Η πανέμορφη Πύλος είναι μία μικρή κωμόπολη στις δυτικές ακτές του νομού Μεσσηνίας και είναι χτισμένη στον όρμο του Ναβαρίνου (ή κόλπος Πύλου), απέναντι από το νησάκι της Σφακτηρίας.
Πρόσβαση στην Πύλο
Η Πύλος απέχει 275 χλμ από την Αθήνα μέσω του εθνικού δρόμου που ενώνει την Αθήνα με την Τρίπολη, την Μεγαλόπολη και φτάνει μέχρι και λίγα χιλιόμετρα πριν την πρωτεύουσα του νομού, την Καλαμάτα. Στο ύψος του αεροδρομίου της πόλης θα κάνετε δεξιά περνώντας από την Μεσσήνη (αξίζει μία επίσκεψη στην αρχαία Μεσσήνη αν έχετε χρόνο) και ακολουθώντας τον δρόμο Πύλος-Καλαμάτα θα φτάσετε στην γραφική κωμόπολη των 2500 περίπου κατοίκων (2100 στην απογραφή του 2001)
Από την Πάτρα η Πύλος απέχει 210 χλμ και θα φτάσετε σε αυτή από τον εθνικό δρόμο Πάτρας-Πύργου, Πύργος-Κυπαρισσία και Κυπαρισσία-Πύλος. Τέλος από την Καλαμάτα, η Πύλος απέχει 53 χλμ μέσω του δρόμου Πύλου-Καλαμάτας που περνάει από την Μεσσήνη.
Φωτογραφίες | Διαμονή στην Πύλο | Χάρτης περιοχής
Ιστορικά γεγονότα στην Πύλο
Βασιλιάς της Πύλου στα ομηρικά χρόνια ήταν ο Νέστορας ή Νέστωρ, ο σοφότερος ανάμεσα στους αρχηγούς του Τρωικού πολέμου. Κάτω από το Παλαιόκαστρο Πύλου, εκεί όπου σύμφωνα με τον Όμηρο πάντα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πύλου, και κατεβαίνοντας την πλαγιά για να φτάσετε στην παραλία Βοϊδοκοιλιά, θα βρείτε ένα θολωτό σπήλαιο το επονομαζόμενο και ως σπηλιά του Νέστορα.
Το ανάκτορο του Νέστορα
Αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο Μυκηναϊκό ανάκτορο στο οποίο όμως δεν είναι δυνατή η πρόσβαση για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2012 καθώς εκτελούνται σημαντικές εργασίες για την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού αυτού μνημείου. Βρίσκεται στον λόφο του Επάνω Εγκλιανού 17 χλμ βόρεια της Πύλου.
Το βασίλειο του Νέστορα ήταν το ισχυρότερο στην Πελοπόννησο κατά την Μυκηναϊκή περίοδο, μετά από αυτό του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες. Η πυρπόληση του κάστρου κατά τον 13ο ή 12ο αιώνα πΧ έθεσε τέλος στην ισχύ της πόλης. Το Παλαιόκαστρο εγκαταλείφθηκε και τη θέση του ήρθε να πάρει μετά από αιώνες το Νεόκαστρο το οποίο έχτισαν οι Τούρκοι τον 16ο αιώνα μΧ.
Το Νεόκαστρο πολιορκήθηκε από τους Έλληνες τον Μάρτιο του 1825 με αποτέλεσμα την παράδοση του από τους Τούρκους στις 5 Αυγούστου του ίδιου έτους. Το 1825 όμως η απόβαση του Αιγύπτιου συμμάχου των Τούρκων, Ιμπραήμ αφαίρεσε και πάλι την Πύλο από τους Έλληνες μετά από την καθοριστική μάχη της Σφακτηρία ξεκινώντας έτσι την καταστροφική του προέλαση στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.
Η ναυμαχία του Ναβαρίνου
Ένα από τα καθοριστικότερα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πύλο ήταν και η ιστορική ναυμαχία του Ναβαρίνου, τον όρμο του οποίου είχε χρησιμοποιήσει ο Ιμπραήμ για να οργανώσει τις εκστρατείες του στην υπόλοιπη Πελοπόννησο αλλά και το Μεσολόγγι.
Οι Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία έστειλαν πλοία στην περιοχή προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον σουλτάνο για την εφαρμογή της συνθήκης του Λονδίνου η οποία προέβλεπε την μερική ανεξαρτησία του Ελλήνων κάτι που είχε απορρίψει κατηγορηματικά η Οθωμανική αυτοκρατορία.
Στις 20 Οκτωβρίου του 1827 ξεκίνησε η ναυμαχία του Ναβαρίνου (τελευταία ναυμαχία που έγινε ποτέ με ιστιοφόρα πλοία) η οποία κατέληξε σε πανωλεθρία για τον στόλο του Σουλτάνου ο οποίος υπέστη τεράστιες ζημιές και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε πλοία σε αντίθεση με τις συμμαχικές δυνάμεις των οποίων οι απώλειες ήταν αμελητέες.
Αξιοθέατα στην Πύλο
Σε διάφορα σημεία της Πύλου θα βρείτε διάσπαρτα μνημεία για τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Αξίζει να επισκεφτείτε το Αντωνοπούλειο Μουσείο με εκθέματα από διάφορες ιστορικές περιόδους, το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στον παραλιακό δρόμο της Πύλου και φυσικά το Νεόκαστρο.
Βέβαια τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το φυσικό κάλος του κόλπου του Ναβαρίνου και της γύρω περιοχής ξεκινώντας από τον λόφο στον οποίο βρίσκεται το Παλαιόκαστρο με την εκπληκτική πανοραμική θέα που προσφέρει, η μοναδικής ομορφιάς παραλία της Βοϊδοκοιλιάς (δείτε φωτογραφίες), η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (πολύ σημαντικός υγροβιότοπος για τα μεταναστευτικά πουλιά) και η παραλία Διβάρι (περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο μας για την παραλία Βοϊδοκοιλιά).
Αν έχετε χρόνο και όρεξη για μία βουτιά σε βάθρες και παγωμένα τρεχούμενα νερά κάτω από καταρράκτες αξίζει να επισκεφτείτε και το μοναδικού φυσικού κάλους χώρο στο Πολυλίμνιο (φωτογραφίες και πληροφορίες πρόσβασης στο σχετικό άρθρο)
Πολύ κοντά στην Πύλο θα βρείτε την πανέμορφη Μεθώνη (δείτε τον χάρτη για πληροφορίες και απόσταση), την Φοινικούντα με τις μεγάλες της παραλίες και λίγα χιλιόμετρα πιο μακρυά την μεσαιωνική Κορώνη με το εντυπωσιακό της κάστρο, τον χώρο του οποίου αξίζει να επισκεφτείτε και να περπατήσετε.
Διαμονή στην Πύλο
Στην Πύλο θα βρείτε κάποια ξενοδοχεία και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας. Επειδή όμως έχει αναδειχθεί σε αρκετά δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια καλό θα ήταν να κοιτάξετε από πιο νωρίς σχετικά με την διαμονή σας στην Πύλο.
Φωτογραφίες από τη Πύλο, τις παραλίες και το Παλαιόκαστρο
Χάρτης Πύλου και γύρω περιοχής
Διαβάστε και δείτε φωτογραφιές από το πανέμορφο Πολυλίμνιο
Greece
Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες από τη Μεθώνη
Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες από τη Φοινικούντα
Φωτογραφίες από τη Κορώνη
Φωτογραφίες από τη παραλία Βοϊδοκοιλιά
Αφήστε μια απάντηση