Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Κατηγοριοποιημένα ως ΑΡΚΑΔΙΑ, Αρχαιολογικός χώρος, ΗΛΕΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ναός Επικούριου Απόλλωνα
Ναός Επικουρίου Απόλλωνος

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά ολόκληρου του αρχαίοελληνικού κόσμου. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στη τοποθεσία Βάσσες, στην Φιγαλεία της Ηλείας (αν και η ακριβής τοποθεσία του ναού διεκδικείται από 3 νομούς, την Αρκαδία, την Μεσσηνία και την Ηλεία) σε υψόμετρο 1130 μέτρων. Η ανέγερση του ναού έγινε ανάμεσα στο 420 και 400 πΧ ενώ αρχιτέκτονας του μοναδικού αυτού οικοδομήματος θεωρείται ο Ικτίνος (ένας από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα).

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται από το 1989 ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο κάτι που οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρόκειται μάλιστα για το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της κλασσικής αρχαιότητας ενώ είναι το πρώτα στο οποίο γίνεται χρήση του Κορινθιακού ρυθμού. Πρόκειται για το πρώτο κορινθιακό κιονόκρανο το οποίο αποτελεί το πρότυπο για τα μεταγενέστερα.

Οι εξωτερικοί κίονες στο ναό Επικούριου Απόλλωνα
Οι εξωτερικοί κίονες στο ναό Επικούριου Απόλλωνα

Άλλη μία ιδιαιτερότητα που κάνει τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα μοναδικό είναι και το γεγονός πως συνδυάζει και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, τον δωρικό (εξωτερικοί κίονες σε αναλογία 6Χ15 αντί για το κλασσικό 6Χ13 που χρησιμοποιούταν την συγκεκριμένη περίοδο), τον ιωνικό (5 κίονες στο εσωτερικό του σηκού, μαρμάρινη ζωφόρος) και τον κορινθιακό.

Μάλιστα η μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος (23 μαρμάρινες πλάκες) βρίσκεται από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Βρετανικό μουσείο του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις περίτεχνες αναπαραστάσεις Αμαζονομαχίας και συγκεκριμένα του Ηρακλή ενάντια στις Αμαζόνες και Κενταυρομαχίας!

Φωτογραφίες από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

ή διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στα:

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στον χάρτη

Η ακριβής τοποθεσία (συντεταγμένες) για να την χρησιμοποιήσετε στο GPS σας
σύμφωνα με την σχετική ιστοσελίδα της Ουνέσκο είναι η εξής: N37 26 5.928 E21 53 48.984

2 Σχόλια

  1. Χαίρετε και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Πρέπει να διορθώσετε ότι οι Βασσες βρίσκονται στο νομό Μεσσηνίας και όχι Αρκαδίας. Δείτε και σχετικούς πολιτικούς χάρτες.
    Ευχαριστώ.

  2. Αν έχετε να μας στείλετε κάποιο σχετικό σύνδεσμο θα μας διευκολύνατε αρκετά.

    Προς το παρόν εμείς έχουμε βρει κάποιες πληροφορίες για τον ναό και την τοποθεσία του από το υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού (http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=6664) αλλά και το site της Unesco (http://whc.unesco.org/en/list/392/).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *