Τα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ιδιαίτερα γεωλογικά μνημεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά του κόσμου καθώς πέρα από την ιδιομορφία και ομορφιά της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων, εκεί βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στον Ορθόδοξο Ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιο Όρος που διατηρεί εδώ και αιώνες την θρησκευτική και μοναστική παράδοση.
- Δείτε όλες τις φωτογραφίες από τα Μετέωρα
- Διαμονή στα Μετέωρα
- Χάρτης περιοχής Μετεώρων
- Πρόσβαση στα Μετέωρα
Μετέωρα, ο τόπος που κόβει την ανάσα
Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη της Μετεώρων είναι φυσικά τα τεράστια σκουρόχρωμα βράχια που ξεπροβάλλουν από την πεδιάδα πάνω ακριβώς από την κωμόπολη της Καλαμπάκας και το γραφικό Καστράκι ενώ είναι περίεργο το γεγονός πως αυτός ο τόσο ιδιαίτερος τόπος των Μετεώρων δεν έχει αναφερθεί από κανένα αρχαίο ιστορικό αλλά ούτε και στην Ελληνική Μυθολογία.
Το θέαμα πάντως είτε βρίσκεσαι κάτω από τους βράχους μέσα στη πόλη της Καλαμπάκας, είτε είσαι πάνω σε αυτούς κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Οι κορυφές κάποιων εξ αυτών ξεπερνούν τα 400 μέτρα υψόμετρο πάνω από τη πεδιάδα με αποτέλεσμα τα πάντα να φαίνονται μικροσκοπικά, όπως όταν βρίσκεσαι πίσω από το παράθυρο ενός αεροπλάνου.
Τα Μετέωρα βρίσκονται από το 1988 στην λίστα παγκόσμιας κληρονομίας της Ουνέσκο (δείτε περιγραφή από το επίσημο site της Ουνέσκο στα Αγγλικά).
Το γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων
Το μοναδικό φαινόμενο των Μετεώρων είναι αποτέλεσμα γεωλογικών αλλαγών και αναταράξεων στην επιφάνεια της Γης διάρκειας εκατομμυρίων ετών. Σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική εκδοχή στα Μετέωρα βρίσκονταν οι εκβολές ενός ποταμού που χυνόταν στη σημερινή περιοχή της Θεσσαλίας που καλυπτόταν από θάλασσα.
Οι σημερινοί βράχοι ήταν μέρος των αποθεμάτων φερτών υλικών από το ποτάμι στις εκβολές του. Πριν από 60 εκατομμύρια για κάποιους ή 25 με 30 εκατομμύρια χρόνια για κάποιους άλλους, ξεκίνησαν κάποιες μεγάλου μεγέθους γεωλογικές μεταβολές που ανύψωσαν ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ελλάδας βυθίζοντας ένα μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας που έγινε λίμνη.
Κατά τη τριτογενή περίοδο μεγάλοι σεισμοί προκάλεσαν επιπλέον αλλαγές στο τοπίο της Ελλάδας, δημιουργώντας το άνοιγμα των Τεμπών μέσα από το οποίο σύμφωνα πάντα με την επικρατούσα θεωρία, χύθηκαν τα νερά της Θεσσαλίας στο Αιγαίο φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια θεόρατα βράχια που με το πέρασμα του χρόνου και την τεραστία επίδραση της φύσης, όπως οι σεισμοί, το νερό, ο αέρας και οι διάφορες κλιματολογικές αλλαγές διαμόρφωσαν το θέαμα που απολαμβάνουμε σήμερα.
Μονές και μοναστήρια στα Μετέωρα
Το Μεγάλο Μετέωρο και η Μονή Βαρλαάμ
Το όνομα τους τα Μετέωρα το πήραν από τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, τον κτήτορα της πρώτης μονής στα Μετέωρα, της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή αλλιώς το Μεγάλο Μετέωρο. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης σκαρφάλωσε πάνω στον βράχο με την μέχρι τότε ονομασία «πλατύ λίθο» το 1.344 τον οποίο και μετονόμασε σε Μετέωρο. (περισσότερες πληροφορίες για την πρώτη κ μεγαλύτερη μονή των Μετεώρων στο άρθρο Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου στα Μετέωρα)
Από τις 30 πάντως μονές που ιδρύθηκαν στα Μετέωρα σήμερα λειτουργούν μόλις έξι τα οποία όμως έχουν αναστηλωθεί ενώ το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών τους είναι καλά συντηρημένο. Είναι ανοικτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας και δέχονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες.
Η δεύτερη μεγαλύτερη μονή μετά το Μεγάλο Μετέωρο είναι η Μονή Βαρλαάμ (Αγίων Πάντων) και οφείλει το όνομα της στον μοναχό Βαρλαάμ που ανέβηκε στο βράχο το 1350 και έχτισε εκεί ένα μικρό ναό των Τριών Ιεραρχών και μερικά κελιά. Βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Μεγάλο Μετέωρο και διαθέτει υπέροχη θέα καθώς και κάποιους χώρους που αξίζει να επισκεφτείτε όπως το παλαιό μαγειρείο (εστία) και το νοσοκομείο.
Μονή Αγίου Νικολάου (Αναπαυσά)
Αν ερχόμενοι από τα Τρίκαλα περάσετε για να ανεβείτε στα Μετέωρα μέσα από την Καλαμπάκα και το Καστράκι, τότε η πρώτη μονή που θα συναντήσετε στα αριστερά σας είναι αυτή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά. Ο δεύτερος όροφος της μονής είναι φημισμένος για τις εξαιρετικές αγιογραφίες του 1.527 από τον μεγάλο Κρητικό αγιογράφο Θεοφάνη Στρελίτζα, ο οποίος αργότερα φιλοτέχνησε και τον διάκοσμο κάποιων μονών του Αγίου Όρους! Η Μονή που κινδύνευε σοβαρά από το πέρασμα του χρόνου, ανακαινίσθηκε το 1960.
Μονή του Ρουσάνου
Η επόμενη μονή που θα συναντήσετε είναι αυτή της Μονής Ρουσάνου. Στην αρχή θα την δείτε να κρέμεται εντυπωσιακά πάνω από το δρόμο σας στα δεξιά ενώ αργότερα και όσο ανεβαίνετε αξίζει να σταματήσετε σε κάποιο σημείο του δρόμου προκειμένου να απολαύσετε το πόσο ατονικά δένει η με το εντυπωσιακό τοπίο των Μετεώρων.
Μέχρι το 1936 η ανάβαση στη μονή γινόταν μόνο με ανεμόσκαλα ή δίχτυ, κάτι που άλλαξε με το χτίσιμο δύο μικρών γεφυρών. Πάντως τις ανεμόσκαλες με κιάλια ή ένα μεγάλο φωτογραφικό φακό μπορείτε να τις δείτε να κρέμονται ακόμα και σήμερα!
Μονή Αγίου Στεφάνου
Η Μονή Αγίου Στεφάνου είναι χτισμένη στο νοτιότερο βράχο (μετέωρο) των Μετεώρων είναι από το 1961 γυναικείο μοναστήρι. Το σημερινό καθολικό της μονής χτίστηκε το 1798 στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους του οποίου η κάρα φυλάσσετε ως ιερό και θαυματουργό κειμήλιων από τις μοναχές της μονής.
Μονή Αγίας Τριάδας
Τέλος, η μονή της Αγίας Τριάδας ιδρύθηκε από τον μοναχό Δομέτιο το 1438 και θεωρείτε το τρίτο παλαιότερο μοναστήρι των Μετεώρων. Βρίσκεται πάνω σε βράχο από τον οποίο έχετε εκπληκτική θέα προς την Καλαμπάκα από κάτω σας ακριβώς αλλά και στο βραχώδες εκπληκτικό ανάγλυφο τοπίου των Μετεώρων στα δεξιά σας. Αν κοιτάξετε μάλιστα με προσοχή θα διακρίνετε στο βάθος τις μονές Μεγάλο Μετέωρο και Βαρλαάμ.
Όταν επισκεφτήκαμε την Μονή Αγίας Τριάδας γινόντουσαν κάποιες επισκευαστικές εργασίες και έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε να πηγαινοέρχεται αρκετές φορές το μικρό τελεφερίκ με τα οικοδομικά υλικά, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση για το πως γίνονταν οι μεταφορές όχι μόνο των υλικών αλλά και των ανθρώπων.
Πάντως από το 1925 έχει λαξευτεί στο βράχο σκάλα με 140, σε κάποια σημεία στενά και με μεγάλη κλίση, σκαλοπάτια που διευκολύνουν την ανάβαση στο βράχο της Αγίας Τριάδας.
Αναρρίχηση στα Μετέωρα
Ο μοναδικός τόπος των Μετεώρων πέρα από το τεράστιο γεωλογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για αναρρίχηση. Πολλοί αποκαλούν τα Μετέωρα, τον παράδεισο της αναρρίχησης στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πάνω από 200 βράχοι και περισσότερες από 700 διαδρομές με υψομετρική διαφορά από 30 ως και 450 μέτρα!
Στην αρχή θεωρείτε πως οι πρώτες αναρριχητικές προσπάθειες έγιναν καθαρά για λόγους ασφάλειας και προστασίας από τις διάφορες επιδρομές που γίνονταν στην περιοχή. Εν συνεχεία και από το 10 περίπου αιώνα μΧ άρχισε η προσπάθεια των ασκητών και μοναχών για ανάβαση στους βράχους των Μετεώρων προκειμένου να έχουν την απόλυτη ησυχία και απομόνωση από το υπόλοιπο περιβάλλον.
Το χτίσιμο των πρώτων μικρών ναών και κελιών καθώς και η ανάγκη για ανέβασμα των υλικών που χρειάζονταν για αυτά οδήγησε στην κατασκευή ανεμόσκαλων, διχτυών και ειδικών σκαλοπατιών των οποίων τα δοκάρια στήριξης έμπαιναν σε τρύπες που έκαναν οι μοναχοί στους βράχους.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στον 20ο αιώνα και την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αναρρίχησης και καταγραφής των αναρριχητικών διαδρομών που υπήρχαν στα Μετέωρα από τους Γερμανούς Ντίντριχ Χάσε (Dietrich Ηasse) και τον φίλο του αναρριχητή και φωτογράφο Χάϊνζ Στούτε (Heinz Stutte) οι οποίοι κάθε χρόνο από το 1975 και μετά επισκέπτονταν τα Μετέωρα μαζί με άλλους Γερμανούς φίλους τους. Οι προσπάθειες μάλιστα αυτές έφεραν την έκδοση από τους Ηasse και Stutte ενός πληρέστατου οδηγού αναρρίχησης στα Μετέωρα.
Διαμονή στα Μετέωρα (Καλαμπάκα-Καστράκι)
Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Τόσο η γεωλογική αξία και το μοναδικό τους τοπίο, τόσο η θρησκευτική αξία και το πλήθος βυζαντινών μονών και κειμηλίων κάθε είδους, όσο και η αναρριχητικές επιλογές που προσφέρουν, τα καθιστούν δημοφιλή προορισμό για ανθρώπους κάθε ηλικίας και γούστου.
Booking.comΜπορείτε να δείτε τις καλύτερες προσφορές διαμονής για την Καλαμπάκα. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων.
Πρόσβαση στα Μετέωρα
Τα Μετέωρα βρίσκονται στο νομό Τρικάλων και η πρόσβαση σε αυτά είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς από τη πρωτεύουσα του νομού ακολουθείτε απλά τις πινακίδες για τη κωμόπολη της Καλαμπάκας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων.
Η απόσταση από τα Τρίκαλα για τα Μετέωρα είναι περίπου 25 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε σε αυτά ακολουθώντας την μεγάλη ευθεία της διαδρομής προς Καλαμπάκα. Λίγο πριν μπείτε στη Καλαμπάκα, θα ακολουθήσετε τον δεξιό δρόμο Καλαμπάκας – Βλαχάβας ενώ υπάρχει και πινακίδα για τα Μετέωρα. Εναλλακτικά μπορείτε να μπείτε μέσα στη Καλαμπάκα και να πάρετε τον δρόμο που περνάει απ’ το Καστράκι και ανάμεσα από τους επιβλητικούς όγκους καθώς και κάτω από μερικά μοναστήρια.
κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής
Φωτογραφίες από τα Μετέωρα και τις μονές
Τράβηξα όλες τις φωτογραφίες από την ανατολή μέχρι σχεδόν τη δύση του ηλίου. Μιας και ήταν αρχές Νοεμβρίου και δεν είχα τη διάρκεια του καλοκαιρινού φωτός, έτρεχα κυριολεκτικά από την ανατολή για να προλάβω όσες περισσότερες λήψεις μπορούσα μέσα σε μια μέρα. Σταμάτησα αρκετές φορές και με το αυτοκίνητο μετακινούμενος από τη μια μονή στην άλλη (πάντα με προσοχή).
Για φαγητό κάτι πρόχειρο στο πόδι. Διαφορετικά, είναι τόσα τα μοναστήρια και τόσα πολλά τα σημεία φωτογραφικού/ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος στα Μετέωρα που μέσα σε μια μέρα δεν θα είχα προλάβει ούτε τις μισές να τραβήξω.
Χάρτης για τα Μετέωρα με τις τοποθεσίες των επισκέψιμων μοναστηριών
Kalabaka 42200, Greece
Kalabaka 42200, Greece
Kalabaka 42200, Greece
Kalabaka 42200, Greece
Kalabaka 42200, Greece
Kalabaka 42200, Greece
Αφήστε μια απάντηση