Γέφυρα Ρίο Αντίριο

Σύντομο ιστορικό της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου.

Τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου έγιναν στις 12 Αυγούστου του 2004 μία μέρα δηλαδή πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Βέβαια η αρχική και επίσημα κατοχυρωμένη έμπνευση για την κατασκευή γέφυρας που να ενώνει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα από το Ρίο στο Αντίρριο ανήκει στον Χαρίλαο Τρικούπη (αυτό ειναι το επίσημο όνομα της γέφυρας) που το 1889 έθεσε το ενώπιον του Ελληνικού κοινοβουλίου το ζήτημα γεφύρωσης του στενού. Πέρασε πάνω από ένας αιώνας τελικά και μέχρι το 1997 όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες κατασκευής της καλωδιωτής γέφυρας.
Φωτογραφίες από τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου || Χάρτης Ρίου-Αντίρριου || Πληροφορίες/ Χρήσιμα τηλέφωνα

γεφυρα-ρίο-αντίριο
Περνώντας με το καραβάκι δίπλα στην γέφυρα Ρίου Αντίριου

Η γέφυρα των ρεκόρ

Η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου κατέχει παγκόσμια πρωτιά καθώς είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων όπως αναφέρεται στο επίσημο website (δείτε πληροφορίες/χρήσιμα τηλέφωνα) με συνεχές κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Επιπλέον παγκόσμιο ρεκόρ αποτελεί και ο συνδυασμός βάθος θεμελίων αλλά και διαμέτρου των πυλώνων της.

Συγκεκριμένα, η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου διαθέτει θεμέλια σε βάθος μέχρι και 65 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας ενώ η διάμετρος των πυλώνων της είναι 90 μέτρα! Το συνολικό μήκος της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου είναι 2.880 μέτρα και στηρίζεται στους 4 εντυπωσιακούς, ιδιαίτερα όταν φωτίζονται το βράδυ, πυλώνες.

Φυσικά τεράστια προσοχή έχει δωθεί στο κομμάτι της ασφάλειας καθώς η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ισχυρών σεισμών, ανέμων αλλά και πτώσης πάνω στους πυλώνες της δεξαμενόπλοιου 180.000 τόνων!  (λεπτομέρειες στο http://www.gefyra.gr/?page_id=262)

γέφυρα ρίο αντίριο
Η γέφυρα Ρίου Αντίρριου όπως φαίνεται απο την Στερεά Ελλάδα

Εισιτήριο/κόστος διέλευσης στη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου

Το εισιτήριο μονής διέλευσης της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου για τα αυτοκίνητα είναι 13.2€ ενώ για τις μηχανές μόλις 1.9€. Για το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλουν φορτηγά και λεωφορεία επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα (δείτε πληροφορίες/χρήσιμα τηλέφωνα). Το αντίστοιχο κόστος με το καραβάκι που συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο για αυτοκίνητο (δεν χρεώνονται οι επιβάτες) είναι 6.5€ (τόσο πληρώσαμε 2 άτομα τον Σεπτέμβριο του 2012) . Η διέλευση με το καράβι μπορεί να κοστίζει λιγότερο, μισή τιμή, αλλά θα σας “φάει” περίπου ένα μισάωρο.

Ενημερωθείτε για ταξίδια και προορισμούς στην πανέμορφη Ελλάδα. / Stay tuned for more Greek travel destinations.

Γεφυρα Ριο Αντίριο
Η γέφυρα Ρίο Αντίρριο όπως φαίνεται πετώντας πάνω από τη Στερεά Ελλάδα

Αν δεν βιάζεστε πάντως ίσως και να αξίζει τον κόπο καθώς από το καραβάκι θα έχετε τον χρόνο να απολαύσετε την καταπληκτική θέα προς την γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και τις δύο αντικριστές στεριές. Πέρα απο το κόστος μονής διέλευσης υπάρχει πακέτο δέκα διελεύσεων για μία βδομάδα ή ένα μήνα, κάρτα αλέ ρετούρ καθώς και χαμηλότερη τιμή για τους κατόχους e-pass. Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν πληρώνουν αντίτιμο διεύλευσης.

γέφυρα ρίου αντίρριου
Απολαμβάνοντας τη θέα περνώντας δίπλα στην γέφυρα Ρίου Αντίρριου

Επίσκεψη στη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου

Μπορείτε να επισκεφτείτε την γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και να θαυμάσετε και από κοντά το μέγεθος και την κατασκευαστική αρτιότητα ενός τόσο μεγάλου έργου. Χώρος στάθμευσης υπάρχει και στις δύο πλευρές της γέφυρας ενώ πολλές χρήσιμες πληροφορίες θα λάβετε με μία επίσκεψη στον εκθεσιακό κέντρο (από την πλευρά του Αντίρριου) στο οποία θα βρείτε αίθουσα προβολής βίντεο σχετικά με την κατασκευή, τα εγκαίνια και όχι μόνο της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, χώρο πώλησης αναμνηστικών αντικειμένων, τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και άλλα. Το εκθεσιακό κέντρο λειτουργεί τις καθημερινές  08:00 π.μ. με 21:00 μ.μ. και τις Κυριακές από 10:00 π.μ. ως 21:00 μ.μ. ενώ η είσοδος ειναι δωρεάν.

γέφυρα-ρίο-αντίριο-ναύπακτο
Η γέφυρα Ρίου Αντίριου όπως φαίνεται απο το κάστρο της Ναυπάκτου.

Εννοείται πως βγαίνοντας από τον εκθεσιακό χώρο θα ανεβείτε τα σκαλιά που οδηγούν στο θεατήριο αλλά και το πεζοδρόμιο πάνω πλέον στη γέφυρα και δίπλα στον αυτοκινητόδρομο για να θαυμάσετε το ύψος και την θέα προς είτε το Ιόνιο είτε τον Κορινθιακό κόλπο και τις ακτές της Πελοποννήσου. Αν θέλετε να έχετε μία σχεδόν “αεροπλανική” ωστόσο θέα προς τη γέφυρα αξίζει να επισκεφτείτε την πανέμορφη Ναύπακτο και το κάστρο της. Η θέα απο το κάστρο της Ναυπάκτου είναι υπέροχη, όπως και η παλιά πόλη φυσικά που βρίσκεται ακριβώς κάτω απο τον πευκόφυτο λόφο με το γραφικό λιμανάκι της και τα παλιά παραδοσιακά σπίτια.

Πληροφορίες / Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Επίσημο website: www.gefyra.gr
  • Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών : 26340 39010–11 (φαξ: 26340 39049)
  • Εισιτήρια/κόστος διέλευσης: http://www.gefyra.gr/?page_id=311
  • σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος: 26340.39-010/011,
    υπάρχει και τηλ εκτάκτου ανάγκης κοντά σε κάθε πυλώνα.

όλα τα στοιχεία και οι τιμές είναι απο τον Σεπτέμβριο του 2012

Φωτογραφίες από τη γέφυρα ρίου αντιρίου


Χάρτης Ρίο-Αντίρριο

Center map

κείμενα-φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής.

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments