Η Όλυμπος στη Κάρπαθο

Όλυμπος-χωριό-Καρπάθου-Κάρπαθος
Όλυμπος-χωριό-Καρπάθου-Κάρπαθος

Απομονωμένη από την υπόλοιπη Κάρπαθο (φωτογραφίες απο παραλίες και χωριά στην υπόλοιπη Κάρπαθοστα περισσότερα χρόνια της ιστορίας της, 5 περίπου αιώνων, η Όλυμπος έχει διατηρήσει ανέπαφα τα περισσότερα χαρακτηριστικά της, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τις πρώτες στιγμές της επίσκεψης σε αυτό το μοναδικό ορεινό αλλά νησιωτικό χωριό της Ελλάδας.

Οι περισσότερες γυναίκες φορούν ακόμα τις παραδοσιακές φορεσιές ενώ μπορεί να ακούσετε κάποιους από τους κατοίκους να μιλούν την τοπική διάλεκτο που περιέχει αρκετά δωρικά στοιχεία.

Η πανέμορφη Όλυμπος Καρπαθου δυτική πλευρά
Η πανέμορφη Όλυμπος από την δυτική πλευρά

Το τοπίο της Ολύμπου είναι μοναδικό καθώς είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ψηλών βουνών με τη μία πλευρά του χωριού να προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και την άλλη να κοιτάει προς το ορεινό ανάγλυφο της Καρπάθος.

Πρόσβαση στην Όλυμπο Καρπάθου

Η πρόσβαση στην Όλυμπο γίνεται είτε μεσω του δεύτερου λιμανιού του νησιού, το Διαφάνι (άσφαλτος), είτε με τουριστικά καΐκια από τα Πηγάδια (πρωτεύουσα του νησιού) με κόστος 20-25 περίπου ευρώ, είτε ενοικιάζοντας τζιπ πάλι από τα Πηγάδια.

Εγώ νοίκιασα, αρχές Μαΐου, ένα Suzuki Jimny με 40 ευρώ συν άλλα 15 για την βενζίνη. Η διαδρομή μετά τα Σπόα είναι χωματόδρομος που σε κάποια σημεία είναι λίγο δύσκολος καθώς συνεχίζονται οι εργασίες από τις μπουλντόζες και στα σημεία αυτά πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο δρόμος είναι στενός ενώ απο κάτω συνήθως είναι γκρεμός.

Ολυμπος-χωριό-Καρπαθου-Κάρπαθος-Δωδεκάνησα
Η πλευρά της Ολύμπου όπως φτάνεται από το δρόμο

Η διαδρομή πάντως είναι ενδεικτική του ορεινού ανάγλυφου της Καρπάθου και η ενοικίαση του αυτοκινήτου ενδείκνυται καθώς σας επιτρέπει να κάτσετε όσες ώρες επιθυμείτε στο πανέμορφο αυτό χωριό της Καρπάθος.

Η πιο πάνω διαδρομή έγινε τον Μάιο του 2010 οπότε μπορεί κάποια πράγματα να έχουν αλλάξει, ελπίζουμε προς το καλύτερο, εξαιτίας των έργων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Μαρίνα Λεντάκη και την οικογένεια της για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου έδωσαν κατά την παραμονή μου στην Όλυμπο.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από την Όλυμπο Καρπάθου

Χάρτης Καρπάθου με τα σημεία από τις φωτογραφίες

Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα από την υπόλοιπη Κάρπαθο με τις υπέροχες παραλίες και τα παραθαλάσσια χωριά.

travelphoto.gr

travelphoto.gr



Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *