Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά ολόκληρου του αρχαίοελληνικού κόσμου. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στη τοποθεσία Βάσσες, στην Φιγαλεία της Ηλείας (αν και η ακριβής τοποθεσία του ναού διεκδικείται από 3 νομούς, την Αρκαδία, την Μεσσηνία και την Ηλεία) σε υψόμετρο 1130 μέτρων. Η ανέγερση του ναού έγινε ανάμεσα στο 420 και 400 πΧ ενώ αρχιτέκτονας του μοναδικού αυτού οικοδομήματος θεωρείται ο Ικτίνος (ένας από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα).

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται από το 1989 ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο κάτι που οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρόκειται μάλιστα για το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της κλασσικής αρχαιότητας ενώ είναι το πρώτα στο οποίο γίνεται χρήση του Κορινθιακού ρυθμού. Πρόκειται για το πρώτο κορινθιακό κιονόκρανο το οποίο αποτελεί το πρότυπο για τα μεταγενέστερα.

Οι εξωτερικοί κίονες στο ναό Επικούριου Απόλλωνα
Οι εξωτερικοί κίονες στο ναό Επικούριου Απόλλωνα

Άλλη μία ιδιαιτερότητα που κάνει τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα μοναδικό είναι και το γεγονός πως συνδυάζει και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, τον δωρικό (εξωτερικοί κίονες σε αναλογία 6Χ15 αντί για το κλασσικό 6Χ13 που χρησιμοποιούταν την συγκεκριμένη περίοδο), τον ιωνικό (5 κίονες στο εσωτερικό του σηκού, μαρμάρινη ζωφόρος) και τον κορινθιακό.

Μάλιστα η μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος (23 μαρμάρινες πλάκες) βρίσκεται από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Βρετανικό μουσείο του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις περίτεχνες αναπαραστάσεις Αμαζονομαχίας και συγκεκριμένα του Ηρακλή ενάντια στις Αμαζόνες και Κενταυρομαχίας!

Δείτε τις φωτογραφίες από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

ή διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στα:

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στον χάρτη

Η ακριβής τοποθεσία (συντεταγμένες) για να την χρησιμοποιήσετε στο GPS σας
σύμφωνα με την σχετική ιστοσελίδα της Ουνέσκο είναι η εξής: N37 26 5.928 E21 53 48.984

2
Πείτε μας τη γνώμη σας ή αφήστε κάποιο σχόλιο / Leave your comment

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
travelphoto.grGeorgee.p Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Georgee.p
Guest
Georgee.p

Χαίρετε και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Πρέπει να διορθώσετε ότι οι Βασσες βρίσκονται στο νομό Μεσσηνίας και όχι Αρκαδίας. Δείτε και σχετικούς πολιτικούς χάρτες.
Ευχαριστώ.