Λούρος, Αχέροντας και λίμνη Ζηρού

Κατηγοριοποιημένα ως ΗΠΕΙΡΟΣ
Πηγές ποταμού Λούρου, Λούρος
Πηγές ποταμού Λούρου, Λούρος, Ήπειρος

Το υγρό στοιχείο στον νομό Πρέβεζας είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς η παρουσία δύο σημαντικών ποταμών, Λούρου και Αχέροντα, αλλά και της εξαιρετικής ομορφιάς λίμνης Ζηρού, προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στους τυχερούς επισκέπτες.

Αχέροντας | Λίμνη Ζηρού

Ποταμός Λούρος

Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από όρος Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων ενώ εκβάλει μετά από πορεία 80 περίπου χιλιομέτρων στον Αμβρακικό κόλπο. Υπήρξε από την αρχαιότητα σημαντικός για την ύδρευση κοντινών μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Νικόπολη, με πληθυσμό 300 χιλιάδων κατοίκων. Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, το τεράστιο για την εποχή υδραγωγείο του Λούρου. Μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του βρίσκονται κοντά στο χωρίο του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε κατάφυτη περιοχή που διασχίζει ο Λούρος.

Στο παραμυθένιο τοπίο των πηγών του ποταμού Λούρου, νομος Πρεβεζας

Λίμνη πηγών Λούρου

Αν επισκεφτείτε το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο αξίζει τον κόπο να ανεβείτε με το αυτοκίνητο λίγο βορειότερα, μετά τα χωρία Νέα Μουσιωτίτσα και Βουλιάστα, δεξιά και να επισκεφτείτε τις πηγές του Λούρου. Πρόκειται για μία μικρή στρογγυλή λιμνούλα στην οποία καθρεφτίζονται οι καταπράσινες πλαγιές των λόφων γύρω της. Τα νερά της έχουν ένα μοναδικό γαλαζοπράσινο χρώμα ενώ η έντονη και σπάνια διαύγεια αυτών προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα που αξίζει να δείτε κάνοντας τον περιμετρικό περίπατο.

Πηγές ποταμού Λούρου Πρεβεζα (9)
Η πανέμορφη λιμνούλα των πηγών του ποταμού Λούρου στο νομό Πρεβέζης.

Φωτογραφίες από τις πηγές του ποταμού Λούρου

Αχέροντας

Ο ποταμός Αχέροντας συνδέεται και αυτός έντονα με την αρχαιότητα όχι τόσο για πρακτικούς λόγους όπως ο Λούρος αλλά για θρησκευτικούς.

Σύμφωνα με τους αρχαίους ο Χάρων μετέφερε μέσω του Αχέροντα ποταμού, τις ψυχές των νεκρών μέσα στην βάρκα του προς τον Άδη. Οι πύλες προς τον κάτω κόσμο βρίσκονταν στο, γνωστό από την εποχή του Ομήρου, σημαντικότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα των αιώνων και βρίσκεται κοντά στο χωρίο Μεσοπόταμος.

Εκβολές ποταμού Αχέροντα
Εκβολές ποταμού Αχέροντα

Σήμερα το δέλτα του Αχέροντα αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 150 είδη πουλιών ενώ τα διάσημα Στενά του, με την πλούσια βλάστηση, το ανάγλυφο τοπίο και τους μικρούς καταρράκτες, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και λάτρεις της φύσης. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως τα στενά, οι εκβολές αλλά και η ευρύτερη περιοχή του ποταμού ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Λίμνη Ζηρού

Τέλος, στο νομό Πρέβεζας και πολύ κοντά στα φυσικά τοπία που αναφέραμε θα βρείτε την λίμνη Ζηρού σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η λίμνη είναι μικρή σε διαστάσεις (περίπου 1000Χ600 μέτρα) και με μέγιστο βάθος κοντά στα 70 μέτρα. Είναι σχετικά άγνωστη στον τουριστικό χάρτη της χώρας αν και τα τελευταία χρόνια την επισκέπτεται ολοένα και περισσότερος κόσμος.

Φωτογραφίες από τη λίμνη Ζηρού

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *