Η Χαλκίδα βρίσκεται με το ένα πόδι στην Εύβοια και το άλλο στην Στερεά Ελλάδα καθώς είναι χτισμένη στις πλευρές του πορθμού του Ευρίπου. Αποτελεί την βασική πύλη εισόδου και εξόδου προς και από την Εύβοια ενώ είναι η πρωτεύουσα του νομού με 90.000 κατοίκους.
Αποστάσεις για τη Χαλκίδα οδικώς
Η απόσταση Αθήνα-Χαλκίδα είναι 78 χιλιόμετρα, Θήβα-Χαλκίδα 35χλμ μέσω Αυλίδας και 45 χλμ από εθνική οδό, ενώ από την Λιβαδειά η Χαλκίδα απέχει 93χλμ μέσω Ορχομενού.
Διαμονή στη Χαλκίδα | Δείτε όλες τις φωτογραφίες | Χάρτης περιοχής
Αξιοθέατα στη Χαλκίδα
Μερικοί από τους λόγους που την προτιμούν οι επισκέπτες της είναι οι εξής:
- ο λόφος της Κανήθου, με το όμορφο ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα το οποίο διαθέτει υπέροχη θέα στην πόλη αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Εύβοιας (δείτε φωτογραφίες) όπως η επιβλητική και χιονισμένη Δίρφη.
- το Κόκκινο σπίτι στη βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης, χτισμένο το 1884!
- το Δημαρχειακό μέγαρο στην παραλία της πόλης.
- ο ίδιος ο παραλιακός πεζόδρομος με τα δεκάδες μαγαζιά από τη μία και τα «τρελά» νερά του Ευρίπου από την άλλη!
- η γεωγραφική της θέση, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από πολλά αστικά κέντρα, με μεγαλύτερο φυσικά την πρωτεύουσα Αθήνα, από την οποία την χωρίζουν μόλις 78 χιλιόμετρα εθνικής οδού. Επιπλέον, η Χαλκίδα απέχει μόλις 42 χιλιόμετρα από την Θήβα και 90 από τη Λιβαδειά.
- Τέλος, όπως αναφέραμε και στην αρχή, είναι η πύλη της οδικής εισόδου για τις ομορφιές της νότιας, κεντρικής (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πανέμορφο ορεινό χωρίο της Στενής ) και βόρειας Εύβοιας, αποτελώντας έτσι ιδανικό σημείο για διάλειμμα και ξεκούραση των ταξιδιωτών πριν συνεχίσουν το ταξίδι γιά τον προορισμό τους.
Πορθμός του Ευρίπου και το φαινόμενων των τρελών νερών
Η Χαλκίδα είναι βέβαια γνωστή από την αρχαιότητα εξαιτίας του παλιρροϊκού φαινομένου που συμβαίνει στο πορθμό του Ευρίπου. Εκεί τα νερά της θάλασσας κινούνται για έξι ώρες από τον Βόρειο προς το νότιο Ευβοϊκό κόλπο, ακολουθούν 8 λεπτά οπού τα νερά είναι στάσιμα ενώ αμέσως μετά αρχίζουν να κινούνται για άλλες έξι ώρες προς την αντίθετη πλευρά.
Το φαινόμενο αυτό διακόπτεται κατά την διάρκεια του σεληνιακού μήνα από δύο περιόδους «ακαταστασίας», με διάρκεια τριών ημερών, κατά τις οποίες η κίνηση των νερών δεν ακολουθεί κάποιους κανόνες. Έτσι, αυτά μπορεί κάποιες φορές να αλλάξουν κατεύθυνση μέσα στην ημέρα ως και 14 φορές ενώ άλλες να μη μετακινηθούν καθόλου προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση!
Γέφυρα Χαλκίδας
Το μοναδικό αυτό φαινόμενο μπορείτε να το απολαύσετε καλύτερα από την παλιά κινητή γέφυρα του Ευρίπου που μέχρι το 1992 ήταν και το μοναδικό οδικό πέρασμα στην Εύβοια. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα η παλιά γέφυρα έχει μακραίωνη ιστορία που ξεκινάει από το 540μΧ όταν και κατασκευάστηκε η πρώτη γέφυρα εκεί από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό.
Με την λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης κρεμαστής γέφυρα της Χαλκίδας με μήκος 700 μέτρα το 1992, η παλιά γέφυρα εξυπηρετεί πλέον μόνο τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Έτσι η νέα γέφυρα κατάφερε να αποφορτίσει σημαντικά την κίνηση στο κέντρο της πρωτεύουσας του νομού.
Από την παλιά γέφυρα πάντως ξεκινάει ο παραλιακός πεζόδρομος της Χαλκίδας που σφύζει καθημερινά από ζωή εξαιτίας των χιλιάδων νέων που επισκέπτονται τις δεκάδες καφετέριες, τα εστιατόρια και τα διάσημα ουζερί της περιοχής αλλά και από τους πολυάριθμους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου που προτιμούν την Χαλκίδα είτε για μία σύντομη και ευχάριστη στάση είτε για ολιγοήμερη διαμονή στη πρωτεύουσα της Εύβοιας.
Διαμονή στη Χαλκίδα
Βρείτε τις καλύτερες τιμές για ξενοδοχεία και ξενώνες στη Χαλκίδα, δείτε τις φωτογραφίες και τις κριτικές απο κάθε τουριστική μονάδα και κάντε την κράτηση σας.
Booking.comκείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής
Φωτογραφίες Χαλκίδας
Πληροφορίες πρόσβασης και χάρτης Χαλκίδας
Κάνετε κλικ πάνω στο κόκκινο σύμβολο για να δείτε πληροφορίες πρόσβασης από και προς την Χαλκίδα γράφοντας το σημείο προορισμού ή αφετηρίας.
Αφήστε μια απάντηση