίπεδο της θάλασσας θα καταλάβετε το πραγματικό μέγεθος αλλά και την πραγματική ομορφιά της. Πάρτε μαζί σας κολυμβητικά γυαλάκια για να απολαύσετε την διαύγεια των νερών της και κολυμπήστε μέχρι την ξέρα στη μέση περίπου του κόλπου απ’ όπου μπαίνουν τα νερά του Ιονίου.
Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας
Η επιστροφή σας τώρα μπορεί να γίνει με τον δεύτερο τρόπο που είναι αυτός στις όχθες της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Θα περπατήσετε πάνω στους αμμόλοφους πίσω από την παραλία για 5 λεπτά περίπου και εν συνεχεία θα βρείτε το μονοπάτι που θα σας βγάλει στην όχθη. Από εκεί η διαδρομή είναι εύκολη αν και καλό θα ήταν να προσέχετε για φίδια καθότι εμείς είδαμε ένα μεγάλο όταν επιστρέφαμε από αυτό το μονοπάτι.
Αξίζει πάντως να πάτε και από εκεί καθώς μπορεί να δείτε προστατευόμενα είδη, ενδημικά φυτά, σπάνια ερπετά και κάποια από τα 270 είδη πουλιών που περνάνε από την Γιάλοβα κατά την μεταναστευτική τους πορεία.
Η περιοχή, εξαιτίας της σπουδαιότητας της στη μετανάστευση των πουλιών είναι προστατευόμενη και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 με θετικό αντίκτυπο στην επαναφορά της λιμνοθάλασσας στα επίπεδα πριν τις ευτυχώς αποτυχημένες προσπάθειες αποξήρανση της στις δεκαετίες του 50 και του 60.
Παραλία Διβάρι
Η διαδρομή τερματίζει στην παραλία Διβάρι στο χώρο στάθμευσης πίσω από το beach bar. Δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τον υδροβιότοπο και τα μεταναστευτικά πουλιά η παρουσία του beach bar πάντως το άκουσμα λαϊκών σε δυνατή ένταση, ντάλα μεσημέρι του Αυγούστου, εμένα με επηρέασε αρνητικά.
Η παραλία πάντως είναι πολύ ωραία, με λεπτή άμμο και ρηχά καθαρά νερά. Στα δεξιά της είναι το νησάκι Σφακτηρία και ευθεία διακρίνεται η Πύλος ενώ στον μικρό μόλο θα απολαύσετε πιτσιρικάδες που εκτελούν δεκάδες «καταδυτικές» φιγούρες!
Διαμονή στη Δυτική Μεσσηνία
Μία από τις καλύτερες επιλογές για την διαμονή σας σχετικά κοντά στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και το Παλαιόκαστρο είναι η γραφική κωμόπολη της Πύλου (ξενοδοχεία στη Πύλο).
Άλλη καλή επιλογή είναι ο ακόμα κοντινότερος παραθαλάσσιος οικισμός της Γιάλοβας και τα λίγα αλλά καλά ξενοδοχεία της δίπλα στο κύμα ενώ εναλλακτική λύση αποτελούν οι προτάσεις διαμονής στη Μεθώνη με τα παραδοσιακά σπιτάκια της, την ωραία παραλία μέσα στον οικισμό και φυσικά το πασίγνωστο κάστρο της και το διάσημο Μπούρτζι!
Επιπλέον, σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων από τη Μεθώνη μπορείτε να κοιτάξετε για την διαμονή σας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία στη Φοινικούντα.
Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε το εντυπωσιακό και ξακουστό Costa Navarino που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα περίπου από τη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής
Φωτογραφίες από τη Βοϊδοκοιλιά και το Παλαιόκαστρο Πύλου
Χάρτης παραλίας Βοϊδοκοιλιάς
Μη ξεχάσετε να δείτε ή να επισκεφτείτε στη Μεσσηνία
Μερικοί από τους σημαντικότερους προορισμούς στον πανέμορφο αυτό νομό της Πελοποννήσου που δε πρέπει να χάσετε:
- Την ξακουστή και μοναδική παραλία Βοϊδοκοιλιά
- Το φαράγγι της Νέδας
- Τη παραλία και τον παραθαλάσσιο οικισμό της Φοινικούντας
- Την Μεθώνη και το ξακουστό κάστρο της με το Μπούρτζι
- Την γραφική Κορώνη
- Το μοναδικό φυσικό κάλλος στο Πολυλίμνιο
- Τη Στούπα και την παραλία της την Παναγιά
- Και φυσικά την πιο κοσμοπολίτικη Πύλο
Συνεχίστε το ταξίδι σας
Εσεις τι παραλίες προτιμάτε;
Ελεύθερες και ωραίες που μπορείς να πας και να απλώσεις τη πετσετούλα σου όπου θέλεις ή με ομπρέλες και μπαρ με εστιατόρια και δυνατή μουσική για να συνεχίσετε το βραδυνό ξεφάντωμα; Μήπως ένα μοντέλο υβριδικό που συνδυάζει και τα δύο, αν το επιτρέπει το μέγεθος της παραλίες;
Δείτε τις επιλογές και ψηφίστε το αγαπημένο σας μοντέλο παραλίας.
Αφήστε μια απάντηση