Η μοναδική Βάθεια στη Λακωνική Μάνη.

Η Βάθεια στη Λακωνική Μάνη

Στη καρδιά της Λακωνικής Μάνης, η Βάθεια αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου προσφέροντας ένα ταξίδι σε εποχές οπού οι κάτοικοι της αμύνονταν τους επίδοξους εισβολείς, οχυρωμένοι στα επιβλητικά οχυρωματικά πυργόσπιτα τους.

Η Βάθεια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς και σίγουρα ο πιο φωτογραφημένος σε ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη.
Ο οικισμός της Βάθειας όπως ξεπροβάλει ξαφνικά σε μία από τις στροφές του δρόμου, μοιάζει με ακρόπολη χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από την θάλασσα προσφέροντας έτσι μοναδική θέα προς τη Μεσόγειο θάλασσα.

Φωτογραφίες | Χάρτης περιοχής | Πρόσβαση στη Βάθεια | Διαμονή στη Μάνη

Βάθεια-πυργόσπιτα-Λακωνική-Μάνη
Το άγριο τοπίο της Λακωνικής Μάνης και η πανέμορφη Βάθεια

Οι πύργοι της Βάθειας

Ολόκληρος ο οικισμός πάντως αποτελεί μνημείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία χτίστηκαν οι περισσότεροι πύργοι της Βάθειας. Οι πύργοι αυτοί είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Τα γνωστά πλέον πυργόσπιτα, είναι διώροφα ή τριώροφα πέτρινα κτίσματα, σε άλλες περιοχές της Μάνης μπορεί να έχουν και περισσότερους ορόφους, τα οποία διαθέτουν πολύ μικρά και χαρακτηριστικά παράθυρα. Αυτά χρησίμευαν κυρίως ως πολεμίστρες πίσω από τις οποίες οι κάτοικοι και υπερασπιστές του πύργου και της περιοχής οχυρώνονταν ενάντια σε εισβολείς όπως οι Τούρκοι ή ακόμα και οι πειρατές.

Επιπλέον, αρκετοί διέθεταν και ζεματίστρες για την αποτροπή εισόδου από τη πόρτα του πύργου. Η παρουσία τέτοιων πύργων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους δημιουργούσε ένα απόρθητο τείχος προστασίας το οποίο με το καιρό αποτέλεσε το φόβητρο κάθε επίδοξου κατακτητή.

Βάθεια-πυργόσπιτα-Λακωνική-Μάνη_7
Οι πύργοι της Βάθειας δένουν άψογα με το τοπίο της Λακωνικής Μάνης

Η Βάθεια στον 20ο αιώνα

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα πάντως τη Βάθεια την χτύπησε ένας εχθρός που αποδείχθηκε δυνατότερος από τους μέχρι τότε εισβολείς και κατάφερε μέχρι το 1980 να την έχει σχεδόν ερημώσει. Η αστυφιλία οδήγησε τους κατοίκους της Βάθειας στις μεγάλες πόλεις αλλά ευτυχώς χάρη στις προσπάθειες του ΕΟΤ και την αναστήλωση αρκετών πυργόσπιτων, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, για την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, κάποια πράγματα δεν χάθηκαν τελείως. Η κίνηση αυτή λοιπόν όχι μόνο διέσωσε κάποιους καλοδιατηρημένους ή ετοιμόρροπους πύργους της Βάθειας αλλά έφερε στην επιφάνεια την ξεχασμένη μέχρι τότε πανέμορφη αυτή γωνιά της Λακωνικής Μάνης.

Αν βρεθείτε στη Βάθεια το καλοκαίρι, μπορείτε να κολυμπήσετε στις κοντινές παραλίες Κάποι και Έξω Κάποι, καθώς και στο γνωστό Μαρμάρι και τις δύο παραλίες του ακόμα νοτιότερα αλλά και το Πόρτο Κάγιο.

Πρόσβαση και αποστάσεις για τη Λακωνική Μάνη και τη Βάθεια

Η Βάθεια βρίσκεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο (το μεσαίο “πόδι” της Πελοποννήσου). Απέχει 92 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Σπάρτη, 33 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 59 από το παραθαλάσσιο Γύθειο. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων μπορείτε να επισκεφτείτε τον γραφικό και παραθαλάσσιο Γερολιμένα ενώ μόλις στα 26 χιλιόμετρα σας περιμένουν τα μοναδικής ομορφιάς σπήλαια του Δυρού!

Βάθεια-πυργόσπιτα-Λακωνική-Μάνη

Η απόσταση της Βάθειας από την Αθήνα, μέσω Σπάρτης και Γυθείου, είναι 305 χιλιόμετρα.

Διαμονή στην Μάνη και τη Βάθεια

Booking.com

Βρείτε τις καλύτερες τιμές από ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες στη Μάνη, στο Γύθειο, την Αρεόπολη, το παραθαλάσσιο και γραφικό Λιμένι και την Σπάρτη.

Φωτογραφίες από τη Βάθεια

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Χρήσιμα τηλέφωνα Βάθεια Μάνης

(Τηλ. Κωδικός: 27330)

  • ΠΑΡΑΔ. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΑΘΕΙΑΣ: 55244
  • ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ: 52222 & 52223
  • Αστυνομία ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ: 51209 & 51355
  • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 52199
  • ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ: 51242 & 51259
  • ΠΕΡ. ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑ: 54201
  • ΠΕΡ. ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΙΤΥΛΟΥ: 59256

Χάρτης Βάθειας


Comments

3 απαντήσεις στο “Η Βάθεια στη Λακωνική Μάνη”

  1. travelphoto.gr Avatar
    travelphoto.gr

    γνωρίζετε αν αναφέρεται κάπου το όνομα του στον οικισμό της Βάθειας; Σε κάποια πινακίδα του ΕΟΤ μέσα στον οικισμό ή οπουδήποτε αλλού; Δυστυχώς είναι δύσκολο απο τη πλευρά μας να γνωρίζουμε ονομαστικά τους αρχιτέκτονες που εργάστηκαν σε αυτό το υπέροχο έργο αναστήλωσης των πυργόσπιτων ή άλλων στοιχείων μέσα στον οικισμό. Ο φίλος σας ήταν ο υπεύθυνος/προοϊστάμενος/διευθυντής των εργασιών; Πόσα χρόνια δούλεψε εκεί;

  2. Συμβαινει να ηταν συναδελφος και αγαπητός φίλος ο αρχιτέκτονας Κωστας Παπαντωνίου.ξερω οτι “εφαγε την ζωήν του” για την αναβίωση/συντήρηση/ορθη χρήση της Βάθειας(ή Βαθιας).Ωστόσο δεν φαίνεται πουθενα το έργο του. Δουλεψε για τον -τοτε-Ε.Ο.Τ και πιστευα οτι θα έβρησκα κάπου το όνομα του,εκτος αν καποιοι/ος υοθέτησε το εργο του.Αν ξερετε κατι περτε μου.Σας ευχαριστώ

  3. KATAΠΛΙΚΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ-ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *